Dermatita atopică la câini: cauze, simptome, tratament

Bolile de piele la câini sunt o „nenorocire” relativ frecventă și, în multe cazuri, ecto- și endoparaziții sunt de vină pentru apariția lor. Pur și simplu, purici, căpușe, păduchi și helminți. Activitatea lor duce la apariția eczemelor, a dermatitei și a ulcerelor, iar acestea din urmă s-ar putea să nu se vindece mult timp. De regulă, reacțiile alergice sunt considerate „baza” unor astfel de fenomene..

Foarte des, aceste patologii sunt combinate sub termenul general „dermatită atopică”: la câini un astfel de diagnostic se face în clinici veterinare din întreaga lume în mod regulat. Desigur, este oarecum incorectă combinarea directă a cazurilor de purici și dermatită atopică, dar în practică, linia dintre acestea și alte soiuri este foarte neclară..

Informatii de baza

Care sunt cauzele dermatitei atopice la câini? Se acceptă în general că sboala este o afecțiune de origine alergică determinată genetic. Din moment ce nimeni nu a putut să demonstreze 100% prezența unei predispoziții genetice, toate tipurile de dermatită alergică sunt adesea luate pentru „atopice” (așa cum am menționat deja mai sus). Cu toate acestea, profesioniștii nu se îndoiesc de natura bolii, deoarece această patologie, spre deosebire de reacția simplă a organismului la eliberarea paraziților, nu mai poate fi vindecată..

Dacă un câine a fost diagnosticat cu dermatită atopică, atunci el va lua medicamente pentru tot restul vieții sale, altfel va avea o recidivă instantanee. Se crede că un alergen care inițiază boala poate pătrunde în corpul unui animal predispus în orice mod: cu alimente, apă, prin aer, cu contactul direct al pielii câinelui cu o suprafață pe care există cel puțin câteva molecule ale substanței „dăunătoare”. Deci, probabilitatea de a preveni o boală, chiar cunoscând probabilitatea apariției acesteia în cazul unui anumit animal, este aproape nerealistă..

Unii cercetători sugerează că cauza acestui tip de dermatită este imaturitatea tractului digestiv la câinii tineri. (iar boala este mai des detectată înainte de vârsta de șase luni). Există, de asemenea, o versiune conform căreia boala apare din cauza modificărilor hormonale din organism cauzate de pubertate.

Dar teoria este mult mai răspândită, potrivit căreia „cățelușele de cățeluș sunt„ de vină ”pentru acest lucru, cărora proprietarii le-au dat câteva„ bunătăți ”în timpul sarcinii, cărora li se interzice strict hrănirea câinilor.. Ciocolată, de exemplu. De asemenea, nu oferiți animalului dvs. de companie „în poziție” doar alimente uscate, deoarece există suficient alergeni în el. Proprietarii următoarelor rase ar trebui să fie deosebit de atenți:

  • Shar Pei. De regulă, la acești câini cuminți, „înghesuiți”, inflamația începe între pliurile pielii. Boala este extrem de dureroasă, dermatita este aproape întotdeauna complicată de însămânțarea zonelor afectate cu microflora piogenă sau chiar putridă.
  • Toate soiurile de buldogi.
  • Marele Danez.
  • Boxerii.
  • Dalmațieni, Labratori, Golden Retrievers.

Important! În ciuda manifestărilor extrem de neplăcute ale bolii, acest tip de dermatită nu este contagioasă.!

Manifestari clinice

Prin natura fluxului boala este împărțită în trei tipuri: acută, subacută, precum și o stare de remisie, acesta din urmă nu poate fi decât parțial. Care sunt simptomele dermatitei atopice la câini? Sunt suficient de clare și specifice..

În primul rând, apar alopecii multiple pe corpul animalului, adică focarele de chelie. Petele chele pe labele, abdomenul, inghinele și botul sunt deosebit de numeroase. În curând, focarele de inflamație apar pe articulațiile cotului, pielea din aceste locuri se usucă și se fisurează.

În plus, zonele chele arată „decolorate”, decolorate. Aceasta se numește impetigo. Desigur, toate acestea oferă câinelui anumite inconveniente, dar nu reprezintă un pericol direct pentru viața și sănătatea acestuia. Mult mai periculos este faptul că pielea afectată și inflamată este o poartă deschisă pentru microflora piogenă, ciuperci și drojdie, dintre care multe tipuri nu sunt periculoase pentru câine în condiții normale.

