Cum se detectează infecțiile intestinale la câini: metode de diagnostic și tratamente

Patologii gastrointestinale la animalele de companie, practicând aproape orice medic veterinar sunt foarte frecvente. Și sunt deosebit de caracteristice câinilor. Acest lucru se datorează, în primul rând, dorinței proprietarilor de a economisi bani la hrănirea animalului de companie, motiv pentru care acesta din urmă primește produse de departe de cea mai bună calitate. În al doilea rând, câinii înșiși nu sunt „fără lipsă de păcat”: adoră „pășuna” în depozitele de deșeuri, un câine rar va rata ocazia de a ridica ceva „apetisant” pentru o plimbare. Rezultatul logic - infecții intestinale la câini.

Principalul pericol este inflamația.

Puteți vorbi ore întregi despre cauzele specifice ale acestor patologii: acestea sunt bacterii, viruși, ciuperci, patologice protozoare. Toate acestea sunt unite de faptul că procesele patologice duc la dezvoltarea inflamației pereților organelor tractului gastro-intestinal. Infiltrarea limfocitelor și a leucocitelor are loc în zonele afectate. Examinarea microscopică a probelor de țesut relevă multe eozinofile și neutrofile. Toți urmează un singur scop - nevoia de a distruge „invadatorii” în fața microflorei patogene.

Unul dintre pericolele patologiilor inflamatorii intestinale este acela după boli grave este posibil ca învelișul epitelial al organelor să nu se recupereze complet. Se formează aderențe și alte „cicatrici”, în urma cărora se înrăutățește activitatea peristaltică a intestinelor, se agravează digestia și absorbția alimentelor, ceea ce are un efect extrem de negativ asupra sănătății generale a animalului.

Tablou clinic

Simptomele pentru toate bolile intestinale însoțite de inflamație sunt destul de standard: severe diaree, posibil febră tip intermitent sau constant și deshidratare. Este necesar să ne oprim mai detaliat asupra acestuia din urmă, deoarece această condiție patologică reprezintă cel mai mare pericol pentru sănătatea și chiar viața unui animal bolnav..

Deci, care este riscul deshidratării? În primul rând, duce la modificări morfologice, funcționale, biochimice și fizice proprietăți sânge. Dacă nu intrați în junglă, aceasta devine mai groasă, trece mai rău prin capilare mici, ceea ce duce la o deteriorare semnificativă a stării tuturor organelor și țesuturilor din corp, deoarece acestea încep să se înroșească lipsa nutrienților și a oxigenului. De asemenea, în ele există o acumulare rapidă de produse de descompunere a produselor metabolice suboxidate. Pur și simplu, se dezvoltă o intoxicație severă, care afectează ficatul și rinichii, care sunt deja deteriorate de o deteriorare a aportului de sânge.

Cum se determină, animalul tău bolnav a dezvoltat deshidratare și să înțeleagă cum îi amenință sănătatea și funcțiile organelor interne vitale? Este foarte simplu să faceți acest lucru: luați animalul de companie de scruff, ca și cum ar fi o pisică în fața dvs. și apoi eliberați pliul pielii rezultat. Dacă se netezește rapid și fără urmă, este prea devreme pentru a vorbi despre deshidratare. În cazurile în care pliul se îndreaptă mult timp, este necesar să se livreze urgent câinele la medicul veterinar. Dacă un cățeluș este bolnav, acest lucru trebuie făcut imediat, deoarece deshidratarea severă poate ucide un animal tânăr în doar câteva ore. Chiar dacă livrați câinele la clinică în ultimele etape, nimeni nu vă va oferi nicio garanție a mântuirii sale. Deci merită să te grăbești.

Diagnostic

Pentru a vindeca cu succes și în cel mai scurt timp posibil o patologie infecțioasă a tractului gastro-intestinal, trebuie să identificați un agent patogen specific. Desigur, este nerealist să faci acest lucru „cu ochiul”. Pentru a înțelege ce tip de microorganism trebuie să facă față de această dată, medicii veterinari recurg la un examen cuprinzător, care include următoarele metode:

