Zoster la câini: căi de infecție și tratamente

Zoster la câini este una dintre cele mai frecvente boli virale. Particularitatea zoster este în brusca apariție și severitatea cursului. Fiecare proprietar ar trebui să știe cum arată herpesul zoster la câini, deoarece diagnosticul inițial se bazează pe principalele simptome..

Modalități de infectare a câinilor cu zona zoster

În ciuda numelui și a presupunerii logice din faptul că zona zoster este cauzată de o ciupercă, iar agentul său cauzal este virusul herpes (Herpes zoster). Herpesul, la rândul său, este o „rudă” a varicelei, de care au suferit mulți oameni în copilărie. Spre deosebire de oameni, care dobândesc imunitate pe tot parcursul vieții împotriva varicelei, câinii prezintă un risc mai mare..

Studii recente au arătat că un virus varicelo-zoster incomplet distrus poate muta, transformându-se într-un „monstru” rezistent la serurile și vaccinurile dezvoltate. Câțiva ani mai târziu, s-au efectuat studii similare în medicina veterinară, iar rezultatul lor a arătat că cauza herpesului zoster la câini este virusul herpes, care este foarte asemănător cu virusul varicelo-zosteric uman mutant..

Important! De fapt, zona zoster nu există. Simptome asemănătoare cu zona zoster la om la câini cauzate de virusul herpes.

Este zona zoster transmisă oamenilor de la câini?

Este zona zoster (herpes) de la câini? Cu siguranta nu! Acest lucru este confirmat de numeroase studii în domeniul medicinei și medicinei veterinare.. Tulpinile de herpes uman și canin diferă, herpesul canin nu poate infecta oamenii și invers.

Virusul herpesului canin este cel mai frecvent observat la pui. Problema este că diagnosticul este rar pus, deoarece puii mor repede. Apropo, al doilea nume pentru zona zoster la câini este „Sindromul morții subite a cățelușului”.

Herpesul este un virus care intră odată în sângele unui animal și se află constant în el. Atacul corpului are loc pe fundalul unei apărări imune slăbite, care poate fi cauzată de diverși factori.

Câinii adulți pot purta virusul herpesului, iar cel mai adesea boala este asimptomatică. Infecția are loc prin împerecherea sau contactul membranelor mucoase. Dacă puii s-au născut dintr-o mamă infectată, este cel mai probabil să moară în primele 24 de ore de viață. Dacă puii au fost în contact cu un purtător al virusului la vârsta de 3 săptămâni și peste, prognosticul este favorabil, cu toate acestea, bebelușii pot rămâne purtători pe viață și pot suferi de tulburări ale sistemului nervos central.

Prevenirea zonei zoster la câini

Prevenirea zonei zoster la câini înseamnă îngrijire de calitate și monitorizare constantă a sănătății animalului de companie. Așa este, nu există instrucțiuni universale. Virusul herpesului canin trăiește în organele respiratorii și reproductive ale unui câine, indiferent de sex. La animalele adulte, boala se transmite prin picături aeriene și prin contact. Pur și simplu, un câine poate fi infectat de un purtător prin lins, strănut, contact cu membranele mucoase, salivație și așa mai departe..

Notă! Există vaccinuri pentru virusul herpesului canin.

Vestea bună este că, chiar dacă un câine este infectat cu virusul herpes, acesta nu va apărea cu grijă. O dietă echilibrată, cursuri regulate de vitamine, suficientă activitate fizică, vizite regulate la medicul veterinar sunt cheia sănătății câinelui..

Important! Dacă știți că animalul dvs. de companie este purtător al virusului herpes, nu ar trebui să i se permită să se împerecheze și să contacteze cu alți câini înainte de o terapie cuprinzătoare și agresivă..

Diagnostic și simptome - Cum arată zona zoster la câini

Cum arată zoster la câini? În cazuri rare, o infecție cu herpes este atât de agresivă încât afectează nu numai membranele mucoase, ci și pielea. În acest caz, petele chelie apar pe gâtul și fața câinelui, uneori în alte zone..

Pielea afectată devine roșie, se umflă, se desprinde, după care apar bule cu lichid pe ea. Bulele izbucnesc, lichidul se revarsă și se formează cruste în locul lor. Vindecarea are loc cu condiția ca rănile să fie curățate și uscate în mod constant..

Simptomele zosterului (infecția cu herpes) pot fi împărțite în trei grupe:

  • La câinii adulți, cel mai adesea boala este asimptomatică. În cazuri rare, se observă boli recurente ale membranelor mucoase ale organelor genitale. Femeile cu herpes au avort spontan sau pui morți fără niciun motiv aparent. În cazuri foarte rare, există o tuse de origine necunoscută.
  • La puii sub 3 săptămâni, moartea subită este singurul simptom evident..
  • La puii de peste 3 săptămâni, simptomele infecției includ letargie, slăbiciune, anxietate, lipsa unui reflex de supt, refuzul de a mânca, dureri abdominale, balonare, cianoză, diaree, temperatura corporală de bază mai scăzută, probleme de respirație, rinită, sângerări nazale. Cu un curs secretiv prelungit al bolii, catelul poate dezvolta tulburări ale sistemului nervos central, inclusiv orbire bruscă sau convulsii de origine necunoscută.

Diagnosticarea bolilor virale este un proces foarte complex. Singura metodă eficientă de diagnosticare este un test de sânge prin PCR.

Pe fondul tabloului clinic, medicul veterinar poate presupune că câinele dezvoltă o reacție acută la herpesul viral. Sângele este luat pentru a confirma diagnosticul.

Partea dificilă este că majoritatea analizelor de sânge sunt făcute pentru a verifica anticorpii care s-au dezvoltat după ce câinele este bolnav. Analiza PCR implică detectarea celulelor virale, iar acest lucru este departe de a fi întotdeauna posibil să se facă pentru prima dată. Pur și simplu, virusul PCR poate fi fals pozitiv sau fals negativ, mai ales atunci când vine vorba de un virus atât de comun precum herpesul..

Zoster la câini - tratament la domiciliu

Herpesul viral, numit uneori herpes zoster, este cel mai bine tratat într-un cadru clinic. Este important să înțelegem că leziunile cutanate indică un curs extrem de sever al bolii și un prognostic slab. Continuați tratamentul la domiciliu după terapia agresivă internată.

De îndată ce medicul suspectează că câinele este atacat de virusul herpes, se prescrie o terapie complexă. Rețineți că cel mai adesea tratamentul este început înainte de a primi răspunsuri la test, deoarece acest lucru poate dura până la 10 zile. De obicei, câinelui i se administrează medicamente antivirale pentru mai multe tulpini de herpes și îngrijire de susținere.

Imunostimulantele sunt utilizate ca terapie de susținere, care stimulează sistemul imunitar, ajutând organismul să „pacifice” virusul herpes. Pentru ca câinele dvs. să se vindece, trebuie să i se acorde maximă îngrijire și pace. Este extrem de important să se respecte temperatura și umiditatea, deoarece virusul herpesului se dezvoltă activ la o temperatură corporală scăzută.

Tratamentul cu remedii populare

Tratamentul cu remedii populare pentru bolile virale este practic neputincios. Există infuzii de plante care stimulează imunitatea și acționează similar cu imunostimulantele, dar eficacitatea lor este mult mai mică..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Zoster la câini: căi de infecție și tratamente