Dropsy într-un câine

Una dintre patologiile comune pentru oameni și animale este ascita (hidropiză a abdomenului) - acumularea de lichid în cavitatea abdominală. Această afecțiune a câinelui este greu de tolerat și adesea prezintă un pericol pentru viață, deoarece prezența exsudatului în cavitatea abdominală poate fi cauzată de o boală periculoasă sau de întreruperea gravă a organelor..

Câine ciobanesc la programul veterinar

 • Boală de ficat. Una dintre funcțiile principale ale acestui organ este de a curăța sângele și limfa. Ficatul bolnav nu este capabil să facă față filtrării acestor componente ale mediului intern al corpului, iar o parte din fluid migrează prin pereții vaselor, acumulându-se în cavitatea abdominală. Patologiile hepatice cauzează hidropizie în 70% din cazuri.
 • Insuficienta cardiaca. Bolile de inimă sunt a doua cauză cea mai frecventă de ascită. Multe dintre bolile cardiovasculare sunt însoțite de congestie în circulația sistemică, în timp ce elementele lichide ale sângelui transpiră în cavitatea abdominală.
 • Boală de rinichi. Rinichii sunt responsabili de echilibrul apă-electrolit și controlează procesele de excreție a produselor metabolice. Dacă munca lor este întreruptă, sodiul este reținut în organism și o parte din proteine ​​se pierde cu urină, ceea ce duce la dezvoltarea ascitei.
 • Înfometarea proteinelor. Atunci când există o deficiență de hrană proteică în dieta câinelui, concentrația de proteine ​​din sânge scade, din cauza căreia scade presiunea oncotică (coloid-osmotică), iar elementele lichide din sânge transpiră în peritoneu, formând ascită.
 • Peritonită. Acumularea de lichid în cavitatea abdominală în timpul peritonitei are loc din cauza încălcării etanșeității pereților vaselor cauzată de procesul inflamator.
 • Tumori maligne. Ascita poate provoca o tumoare oncologică localizată în cavitatea abdominală. O neoplasmă crescută poate comprima vasele de sânge, provocând scurgerea de lichid. Când se deschide o tumoare, conținutul acesteia este turnat în cavitatea abdominală, ceea ce provoacă ascită.
 • Helminthiasis. Unele tipuri de viermi se hrănesc cu proteine ​​și depun ouă în ganglionii limfatici, deteriorând fluxul limfatic și provocând fluxul limfatic în cavitatea abdominală.

Simptome

Cel mai izbitor și tipic simptom de hidropiză la un câine este o creștere notabilă a dimensiunii abdomenului, devine lăsată și pare umflată din interior, spatele se îndoaie, chiuveta fosei iliace.

Picătură (ascită) a abdomenului la câini

Atenţie! Severitatea acestui simptom depinde de cantitatea de lichid acumulată în cavitatea abdominală. Cu o formă severă de ascită, există atât de mult lichid în peritoneu încât este dificil pentru câine să se întindă și este forțat să doarmă chiar și în timp ce stă, în timp ce o formă ușoară de hidropiză este aproape invizibilă în exterior. Prin urmare, trebuie acordată atenție altor semne caracteristice patologiei..

În cazul ascitei, se observă și următoarele:

 • o scădere bruscă a activității;
 • dificultăți de respirație, dificultăți de respirație cauzate de presiunea din peritoneu pe diafragmă;
 • letargie, somnolență;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • sete intensă;
 • urinare crescută;
 • umflarea membrelor;
 • creșterea greutății corporale reducând în același timp masa musculară.

Dacă hidropizia este cauzată de boli hepatice sau renale sau se datorează sindromului paraneoplazic într-o tumoare malignă, câinele poate vomita.

Diagnostic

Dacă suspectați ascită la un câine, medicul veterinar examinează datele istorice și examinează animalul pentru a identifica simptomele clinice. În continuare, câinelui i se atribuie o serie de studii care vă permit să determinați dacă există lichid în cavitatea abdominală, precum și să îl identificați. De exemplu, urina poate curge în peritoneu atunci când vezica se rupe (fenomen uroperitoniu), sânge la deschiderea sângerării interne (fenomen hemoabdomen) sau limfa de la vasele deteriorate.

Caine trist

Analiza transudatului (proba sa se obține prin puncția peretelui peritoneal) include determinarea densității și conținutului fracțiilor proteice, precum și examinarea microscopică a compoziției celulare. Cu ascită adevărată într-o probă prelevată din peritoneu - un lichid galben limpede sau tulbure, incluziuni inodore și străine. Pentru diagnostic diferențial, se utilizează și ultrasunete ale abdomenului sau radiografii ale organelor abdominale..

Tratament

Ascita este o consecință a bolii, pentru a scăpa de ea, trebuie să eliminați cauza dezvoltării patologiei. Terapia bolii primare se efectuează după detectarea acesteia. Dar, din moment ce diagnosticul este destul de dificil și poate dura mult timp, tratamentul simptomatic al animalului, care vizează îmbunătățirea stării generale, începe chiar înainte de finalizarea examinărilor..

Pentru a menține activitatea inimii și a ficatului, câinelui i se prescriu cardio- sau hepatoprotectori (Ornitil Plus, Divopride, Artirium Tioprotectin, "Vetmedin"). Pentru a reduce cantitatea de lichid de ascită, se utilizează diuretice ("Indapamidă", "Torasemid", "Merkuzal"), dacă este necesar, dați un laxativ.

În plus, animalul este transferat într-o dietă proteică fără sare, iar albumina este administrată ca o sursă suplimentară de proteine. Un curs de terapie antibacteriană este obligatoriu, deoarece transudatul acumulat în peritoneu este un mediu favorabil pentru reproducerea bacteriilor.

Medicamente pentru tratamentul hidropizei (ascitei) la câini

Este important să știți: în formele severe de hidropiză, câinelui i se poate prescrie laparocenteză - o procedură pentru îndepărtarea transudatului prin puncția peritoneului. Acest lucru nu elimină cauza ascitei și nu exclude posibilitatea unui câștig suplimentar de lichid, prin urmare, este doar o măsură temporară care facilitează starea animalului..

Metodele de acasă nu tratează hidropezia abdomenului la câini. Există metode populare care sunt folosite pentru ascită ca mijloc de ameliorare a stării - decocturi de plante care au un efect diuretic, antiinflamator, sedativ. Acestea pot fi utilizate în consultare cu medicul dumneavoastră. Acesta este, de exemplu, un decoct de pătrunjel în lapte, un decoct de vopsire a coajei sau coada-calului. Rețete pentru astfel de medicamente pot fi găsite pe forumuri.

Prognoza și prevenirea

Se poate vindeca hidropizia complet? Dacă reușiți să scăpați de boala care a provocat-o, puteți uita în curând de hidropezia abdomenului. Dar dacă ascita este o manifestare a unei boli incurabile grave, prognosticul este departe de a fi întotdeauna liniștitor. Cu toate acestea, în orice caz, tratamentul în timp util, chiar dacă este o terapie simptomatică, va ajuta la îmbunătățirea stării generale și a calității vieții animalului de companie..

Măsurile de prevenire a hidropizei la câini sunt organizarea unei nutriții adecvate a animalului și tratarea în timp util a bolilor care pot provoca o acumulare de transudat în cavitatea abdominală și, în mod ideal, pot preveni dezvoltarea unor astfel de boli. Prin urmare, examinările preventive periodice de către un medic veterinar sunt atât de importante..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dropsy într-un câine