Ciuperca labe la câini: cauze, simptome, tratament

Micozele sau infecțiile fungice la animale se găsesc cel mai adesea pe piele. Există tipuri de microorganisme fungice care intră în organele interne și în structurile țesuturilor, ducând la disfuncții. În unele cazuri, în absența unui tratament adecvat și în timp util, câinele este fatal. Debutul infecțiilor fungice sistemice este rareori diagnosticat, dar o ciupercă în labele câinelui este o apariție frecventă cu care trebuie să se ocupe atât proprietarii de animale de companie, cât și specialiștii veterinari..

Dermatomicoza (infecții fungice) pot afecta animalele de companie la orice vârstă și chiar și în cele mai bune condiții. Este imposibil să vă protejați complet animalul de companie de pătrunderea organismelor fungice. Tratarea infecțiilor fungice, în special labe, este destul de problematică, dar destul de posibilă. Este important doar să nu ratați începutul dezvoltării patologiei și să solicitați cu promptitudine ajutorul calificat de la un medic veterinar.

Cauzele ciupercii labe la câini

Există mulți factori care declanșează apariția dermatomicozei - contactul cu alte animale infectate în timpul mersului, contactul cu rozătoarele infectate cu ciuperca, dieta necorespunzătoare, imunitatea slăbită și alții.

Principalii factori care contribuie la dezvoltarea ciupercii labe la câini sunt:

 • dieta necorespunzătoare-
 • umiditate ridicată a aerului-
 • Igiena slabă - ciupercile se înmulțesc acolo unde nu există acces suficient de aer pe lână mată sau acoperite cu un strat de murdărie. În plus, spălarea frecventă a labelor poate provoca, de asemenea, dezvoltarea microflorei patogene, deoarece sebumul natural este eliminat, protecția pielii este redusă;
 • luarea de medicamente - unele tipuri de medicamente reduc apărarea organismului, nu pot rezista în mod adecvat infecțiilor fungice.

În plus față de agenții patogeni de micoză patogenă, există microflora patogenă condiționată. Ea este în permanență pe pielea animalului de companie. Dar cu o sensibilitate crescută a corpului sau o imunitate redusă, începe dezvoltarea dermatomicozei.

Important! Grupul de risc pentru dermatomicoză este cățelușii și câinii tineri care au fost operați.

Și, de asemenea, este necesar să acordați o atenție specială sănătății animalului de companie, care are o tendință pronunțată la reacții alergice și boli ale pielii.

Simptomele unei infecții fungice

În majoritatea cazurilor, ciuperca de pe labele câinelui începe să se dezvolte toamna și primăvara, când este afară și umedă. În regiunile cu veri constant umede și ierni calde, dermatomicoza este înregistrată de medicii veterinari pe tot parcursul anului.

Debutul bolii se caracterizează prin faptul că câinele începe să-și lingă intens labele, uneori roase. Când merge, animalul de companie poate șchiopăta sau își poate strânge membrele..

Când este văzut acasă, proprietarul poate observa următoarele simptome și modificări caracteristice unei infecții fungice:

 • folierea ghearelor, schimbarea culorii și structurii acestora;
 • peeling pe tampoanele labelor (sunt posibile răni sângerante și fisuri);
 • roșeața degetelor;
 • fenomene edematoase pe labe în zona metatarsului și a degetelor;
 • chelie severă a zonelor pielii;
 • hiperemie a pielii în zona dintre degete;
 • peeling și desprinderea epidermei.

Notă! După ce ați găsit unul dintre semnele de mai sus la câinele dvs., trebuie să contactați clinica veterinară cât mai curând posibil pentru sfaturi și tratamente suplimentare.

Cu o dermatomicoză avansată, care nu este detectată în timp util pe labe, este posibilă chelie completă a animalului, o schimbare a mersului datorită șchiopătării eterne. Răsucind locuri pe labe cu colonii de ciuperci, câinele înghite microorganisme patogene dăunătoare.Intrând în sistemul digestiv, infecția fungică externă devine internă. Este mai dificil de diagnosticat și tratat..

Important de reținut, că o dermatomicoză aparent nesemnificativă poate provoca un abces sau otrăvirea sângelui.

Există soiuri de ciuperci de drojdie care se află tot timpul pe pielea unui animal, fără a exercita un efect nociv asupra organismului până când apar factorii care provoacă creșterea și reproducerea crescută a ciupercii. Astfel de microorganisme sunt ciuperci din genul Malassezia.