Datorită microorganismelor, pe suprafața pielii se formează papule și pustule, umplute cu conținut lichid, tulbure. Pur și simplu, se dezvoltă o formă generalizată de piodermă. Un simptom foarte caracteristic este pododermatita, adică inflamația pielii tampoanelor labe. Odată cu natura atopică a bolii, recidivele lor vor deveni permanente..

Un animal bolnav are întotdeauna mâncărime severă în timpul exacerbărilor., ceea ce îl obligă să se zgârie și să-și roată propria piele. Un rezultat natural este o însămânțare și mai pronunțată a zonelor afectate cu microflora patogenă, în timp ce procesele inflamatorii acoperă o zonă din ce în ce mai mare.

Este deosebit de periculos atunci când drojdia este implicată în procesul patologic.. În același timp, pielea macerează, adică devine foarte moale, devine lipicioasă și foarte mirositoare. Câinele este foarte dureros. Este deosebit de greu pentru câinii cu pielea „pliată” (de exemplu, cum ar fi Sharpeyas în fotografie), deoarece drojdia se simte deosebit de confortabilă în pliuri. De la un astfel de câine începe să miroasă foarte rău, câinele se plânge de durere, își pierde brusc apetitul.

În plus, unul dintre semnele specifice ale dermatitei atopice este acanthosis negru. Aceasta este o patologie în care se dezvoltă hiperpigmentarea zonelor afectate, în urma căreia acestea din urmă devin negre, luând aspectul de „ars”. Acest fenomen este pronunțat în special la subsuori..

Este posibil să se prevină dezvoltarea bolii?

În ultimii ani, a fost exact ds-a demonstrat că alergiile în peste 63% din cazuri sunt cauzate de secreții de polen sau acarieni. Deci, o modalitate mai mult sau mai puțin realistă de a preveni dezvoltarea dermatitei atopice (sau a cazurilor de reapariție a acesteia) este izolarea câinelui de acești alergeni. Pe locul al doilea sunt diferiții aditivi alimentari găsiți în orice hrană pentru câini (din păcate), precum și în alte componente ale alimentelor..

În mod ideal, trebuie să găsiți un laborator echipat cu tot ce aveți nevoie și să aflați exact la ce dezvoltă câinele o reacție alergică. Din păcate, această dorință aparține categoriei fantastice, deoarece astfel de echipamente nu sunt disponibile în toate clinicile din capitală pentru oameni, fără a mai menționa spitalele veterinare..

Dar nu este nevoie să disperăm: un test de piele este folosit pe teren. O mică zonă de piele este rasă, este scarificată în mai multe locuri (adică zgâriată), după care o cantitate mică de alergen este frecată în fiecare zgârietură. Dacă câinele are o reacție la oricare dintre ele, zona corespunzătoare se va umfla în curând vizibil și se va inflama. Bineînțeles, scarificarea zonei rase a pielii este tratată temeinic cu alcool, în caz contrar, în loc de diagnostic, veți obține răni pur și simplu inflamate de la infecție.

În cazul în care clinica are un număr suficient de alergeni diagnosticați, aceștia utilizează o versiune ușor diferită a aceleiași proceduri. În același mod, o anumită zonă a pielii este rasă și dezinfectată cu atenție, iar apoi se injectează doze microscopice de alergeni în stratul superior al epidermei. Rezultatul final pare că câinele a căzut accidental pe grapa în miniatură. Această metodă este convenabilă dacă trebuie să verificați câteva zeci de substanțe simultan..

De ce să identificăm un alergen specific, dacă oricum dermatita însăși nu poate fi vindecată? Este simplu: dacă se cunoaște cauza recidivelor, este mult mai ușor să le preveniți izolând animalul de companie de substanțele periculoase pentru acesta. Există, de asemenea, mulți factori predispozanți de luat în considerare:

  • Temperatura și umiditatea aerului ambiant. Cu cât ambii acești indicatori sunt mai mari, cu atât durează mai mult aerosolul de praf și polen. În consecință, nu ar trebui să luați un câine predispus la dermatită atopică pentru o plimbare, dacă este cald și înfundat afară. Probabilitatea de recidivă este deosebit de mare dacă în acest moment începe momentul înfloririi oricărei plante..
  • Locatie geografica. Câinii care trăiesc într-un climat subtropical au șanse mult mai mari de a prinde dermatită atopică, deoarece în astfel de condiții cantitatea de alergeni din aer este mai mare. Înălțimea deasupra nivelului mării, latitudinea, longitudinea și alți factori similari joacă un rol.
  • Orice boală cronică sau acută, ceea ce poate duce la o deteriorare a procesului. Practica arată că cele mai periculoase în acest sens sunt bolile oricărei glande interne (în special tiroida).

