Piroplasmoza la pisici

Mulți „iubitori de câini” știu cât de periculoasă este piroplasmoza (aka babesioză) pentru câini. Dar doar câțiva iubitori de animale își dau seama că această boală apare la alte animale de companie. Deși piroplasmoza la pisici nu este atât de răspândită, aceasta poate duce totuși la consecințe grave..

Ce este piroplasmoza

Să definim imediat o nuanță. În ciuda părerii că pisicile nu au piroplasmoză în cercul unor experți, majoritatea comunității veterinare aderă la exact opusul. Această boală apare la pisici și nu atât de rar.. Între timp, ar trebui să decideți ce fel de boală este..

Piroplasmoza este o boală parazitară a sângelui, care este infectată de mușcăturile căpușelor parazite care suge sângele. Deoarece pisicile sunt mai puțin susceptibile de a merge câinii în păduri și câmpuri, ei „prind” acești paraziți mult mai rar. Poate că acesta este motivul opiniei despre raritatea sau chiar imposibilitatea piroplasmozei la aceste animale..

Pisicile au piroplasmoză??

Și acum a sosit momentul să răspundem la aceeași întrebare interesantă: "Pisicile fac piroplasmoză?" Și repetăm ​​încă o dată - da, sunt bolnavi, deși există încă dezbateri aprinse printre unii experți pe această temă..

Totuși, trebuie remarcat faptul că îndoielile cu privire la „plauzibilitatea” piroplasmozei feline nu au apărut de nicăieri. Încă nu există cercetări plauzibile în acest domeniu ... Dar se știe în mod fiabil că la felinele sălbatice, piroplasmoza apare foarte des. Majoritatea rapoartelor privind piroplasmoza felină provin din țări suficient de calde, unde, în principiu, nu există ierni deosebit de reci..

O concluzie interesantă se poate trage din aceasta: este foarte posibil ca un tip ușor diferit de piroplasm să paraziteze pisicile. Este probabil că inițial a fost găsit doar în sudul Europei (apropo, acolo a fost descris pentru prima dată agentul cauzal al piroplasmozei), dar datorită globalizării și a înmuierii generale a climei, Babesias începe să migreze. În orice caz, proprietarii de pisici „impliciți” sunt mai bine să presupună că animalele lor de companie sunt, de asemenea, susceptibile la mușcături de căpușe..

Perioadă incubație

Perioada de incubație pentru piroplasmoză este de 10 zile, dar în practică totul nu este atât de evident. Există cazuri de boală după 14 zile. În plus, în unele situații, primele semne ale bolii la o pisică apar după trei săptămâni și chiar după câteva luni. Totul depinde de imunitatea unui anumit animal și, eventual, de tulpina agentului patogen (precum și de sezon și de alți factori). Cu toate acestea, perioada „canonică” este considerată a fi de la 10 zile la câteva săptămâni..

Simptomele și primele semne ale piroplasmozei

Orice crescător trebuie să cunoască simptomele și primele semne ale piroplasmozei feline (cu toate acestea, acestea diferă puțin de soiul canin):

 • Animalul devine neobișnuit de letargic, refuză jocurile în aer liber și încearcă să petreacă cât mai mult timp, culcat într-un colț întunecat.
 • În consecință, pofta de mâncare a pisicii se agravează brusc sau dispare complet.. Unele animale de companie refuză complet să mănânce încă din primele zile ale bolii, ceea ce duce la o emaciație ascuțită catastrofal.
 • În multe cazuri, se dezvoltă dificultăți de respirație, respirația pisicii devine rapidă și superficială..
 • Febra se caracterizează printr-un tip persistent sau intermitent, când temperatura corpului poate crește la 41 de grade Celsius (sau mai mare).
 • Chiar și în cazul unui curs lent al bolii, dezvoltarea epuizării progresive este caracteristică. În acest caz, pisica poate deveni ca o „pungă de oase”.

Deoarece piroplasma afectează celulele roșii din sânge (eritrocite), în urma cărora are loc distrugerea acestora din urmă, se poate dezvolta hemoglobinurie (cu alte cuvinte, sângele apare în urină).

Pentru cazurile de piroplasmoză cronică, icterul este mai caracteristic. Galbenul (icterul) se manifestă în primul rând pe toate membranele mucoase vizibile, în cazuri severe și neglijate chiar și pielea poate deveni galbenă.

În același timp, haina animalului de companie devine dură și aspră. Dar, totuși, cea mai dificilă consecință a multiplicării rapide a piroplasmelor în sânge este distrugerea unui număr tot mai mare de eritrocite. În cazurile cronice, ajunge chiar la apariția formelor nucleare ale acestora: corpul, încercând să facă față deficitului de celule roșii din sânge, începe să elibereze formele lor imature, „premature”, în fluxul sanguin general.

