Cum poți obține rabia de la un câine: modalități și mijloace

În ciuda tuturor succeselor specialiștilor și epidemiologilor în boli infecțioase medicale, precum și a medicilor veterinari, rabia rămâne o boală mortală, incurabilă până în prezent. Prin urmare, fiecare crescător ar trebui să știe cum și în ce condiții este posibil să obțineți rabie de la un câine..

Ce este rabia la câini

Dar mai întâi trebuie să descrieți ce este rabia la câini. Mulți crescători au auzit despre această boală, dar nu știu despre esența ei și agentul cauzal. Deci, această patologie este virală. Agentul cauzal - virusul rabiei, aparține familiei Rhabdoviridae.

Principalul pericol al virusului este encefalita pe care o provoacă, precum și pofta animalului afectat de agresiune. Transmiterea se face prin mușcături (virusul infectează glandele salivare și se reproduce acolo).

Imediat după intrarea în rană, agentul patogen începe să se deplaseze spre cele mai apropiate trunchiuri nervoase. De acolo, virusul „se târăște” spre cortexul cerebral. Toate acestea duc la tulburări neurologice severe, care, la rândul lor, provoacă atât comportamentul agresiv al animalului, cât și moartea ulterioară a acestuia..

Interesant! Numele latin al bolii poate fi literalmente tradus prin „posesie demonică”. Interesant este faptul că termenul grecesc antic are aceeași origine. Este ușor de înțeles că boala este cunoscută de omenire de foarte mult timp..

În Europa, primele descrieri documentate ale epidemiilor de rabie la câini și animale sălbatice (în principal lupi și vulpi) datează de la începutul secolului al XI-lea. Cu toate acestea, oamenii de știință antici greci și romani au scris și despre ei, dar nu au rămas prea multe dovezi ale acelor ani. Din fericire, pentru tot pericolul său, virusul rabiei nu este foarte stabil în mediu:

  • Când este fiert, moare aproape instantaneu. Același lucru se aplică aburirii (dar în acest caz durează cel puțin două minute).
  • Agentul patogen poate rezista expunerii la lumina directă a soarelui timp de maximum cinci minute.
  • Alcoolul etilic, dezinfectanții pe bază de clor și alți dezinfectanți standard, de asemenea, ucid virusul în câteva minute.

Dar! Virusul este destul de rezistent la fenoli adesea folosiți pentru dezinfectare. Timpul de expunere necesar este de cel puțin o jumătate de oră, dar pentru fiabilitate este mai bine să reziste la o oră. În plus, virusul este foarte rezistent la temperaturi scăzute: fiind înghețat chiar și într-un frigider obișnuit de uz casnic, este capabil să mențină viabilitatea deplină timp de câțiva ani.

În plus, virusul rabiei are o altă caracteristică specifică pe care alți agenți patogeni nu o au. Vorbim despre capacitatea sa de a „conserva” în țesuturile creierului putrezit al gazdei (decedat, desigur). Perioada record este de trei ani. Deci, nu ar trebui să vă ocupați de colectarea și eliminarea cadavrelor de animale moarte fără echipamentul adecvat..

Perioadă incubație

Cu toate acestea, rabia are și o altă caracteristică despre care nu am vorbit mai sus. Aceasta este perioada de incubație a bolii. Dacă pentru bolile „decente” perioada de incubație este mai mult sau mai puțin aceeași în toate cazurile, atunci în această situație este extrem de variabilă.

Timpul standard pentru apariția primelor simptome ale rabiei este de două până la trei săptămâni. Uneori se poate întinde până la o lună. Dar, în practică, toți acești termeni nu sunt întotdeauna respectați. Uneori, primele simptome la un animal bolnav pot să apară încă de la o zi după infecție, dar există câteva cazuri documentate în care tabloul clinic s-a dezvoltat ... la trei ani după mușcătură! Care este motivul?

O astfel de varietate de sincronizare a perioadei de incubație este asociată cu caracteristicile răspândirii virusului în corpul gazdei. Așa cum am spus mai sus, fibrele nervoase sunt „autostrăzile” pentru virusul rabiei. Viteza maximă de mișcare de-a lungul lor este de trei milimetri pe oră (aproximativ). Deoarece nu există celule ale sistemului imunitar în țesutul nervos în sine, nimic nu poate împiedica agentul patogen.

