Bolile pielii la câini: prezentare clinică și diagnostic

Din păcate, mulți câini suferă astăzi de afecțiuni ale pielii. Apropo, nu numai medicii veterinari sunt de acord cu acest lucru, ci chiar asociațiile internaționale de asigurători: ei raportează că suma plăților către proprietarii câinilor de rasă depinde de aceste patologii cu 70%. Reacțiile alergice sunt cele mai frecvente în toate manifestările lor, dar nu sunt singurele afecțiuni ale pielii la câini.

Când să fii alert?

Dacă animalul dvs. de companie are mâncărimi constante, mai ales pe vreme caldă și umedă, atunci poate că suferă deja de un fel de patologie a pielii. În cazul în care animalul de companie se scarpină și își linge în mod constant labele, fața sau stomacul, atunci ar trebui să vizitați imediat un medic veterinar. În general, până la un anumit punct, mâncărimea poate fi singurul simptom, așa că zgârierea nu trebuie considerată ca fiind ceva nesemnificativ. Chelia și alte semne specifice apar mult mai târziu..

Pentru a determina cu exactitate prezența sau absența oricărei boli, examinați cu atenție animalul dvs. de companie. Desfaceți ușor blana și priviți-i pielea. Există semne de răni, roșeață, mătreață, paraziți, erupții cutanate, umflături, umflături sau zone de cădere a părului? Dacă da, răspundeți singur și scrieți răspunsurile la următoarele întrebări:

 • Când a început totul? Vârsta animalului de companie? Sezon?
 • Câinele dvs. prezintă aceste semne tot timpul, sporadic sau sezonier? Dacă da, când exact?
 • Mâncărimea începe în aer liber, în interior sau într-o cameră specifică?
 • A existat recent vreun tratament pentru câine, inclusiv independent, care nu este sancționat de un medic veterinar?
 • Cât de severe sunt manifestările? Iritație „ușoară” sau înnebunește câinele?

Dacă aveți răspunsuri la toate întrebările de mai sus, este mult mai ușor pentru medicul veterinar să stabilească adevărata cauză fără a petrece mult timp intervievând proprietarii (adică dvs.) și numeroase teste..

Important! Dacă fața câinelui dvs. este umflată sau chiar umflată, duceți-l imediat la clinică (!). Acesta este un simptom al unei reacții alergice care poate pune viața în pericol. Nu aștepta să moară animalul tău de companie.

Aproape toate afecțiunile pielii câinelui încep cu mâncărime.. Uneori este ușor, dar uneori câinele se poate zgâria cu labele și „mesteca” pielea, făcând clic în mod constant pe dinți. Adesea câinele își freacă fața, ca și când ar fi spălat. În mod similar, atunci când animalul linge tot timpul același loc, încercând să scape de senzația epuizantă.

Este important de reținut că în aproape toate cazurile, într-un fel sau altul asociate cu patologii ale pielii, trei semne sunt „fundamentale”:

 • Zgâriere constantă.
 • Dorința de a linge non-stop.
 • Zone de chelie și apariția unor formațiuni patologice (zgârieturi, sub formă de acnee).

Și acum vă sugerăm să vă familiarizați cu cel mai simplu tabel de diagnosticare, prin care puteți afla aproximativ tipul de boală care a lovit animalul dvs. de companie.

Acum să ne uităm la unele boli de piele la câini puțin mai specific..

Acanthosis negru

O boală caracterizată prin întunecarea patologică a pielii. Este foarte tipic pentru câini. Se întâmplă primar, din cauza patologiei genetice (la teckel) și secundar. În acest din urmă caz, boala se poate dezvolta pe fondul diferitelor tulburări metabolice, precum și datorită acțiunii unor factori virali sau bacteriologici. Bolile fungice ale pielii pot contribui la apariția acesteia. În forma secundară, o migrare intensivă a pigmentului de melanină începe către focarele inflamației, datorită cărora, de fapt, boala este numită „neagră”.

Acantoza primară

Principala formă de patologie este diagnosticată chiar și la pui, a căror vârstă nu depășește un an. Pielea se întunecă și se îngroașă semnificativ, seboreea se poate dezvolta și este posibil să apară infecții bacteriene și fungice secundare. Manifestările clinice se găsesc în majoritatea corpului. Boala este incurabilă, dar evoluția ei poate fi încetinită prin utilizarea injecțiilor cu steroizi și utilizarea șampoanelor speciale împotriva seboreei.

Acantoza secundară

Forma secundară este mult mai comună. De regulă, se dezvoltă din unul dintre cele trei motive:

 • Obezitatea și dezechilibrele hormonale aferente.
 • Alte dezechilibre endocrine. Mai ales periculos hipotiroidism, Boala Cushing sau tulburări ale sintezei hormonilor sexuali.
 • Reacțiile alergice și dermatita alergică de contact contribuie în special la dezvoltarea acantozei.

