Ciuperca pe fața unui câine: simptome, tratament

Infecțiile fungice cauzate de microorganisme specifice se numesc - dermatofitoză

. Indiferent de condițiile și regulile de păstrare, ciuperca de pe fața câinelui se poate dezvolta în orice caz. Este important să identificați problema în timp util și să contactați un medic veterinar calificat pentru sfaturi. Acest lucru va ajuta la evitarea diverselor complicații și atașarea microflorei secundare..

Cauzele patologiei

Sporii microorganismelor fungice sunt extrem de frecvente în natură. Este imposibil să te protejezi de ele și cu atât mai mult să-ți protejezi animalul. Microorganismele fungice sunt oportuniste și patogene.

 • Microorganisme patogene condiționate există pe pielea animalelor de companie, dar atunci când apar condiții favorabile, asociate în principal cu scăderea imunității, agenții patogeni fungici încep să se dezvolte și să se înmulțească, ducând la consecințe grave.
 • Microflora patogenă este o specie mai periculoasă, care pătrunde în corpul animalului, provoacă diferite afecțiuni periculoase.

Principalele motive pentru apariția ciupercilor pe față la câini sunt contactul cu animalele infectate și pătrunderea sporilor patogeni pe pielea sănătoasă. Infecția poate apărea în timpul mersului pe jos, în transportul public și chiar prin contactul cu hainele de stradă ale proprietarului.

În plus, cauza dezvoltării ciupercilor pe pielea câinilor este:

 • încălcarea igienei - îngrijirea necorespunzătoare a pielii și a hainei animalului de companie;
 • umiditate ridicată a aerului;
 • scăldat excesiv de frecvent cu șampoane și diferiți detergenți - crește riscul de a dezvolta ciuperci;
 • climat umed;
 • umezeala constantă în cameră;
 • prezența unor afecțiuni acute și cronice în corpul animalului de companie;
 • nivel scăzut de apărare imună.

Notă! Întreruperea nivelului hormonal în organism și reacțiile de tip alergic pot provoca dezvoltarea ciupercilor pe fața câinelui sau în alte părți ale corpului.

Simptomele infecției fungice

Principalul simptom al oricărei infecții fungice a pielii este mâncărimea insuportabilă, care provoacă dezvoltarea anxietății la animal. Câinele încearcă în orice mod posibil să scape de mâncărime, mâncărime, provocând astfel răspândirea microflorei patogene în zonele învecinate ale pielii. Microorganismele fungice de drojdie pot fi răspândite pe tot corpul unui animal de companie, dar în majoritatea cazurilor, localizarea microflorei cade pe bot, pe pliurile gâtului și pe stern.

Pe pielea de la locul infecției fungice, punctele chele caracteristice încep să apară vizibil, apar hiperemie, îngroșare și afectarea pigmentării pielii. La unii, pielea începe să se dezlipească.Când infecția este localizată pe față, animalul de companie își freacă neobosit labele și zgârie faldurile pielii cu ghearele sale, contribuind la o răspândire mai mare a microorganismelor fungice..

Saliva orală creează condiții excelente pentru răspândirea microorganismelor bacteriene străine.

Dezvoltarea tipică a ciupercii se caracterizează prin prezența unor pete pe față, inițial de dimensiuni mici. În viitor, haina începe să se subțire, să cadă sau să se rupă la baza rădăcinii. În funcție de tipul de ciupercă, petele se pot schimba în dimensiune sau pot crește dacă sistemul imunitar al câinelui este complet incapabil să reziste agenților infecțioși..

Diagnosticul bolii

Prelucrarea poate fi efectuată numai după ce a fost pus un diagnostic precis. Acest lucru se datorează faptului că diagnosticul depinde de probele de piele și lână prelevate. Studiile specifice sunt efectuate folosind o lampă ultravioletă. Microorganismele fungice luminează cu lumină verde.

Notă! Nu toate tipurile de microorganisme fungice tind să strălucească atunci când sunt tratate cu o lampă. De aceea, o astfel de metodă de cercetare nu este principală, ci poate confirma doar posibile suspiciuni..

Tehnicile de bază sunt:

 • donarea de sânge pentru cultura bacteriană, pentru a determina hipersensibilitatea la microorganisme bacteriene;
 • donarea de sânge pentru toleranță alergică;
 • donarea de sânge și urină pentru biochimie - este necesar să se identifice afecțiuni ascunse de natură cronică care provoacă o scădere a forțelor imune.

Tratament

Un specialist calificat trebuie să ia întotdeauna în considerare toate caracteristicile corpului animalului, rata de creștere a bolii, sensibilitatea la medicamente, natura leziunii cutanate. În unele cazuri, o infecție fungică se poate dezvolta ca urmare a bolilor interne ascunse ale corpului. Este important să determinați și să aflați motivul principal care a cauzat suprainfecția..

În cazul leziunilor extinse, nu este recomandabilă numirea de unguente speciale împotriva microorganismelor fungice. Acest lucru se datorează faptului că majoritatea unguentelor au un efect toxic pronunțat, pătrund cu ușurință în fluxul sanguin și pot provoca otrăvirea corpului câinelui. Se prescrie un curs terapeutic cu utilizarea comprimatelor și vaccinări speciale împotriva micozelor..

Principalele sunt:

 • Fluconazol;
 • Griseofulvin;
 • Ketoconazol.

Un punct important al terapiei este numirea specială șampoane cu efect antimicotic pronunțat. Este necesar să se utilizeze medicamente imunostimulante care cresc puterea corpului, precum și medicamente care protejează structurile hepatice de efectele toxice. Cursul tratamentului se efectuează până când dispar toate semnele principale ale infecției fungice..

Important de reținut, că o infecție fungică poate muta neobișnuit de ușor pentru a dezvolta rezistență la medicamente.

Puteți preveni apariția unei ciuperci dacă contactați un medic veterinar în timp util atunci când apar cele mai mici simptome ale bolii. Proprietarul unui prieten cu patru picioare ar trebui să inspecteze în mod regulat pielea de pe trunchi și bot, fără a lipsi canalul urechii și labele. Apariția rănilor minore sub formă de zgârieturi și răni nu trebuie ignorată.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciuperca pe fața unui câine: simptome, tratament