Acarianul părului la câini: simptome, diagnostic și terapie

Unul dintre cei mai neplăcuti paraziți ai oamenilor și animalelor sunt căpușele. Nu numai că pot provoca boli neplăcute în sine (scabie), dar sunt adesea purtători de infecții mortale și alți paraziți. În plus, unele specii, în conformitate cu teoriile moderne ale parazitologilor, sunt „oportuniste”.

Această din urmă categorie include așa-numitul acarian de păr la câini. De fapt, nu veți găsi nicăieri o descriere a acestui parazit. Faptul este că numit popular agent patogen demodicoză (Demodex canis, mai exact). „Patogenitatea sa condițională” se datorează faptului că căpușele acestei specii pot fi găsite chiar și la animale perfect sănătoase. Motivele pentru care căpușele mici devin paraziți care cauzează boli de piele nu sunt pe deplin înțelese..

Din nou, oamenii de știință ruși A.K. Kirillov. și Vasilevich F.I. cred că genul Demodex, care include peste 140 de specii de acarieni, nu are nicio legătură cu microflora normală a pielii. Până în prezent, niciuna dintre aceste teorii nu este generalizată, cercetările sunt în curs de desfășurare. În prezent, situația este de așa natură încât mulți medici veterinari străini sunt de părere că Demodex canis poate fi atribuit microflorei normale a pielii câinilor, în timp ce colegii lor domestici aderă la teoria opusă..

În plus, a apărut recent un al treilea punct de vedere. Adepții săi sugerează că primele două teorii sunt la fel de valabile. Acești oameni de știință cred că acarienii din genul Demodex sunt într-adevăr patogeni în mod inerent, dar, cu toate acestea, pot fi prezenți pe pielea animalelor complet sănătoase. Debutul bolii, conform acestor parazitologi, se datorează predispoziției inițiale a unor rase și indivizi..

Informatii generale

Manja demodectică sau „acarianul părului” este una dintre cele mai frecvente boli de piele la câini. Există rase predispuse, care includ:

Proprietarii acestor animale trebuie să fie deosebit de atenți pentru a observa imediat primele simptome ale unei patologii neplăcute. Vă rugăm să rețineți - astăzi, majoritatea oamenilor de știință consideră că buldogii și boxerii sunt purtători de căpușe pe tot parcursul vieții, deci ar trebui să limitați comunicarea animalelor de companie cu animalele din aceste rase. Probabilitatea de a dezvolta boala este cea mai mare în perioada primăvară-vară, deoarece în acest moment ciclul de dezvoltare al parazitului este redus la doar două săptămâni.

S-a dovedit că dezvoltarea bolii contribuie la hrănirea necorespunzătoare (lipsa vitaminelor A și E este deosebit de distructivă), precum și utilizarea prelungită a antibioticelor și / sau a antiinflamatoarelor nesteroidiene.

Care sunt simptomele? În cele mai ușoare cazuri, petele fără păr apar pe corpul câinelui., pielea pe care fulgi. De regulă, această formă a bolii nu este periculoasă, se produce auto-vindecare (dacă imunitatea animalului nu este slăbită). Dar varietatea generalizată este mai frecventă. În același timp, zonele fără păr acoperă o zonă mare a corpului câinelui, pielea în aceste locuri se îngroașă, se poate înroși și grosier, se observă o descuamare foarte puternică.

Dacă priviți cu atenție, puteți observa cu ușurință mișcarea solzilor exfoliați ai pielii (datorită mișcării paraziților în stratul subcutanat). Aceasta este o formă foarte periculoasă a bolii, deoarece, în acest caz, acarienii se „adăpostesc” nu numai în piele, ci și în organele interne. În plus, mare probabilitatea de a dezvolta infecții cutanate secundare, ulcere, eroziuni, alte defecte. În cazuri avansate, câinele devine aproape chel, pielea se desprinde și chiar cade în zdrențe.

Ce sa fac?

Ce tratament este utilizat? În primul rând, multivitaminele sunt prescrise câinelui.. Dacă animalul a primit antibiotice sau medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, acestea trebuie menționate (sau ar trebui prescriși analogi mai puțin „agresivi”). În plus, dieta este complet revizuită, care ar trebui să fie completă în nutrienți, macro și microelemente..

Cel mai radical tratament pentru demodicoză este milbemicina. În SUA și Europa, acest medicament este utilizat în mod masiv pentru tratarea viermilor inimii, dar, după cum sa dovedit, este ideal pentru distrugerea canisului Demodex. Din păcate, este foarte toxic și, prin urmare, este mai bine să folosiți ceva mai sigur acasă..

De exemplu, orice medicamente pe bază de ivermectină și amitrază. În plus, este prezentată spălarea câinelui cu șampoane medicinale pe bază de componente acaricide. Regimul de tratament este selectat individual de fiecare dată, deoarece animalele răspund diferit la terapie.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acarianul părului la câini: simptome, diagnostic și terapie