  • Mai întâi trebuie să colectați cele mai detaliate istoricul medical. Este necesar să aflați exact când a început diareea, vărsăturile, dacă animalul pierde în greutate, care sunt caracteristicile fecalelor, dacă există impurități de sânge în scaunul câinelui etc..
  • Examinare fizică. În cursul său, cercetătorul determină starea generală a animalului, efectuează palparea. În patologiile inflamatorii severe ale tractului gastro-intestinal, intestinele inflamate și mărite pot fi resimțite în cavitatea abdominală a animalului de companie..
  • Teste de laborator. De obicei biochimice analize de sange fie nu prezintă abateri semnificative de la normă, fie rezultatele lor nu diferă în niciun fel de indicatorii standard. Numai în cele mai severe cazuri se poate determina deteriorarea ficatului și a pancreasului (precum și a rinichilor). În astfel de cazuri, concentrația enzimelor hepatice crește brusc cu o scădere simultană / creștere puternică a cantității de lipază. Acesta din urmă este produs în pancreas și, prin urmare, cu inflamația acestuia din urmă, sunt posibile salturi ascuțite. Dacă animalul de companie are vărsături severe și diaree, VSH crește. În ceea ce privește testul general de sânge, în multe cazuri, acesta nu permite, de asemenea, identificarea anomaliilor grave. Posibilă creștere a numărului de eozinofile și neutrofile.
  • Radiografie și Ultrasunete cavitate abdominală. Totul aici este strict individual, rezultatele depind de starea fiziologică a animalului. În infecțiile severe sau cronice ale tractului gastro-intestinal, pereții sistemului digestiv pot fi îngroșați, dar acest lucru nu este întotdeauna cazul.
  • Biopsie. Aceasta este o tehnică foarte importantă care vă permite să cunoașteți cu exactitate starea organelor digestive. În special, agenții patogeni pot fi observați într-o probă de țesut (dacă nu sunt viruși, desigur). Se prelevează o probă de țesut folosind un endoxop. De regulă, ajută și la determinarea vizuală a stării stratului epitelial al intestinelor. Pentru toate bolile grave ale tractului gastro-intestinal, acestea sunt hiperemice și inflamate..

În plus, un rol extrem de important îl joacă analiza microscopică a fecalelor și inocularea materialului patologic pe medii nutritive. În toate aceste cazuri, este posibil (nu întotdeauna) să se identifice mai mult sau mai puțin exact tipul specific de agent patogen care a cauzat dezvoltarea fenomenelor inflamatorii.

Este la fel de important să se excludă alte cauze ale stării precare a animalului. Fără diagnostic diferențial, poate fi imposibil să se prescrie un tratament corect și eficient. În special, trebuie exclus parazit boli, otrăvire, cazuri alergic reacții, defecte anatomice congenitale și dobândite ale tractului gastro-intestinal etc.. Este foarte important! Dacă câinele este otrăvit, de exemplu, și încep imediat să-l „umple” cu antibiotice puternice, ficatul animalului ar putea să nu suporte un astfel de abuz.

Tehnici terapeutice

Antibiotice. Se crede că acestea sunt principalul tratament pentru bolile infecțioase, dar acest lucru este departe de a fi cazul. În special, acestea nu au niciun efect asupra virusurilor, iar ciupercile sunt complet „indiferente” pentru ele. În plus, în niciun caz nu ar trebui prescrise așa: mai întâi trebuie să cultivați o cultură a agentului patogen pe un mediu nutritiv și abia apoi alegeți medicamentul cel mai potrivit. În unele cazuri, se utilizează metronidazol. Este o alternativă ieftină la antibioticele moderne, dar problema este că medicamentul poate provoca multe reacții adverse severe..

Combate inflamația

Destul de ciudat, dar uneori trebuie să atribuiți imunosupresoare. De ce face asta, deoarece animalul are nevoie de imunitate în astfel de momente? Totul este să lupți împotriva inflamației. Și pentru aceasta, corticosteroizii sunt cei mai potriviți. Acestea includ: prednison, budesonid și dexametazonă. Acestea trebuie utilizate cu atenție și sub supravegherea unui medic veterinar., ca și în cazul utilizării prelungite, apar reacții adverse severe. Azatioprina și ciclofosfamida sunt utilizate dacă nu a fost posibil să se facă față inflamației în alte moduri. Deoarece aceste medicamente suprimă activitatea măduvei osoase (de ambele tipuri) cu administrare pe termen lung, acestea ar trebui utilizate foarte atent.!

Sulfasalazină, 5-ASA, mesalamină - toate aceste medicamente sunt de obicei prescrise pentru leziunile inflamatorii ale intestinului gros. Avantajul lor constă într-o combinație armonioasă de agenți antiinflamatori și antibacterieni (cu toate acestea, nu funcționează pe toate microorganismele). Vă rugăm să rețineți că, în cazul utilizării prelungite, aceste medicamente pot cauza keratoconjunctivită uscată, plină de complet sau parțial pierderi viziune. Deosebit de periculoasă este Sulfasalazina, care din motive necunoscute reduce brusc secreția de lichid lacrimal. Și totuși, deviat de la subiect: în niciun caz nu dați acest medicament pisicilor, este mortal pentru ei!

În cele din urmă, odată cu etiologia fungică a bolilor intestinale, se prescriu compuși antifungici. Vă rugăm să rețineți că sunt foarte toxici, numai medicul veterinar ar trebui să le prescrie și să le folosească! În plus, utilizarea lor este oprită numai după ce semnele bolii au dispărut complet și absența completă a agentului patogen în corpul animalului a fost confirmată clinic..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se detectează infecțiile intestinale la câini: metode de diagnostic și tratamente