Tipuri de hematoame la câini, prim-ajutor la domiciliu și tratament

Câinii activi și curioși, uneori, pur și simplu nu se lasă protejați și oricât de mult ar încerca proprietarii, animalul de companie încă mai găsește aventură. Rănile ușoare și vânătăile urmăresc literalmente puii cu patru picioare, în special puii „stângaci” care își supraestimează forța în timpul unei plimbări. Un hematom la câine, care apare în cazul unei ușoare lovituri, nu necesită tratament, cu toate acestea, există cauze mai grave ale leziunilor care duc la consecințe neplăcute.

Tipuri de hematoame

Bineînțeles, fiecare proprietar se sperie când un câine este rănit. Să fugi la veterinar? Frotiu? Încălzire? Înjunghiere? Nu vă grăbiți și nu vă panicați, dacă hematomul este o consecință a timpului liber de zi cu zi, nu va fi dificil să atenuați starea și să efectuați tratament acasă. O întrebare complet diferită, un câine care a intrat într-un accident, o luptă serioasă, a căzut de la înălțime sau a supraviețuit unei situații extreme similare.

Hematom este un termen colectiv care indică ruperea vaselor de sânge cu hemoragie ulterioară în țesuturile sau cavitățile înconjurătoare. Mai mult, cu cât sunt mai multe vase deteriorate, cu atât umflarea este mai puternică - sângele continuă să curgă până când vasele deteriorate sunt stoarse de presiunea rezultată. Prin localizare, se disting următoarele tipuri de hematoame:

  • Intracranian - rezultat dintr-o leziune închisă a capului. Diagnosticul și tratamentul se efectuează prin examinarea și tomografia craniului.
  • Retroperitoneal - hemoragie datorată traumatismelor organelor interne, fracturii pelvine, leziunii coloanei vertebrale.
  • Intraorgan.
  • Intramuscular.
  • Subcutanat.

Sângele care a pătruns în spațiul interstițial este restrâns și comprimat sub presiunea țesuturilor înconjurătoare. Dacă rana este profundă, de exemplu, după o mușcătură a altui câine, hematomul poate încapsula și crește cu țesuturi conjunctive, neoplasmul se numește benign. chist.

Cauzele hematoamelor

Ruptura vasculară este întotdeauna rezultatul stresului mecanic. Proprietarul nu poate observa vânătăi mici sau umflături dacă sunt pe corp, în primul rând, blana ascunde rănirea și, în al doilea rând, câinele vindecă (linge și încălzește) singur zona învinețită.

Hematomul auricular, cel mai adesea, este o consecință a labelor și a zgârieturilor, otita medie, taie leziunile. La câinii mai mari și animalele de companie cu avitaminoza, lipsa oligoelementelor, umflarea se poate forma ca urmare a agitării obișnuite a capului. Pielea subțire care acoperă auriculele nu poate conține presiunea internă în timpul sângerării, iar hematomul crește rapid în dimensiune. Pericolul constă în apropierea unei posibile infecții de creier.

Hematomul unei urechi la un câine, poate fi însoțit de consecințe imprevizibile, răspândirea durerii în spatele dinților, ochilor, febră, inflamația ganglionilor limfatici. Având în vedere că auriculul este împărțit în 3 secțiuni, dintre care 1 nu poate fi vizualizată vizual, afecțiunea nu este detectată imediat. Dacă hematomul afectează partea exterioară a urechii, umflarea este vizibilă vizual și câinele este diagnosticat cu limfoextrovasat. Când hematomul urechii câinelui a început să se întărească, acesta este un semnal sigur că este timpul să luptăm împotriva bolii cu o intervenție chirurgicală, exsudatul nu se va mai rezolva singur. Medicul veterinar va deschide pielea și va pune un canal de scurgere dedesubt pentru a scurge sângele și limfa rămasă.

Capul și greabanul sunt locuri inaccesibile pentru lins, iar câinele îngrijorat de disconfort zgârie pielea rănită. Hematoamele de pe cap, cel mai adesea, sunt consecințele unei lupte sau lovituri. Bolile de piele care cauzează mâncărime se răspândesc în primul rând la urechi, încercând să amelioreze disconfortul, câinele se zgârie în cap și se rănește. Chisturi umflate sau încapsulate în greabăn - consecințe ale vaccinărilor sau injecțiilor cu medicamente.

Umflarea labei, în special în jurul articulațiilor, indică o entorse sau o ruptură a ligamentelor, luxație sau leziuni mai grave ale membrului. Dacă ligamentele, mușchii și tendoanele sunt intacte, este prescris un tratament conservator, care diferă puțin de terapia pentru hematoame. Ca o măsură suplimentară, câinele primește un medicament care accelerează regenerarea țesutului conjunctiv.

Hematomul postoperator indică una sau mai multe complicații:

  • Sângele nu a fost complet oprit după operație.
  • Intervenția a fost efectuată într-un mediu nesteril, care a contribuit la infectarea plăgii.
  • Câinele a pieptănat, lins sau altfel deteriorat cusăturile. Adesea apare după femelele sterilizate, rana este pe lateral și câinele trebuie să se aplece pentru a o linge.

Utilizarea metodelor moderne de chirurgie veterinară reduce riscul de complicații la minimum, dar nu le elimină complet. O ușoară umflare la locul inciziei este un fenomen natural, dar dacă cusătura începe să sângereze, este necesar să se identifice cauza, să se protejeze rana și să se arate animalul medicului veterinar. Cu sângerări severe, rana este re-cauterizată, iar cusăturile sunt înlocuite.

Important! Purtarea unei pături sau a gulerului după operație reduce semnificativ riscul de complicații din cauza deteriorării cusăturilor.

Și cel mai neplăcut lucru, hematoamele care pun presiune pe măduva spinării sau pe creier. În ambele cazuri, afecțiunea este considerată acută, toate organele și țesuturile corpului suferă de o lipsă de nutriție. Fiți atent la umflarea pe spate, în zona vertebrelor; o vânătaie obișnuită sau o abraziune nu trebuie să se întărească sau să crească în dimensiune. Hematoamele unui gât căptușit cu artere sanguine sunt, de asemenea, periculoase, cu posibile consecințe variind de la durere de cap înainte de paralizie și moarte.

Important! La cea mai mică suspiciune de vătămare a coloanei vertebrale sau a gâtului, contactați imediat medicul veterinar.

Primul ajutor și tratamentul hematoamelor la domiciliu

Câinele se plânge, se îngrijorează, încearcă să lingă locul dureros - acționăm!

  • Cât mai repede posibil, aplicați gheață în zona rănită timp de 15-20 de minute și repetați această procedură pe tot parcursul zilei, cu pauze de 1,5-2 ore.
  • Când umflarea țesuturilor sa oprit și în intervalele dintre răcire, se aplică un bandaj de presiune pe partea rănită a corpului - un bandaj regulat sau elastic care strânge bandajul.

Dacă tratamentul nu necesită intervenție veterinară, câinele este mult mai ușor din manipulările de mai sus, continuăm procedurile acasă. Aplicăm unguente absorbabile, încălzirea, masajele, vitaminele sunt introduse în dietă, un curs de imunostimulante nu va interfera. Hematomul „turnat” cu diametrul de peste 1,5 cm necesită deja deschiderea și îngrijirea ulterioară - rana nu ar trebui să se vindece până când exudatul nu este complet eliminat.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tipuri de hematoame la câini, prim-ajutor la domiciliu și tratament