Blefarita la câini

Blefarita la câini este o boală inflamatorie. Pleoapa mustaței arată neatractivă, se poate dovedi, deoarece se umflă prea mult. Animalul se confruntă cu un disconfort teribil și durere.

Blefarita este o inflamație a pleoapei. Stratul exterior (pielea) este cel mai adesea inflamat, dar membrana mucoasă (conjunctivă) este adesea inclusă în proces. Foarte repede, o boală oculară la câini se transformă în alta, se dezvoltă complicații.

Principalele motive pentru dezvoltarea blefaritei la câini sunt diferite tipuri de efecte asupra pleoapelor. Acestea sunt mecanice (leziuni) și chimice (pot apărea substanțe chimice de uz casnic), alergice și genetice și multe altele.

Uneori, predispoziția la blefarită este congenitală, când mustața s-a născut cu pleoape anormale. Răsucirea pleoapei devine cauza multor boli oculare și, dacă mai multe cilii cresc și anormal (spre interior, ca sub pleoapă), atunci datorită frecării constante se pot dezvolta conjunctivite, cheratite și blefarite..

Alergie. Datorită unei reacții alergice, conjunctivita se dezvoltă cel mai adesea la un animal, cu toate acestea, este înregistrată și blefarita. Pleoapa începe să se umfle puternic, începe mâncărimea și se observă roșeața pielii. Nu există durere. Cântarele apar pe pleoapă. Dar pe lângă blefarita cu alergii, se înregistrează și alte semne clinice: dermatită, mâncărime, roșeață a pielii, umflături, căderea părului, conjunctivită, lacrimare, strănut sau tuse. Blefarita alergică poate apărea la un câine din cauza unei mușcături de insecte pe pleoapă.

Alte cauze posibile

 • Infecții bacteriene. Mai ales infecția cocală. Pe pleoape se formează mici abcese locale (cosuri, pustule).
 • Gura demodectică (acarienii subcutanati) este o boală parazitară dificil de tratat.
 • Dermatită - inflamație a pielii.
 • Diabet.
 • Boli ale sistemului endocrin (în special probleme tiroidiene).

Predispoziția rasei

Unele rase au predispoziție la blefarită. Dacă mustața are un bot scurt, multe pliuri ale pielii, atunci inflamația pleoapei va apărea mai des decât la alți prieteni cu patru picioare care latră. Câinii cu botul îngust alungit și ochii mari bombați sunt adesea bolnavi. Shih Tzu, Bulldog, Chow Chow, Labrador, Rottweiler, Pekingese, Poodle, Golden Retriever, Collie și alții.

Simptome

Simptomele blefaritei la câini nu pot trece neobservate. Procesul inflamator poate implica una sau ambele pleoape simultan..

 • Umflare severă. Pleoapa crește în dimensiune, se umflă. Atârnă peste ochi. Într-un caz mai sever, acesta închide complet ochiul, animalul nici măcar nu-l poate deschide. Marginea pleoapei inflamate se îngroașă, se întărește, devine dureroasă.
 • Țesăturile devin roșii, se pot ondula. Un simptom foarte important al blefaritei la câini. De asemenea, se observă o răsucire a pleoapei (cu cilii spre exterior sau spre interior, ceea ce complică doar evoluția bolii). Dacă cilii sunt încovoiați spre interior (sub pleoapă), atunci se freacă de conjunctivă și corneea ochiului. În consecință, cheratoconjunctivita. Dacă câinele este lăsat netratat mult timp, corneea se ulcera în timp. Există un mare risc ca mustața să piardă complet din vedere.
 • Animalul clipeste frecvent sau nu poate deschide deloc ochii. Se întâmplă ca pleoapa să se inflameze atât de mult încât, dimpotrivă, să nu se închidă, iar ochiul să fie deschis permanent. Corneea se usucă, câinele are un disconfort teribil.
 • Mâncărime severă. Câinele zgârie și zgârie accidental pleoapa inflamată cu ghearele sale. Ca urmare, mustața rănește țesutul inflamat, pot apărea răni. Crustele apar pe piele, descărcare purulentă în colțurile ochilor.
 • Cântarele pot apărea de-a lungul liniei de creștere a cililor. Genele pot cădea. Dacă apar cruste pe piele, atunci câinele, rupându-se în timpul periajului, poate expune suprafața erozivă (răni). Ulcerul este poarta de intrare a infecției prin care microorganismele patogene pot intra cu ușurință în corpul animalului. Acest lucru poate duce la apariția pustulelor sau chiar la dezvoltarea unei boli infecțioase..

