Prolaps uterin la un câine: cauze și tratament

Prolapsul uterin (tradus din latinesc „prolapsus” - prolaps) este prolapsul uterului dincolo de intrarea în vagin. O astfel de patologie se dezvoltă adesea la cățelele în vârstă care au născut de multe ori; la câinii tineri, prolapsul uterin este mult mai puțin frecvent. Femelele de rase mici sunt mai predispuse la prolaps uterin.

 • hidropiză a fătului, care a cauzat hiperextensie a pereților uterului;
 • extragerea nereușită a fătului prin forță;
 • avort spontan.

Caine trist

Prolapsul organului reproductiv poate apărea la un câine, indiferent de sarcină sau naștere, dar acest lucru se întâmplă în cazuri mai rare. Prolapsul poate fi cauzat de:

 • eliberarea crescută a hormonilor și a suprasolicitării musculare în timpul estului (bulldogii și boxerii sunt cel mai probabil să aibă o astfel de patologie);
 • slăbiciune musculară, relaxare a țesutului paravaginal cauzată de modificări legate de vârstă, obezitate sau irosire;
 • malnutriția unei femei însărcinate - o deficiență în dieta produselor proteice, predominanța hranei slabe nutriționale, dar voluminoase, a foametei minerale sau a hipovitaminozei;
 • lipsa activității fizice la cățea în timpul sarcinii;
 • traumatisme la nivelul organelor cavității abdominale;
 • prezența neoplasmelor în cavitatea abdominală a câinelui.

Simptome

Proprietarul cățelei trebuie alertat dacă:

 • câinele se comportă neliniștit, apoi se ridică, apoi se culcă, schimbă constant postura, evită comunicarea, încearcă să se ascundă;
 • deseori tulpini, scâncete din cauza durerii abdominale;
 • linge constant organele genitale.

Câinele linge organele genitale

Când câinele este examinat, un tub acoperit cu mucus, sângerând, cu vârful deprimat, poate fi văzut atârnând de deschiderea vaginului. Mai des cade un corn uterin, are o culoare roz aprins sau albăstrui. Partea prolapsată a uterului se umflă rapid, se inflamează și se rănește foarte ușor. Dacă nu este luat urgent, țesutul deteriorat se va necroza, câinele poate dezvolta sepsis (otrăvire cu sânge) și poate muri. Prin urmare, este imposibil de ezitat, este necesară o intervenție specializată urgentă.

Înainte de sosirea medicului veterinar, câinele trebuie așezat pe o parte, astfel încât partea din spate a corpului să fie într-o poziție ușor ridicată. Cornul uterin căzut ar trebui să fie înfășurat într-o cârpă curată, murdăria care a ajuns pe el este îndepărtată cu atenție cu un tampon umed.

Diagnostic

În majoritatea cazurilor, medicul veterinar diagnostică prolapsul uterin la un câine prin examinare externă și palpare. Dar dacă diagnosticul nu este evident, animalul este supus vaginoscopiei - o examinare vizuală folosind un colposcop (microscop binocular). Testele de sânge și urină se pot face, de asemenea, dacă este necesar.

Tratament

În caz de prolaps al uterului, spitalizarea câinelui este imperativă. Sarcina principală este de a preveni infecția și dezvoltarea prolapsului repetat.

Dacă prolapsul uterului a avut loc în timpul estului sau țesutul uterului care a căzut în timpul nașterii nu este deteriorat, organul este readus la poziția inițială. Reducerea uterului se realizează sub anestezie generală. Partea căzută a cornului uterin este tratată cu detergenți (medicamente pentru curățare) și medicamente antiseptice. De obicei, se utilizează soluții de alum, dimecaid, citeal, miramistin, etoniu. Apoi uterul este lubrifiat cu un unguent antiseptic și pus cu grijă la locul său.

Reducerea prolapsului uterin la un câine

Cu prolaps repetat, suturile în formă de buclă sunt aplicate pe vulva pentru a întări organul. Dacă porțiunea uterului care iese din vagin este îngroșată sau ulcerată grav, este legată cu fir de mătase chirurgical (procedura se numește ligatură). Partea uterului separată de ligatură nu este tăiată, deoarece aceasta va provoca sângerări abundente, după aproximativ o săptămână această zonă se stinge și dispare.

Într-o situație în care necroza a început deja sau țesuturile părții prolapsate a uterului sunt deteriorate, puternic contaminate, organul genital este amputat, deoarece riscul de a dezvolta sepsis și deces în acest caz este foarte mare.

Câinelui, de la care nu se așteaptă să producă descendenți în viitor, este recomandat să îndepărteze toate organele de reproducere - ovariohisterectomia. După operație, animalului i se prescrie un curs de terapie antibacteriană și administrarea de medicamente de consolidare generală. În perioada de reabilitare (durează aproximativ o lună), câinele ar trebui să limiteze la minimum activitatea fizică..

Prevenirea

Pentru a proteja câinele de prolapsul uterin, se recomandă:

 • Nu creșteți câinele prea des, este suficient să o faceți o dată pe an. Împerecherea animalelor bătrâne nu trebuie efectuată: acesta este riscul de a obține descendenți inferiori și o mare probabilitate de a distruge sănătatea câinelui..
 • În timpul sarcinii, câinele trebuie dus în mod regulat la medicul veterinar pentru examinare. Înainte de a naște, este recomandabil ca cățeaua să fie supusă unei ecografii pentru a identifica posibilele sarcini multiple.
 • Este recomandabil ca animalul dvs. de companie să nască un medic veterinar. Dacă nu este posibil să apelați la ajutorul unui specialist și trebuie să luați singuri nașterea, trebuie să vă amintiți că este inacceptabil să manifestați o persistență excesivă atunci când fătul pleacă.
 • În prima zi după nașterea puilor, ar trebui să monitorizați cu atenție starea câinelui: prolapsul uterin apare de obicei în această perioadă.

Câini și pui nou-născuți

De-a lungul vieții, și mai ales în timpul sarcinii, câinelui trebuie să i se ofere o dietă completă și echilibrată. Complexele vitaminice trebuie să fie prezente în dieta animalului dvs. de companie, meniul trebuie să conțină alimente bogate în proteine. Locul în care câinele se odihnește trebuie să fie curat și uscat, femelele însărcinate ar trebui să doarmă pe o suprafață plană, fără pantă.

Trebuie să umblați câinele în fiecare zi și nu câteva minute, calculat pentru a ușura nevoile, ci cel puțin 20 de minute dacă animalul dvs. aparține raselor mici și timp de 30-40 de minute dacă este un câine mare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Prolaps uterin la un câine: cauze și tratament