Pe lângă întunecarea și îngroșarea pielii, forma secundară a acestei boli este adesea însoțită de căderea cronică a părului cu mâncărime și alte probleme ale pielii. Terapia secundară acantoza asociat cu vindecarea infecției primare care a provocat apariția acesteia. În cele mai severe cazuri, se utilizează și injecții cu steroizi. Adăugarea vitaminelor A și E la hrană este utilă.

Dermatită alergică

Dermatită alergică - inflamația pielii sub influența unor alergeni, a căror listă poate include aproape toate substanțele utilizate acasă (pulberi de spălat, paste, înălbitori).

Leziunile apar de obicei acolo unde compușii chimici se găsesc cel mai frecvent. Adică, semnele patologiei pot fi observate cel mai adesea pe labele, fața și abdomenul. În aceste locuri, apare roșeață de diferite dimensiuni și forme, este posibilă o erupție de papule mici. În cele mai severe cazuri, poate duce la formarea ulcerelor. Toate acestea sunt tratate prin prescrierea de antihistaminice și îndepărtarea substanțelor din mediul animalelor care joacă rolul de alergeni. Proprietarii sunt sfătuiți să respecte patru reguli simple:

 • Folosirea materialelor de pat hipoalergenice.
 • La fel și în situația cu furaje. Consultați medicul veterinar înainte de a vă hrăni animalul de companie cu ceva nou și citiți cu atenție descrierea fiecărui medicament și produs de îngrijire. Dacă este indicat acolo că medicamentul poate provoca alergii, este mai bine să căutați un analog mai sigur..
 • Când mergeți, încercați să nu mergeți în pajiști înflorite și, în general, în apropierea paturilor de flori, deoarece acest lucru poate provoca un nou atac de dermatită alergică..
 • Boluri - numai sticlă și oțel inoxidabil. Se spală zilnic cu apă curentă..

Printre soiurile acestei patologii ar trebui atribuite Dermatita atopica. Este, de asemenea, o boală de natură alergică, dar se dezvoltă pe fondul unei predispoziții genetice existente inițial. Are o dependență sezonieră foarte pronunțată. Iarna, contrar credinței populare, aceste afecțiuni se agravează, dar vara, dimpotrivă, se observă remisiunea..

Tabloul clinic cu dermatită atopică este destul de caracteristic, este destul de dificil să le confundăm manifestările cu altceva: apar erupții cutanate exudative multiple pe pielea câinelui și se pot observa grosimea și roșeața acestuia. Măsurile de control au fost deja descrise mai sus ... Dar această boală nu poate fi vindecată complet, așa că proprietarii câinilor predispuși ar trebui să aibă răbdare.

Heiletieloza

Boala Cheyletiella este adesea denumită „târâtoare” sau chiar Mătreață „plimbătoare”. Faptul este că pe piele, în grosimea căruia există o colonie a acestor paraziți, apar multe solzi și cruste uscate. Dacă observați cu atenție acest strat, puteți vedea mișcarea acestuia. Ciclul de dezvoltare al unei căpușe este destul de simplu. Femela depune ouă, din ele ies nimfe, care se transformă în adulți. Ciclul de viață durează aproximativ trei săptămâni. Paraziții se transmit cu ușurință prin orice contact direct între animale. Cu toate acestea, femelele pot trăi suficient de mult în mediul extern și, prin urmare, posibilitățile de infecție sunt mult mai largi..

Căpușele pot fi ucise de majoritatea insecticidelor obișnuite utilizate împotriva puricilor. Acestea includ piretrine, permetrine și fipronil. Preparatele cu sulf pot fi folosite și pentru tratament. Rețineți că va trebui să faceți curățare umedă acasă, adăugând aceleași produse la apa de spălat. În caz contrar, este posibilă re-invazia..

Râie sarcoptică sau scabie canină

Scabie canină, cunoscută și sub numele de scabie pruriginoasă, este cauzată de parazitul Sarcoptes scabiei la câini. Acești acarieni microscopici pun multe probleme, dintre care cea mai frecventă este mâncărimea severă și căderea masivă a părului. Paraziții pot trăi o vreme chiar și pe pielea umană. Din fericire, există multe metode și medicamente eficiente pentru tratarea acestei boli..

Simptomele scabiei canine variază, dar includ de obicei căderea părului și mâncărime severă. Acest lucru este valabil mai ales la nivelul articulațiilor cotului, urechilor, axilelor, zonelor poplitee, pieptului și abdomenului. Acarienii preferă să trăiască în zone ale corpului în care părul este mai puțin dezvoltat. Pe măsură ce infecția progresează rapid, se poate răspândi pe tot corpul câinelui. Pe piele apar pustule mici și cruste gălbui. Datorită mâncărimilor și zgârieturilor severe, pielea este rapid colonizată cu microflora patogenă, ceea ce complică și mai mult evoluția bolii. Mâncărimea devine deosebit de severă atunci când animalul se află în camere calde. Adesea, infecția pătrunde chiar și în straturile profunde ale pielii, ceea ce determină inflamarea multor ganglioni limfatici..