Cu o scădere puternică a apărării imune a corpului câinelui, agenții patogeni provoacă înroșirea pielii și descuamarea la locul localizării. În plus, există un miros neplăcut, seboreea uleioasă, mătreața brună și însoțitorul constant al tuturor infecțiilor fungice - mâncărime..

Notă! Ciupercile din genul Malassezia nu sunt periculoase pentru alte animale de companie și nu sunt teribile pentru oameni..

Diagnosticul bolii

La examinarea de către un medic veterinar, un specialist ar trebui să lumineze haina animalului de companie folosind o lampă specială. Sub razele unei astfel de iluminări, infecția fungică fluorescă cu lumină verde. Aceasta nu este cea mai informativă metodă, prin urmare, pentru a face un diagnostic precis și pentru a prescrie în continuare un tratament adecvat, este necesar să se efectueze alte studii..

Este important să se determine tipul de microorganisme fungice, numărul acestora, rata de dezvoltare și sensibilitatea la medicamente antifungice.

Principalele metode de diagnostic sunt:

 • Donarea de sânge pentru cultura bacteriană este o măsură necesară pentru a exclude prezența microflorei secundare.
 • Livrarea de materiale biologice - sânge și urină pentru o analiză biochimică detaliată. Cu ajutorul acestui studiu, este posibil să se identifice problemele organelor interne, bolile cronice latente și imunitatea slăbită..

După primirea de date fiabile, un specialist calificat poate determina cu ușurință regimul de tratament care trebuie aplicat într-un anumit caz clinic..

Notă! Este extrem de important să întrebați un profesionist dacă ciuperca este infecțioasă pentru alte animale sau pentru oameni. În cazul unui răspuns pozitiv, este necesar să se izoleze câinele pe durata tratamentului într-o cameră separată, dar astfel încât animalul să nu simtă stresul.

Atunci când mânuiți un prieten cu patru picioare, va trebui să purtați mănuși de protecție speciale. Microflora fungică patogenă este extrem de ușor de adaptat la medicamente și este capabilă să mute. Terapia selectată necorespunzător face agenții infecțioși mai rezistenți și tratamentul este întârziat mult timp.

Tratarea ciupercilor labei la câini

Terapia ciupercii labe la câini include măsuri complexe și numai dacă sunt respectate toate regulile prescrise de medic, se pot realiza dinamica pozitivă și recuperarea completă.

Tratamentul se bazează pe următoarele puncte:

 • aplicarea de unguente și loțiuni antifungice;
 • vaccinare animal;
 • administrarea de medicamente antimicrobiene;
 • tratament cu o lampă germicidă specială.

Terapia antimicrobiană este prescrisă numai în cazurile în care vaccinarea este interzisă din cauza reacțiilor alergice severe, a vârstei câinelui și a unei eventuale disfuncții a ficatului și a rinichilor.

Important! Când tratați zonele afectate ale pielii cu o lampă ultravioletă, este imperativ să protejați zona genitală și ochii animalului.

Droguri

Pentru vaccinarea împotriva microflorei fungice, se utilizează medicamente - Vakderm, Microderm, Polivak. Introducerea medicamentelor se efectuează de 3 ori cu un interval de 7 până la 15 zile.Medicamente antifungice - Nizoral, Grisofulvin, Ketoconazol. Terapia cu medicamente antimicotice se desfășoară acasă până când rezultatele studiilor clinice arată o dinamică pozitivă.După tratament, cursul profilaxiei continuă până la 2 săptămâni..

Medicamente antifungice locale - Clotrimazol, Fungin, Fukortsin. Medicamentele sunt utilizate pentru a trata pielea afectată de pe labe. În plus, este important să capturați țesuturile din apropiere, deoarece în ele se află coloniile de microorganisme fungice..

Prevenirea

Este posibil să evitați infecția dacă respectați regulile de igienă personală a câinelui și mențineți imunitatea.Nu este recomandat să mergeți în zone în care există concentrații mari de animale fără stăpân. Un loc extrem de important în prevenirea infecțiilor fungice îl ocupă alimentația adecvată și trimiterea în timp util la un medic veterinar atunci când apar primele simptome minore ale bolii..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciuperca labe la câini: cauze, simptome, tratament