Tratamentul cusăturilor după sterilizarea unui câine

Sterilizarea este una dintre cele mai frecvente operații veterinare. De regulă, nu apar complicații grave după aceasta, dar acest lucru este valabil numai pentru acele cazuri în care animalul de companie este bine îngrijit. În special, este extrem de important să curățați cusăturile după sterilizarea câinelui..

De ce trebuie să procesați cusătura

În principiu, cu condiția aplicării unui bandaj, precum și a utilizării unui guler chirurgical, care împiedică câinele să ajungă la rana postoperatorie, nu este nevoie specială de bandaj. Dacă sterilizarea a fost efectuată laparoscopic, atunci în majoritatea cazurilor suturile nu sunt prelucrate deloc.

Dar totuși, situațiile sunt diferite. Așadar, atunci când deplâng câinii bătrâni, în majoritatea cazurilor, specialiștii recurg la chirurgia abdominală clasică. În același timp, poate fi dificil să se realizeze o incizie mică și îngrijită sau este complet imposibil.. Prin urmare, în astfel de situații, cusătura este procesată. Acest lucru se face pentru a accelera procesul de vindecare, precum și pentru a scăpa animalul de disconfort..

Reguli de prelucrare a suturii postoperatorii

Pentru a nu dăuna sănătății animalului, trebuie respectate următoarele reguli:

 • Este important să nu faci mișcări bruște și să nu depui efort excesiv! Este necesar să se șteargă cu atenție, folosind un tampon de bumbac, să ștergeți urmele de ichor și exsudatul seros.
 • Contrar credinței populare, suprafața cusăturii în sine nu trebuie procesată! Acest lucru se face numai în cazurile în care stomacul și zona cusăturii în sine sunt puternic contaminate. Dar chiar și în astfel de situații, se recomandă să nu ștergeți suprafața plăgii, ci să aplicați liniment antiseptic și unguente..
 • Este necesar să spălați bine murdăria din pliurile pielii de pe abdomen, dacă acestea se află în imediata apropiere a cusăturii. Dacă se acumulează murdărie și ichor în ele, inflamația severă nu poate fi evitată..
 • Este foarte recomandabil să procesați cusătura în timp ce animalul de companie stă în picioare. Această regulă trebuie respectată, astfel încât soluția antiseptică să nu pătrundă adânc în cusătură. Există un anumit risc de scurgere a acestuia în cavitatea abdominală, care trebuie evitat prin toate mijloacele..

Preparate pentru sutura

Următoarele medicamente pot fi utilizate direct pentru tratamentul rănilor postoperatorii și a țesuturilor adiacente:

 • Infamul Miramistin. Este cel mai frecvent și relativ ieftin medicament potrivit pentru utilizarea zilnică. Dar! Dacă există semne de cel puțin o anumită inflamație (ușoară umflare, exces de ichor), este mai bine să preferați ceva mai puternic.
 • Clorhexidina nu este mai puțin populară ca antiseptic. El este cel care este sfătuit să folosească mulți medici veterinari, deoarece efectul bactericid al acestui agent este mult mai puternic.
 • Dacă este necesar (în prezența unui proces inflamator) să se proceseze cusătura în sine, atunci pentru aceasta medicii veterinari sfătuiesc să folosiți unguent și unguent sintomicină levomekol. Condiția principală este aplicarea produsului într-un strat subțire, distribuindu-l uniform pe suprafața cusăturii.
 • În cazurile în care niciunul dintre cele de mai sus nu este la îndemână, puteți trata pielea din jurul cusăturii cu tinctură de alcool de iod și verde strălucitor obișnuit. Este strict interzis să turnați aceste medicamente pe cusătura însăși, deoarece acest lucru va provoca inevitabil o arsură chimică a țesuturilor.!

Erori la procesarea cusăturilor

Crescătorii începători fac multe greșeli frecvente. Unele dintre ele sunt relativ inofensive, în timp ce altele pot duce la consecințe foarte grave:

 • Mai sus, am indicat deja indirect acest lucru - este strict interzisă umplerea cusăturii în sine cu iod sau verde strălucitor, deoarece acest lucru duce la dezvoltarea arsurilor chimice ale țesuturilor..
 • Cusăturile trebuie prelucrate ușor și cu precizie, evitând presiunea puternică și dură. În cele mai „avansate” cazuri, prelucrarea dură poate duce chiar la divergența cusăturilor, ceea ce va necesita o a doua operație!
 • O altă gafă se referă la utilizarea unguentelor. Când se aplică astfel de preparate, acestea ar trebui să fie unse cu un strat subțire, nu gros!
 • În plus, bandajele care sunt prea strânse pentru a bloca aerul nu trebuie aplicate niciodată pe cusături. Nerespectarea acestei reguli poate duce la dezvoltarea infecțiilor anaerobe mortale.!

Trebuie să îndepărtez cusăturile?

Acest lucru depinde de tipul de intervenție chirurgicală utilizat de medicul veterinar. Deci, după sterilizarea laparoscopică, rămâne o sutură atât de mică, încât în ​​majoritatea cazurilor nu este nevoie specială de îndepărtare. Mai mult, în astfel de operații, se folosește de obicei material de sutură absorbibil. Dacă este necesar să-l eliminați, se face astfel:

 • Sunt necesare pensete chirurgicale și foarfece pentru unghii. Unelte de fierbere.
 • Cusătura este tăiată cu atenție în mijlocul cusăturii, după care, apucând nodul cu o pensetă, scoateți ușor materialul de sutură.
 • Dacă cusătura nu se împrumută, nu trebuie să vă odihniți. Puteți aștepta câteva zile sau vă puteți apela imediat la medicul veterinar.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tratamentul cusăturilor după sterilizarea unui câine