Există mai multe moduri de a trata. Vechile tehnici se arată bine: mai întâi, cel mai lung păr al câinelui este tăiat, animalul este scăldat folosind șampoane medicinale și apoi se folosesc unguente cu sulf. Scăldatul este prezentat la fiecare două până la trei săptămâni. Este posibil și mai des, dar aceste evenimente sunt grele pentru câini și psihicul proprietarului. Din păcate, în prezent, au existat mai multe cazuri când acarienii mâncărimi s-au dovedit a fi absolut rezistenți la preparatele de sulf..

Selamectina este o soluție topică care nu numai că oferă o bună protecție împotriva acarienilor prurit, dar poate fi folosită și pentru a ucide unii viermi. Mâncărimea distruge în mod eficient aproape toate produsele pe bază de ivermectină.

Important! Aceste fonduri sunt contraindicate pentru câinii collie. Pentru ei se folosește Milbemicina.

Râie demodectică la câini

Cunoscută și sub numele de scabie foliculară, cauzată de o căpușă din genul Demodex. S-ar putea să fiți surprinși, dar acești paraziți mici pot fi găsiți pe pielea aproape al doilea câine și pe corpul multor oameni. Acești acarieni mici (0,25 mm), care arată ca aligatori microscopici, se concentrează în foliculii de păr (de unde și numele bolii). Scabie de acest tip la câini este asociat cu un sistem imunitar suprimat, deoarece altfel paraziții nu se manifestă în niciun fel.

Cele mai izbitoare simptome sunt căderea părului.. Pielea din zonele afectate devine roșie și se îngroașă vizibil. De asemenea, poate fi fermentat și sărat. Mâncărimea nu apare în toate cazurile, dar atunci când apare, animalul suferă foarte mult, încercând să „zgârie” sursele senzațiilor neplăcute de pe pielea sa. Pe măsură ce boala progresează, pe corpul câinelui pot apărea zone dure și rotunjite. Rețineți că, în majoritatea cazurilor, dacă câinele are imunitate normală sau i s-au administrat medicamente pentru ao crește, toate aceste semne dispar în timp. Este adevărat, agentul patogen nu dispare nicăieri..

Dermatomicoza

Acesta este numele unui grup imens de boli cauzate de ciuperci patogene..
Aproape toți sunt cunoscuți crescătorilor sub denumirea colectivă „lichen”. Patologii extrem de neplăcute care nu numai că provoacă daune considerabile sănătății și aspectului animalelor de companie, dar, în multe cazuri, pot fi transmise oamenilor.

Infecția are loc prin spori. Mai mult, acesta din urmă poate fi în mediu atât în ​​„zbor liber”, cât și în forma fixată pe părul afectat. Materialul patologic își poate păstra virulența (adică capacitatea de a infecta) ani de zile. Este suficient ca un câine să se întindă în jurul locului unde așezase un câine infectat sau chiar o pisică, astfel încât să sosească un regiment de oameni bolnavi. Vaccinarea este singura prevenire fiabilă. De exemplu, vaccinul Vakderm-F s-a dovedit bine. Poate fi folosit și pentru tratament, dar există anumite nuanțe. În special, trebuie utilizat împreună cu alți agenți specifici (unguent „Yam”, de exemplu). Deși acesta din urmă are un miros departe de ideal, totuși ajută destul de bine.

Simptome pentru toată lumea dermatomicoză relativ tipic: apariția petelor chel pe piele cu părul rupt la rădăcini (cum ar fi cânepa). Zonele fără păr pot semăna cu arsurile de țigări: centrul este gri, cu mătreață abundentă și o margine roșie de inflamație în jurul marginilor. Tratamentul cu apariția acestor semne trebuie început imediat, deoarece am vorbit deja despre pericolul dermatomicozei pentru oameni! Copiii și bătrânii sunt predispuși în special, astfel încât apartamentul în care locuiește animalul bolnav trebuie curățat zilnic folosind înălbitor cu clor. Este recomandabil să izolați câinele într-o cameră separată, dar în niciun caz pe un hol, unde părul său infecțios va puncta în siguranță fiecare persoană care intră în locuință.!

Aici avem un material atât de voluminos. Din păcate, este imposibil să se discute pe deplin toate patologiile pielii, chiar și în cadrul unui astfel de articol. Fiți atent și raportați veterinarului orice erupție suspectă, mâncărime și roșeață la câine!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bolile pielii la câini: prezentare clinică și diagnostic