Tehnici de diagnostic

Dacă sunteți cel puțin puțin versat în medicina veterinară, poate apărea o întrebare logică: „Cum poate fi detectată deloc dermatita atopică, dacă de fapt„ constă ”din alte câteva patologii (acanthosis nigricans, de exemplu)”? De fapt, situația diagnosticării este într-adevăr foarte dificilă..

Desigur, testul alergic, despre care am vorbit mai sus, va ajuta la identificarea alergenilor, dar există multe beneficii din acest lucru? Dacă te uiți la ea, mai mult de jumătate din întreaga populație de câini de astăzi (ca oamenii) suferă de diferite alergii și, prin urmare, este imposibil să vorbim despre dermatita atopică pe baza unei singure tehnici de diagnostic..

Deci, medicii veterinari au elaborat mult timp o instrucțiune separată pentru a determina boala. În primul rând, istoria este extrem de importantă. Heste necesar să aflăm la ce vârstă au apărut semnele patologiei, determinați prezența / absența bolilor concomitente (pododermatita, acantoza). Este extrem de important să aflăm dacă s-a întâlnit ceva similar la strămoșii acestui câine..

De asemenea luați în considerare dispariția / exacerbarea semnelor bolii la schimbarea furajului, locul de reședință, condițiile de detenție etc. Lua analize de sange, urină, probe de exsudat și resturi de piele pentru examinarea lor microscopică și microbiologică ulterioară.

În cele din urmă, acestea sunt luate pentru efectuarea unui „eșantion de furaje”. La început, câinelui i se administrează un singur tip de mâncare. Se uită la starea lui pentru câteva zile. Dacă intensitatea semnelor începe să scadă, o altă componentă este „atribuită”. Acest lucru se face până când sunt identificate tipurile specifice de alimente, la care câinele are o reacție alergică pronunțată. Desigur, acestea trebuie excluse definitiv din dieta animalului, altfel sunt garantate recăderile constante..

Este strict interzis în această perioadă să „hrăniți” câinele cu bucăți de brânză, cârnați, dulciuri etc., în caz contrar, toate eforturile de identificare a alergenilor vor merge pe canal..

Tehnici terapeutice

Vreau imediat să-i avertizez pe toți proprietarii de câini bolnavi că tratarea dermatitei atopice la câini nu este doar o afacere lungă și tristă.În majoritatea cazurilor, devine pe tot parcursul vieții, deoarece animalele dezvoltă aproape întotdeauna recidive ale bolii..

Dacă doriți să rezolvați problema în mod radical, va trebui să instalați aparate de aer condiționat cu un tip închis de circulație a aerului, filtre moderne, ionizatoare, emițătoare ultraviolete în cameră, trebuie doar să hrăniți câinele cu alimente hipoalergenice speciale. Da, este ruină și, prin urmare, majoritatea proprietarilor aleg în mod justificat o terapie de susținere..

Câinele este ținut cu antihistaminice, dieta lor include doar acele alimente care sunt sigure (am scris deja despre procesul de identificare a acestora), iar infecțiile secundare se luptă cu antibiotice și alți agenți antimicrobieni. Camera în care este ținut câinele trebuie păstrată perfect curată (în orice caz, acest lucru trebuie căutat).

Din păcate, introducerea antihistaminicelor rămâne deschisă la îndoială, deoarece nu mai mult de 15-30% dintre câini răspund pozitiv la aceasta. Singurul remediu eficient este ciclosporina, care suprimă cele mai izbitoare manifestări ale reacțiilor alergice..

Cea mai eficientă metodă de hiposensibilizare este atunci când alergenul care inițiază boala este injectat în organism în doze microscopice timp de câteva săptămâni.. Din nou, această tehnică este nouă, complicată și deloc ieftină. Ei luptă împotriva inflamației prin prescrierea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene. observa asta tratamentul cu remedii populare în caz de dermatită atopică este contraindicat, deoarece nu veți obține nimic eficient cu ajutorul său.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita atopică la câini: cauze, simptome, tratament