Cum se tratează piroplasmoza la câini

Piroplasmoza la câiniBabesia (piroplasmidul) este un parazit microscopic intracelular care, atunci când intră în corpul unui mamifer, îi infectează celulele sanguine - eritrocitele. Avea câini, suferind de piroplasmoză, boala în sine este extrem de dificilă și sunt posibile complicații grave chiar și după tratament.

Prin urmare, este extrem de important ca proprietarii să știe ce este piroplasmoza la câini, cum să prevină boală și salvează-ți animalul de companie.

Cum apare infecția

Căpușe IxodidPurtătorii de boli sunt clești, în plus, acești paraziți transmit babesia descendenților lor. Perioada de activitate în căpușe începe când temperatura ambiantă crește la + 5 ° С - în diferite regiuni este aprilie-mai - și durează până toamna.

Căutând hrană pentru sine, parazitul, ajungând pe pielea animalului, încearcă să pătrundă cât mai adânc posibil.

Mușcă, aspiră sângele, apoi îl injectează înapoi, pătrunzând mai adânc și aspiră bine. Ca urmare a unor astfel de manipulări în sângele mușcatului câini Babesia este ingerată cu saliva artropodului.

Mișcându-se odată cu sângele, microorganismele se așează pe celulele roșii din sânge. Ei pătrund în celulă, hrănindu-se cu hemoglobină și înmulțindu-se acolo prin metoda de divizare. Când celula roșie din sânge este goală, parazitul caută o nouă victimă.

În timpul unei astfel de călătorii, acest oaspete microscopic se reproduce în mod activ, ca rezultat al aducerii chinului animalului și practic distrugându-l din interior. Mai târziu, după testare, medicii veterinari găsesc piroplasmidă în glandele salivare și în tractul digestiv și chiar în ovarele câinilor.

Știați? În natură, există aproximativ 850 de specii de acarieni. Acești artropode nu sunt doar agresivi în natură, unele specii sunt și canibali. Când există o lipsă de hrană, aceștia își atacă proprii omologi mai slabi și beau sânge, rupându-și abdomenul.
O căpușă pe un câine

Perioadă incubație

Perioada de incubație a piroplasmozei depinde de mai mulți factori:

 • vârsta animalului;
 • starea de sănătate în momentul infecției;
 • numărul căpușelor care mușcă câinele, precum și durata șederii lor pe corpul animalului de companie;
 • dacă animalul de companie a fost bolnav înainte;
 • a fost vaccinat împotriva piroplasmozei.
Puii și bolnav sau slăbit de boală sau cu bătrânețea, animalele se îmbolnăvesc mai repede, iar evoluția bolii le este dificilă.

Dacă numărul căpușelor mușcate de căpușele infectate cu babesia este mic, atunci simptomele vor apărea în câteva săptămâni. În caz contrar, dacă animalul a fost recent bolnav de ceva - după câteva zile.

Important! Nu este posibil imediat detectarea simptomelor la animalele care au fost anterior bolnave sau vaccinate: corpul rezistă o perioadă de timp, ceea ce, în general, agravează starea câini. Cu cât începe mai târziu tratamentul, cu atât este mai rău organismului..

Luând în considerare toate faptele de mai sus care afectează cursul piroplasmozei la câini, perioada de incubație a bolii variază de la câteva zile la trei săptămâni.Piroplasmoza la un câine

Simptome

Proprietarul celor patru picioare, pentru a reacționa la timp și a începe tratamentul, trebuie să observe cu atenție animalul de companie în perioada primăvară-toamnă. Prietenul tău activ și jucăuș a devenit letargic, leneș, sete și, dimpotrivă, nu are apetit Este un motiv bun pentru a vă duce câinele la veterinar. Poate că câinele este doar supraîncălzit și obosit de căldură și înfundare. Dar, într-un stadiu incipient de detectare și tratament al bolii, animalul dvs. de companie va suferi mai puțin, deci este mai bine să o jucați în siguranță..

Va fi mai rău dacă observați piroplasmoza la un câine târziu, când simptomele sunt pur și simplu înspăimântătoare, iar tratamentul va deveni un proces dificil și lung pentru animal. Primul semn al piroplasmozei progresive este urina animalului a devenit roșu închis, maro sau negru.

Simptomele evoluției acute a bolii:

 1. Pierderea completă a poftei de mâncare.
 2. Membrane mucoase decolorate (icterice sau aproape albe).
 3. Sete constantă.
 4. Letargie.
 5. Respirație scurtă.
 6. Temperatură ridicată.
 7. Eventual vărsături sau diaree sângeroasă.

Diagnostic

De îndată ce găsiți semne suspecte, trebuie să mergeți imediat cu animalul de companie la clinica veterinară. Medicul veterinar trebuie să vă prescrie un test de sânge, există un „dar”: dacă simptomele sunt primare și babesia nu a avut timp să se înmulțească, este posibil ca un test să nu dezvăluie nimic. Așadar, insistați asupra a două eșantioane prelevate din locații diferite..

Rezultatul unei analize urgente va fi gata în 1,5-2 ore, unul obișnuit într-o zi. O altă subtilitate: dacă vi se va oferi o analiză expresă în 20 de minute, nu sunteți de acord. Adesea, aceste teste nu relevă boala, chiar și cu semne clinice evidente. Testul de sânge trebuie să fie complet și în laborator..