Ca o complicație, se dezvoltă conjunctivită, cheratită.

Simptomele blefaritei la un câine din fotografie:

blefarită la câini

inflamația pleoapei la un câine

blefarită la un câine

blefarită cu keratoconjunctivită la un câine

simptome de blefarită la un câine

răni pe pleoapă cu blefarită la un câine

blefarita jucărie terrier

Tratament

Tratamentul unui câine cu blefarită este întotdeauna asociat cu eliminarea cauzei bolii:

 1. Dacă bacteriile ar fi de vină, atunci terapia cu antibiotice este imperativă. Dar nu este nevoie să prescrieți medicamente pe cont propriu, deoarece nu puteți determina singur la ce sunt sensibile microorganismele care duc la procesul inflamator. Medicamentele antimicrobiene trebuie utilizate într-un curs, astfel încât să existe un rezultat pozitiv.
 2. Dacă a existat o anomalie congenitală a sec sau creșterea cililor spre interior (trihiază, distichiază), atunci nu se poate face fără intervenția chirurgicală. Medicul veterinar va tăia cu atenție pleoapa pentru a evita balonarea..
 3. Pentru blefarita alergică la câini detectează și elimină mai întâi alergenul. Pentru a vă face să vă simțiți mai bine, se administrează medicamente antihistaminice (antiinflamatoare). Unguentele hormonale (corticosteroizi) pot fi, de asemenea, prescrise, dar toate medicamentele sunt prescrise doar de către un medic veterinar.
 4. Dacă motivul stă în demodicoză, atunci terapia va dura mult timp, deoarece nu este atât de ușor să faci față acestui acarian. Uneori durează șase luni sau chiar mai mult. Antihelmintica simplă nu va ajuta. Demodex trăiește „în piele”, provoacă o mâncărime cumplită, părul cade și pielea însăși se inflamează. Cel mai adesea, botul, pieptul, omoplații și abdomenul sunt afectați. Tratamentul trebuie să fie specific. Proprietarul trebuie să respecte strict regimul de tratament prescris. Chiar dacă observați o îmbunătățire, nu ar trebui să renunțați niciodată la terapie! Abia după ce medicul confirmă că toate Demodexurile au murit, animalul de companie poate fi considerat complet recuperat..

Recomandări generale

Recomandările generale pentru tratarea blefaritei la câini acasă se reduc la următoarele reguli. Toate scurgerile din ochi (purulente sau transparente) trebuie eliminate. Puteți folosi apă fiartă curată (caldă), decocturi de plante medicinale (filtrate anterior prin pânză de brânză de mai multe ori). Calendula și mușețelul funcționează cel mai bine. Sunt excelente în ameliorarea inflamației. Compresele frecvente ajută la ameliorarea inflamației (cu pustule, este interzisă încălzirea țesuturilor!). Compresele de sare „trag” puroiul, dar ar trebui să aveți grijă cu ele, astfel încât sarea să nu pătrundă în ochiul animalului. După comprese, crustele de pe pleoape pot fi înmuiate. Acestea trebuie îndepărtate cu multă atenție (să nu se rupă, dar îndepărtate cu grijă dacă sunt ușor separate), iar rănile / rănile apărute trebuie cauterizate cu iod sau verde strălucitor (din nou, cu atenție pentru a nu intra în ochi sau în conjunctivă).

Amintiți-vă că, fără a elimina cauza principală, va fi imposibil să faceți față bolii.!

Dacă mai aveți întrebări despre blefarita la câini - scrieți-le în comentarii, vom încerca să răspundem!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Blefarita la câini