Dermatită la câini

Dermatita la câini este un proces inflamator al pielii în sine (în dermă în sine). Motivele dezvoltării acestei afecțiuni a mustaței sunt foarte diverse. Cu toate acestea, în orice caz, animalul va experimenta un disconfort teribil, mâncărime, chiar și durere la atingerea zonei inflamate a pielii..

Clasificare în aval:

 • Picant
 • Cronic.

Factorii care contribuie

Există câțiva factori care sunt un fel de „catalizatori”. Din cauza lor, animalul are un risc mult mai mare de a dezvolta dermatită. Acestea includ:

 • Alimentație necorespunzătoare. O dietă dezechilibrată, mâncare de proastă calitate, lipsă de vitamine - toate acestea duc la faptul că mustața începe să aibă probleme cu pielea și părul.
 • Slabă îngrijire a animalelor. Dacă nu spălați mustața când se murdărește, dacă nu respectați schema de deparazitare (trimestrial), dacă nu tratați animalul de companie de paraziți externi (purici, căpușe), atunci mai devreme sau mai târziu câinele va avea dermatită. Trebuie să monitorizați curățenia urechilor și a ochilor. Un animal de companie bine îngrijit are rareori astfel de probleme..
 • Procese inflamatorii ale organelor interne. Dacă în corpul câinelui „a existat un eșec”, oricare dintre organe s-a inflamat și a încetat să își îndeplinească funcțiile directe, atunci cu siguranță va începe un dezechilibru. Și, de obicei, pielea și blana sunt primele care reacționează.

Tipuri și clasificare

Există mai multe tipuri de dermatită la câini. Cu toate acestea, se poate vorbi despre un „vinovat” specific numai după stabilirea cauzei apariției bolii. Prima clasificare se bazează pe cauza bolii:

Alergic

Acest tip de inflamație este cel mai adesea înregistrat. Alergiile la animalele de companie devin din ce în ce mai frecvente. Acum pentru alimente, apoi pentru medicamente, apoi pentru produse cosmetice (șampoane), apoi pentru mijloace de protecție împotriva căpușelor și puricilor. Există mulți vinovați pentru dezvoltarea unei reacții alergice la un câine. Și găsirea cauzei pe cont propriu, fără ajutorul unui medic veterinar, este aproape imposibilă. Și fără aceasta este imposibil să vindeci complet animalul de companie nu va funcționa (poți „îneca” simptomele vizibile, dar alergia însăși va continua să „mânie” în interiorul corpului).

Dermatita alergică poate include o inflamație care s-a dezvoltat ca urmare a mușcăturilor de purici. Saliva acestor paraziți externi conține cel mai puternic alergen. Adesea, se dezvoltă o reacție la excrementele ectoparaziților-suge de sânge.

Aceasta poate include și dermatita atopică la câini, care este înregistrată tot mai mult la mustață. Din păcate, acest tip de inflamație răspunde la terapie mult mai rău decât altele. Cu toate acestea, animalul poate fi încă vindecat, principalul lucru este să determinați cauza inflamației dermei, să o eliminați corect și să preveniți efectele repetate ale acestuia asupra corpului animalului de companie. Și fără un medic veterinar, acest lucru nu va fi posibil..

Mecanic

Acest tip de dermatită se dezvoltă ca urmare a efectelor mecanice agresive asupra pielii, a leziunilor. De exemplu, o mustață era înțepată de un bot, de un guler. Și în acest loc, a apărut inflamația, lâna a căzut. Și zgârierea poate determina un animal de companie să aibă o boală atât de neplăcută precum dermatita..

Complicațiile acestui tip de inflamație pot fi apariția puroiului (se îmbină microflora patogenă, care pătrunde prin pielea rănită).

Dermatită datorată soarelui

Câinii cu părul scurt și pielea slab pigmentată sunt cel mai adesea afectați de acesta. Dar chiar și în alte mustăți, dermatita solară nu este exclusă. Uită-te doar la nas. Bulele apar lângă baza sa, pot exista chiar răni. Nu subestimați efectele luminii UV. În doze mici, este necesar animalului (ajută la absorbția calciului, deoarece este o condiție prealabilă pentru formarea vitaminei D în organism).

Alte tipuri

Alte tipuri de dermatită la câini:

a lua legaturaAcest tip de inflamație se dezvoltă ca urmare a contactului direct cu un iritant puternic (baterie fierbinte, substanțe chimice, inclusiv un guler anti-purici). Adesea, un câine aleargă pe podea care tocmai a fost curățat cu substanțe chimice de uz casnic, iar apoi zonele afectate apar pe tampoane.
MedicamentDermatita indusă de medicamente la câini se dezvoltă după tratamentul cu medicamente la care animalul are o intoleranță. Apare o erupție cutanată, peeling, mâncărime și nu numai într-o anumită zonă, ci în mai multe. Desigur, putem spune că acesta este un tip de dermatită alergică..
ParazitSe dezvoltă din două motive principale. În primul rând, există afară sânge (purici, căpușe, de exemplu). În al doilea rând, helmintii „interni”, care eliberează toxine pe parcursul vieții lor. Și pe acestea animalul dezvoltă inflamația dermei..
Aproape de ranăSe dezvoltă în apropierea plăgii. Pus provoacă inflamația țesuturilor la marginea plăgii. Zonele afectate se umflă, devin roșii, temperatura lor scade.
TermicExpunerea la temperaturi scăzute și ridicate duce întotdeauna la faptul că pielea „reacționează”. Și dacă efectul este prea puternic sau prea lung, atunci animalul de companie va dezvolta în mod necesar inflamația dermei..