Metode de tratament pentru câini

După confirmarea diagnosticului, medicul veterinar trebuie să prescrie un tratament. În funcție de regimul de tratament prescris pentru piroplasmoza la un câine și de ce medicamente a fost administrat, sănătatea suplimentară a animalului de companie blănos va depinde.

Important! Fiecare animal este individual în felul său: dacă medicul veterinar vă prescrie un regim standard, fără a fi interesat de particularitățile câinelui, de starea sa de sănătate înainte de boală, căutați o altă clinică. Depinde de calitatea tratamentului dacă vor exista complicații sau consecințe periculoase..
Tratamentul câinilorPreparate precum „Pirostop”, „Berenil”, „Imidosan” iar analogii sunt, aproximativ vorbind, otrăvuri. Acțiunea lor ucide babesia, dar din moment ce imunitatea animalului este slăbită, iar sângele este otrăvit mai întâi de paraziți, apoi de masa lor descompunătoare, atunci corpul primește cea mai puternică intoxicație. Deteriorarea sistemului cardiovascular (circulația sângelui), a rinichilor și a ficatului (toxine).

Prin urmare, împreună cu un tratament agresiv, acestea sunt prescrise terapie de susținere: vitamine, preparate pentru inimă și alte preparate - în mod necesar pe bază de materiale vegetale. De asemenea, pun picături cu soluții care curăță sângele și îndepărtează produsele de descompunere ale paraziților și eritrocitelor distruse..

Tratamentul piroplasmozei la câini continuă acasă. Pe lângă terapia de întreținere, animalul este prescris pentru a facilita refacerea funcției renale și hepatice dieta speciala. Dieta, din nou, este dezvoltată individual pentru fiecare câine - de obicei reduc cantitatea de proteine ​​și grăsimi, precum și legume crude, uneori se adaugă produse lactate fermentate (în doze mici). Animalul are nevoie de odihnă în timpul tratamentului.Regimul de tratament pentru piroplasmoza la câini

Consecințe și complicații

Pentru a înțelege ce poate amenința o boală, să luăm în considerare evoluția sa din interior. Eritrocitele din organism sunt responsabile de respirația celulară, adică furnizează oxigen în tot corpul. Babeziile, distrugând celulele roșii din sânge, lasă celulele moarte în sânge. Acestea din urmă nu numai că nu își îndeplinesc funcția după moarte, ci și înfundă sângele și vasele renale. Drept urmare, sistemele cardiovasculare și respiratorii funcționează intermitent, iar rinichii nu pot elimina toxinele din corp..

Există un număr mare de rase, dacă totuși vă gândiți pe care dintre ele să alegeți - calificări de rasă de câine luptă, mijloc, dimensiuni mari, pentru întreținerea apartamentelor - Pentru dumneavoastră.
Din păcate, piroplasmoza în câini poate provoca consecințe după tratament.

Complicații posibile:

 • insuficiență pulmonară și cardiacă;
 • leziuni ale creierului;
 • insuficiență hepatică și renală;
 • imunitate slăbită;
 • inflamația pancreasului.
Procedura de plasmafereză ajută la evitarea consecințelor grave după tratament. Esența procedurii constă în purificarea sângelui prin împărțirea acestuia în componente - în timp ce masa moartă a celulelor și a babeziei este reținută pe o membrană specială a aparatului, iar sângele purificat revine, volumul său este completat cu material donator. Procedura este sigură, rinichii și ficatul pacientului păros sunt curățați și își restabilesc funcția.Picurător pentru câine
Știați? Primul medic salvator câini prin transfuzie de sânge, a fost englezul Richard Lower. Și în 1913, s-a efectuat prima procedură cu succes de plasmafereză.

Verificările periodice ale inimii, ficatului și rinichilor, plămânilor și sistemului imunitar al animalului vor ajuta la evitarea complicațiilor și la scurtarea recuperării după tratament. Nu neglijați testele de control de două ori pe lună. Rezultatul biochimiei din sânge și urină vă va spune ce altceva trebuie adăugat sau exclus pentru recuperare.

Prevenirea

Ca măsură preventivă pentru proprietari câini sugerează adesea vaccinare. Recenziile medicilor veterinari despre vaccinarea împotriva piroplasmozei pentru câini sunt foarte ambigue. Majoritatea medicilor consideră că vaccinul nu este capabil să protejeze împotriva infecției, în plus, este dificil să se detecteze simptomele la un animal vaccinat la timp și să efectueze un diagnostic precis. Mulți oameni spun, de asemenea, că vaccinul are un efect negativ asupra rinichilor și ficatului câinelui..

Principalele metode preventive sunt medicamentele împotriva paraziților pentru uz extern: spray-uri, picături sau guler special. De la începutul primăverii până la sfârșitul toamnei, proprietarii de animale de companie cu patru picioare trebuie să examineze cu atenție animalul de companie pentru căpușe, să monitorizeze cele mai mici modificări ale comportamentului său.

Dacă locuiți în propria casă, protejați-vă animal de companie este posibil tratând zona din jurul casei împotriva paraziților cu echipamente speciale. Astfel de proceduri sunt efectuate de către serviciile sanitare și veterinare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se tratează piroplasmoza la câini