Dacă animalul de companie este lăsat netratat, tabloul clinic va deveni mai sever:

 • Ritmul cardiac al animalului de companie încetinește semnificativ (ca urmare, pulsul încetinește, de asemenea).
 • Respirația grea și lentă apare în multe cazuri.
 • Deoarece problemele cu inervația se dezvoltă pe fundalul unui puternic intoxicaţie, de asemenea, lovește puternic digestia. La un animal, peristaltismul este foarte încetinit, ca urmare a probabilității de constipație. Dacă se întâmplă acest lucru, starea pisicii (datorită intoxicației generale crescute) se agravează și mai mult..
 • Din nou, intoxicația severă poate duce la convulsii neurologice, precum și pareze și paralizie.
 • Dacă pisica nu primește asistență calificată, atunci fie moare, fie (ceea ce este foarte probabil) devine purtător de piroplasmoză. În cazurile în care imunitatea unui astfel de animal se deteriorează brusc, boala se poate transforma din nou într-o formă acută. Dacă acest lucru se întâmplă mai aproape de bătrânețe, pisica este probabil să moară (corpul său în acest moment este deosebit de sensibil la intoxicație și la consecințele acesteia).

Căi de transmitere la pisici: modul în care un animal se poate infecta cu piroplasmoza

Din fericire, căile de transmisie la pisici sunt extrem de rare.. Mai precis, există o singură cale de invazie dovedită și general acceptată: prin mușcăturile ixodidului parazit căpușe. În alte moduri, această boală nu se transmite în niciun caz!

Diagnostic

Diagnosticul bazat pe semne clinice babezioză neprodus. Motivul constă în faptul că tabloul clinic al acestei boli este destul de vag și nu prea tipic. Examinarea microscopică a sângelui este singura modalitate de detectare a bolilor la pisici..

În același timp, un specialist cu experiență se concentrează nu numai pe detectarea piroplasmelor în sine, ci și pe modificările caracteristice ale celulelor sanguine. În plus, în ultimii ani, PCR a fost din ce în ce mai utilizată în acest scop (dar tehnica nu este utilizată atât de des - este costisitoare, aveți nevoie de echipamente specifice).

Tratamentul piroplasmozei la pisici

Imediat, observăm că tratamentul piroplasmozei la pisici este o procedură destul de lungă și dificilă. Problema este că medicamentele utilizate în acest sens sunt extrem de agresive față de ficat și sistemul excretor al animalului..

Nu v-am recomanda tratarea acestei boli acasă. Deoarece animalul necesită supravegherea constantă a unui specialist veterinar, este mai oportun să se utilizeze opțiunea unui spital.

Ajutor acasa

Primul ajutor la domiciliu ar trebui să fie contactarea imediată a medicului veterinar. Nu poți face nimic mai semnificativ pe cont propriu..

Dar totuși, este posibil să se atenueze starea animalului de companie:

 • Este necesar să asigurați pisicii odihnă completă. Fără stres, fără jocuri cu copiii.
 • Deoarece un animal de companie bolnav (cel mai probabil) nu va mânca, dar va fi foarte sete, are nevoie de acces nelimitat la apă potabilă curată. Conținutul vasului cu „apă” trebuie schimbat cât mai des posibil..
 • Dacă animalul de companie manifestă totuși interes pentru mâncare, i se oferă doar mâncare ușoară și bine digerabilă. Vă recomandăm să utilizați diete speciale pentru pisicile bolnave. Nu este recomandat să hrăniți alimente uscate în acest moment..

Droguri

Iată principalele medicamente utilizate pentru tratarea acestei boli:

 • Remediu primar - Imidosan. Un medicament puternic și bun, dar are o serie de efecte secundare severe. În special, chiar introducerea sa este atât de dureroasă încât este recomandabil ca animalul să primească în prealabil sedative și analgezice..

 • Un analog al medicamentelor de mai sus - Piro-Stop. De asemenea, un medicament destul de „greu”.
 • Azadin și Hemosporidin.

Întrucât toate mijloacele de mai sus nu sunt prea „atente” pentru ficatul animalului însuși, hepatoprotectorii (Essentiale-Forte și alții) sunt folosiți pentru nivelarea efectelor secundare. În plus, soluțiile de glucoză, soluția Ringer etc. sunt folosite pentru a ameliora intoxicația și a atenua consecințele acesteia..

Remediile populare

Ca atare, nu există remedii populare pentru boală. Nu vă recomandăm să folosiți sfaturi „inteligente” de pe site-urile de medicină tradițională. Este atât de ușor să întârziem și să înrăutățim evoluția bolii, ca urmare a cărei pisică fie va muri, fie va rămâne invalidă. Proprietarii trebuie să rețină că cataplasmele și alte metode primitive de tratament nu vor afecta piroplasmele..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Piroplasmoza la pisici