Important! Dacă rana mușcăturii este aproape de gât, ureche sau alte organe din apropierea creierului, simptomele se pot dezvolta foarte repede. Dacă o persoană sau un animal a mușcat la picior (laba posterioară), virusul nu va putea ajunge rapid la sistemul nervos central.

Dar! Chiar dacă am spus că nu există celule ale sistemului imunitar în fibrele nervoase, pot apărea încă anumite obstacole în calea agentului patogen. Vorbim despre diverse cicatrici, răni etc. În unele cazuri, chiar și focarele de inflamație pot încetini serios dezvoltarea bolii..

În special, o persoană care s-a îmbolnăvit de rabie la trei ani după mușcătură avea un braț grav rănit (cu formarea a numeroase cicatrici). Prin intermediul lor, virusul și-a făcut drum (din păcate, a reușit).

Modalități de infecție: mituri și fapte

Rețineți că singura cale dovedită de infecție este mușcătura unui câine bolnav sau pătrunderea salivei un animal infectat pe piele care are o încălcare a integrității (răni, zgârieturi). Problema este că, chiar și în rândul crescătorilor experimentați, circulă în mod constant o mulțime de zvonuri false. Din cauza lor, iubitorii de animale cred că căile de infecție pot fi mult mai variate..

Astfel, se crede pe larg că este posibilă infectarea animalelor prin mijloace alimentare (adică prin consumul de alimente și apă contaminate). Dar, în realitate, nu este așa (nu chiar așa). Oamenii de știință au încercat în mod repetat să recreeze contaminarea alimentară pură în laborator, dar nu au reușit.. Pur și simplu, chiar și atunci când mănâncă carnea unui animal bolnav, câinele nu se va îmbolnăvi.. Dar totuși, o anumită posibilitate de infecție rămâne în acest caz..

Vorbim despre câinii fără adăpost care pot mânca creierul unei rude decedate. În consecință, pentru aceasta vor trebui să roască craniul gazdei decedate. În timpul acestui proces neapetos, câinele va deteriora aproape inevitabil membranele mucoase din cavitatea bucală. Un virus poate pătrunde prin aceste răni, care, după cum am scris deja, are capacitatea de a persista mult timp în țesuturile creierului..

O altă concepție greșită frecventă este opinia despre posibilitatea infecției aeriene. Se presupune că o persoană sau un animal se poate îmbolnăvi doar dacă se află în aceeași cameră cu un purtător de rabie bolnav.

Este interesant faptul că, în mod experimental, oamenii de știință au reușit de fapt să infecteze animale ... Dar pentru aceasta au avut nevoie de un aerosol cu ​​un conținut extrem de ridicat de virus, iar indivizii experimentali au trebuit să fie ținuți într-o cameră închisă timp de câteva ore. Deci, în practică, această metodă de infecție este extrem de nerealistă..

Aerul expirat de un animal bolnav conține foarte puține unități de agent patogen și, prin urmare, un animal sau o persoană nu poate fi infectat în acest fel. În plus, am scris deja despre instabilitatea agentului patogen în mediul extern..

Cum să recunoști un câine bolnav

Și acum este necesar să vorbim despre cum să recunoaștem un câine bolnav. Acest lucru se poate face printr-o combinație de semne clinice:

  • La început, animalul devine neobișnuit de nervos, agitat, demonstrează un comportament ciudat în alte moduri. Pe de altă parte, unii câini devin foarte letargici..
  • Apoi animalul bolnav prezintă semne de hidrofobie (hidrofobie). Este interesant faptul că la început câinele mai poate bea, dar deja fizic nu suportă sunetele turnării apei.
  • Apoi - rabia „clasică”. Animalul dezvoltă paralizie musculară în laringe și gât, ceea ce determină căderea maxilarului inferior. Din această cauză, câinele bolnav salivează constant. În același timp, câinele prezintă primele semne de agresiune față de toți cei din jur..
  • În ultimele etape ale bolii, se dezvoltă paralizie completă. Animalul bolnav moare la aproximativ o săptămână după apariția primelor simptome (dar sunt posibile variații).
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum poți obține rabia de la un câine: modalități și mijloace