Dermatita atopică la câini: simptome și tratament

Dermatita atopică (atopie) este o boală cronică a pielii câinilor cu un simptom obligatoriu sub formă de mâncărime constantă. Întârzierea tratamentului va provoca o creștere a zonei zonelor afectate și recidive mai frecvente. Este important ca proprietarii de câini să monitorizeze îndeaproape comportamentul și starea animalului pentru a identifica patologia în stadiile incipiente și pentru a contacta un medic veterinar la timp.

Câine Mongrel

Cei mai comuni factori provocatori sunt:

 • Microclimatul acasă (praf de uz casnic, plante de apartament, modificări ale temperaturii și umidității camerei, schimbări în regiunea de reședință).
 • Abordarea greșită a îngrijirii și întreținerii animalului de companie (hrană necorespunzătoare, lipsă de tratament antiparazitar).
 • Boli concomitente (urolitiază, giardioză, hipotiroidism etc.).
 • Ereditatea și caracteristicile rasei. Atopia este cel mai frecvent văzută la Sharpei, Pugs, Labradors, Boxeri, Bulldogs, Spaniels și Dalmatians..

Dalmată

Simptome

Unele dintre cele mai frecvente simptome ale dermatitei atopice la câini includ:

 • apariția zonelor inflamate în diferite părți ale corpului (cel mai adesea membrele, abdomenul, botul, regiunea axilară);
 • mâncărime severă și persistentă, însoțită de zgârieturi și lins severe;
 • roșeață (înroșire) a zonelor afectate cu aspect de solzi;
 • aspect gras de lână sau pierderea acesteia în locuri de deteriorare și pieptănare;

Inflamația pielii și seboreea grasă pot provoca adesea dezvoltarea unei patologii concomitente - o infecție cu drojdie, care este însoțită de apariția de papule și furuncule. În plus, este posibilă și o manifestare concomitentă a rinitei, otitei externe, astmului, piodermei stafilococice (cu ulcere, fistule și inflamații)..

Dermatita atopică se caracterizează prin diferite grade de afectare a zonelor corpului, de care depinde durata perioadelor de exacerbare și remisie:

 • Lumina - acoperă zone individuale. Iritarea se observă în decurs de 2-3 săptămâni și se manifestă de cel mult 2 ori pe an cu remisie de 6-8 luni.
 • Moderat - afectează mai multe zone ale corpului. Patologia se manifestă de 3-4 ori pe an timp de 1-2 luni.
 • Sever - prezintă pete patologice multiple, care adesea se îmbină într-un singur întreg. Boala progresează peste 2 luni de 4 sau mai multe ori pe an. Remisiunea poate dura până la 30 de zile sau poate lipsi cu totul.
Dermatita atopică la un câine
Fotografie a dermatitei atopice la un câine

Diagnostic

Unul dintre pașii principali în diagnosticul dermatitei atopice este o anchetă detaliată a proprietarului câinelui pentru a întocmi un istoric corect și a alege tratamentul adecvat. În plus, se efectuează o examinare clinică a animalului de companie și teste de laborator:

 • test de sânge (general, pentru hormoni și biochimie), urină și fecale;
 • resturi din zonele afectate;
 • culturi bacteriologice / micologice (inclusiv sensibilitate la medicamente antibacteriene).

Una dintre metodele de diagnosticare poate fi numirea așa-numitei „diete de eliminare”, când se folosește un singur produs pentru hrănirea animalului de companie, iar altele noi se adaugă treptat. Această abordare vă permite să identificați prezența alergiilor alimentare..

Tratament

Tratamentul atopiei începe cu identificarea iritantului și eliminarea efectelor acestuia asupra corpului câinelui. Pentru aceasta, se efectuează o ajustare completă a nutriției și a condițiilor animalului. Uneori, aceste măsuri sunt deja suficiente pentru a atenua starea. Dar, în practică, se dezvăluie adesea că organismul este sensibil la o „grămadă” întreagă de alergeni, care nu sunt întotdeauna posibili de eliminat. Cu toate acestea, impactul lor poate fi redus prin:

 • curățare umedă regulată;
 • menținerea unui nivel normal de umiditate în cameră;
 • curățarea prafului, care este un mediu favorabil acarienilor;
 • dezinfectarea periodică a locuințelor.

Dermatită atopică la un câine

Tratamentul medicamentos pentru dermatita atopică este selectat ținând seama de factorii provocatori la un anumit animal, de gradul de complexitate al afectării pielii. Schema poate include:

 • Medicamentele cu corticosteroizi - au un efect rapid și puternic pentru a reduce activitatea factorilor care cauzează patologie: ajută la eliminarea roșeață, mâncărime și edem alergic. Dar au efecte secundare sub formă de dificultăți de respirație, atrofie musculară, somnolență etc. Dintre cele mai frecvent utilizate: Prednisolon, Dexametazonă, Metilprednisolon.
 • Antihistaminice - blochează dezvoltarea reacțiilor alergice. În același timp, medicamentele moderne (Claritin, Zirtek, Telfast, Lomilan) se disting printr-o acțiune mai lungă și lipsa dependenței în comparație cu medicamentele din prima generație (Suprastin, Tavegil).
 • Terapia cu antibiotice - ajută la prevenirea dezvoltării infecțiilor concomitente. Cele mai frecvent utilizate injecții sunt Amoxicilină, Cefalexină, Clindamicină, Cefaclor sau Eritromicină.
 • Agenți topici - asigură ameliorarea mâncărimii și îndepărtarea alergenilor de pe piele. Acestea pot fi șampoane medicinale (Sulfoden, Mikoheks) unguente și creme (Triderm, Pimafukort, Nistoform) etc..
 • Terapia antifungică. În aceste scopuri, sunt prescrise medicamente sistemice, care se administrează de 1-2 ori pe zi (Diflucan, Nizoral, Rumikoz etc.)
 • Imunoterapia, care prevede introducerea treptată (în termen de un sfert până la șase luni) în corpul câinelui, care contribuie la dezvoltarea imunității.

Medicamente pentru tratamentul dermatitei atopice la câini

Important! Orice medicamente, precum și dozele lor, trebuie selectate numai de către un medic veterinar după o examinare preliminară a câinelui..

Deoarece dermatita atopică poate fi una dintre manifestările altor tulburări de sănătate (piodermă, expunere la paraziți, disfuncție a glandelor endocrine), identificarea și eliminarea acestor boli concomitente este importantă pentru un tratament de succes. În plus, medicul veterinar poate prescrie complexe multivitaminice pentru refacerea mai rapidă a pielii și a părului.

Tratați câinele sub supravegherea deplină a unui medic veterinar. Numai respectarea recomandărilor care i-au fost atribuite va ajuta la vindecarea animalului de companie sau la ameliorarea stării sale în cazurile severe.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatita atopică la câini: simptome și tratament