Analiza rabiei la câini

Rabia este una dintre cele mai periculoase boli infecțioase din lume. Potrivit OMS, de la el mor până la 50 de mii (!) De oameni în fiecare an. Prin urmare, analiza rabiei la câini este extrem de importantă, deoarece vă permite să identificați la timp animalele bolnave cu izolarea lor ulterioară de alte animale de companie și de oamenii înșiși..

Până relativ recent, nu exista pur și simplu nicio analiză a vieții asupra rabiei. Un câine sau alt animal suspectat de rabie a fost pus în carantină timp de 20-30 de zile. Dacă arăta simptome, diagnosticul a fost considerat parțial confirmat. Pentru confirmarea corectă, animalul de companie a fost eutanasiat.

Ce este rabia la câini

Dar mai întâi trebuie să înțelegeți ce este rabia la câini. Mulți au auzit despre această boală, dar nu toată lumea știe despre caracteristicile ei. Și cu atât mai mult, nu toată lumea știe că rabia are mai multe forme..

Dar mai întâi, trebuie să descrieți pe scurt nuanțele generale ale bolii:

 • Rabia este o boală infecțioasă de etiologie virală.
 • Pericolul acestei patologii constă în faptul că agentul său cauzal afectează țesutul cerebral, ceea ce contribuie la comportamentul agresiv inadecvat al animalului de companie bolnav și, ulterior, la moartea sa pe fondul paraliziei complete..
 • Dar principala „caracteristică” a bolii este incurabilitatea acesteia.. De îndată ce primele simptome ale bolii apar la un animal sau la o persoană, medicamentul este deja neputincios. Mai exact, există cazuri de vindecare (până la 12!), Dar pe fondul oamenilor care mor de rabie în zeci de mii în fiecare an, acesta nu este un indicator. Pur și simplu, un animal bolnav trebuie identificat cât mai curând posibil și izolat în mod fiabil de ceilalți..

Forme de rabie

După cum am spus, există diferite forme de rabie, dintre care unele sunt foarte diferite de tipul clasic al bolii..

Formă liniștită

După cum ați putea ghici, forma liniștită nu implică transformarea unui câine bolnav într-un „berserker” violent. Cu toate acestea, acest lucru nu face ca boala să fie mai puțin periculoasă..

Acest formular se caracterizează prin următorul curs:

 • La început, animalul devine apatic, își pierde interesul pentru jocuri, încearcă să petreacă cât mai mult timp posibil, înghesuit în cel mai îndepărtat colț al casei.
 • În următoarele două sau trei zile, letargia câinelui progresează. Pericolul constă în faptul că multe animale cu o formă liniștită de rabie devin neobișnuit de afectuoase și sociabile, caută în permanență societatea umană. În consecință, probabilitatea unei mușcături și a unei infecții ulterioare crește, de asemenea, dramatic..
 • Nu există o perioadă de furie cu o varietate liniștită. La aproximativ cinci zile de la apariția simptomelor, animalul moare cu paralizie completă. Interesant este că, cu acest tip de boală, hidrofobia (hidrofobia) nu se dezvoltă în toate cazurile..

Formă exuberantă

Este forma violentă care este considerată rabia „clasică”.

Se caracterizează prin următorul tablou clinic:

 • Animalul devine nervos, neobișnuit de agitat..
 • După câteva zile, entuziasmul obișnuit este înlocuit de agresivitate..
 • În același timp, animalul începe să sufere de hidrofobie (hidrofobie), apetitul său dispare complet. Rețineți că apetitul unui câine bolnav dispare doar pentru hrana normală. Lichide, sticlă, pământ, fragmente de cărămizi și pachete - toate acestea câinele înfuriat mănâncă foarte bine.

Formular de returnare

Rețineți că tipul recidivant al bolii este mai mult ca un tip intermitent de febră. Animalul dezvoltă din când în când accese de agresivitate, hidrofobie și alte semne tipice de rabie. La început, decalajele dintre ele sunt destul de mari, dar în timp acestea scad treptat. În stadiul terminal, câinele este, de asemenea, rupt de paralizie completă, pe fondul căruia câinele bolnav moare.

Forma de avort

Aceasta este cea mai atipică și rară formă a bolii. Mai precis, soiul abortiv se caracterizează prin următoarele:

 • Animalul dezvoltă toate simptomele tipice ale rabiei (agresivitate, hidrofobie etc.).
 • După câteva zile, câinele își revine brusc. Ceea ce poate fi asociat cu o recuperare miraculoasă nu este cunoscut.

Mulți cercetători sugerează că recuperarea este posibilă numai în cazurile în care prea puține unități ale virusului au pătruns în corpul animalului sau agentul patogen a fost inițial slăbit..

Forma atipică

În urmă cu câțiva ani, tipul atipic de rabie era extrem de rar, în timp ce acum medicii veterinari din întreaga lume se confruntă cu aceasta mai des..

Se caracterizează prin următoarele:

 • În acest caz, boala se desfășoară sub forma unei infecții cronice..
 • Animalele bolnave dezvoltă adesea diaree.
 • La fel ca în cazul varietății liniștite, câinele devine apatic și indiferent la tot ceea ce i se întâmplă..

Comportamentul agresiv în forma atipică este extrem de rar, dar asta nu înseamnă că este imposibil să te infectezi de la un câine „atipic”. Virusul cu acest soi este secretat activ împreună cu saliva unui animal bolnav. Pentru infecție, este suficient ca această salivă să ajungă pe pielea deteriorată a câinelui..

Tehnici de diagnostic

Așa cum am scris deja la începutul articolului, până de curând, tehnicile de diagnostic nu difereau într-o varietate specială.. De fapt, singura modalitate de a pune un diagnostic cu 100% certitudine a fost examinarea microscopică a probelor de creier de la un animal decedat.. Cu toate acestea, nici astăzi nu există atât de multe metode adecvate pentru detectarea rabiei..

Test de sânge pentru anticorpi

Mai exact, există doar două dintre ele:

 • În primul rând, aceasta este aceeași microscopie a țesutului cerebral..
 • Al doilea este un test de sânge pentru anticorpi.

În al doilea caz, vorbim despre un ELISA serologic (test imunosorbent legat de enzime). Fără a intra în detalii, tehnica implică detectarea anticorpilor specifici din sângele unui animal (adică, ca în cazul altor sute de alte boli).

Avantajul acestei tehnici este eficiența sa: este posibil să se detecteze prezența rabiei chiar și la un animal care nu prezintă încă simptome clinice ale bolii..

Desigur, se ia o probă de sânge pentru cercetare, respectând cu strictețe toate măsurile de precauție necesare:

 • În mod ideal, sedarea este necesară în prealabil..
 • În plus, animalului i se pune un bot durabil..
 • Mănușile de unică folosință trebuie purtate de persoana care ia proba de sânge..

Rezultatele se obțin în aproximativ cinci ore. Precizia diagnosticului ajunge la 98%.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Analiza rabiei la câini