Amiloidoza la câini: cauze, diagnostic și tratament

Bolile ficatului și ale rinichilor la animalele de companie sunt destul de frecvente și cauzează numeroase probleme atât pentru proprietarii de animale de companie, cât și pentru medicii veterinari. Este departe de a fi întotdeauna posibil să se identifice aceste patologii în stadiile incipiente și, în acele cazuri în care simptomele devin evidente, este imposibil să se salveze animalul. Astfel de boli periculoase includ amiloidoza la câini..

Ce este și cu ce este plin?

Acesta este numele unei boli în care o proteină anormală (anormală) numită amiloid începe să fie depusă activ în ficat sau rinichi (sau, în general, în pancreas). În cazurile avansate ale acestei patologii, organul devine fragil, iar la fractură capătă o nuanță albicioasă pronunțată.

Dar principala problemă nu este deloc fragilitatea cărnii de câine. Faptul este că organul în care se depune proteina anormală devine „incapacitat”. Pur și simplu, rinichii, ficatul sau pancreasul încetează să-și mai îndeplinească funcțiile fiziologice. Având în vedere cât de importante sunt aceste organe pentru organism, nu trebuie să ne mirăm de consecințele severe ale bolii..

Rețineți că această boală este destul de rară la câini. În orice caz, mult mai rar o boală similară la pisici. Cu toate acestea, medicii veterinari din întreaga lume, în ciuda relativității rare a bolii, au întocmit deja o „hartă” a celor mai predispuse rase:

 • Shar Pei.
 • Bigley.
 • Collie.
 • Multe rase de câini.
 • Indicatori.

Ne grăbim să-i mulțumim pe proprietarii de ciobani germani și animale încrucișate pe baza „germanilor”: au cazuri rare de amiloidoză, sunt înregistrate extrem de rar..

Cauzele apariției

În unele situații, trebuie să recunoaștem natura idiopatică a bolii (cauză necunoscută). Dar majoritatea medicilor veterinari și biologi cred că rădăcina tuturor răurilor este predispoziția genetică. Având în vedere că amiloidoza se manifestă cel mai adesea doar într-o mică parte a raselor de câini, această versiune poate fi considerată ca fiind întemeiată..

Dar există încă motive mai „tangibile”:

 • Procese inflamatorii cronice în corpul animalului. Aceasta include chiar eczeme, dermatite, stomatite și alte patologii „frivole”, care, după cum putem vedea, pot duce la consecințe catastrofale..
 • Boli oncologice. Chiar și atunci când sunt vindecați, pot „da înapoi”. Unii medici veterinari sugerează că amiloidoza în acest caz nu este o consecință a oncologiei în sine, ci chimioterapia utilizată pentru tratarea acesteia..
 • La câinii collie, hematopoieza ciclică (agranulocitoză ciclică) duce la un rezultat atât de deplorabil.

Manifestari clinice

În primul rând, luați în considerare amiloidoza renală la câini, deoarece este statistic cea mai frecventă. Am spus deja că toate soiurile acestei boli duc la pierderea completă a funcționalității organului. Astfel, cu afectarea rinichilor, semnele de insuficiență renală se dezvoltă rapid. Simptomele sunt după cum urmează:

 • Polidipsie și poliurie, care se datorează pierderii constante de lichide, micro și macroelemente care sunt excretate în urină. Densitatea acestora din urmă este foarte mică.
 • Deoarece proteina este excretată masiv cu aceeași urină, adesea se ajunge la fenomene edematoase. În cele mai severe cazuri, chiar hidropiză a cavității abdominale (ascita).
 • Câinele pierde rapid în greutate, devine apatic și letargic.

Cum se manifestă amiloidoza hepatică la câini? La fel ca în primul caz, numai cu modificări pentru specificul organului. Pur și simplu, se dezvoltă insuficiența hepatică. Se dezvoltă câini cu amiloidoză hepatică avansată icter, astfel de animale sunt ușor de identificat prin haina lor zveltă, uscată și fragilă.

Câinii afectați sunt adesea diagnosticați cu episoade intermitente de diaree și constipație severă. În plus, cu amiloidoză avansată și icter sever la câini, pot începe chiar crize neurologice severe, pline de animalul care pleacă în comă și moartea sa ulterioară. Deci, simptomele amiloidozei la câini sunt destul de tipice, chiar dacă este imposibil să le legați imediat de această boală..

Diagnostic

Cu această boală, diagnosticul corect poate fi pus numai dacă luați analize de urină și sânge și apoi interpretați corect rezultatele acestora. Mai întâi faceți chimia sângelui. Dacă animalul are amiloidoză hepatică, atunci sângele va avea un conținut crescut de enzime hepatice, care sunt eliberate în timpul distrugerii treptate a organului. Dacă vorbim despre amiloidoză renală, atunci conținutul multor proteine ​​din sânge va fi redus, dar ureea și alți compuși vor fi crescute, a căror prezență indică o funcție renală slabă.

Analiza urinei este foarte importantă!Dacă detectează un nivel scăzut de creatină și un conținut ridicat de proteine, atunci putem vorbi cu încredere despre leziunile renale grave. Când o pisică are amiloidoză hepatică, pot exista o mulțime de pigmenți hepatici în urină..

Nu trebuie uitat despre vizualizarea leziunilor de organ, care se obține folosind Ultrasunete și radiografie. De regulă, cu amiloidoză, rinichii și ficatul afectați sunt serios diferiți de normă: la începutul procesului patologic, pot fi crescute, iar în cazuri avansate, volumul lor scade semnificativ (deși umflarea nu este exclusă).

Tehnici terapeutice

Care este tratamentul pentru amiloidoză la câini? Totul nu este foarte bun aici. În etapele inițiale, Colchicina este excelentă, care, dacă este utilizată prompt, este capabilă să încetinească puternic sau chiar să oprească dezvoltarea bolii. De asemenea, se utilizează medicamente antiinflamatorii, se prescriu perfuzii intravenoase de medicamente pentru a ajuta la ameliorarea intoxicației. Într-un cuvânt, ei folosesc intens mijloacele terapiei simptomatice..

Câinelui i se atribuie o dietă cu un conținut minim de proteine ​​pe viață.. Dacă un animal a fost diagnosticat cu un fel de boală inflamatorie, care, cel puțin teoretic, ar putea duce la amiloidoză, este tratat fără greș.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Amiloidoza la câini: cauze, diagnostic și tratament