Puricii la câini sunt periculoși pentru oameni.

Însoțitorii constanți ai oamenilor și animalelor domestice sunt insecte din familia Pulicidae sau purici obișnuiți. Paraziții fără aripi care trăiesc în așezări diferă prin „apartenența” la o gazdă permanentă, cu toate acestea, fiecare specie este capabilă să muște oamenii. Există părerea că puricii la câini sunt periculoși pentru oameni și este cu adevărat dificil să-l infirmați, dar nu ar trebui să vă grăbiți la extreme. Pericolul este relativ, iar metodele moderne de prevenire oferă unei persoane suficiente instrumente pentru a se proteja pe sine și pe animalele sale de companie.

Sunt puricii răspândiți de la câine la om

În general, în ceea ce privește înfrângerea puricii, termenul „transmis” nu este complet. Surse literare și medicale folosesc definiția ca o descriere a procesului atunci când un purice adus în casă de un câine mușcă o persoană. Puricii nu pot fi transmiși fizic și trăiesc pe corpul uman, culoarea lor închisă contrastează prea mult cu pielea deschisă a unei persoane cu păr „sărac”, ceea ce garantează detectarea și moartea parazitului.

Modalități de lovire a unei persoane cu purici

Paraziții nu caută căi dificile și nu se târăsc pe haine în căutarea unei zone deschise a corpului. Mirosul lor le spune când, la distanța unui salt, există o „victimă potrivită”, atunci este mică - puricii sare, străpunge pielea purtătorului, injectează un secret anestezic și aspiră sânge. Întregul proces se repetă de 3-4 ori, motiv pentru care mușcăturile de purici sunt aranjate în „lanțuri”.

O persoană devine victima unei mușcături în două cazuri: dacă el însuși „se confruntă cu probleme”, de exemplu, în timp ce merge pe iarbă înaltă în haine care nu acoperă pielea sau când paraziții se instalează într-o casă. Prima opțiune apare prin neglijență sau ignoranță, dar a doua se bazează pe un lanț de acțiuni. Cel mai adesea, puricii intră în locuință „ajungând” pe câini sau pisici cu acces pe stradă.

Notă! Apartamentele situate pe un etaj, mai ales dacă un subsol umed sau o „pernă de aer” sunt, de asemenea, expuse riscului sub podea - puricii „se infiltrează” în locuință prin crăpături sau „vin” pe șobolani și șoareci care se deplasează de-a lungul arborilor de ventilație.

Cum să identificați puricii în casa dvs.

Te muști în picioare, mai ales noaptea, în baie sau în altă zonă răcoroasă a casei tale? Animalul dvs. de companie devine neliniștit și mâncărime când se joacă sau mănâncă? Se poate argumenta cu o probabilitate de 80% ca puricii să „coexiste” cu tine. Dacă nu ați reușit să prindeți fraierii de la locul crimei, efectuați următorul test simplu:

 • Stabiliți unde sunteți atacat în apartament.
 • Acoperiți 1 mp podea cu foi de hârtie albe.
 • Părăsiți sediul și verificați „capcana” în 10-15 minute.
 • Vedeți insecte maro sau negru de 2–4 mm lungime care se „evaporă” dacă hârtia este decojită? - Din păcate, acestea sunt purici!

Ce purici poate „aduce” un câine în casă și cum sunt periculoși?

Arheologii au stabilit că puricii sunt mult mai vechi decât rasa umană, iar strămoșii paraziților s-au mutat și s-au adaptat la condiții de viață mai dificile la o viteză record. Paraziții se găsesc chiar și în cercul polar polar, ca să nu spunem nimic din speciile care trăiesc în zonele climatice calde.

Este interesant! „Vechiul” purice a fost găsit „închis” în chihlimbar, care are o vechime de peste 55 de milioane de ani.

Dacă puricii unui câine sunt periculoși pentru oameni depinde direct de tipul de parazit. Conform „dimensiunii populației”, paraziții urbani pot fi clasificați în următoarea ordine, purici:

 • Felin.
 • Căţeluş.
 • Şobolan.
 • Uman.
 • Aviar.

Tipul gazdei principale este clar din nume, cu toate acestea, paraziții beau cu succes sângele tuturor animalelor cu sânge cald, inclusiv ale oamenilor. Puricii de pisică ocupă o poziție de frunte datorită rezistenței ridicate a cochiliei. Puricii de păsări rareori parazitează asupra oamenilor, dar este foarte posibil să-i „ridici” ridicând un pui rapid, vrabie, cățeluș, ciobă și alte păsări sălbatice cu mâinile neprotejate..

Este interesant! Puricii de pisică sunt atât de adaptați pentru supraviețuire încât sunt capabili să deplaseze principalele specii de paraziți de la animal. De exemplu, după ce s-a așezat pe un câine, un purice de pisică se reproduce activ și nu lasă nicio șansă pentru alte specii. Din acest motiv, toate animalele de companie și oamenii, cel mai adesea, suferă de purici de pisică..

Puțini, cu excepția parazitologilor profesioniști, vor putea distinge „cu ochii” speciile de purici din familia Pulicidae. Lista de mai jos include cele mai frecvente afecțiuni purtate de toate speciile de purici:

 • Alergie la saliva de purici - apare la majoritatea oamenilor, se exprimă prin mâncărime, formarea de papule (umflătură dintr-o mușcătură), roșeață, în stadii acute - dermatită, eczeme, exacerbare psoriazis.
 • Encefalita transmisă de căpușe - inflamația meningelor. Mai des purtate de căpușe ixodide.
 • Sarcopsiloză - purtat de un purice de pământ. Parazitul pătrunde în piele și moare, ceea ce provoacă inflamații severe și umflături. Boala este destul de rară, apare în climă caldă.
 • Bruceloză - afectează sistemele reproductive, nervoase, cardiace, musculo-scheletice. Cel mai adesea, leziunea apare ca urmare a consumului de carne contaminată, mai rar, este transmisă prin mușcătura de purici.
 • Tifus de șoarece - însoțit de dureri în diferite părți ale corpului, „dureri” articulare, erupții cutanate, tuse uscată, vărsături. Este purtat de purici și păduchi și este tratat cu succes. Nu trebuie confundat cu tifosul endemic, care este mult mai puțin frecvent, dar este purtat și de purici.
 • Helmintii - puricii transportă ouă care intră în sânge atunci când sunt mușcați.
 • Tularemia - însoțită de inflamația ganglionilor limfatici, febră, simptome de otrăvire. Transmis de un țânțar, căpușă, mușchi de cal, mai rar un purice.
 • Ciuma - transferat doar de puricii șobolanilor tropicali, care trăiesc în climă caldă și umedă (Asia, Africa, America Latină).

Este interesant! Epidemia de ciumă neagră a fost cauzată de răspândirea pe scară largă a șobolanilor și puricilor de șobolan, din cauza condițiilor insalubre inerente Europei medievale. Același virus al ciumei bubonice trăiește pe planetă până în prezent și este puțin probabil să fie eradicat. Cu toate acestea, răspândirea epidemiologică este imposibilă datorită progreselor în medicină, vaccinării active în zonele cu risc și tratamentului cu succes în fazele timpurii și medii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Puricii la câini sunt periculoși pentru oameni.