Simptome

Simptomele frecvente ale dermatitei la câini, medicii veterinari includ roșeață și febră pe zona afectată a pielii (poate apărea o erupție cutanată), umflături ușoare, durere la atingere, modificări ale comportamentului animalului, pot apărea hemoragii punctate. Animalul devine nervos, deoarece este îngrijorat de mâncărime și într-adevăr țesuturile inflamate rănesc. Poate exista chiar un comportament iritat, apetitul este redus semnificativ. Dacă dermatita la câini devine cronică, atunci pielea devine groasă. Uneori apar răni, cruste, abcese.

De îndată ce apare puroiul, mustața crește imediat la temperatura corpului, deoarece puroiul este întotdeauna o infecție în organism! Și febra este un răspuns imun. Puteți vedea semnele dermatitei la câini în exemplele din fotografie:

dermatită în burta unui câine

dermatită la câini

dermatită pe fața unui câine

dermatită la buldog

dermatită pe corpul unui câine

dermatită pe tot corpul câinelui

Tratament

Înainte de a începe să vă tratați câinele cu dermatită, trebuie să găsiți cauza! De acord, cumpărați diverse unguente, tablete, fără să știți de ce mustața are probleme cu pielea. În primul rând, va atinge portofelul (la urma urmei, medicul veterinar după examinare poate prescrie medicamente complet diferite) și, în al doilea rând, pot apărea complicații din cauza automedicației. Simptomele vor dispărea, dar boala însăși va „aștepta” când va „activa” din nou.

Cel mai corect lucru pe care un proprietar iubitor îl poate face pentru un animal de companie cu semne de dermatită este să solicite ajutorul unui medic veterinar, care nu numai că va determina motivul real al dezvoltării acestei patologii într-o mustață, dar va prescrie și o terapie eficientă.

Și numai medicul trebuie să decidă ce să dea animalului: antibiotice, antivirale, fungicide (împotriva ciupercilor), antiinflamatoare, imunomodulatoare.

 • În cazul infecției coccale (purulente), medicamentele cu sulf sunt cele mai eficiente.
 • Vitaminoterapia este de asemenea bună (vitaminele din grupele B, E și A ajută cel mai bine)..
 • Injecțiile, unguentele sunt din nou apanajul medicului veterinar. El însuși va selecta cele mai bune forme de droguri pentru câinele dvs..
 • În plus față de medicamente, este necesar să schimbați dieta. Mergeți hipoalergenic. Sau poate chiar schimba producătorul (din nou, nu uitați că hrana uscată și umedă a producției industriale ar trebui să fie doar clasă super-premium și holistică).

Dacă s-au folosit medicamente înainte, atunci acestea pot fi anulate numai după consultarea unui medic veterinar. La urma urmei, cu decizia ta nu poți decât să o agravezi. Vă amintiți dacă ați dat animalului vitamine industriale? Poate că pe ei s-a dezvoltat dermatita alergică la câini..

Prevenirea și predispoziția

Cel mai bine este să nu vă aduceți animalul la dermatită. Aveți grijă de prevenire.

 1. Mâncați o dietă echilibrată.
 2. Ai grijă de animalul tău de companie. Nu uitați de igienă (spălați blana pe măsură ce se murdărește, curățați urechile, ochii). Dacă este necesar, nu uitați de îngrijire (tunsoare).
 3. Tratează împotriva puricilor, căpușelor.
 4. Deparazitarea trimestrială ar trebui să devină un obicei. Un medicament excelent este Drontal, Milbemax. Dat o ​​singură dată (nu există intervale de 10-14 zile între dacele antihelmintice), acestea „bat” atât rotundele, cât și viermele.
 5. Fără auto-medicamente. Nu numiți singur nimic, nu anulați. Înainte de a administra orice medicament veterinar (și cu atât mai mult „uman”!), Trebuie să consultați un medic veterinar.
 6. Asigurați-vă că gulerul, botul nu freacă pielea animalului.

Predispoziția la dermatită la câinii de diferite rase

Există mai multe rase de câini care sunt predispuse la dermatită. Acești „norocoși” se îmbolnăvesc mai des decât reprezentanții altor rase. Cine este cel mai frecvent afectat de dermatită? Shar Pei (acest bărbat frumos pliat suferă adesea de inflamație alergică a pielii), dalmați, rottweiler, buldogi (nu contează franceza, engleza sau chiar americanul). Mai puțin frecvent, dar încă mai des decât altele, dermatita este înregistrată la Chow Chows, Pugs, Shepherds German, Labradors și chiar Spaniels..

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Dermatită la câini