Beauceron: caracteristici și descrierea rasei

Beauceron este o rasă de câini originară din Franța, cu o populație mică (aproximativ 7 mii de indivizi) și rar întâlnită în afara patriei sale..

În acest articol vom dezvălui caracteristicile speciale ale aspectului și caracterului reprezentanților acestei rase..

Istoria rasei

Beauceron este o rasă antică cu o istorie lungă. Cu toate acestea, primele informații oficiale despre aceasta au apărut în manuscrisele din 1578. Originea exactă a acestei rase nu a fost încă stabilită. Unii experți cred că strămoșii Boseurilor sunt lupi, după alții - câinii de turbă. Oricum ar fi, rasa s-a format pe teritoriul Franței fără intervenția umană sub formă de câini duri, înalți, capabili să respingă prădătorii mari.

Vânător
Vânător

Inițial, indivizii rasei Beauceron erau folosiți ca vânători de animale mari din pădure (mistreț, urs, elan). Ulterior, în legătură cu dezvoltarea agriculturii și creșterii bovinelor, aceștia au fost recalificați în păstori-păstori: mai mulți câini puteau gestiona cu succes o turmă mare de oi și îi protejau de atacurile lupilor și tâlharilor..

Pentru prima dată, câinii de lucru folosiți la pășunatul oilor au fost prezentați în 1863 la o expoziție la Paris, iar în 1869 au fost recunoscuți ca o rasă separată de rasă pură, iar standardul său a fost derivat. În același timp, descrierea unei rase a fost împărțită în două: câinele ciobanesc francez cu părul lung a fost numit Briard, iar câinele cu părul scurt a fost numit Beauceron..

Atenţie! Numele rasei este asociat cu una dintre regiunile Franței - provincia Bose.

Din 1911, a existat un club al iubitorilor de Beauceron, care menține caracteristicile distinctive ale rasei și este implicat în popularizarea acesteia..

În timpul celui de-al doilea război mondial, Beauceron a descoperit mine, a urmărit sabotorii, a transmis informații urgente, ceea ce a dus la scăderea populației rasei la 50 de indivizi. Dar, datorită crescătorilor, populația a fost reînviată și acum Boceronii sunt gardieni și însoțitori. În plus, datorită instinctului lor dezvoltat, se află în armată, vamă, poliție.

Descriere și standard de rasă

Câinii Beauceron sunt câini mari, cu mușchi bine dezvoltați, dar în același timp nu par supraponderali.

Musculatura bine dezvoltată
Musculatura bine dezvoltată

De la crearea clubului, caracteristicile acestei rase au fost revizuite de mai multe ori, iar modificările au afectat doar tăierea urechilor. Această procedură este acum opțională..

Standardul FCI nr. 103 "Beauceron" din 2006 conține următoarele caracteristici ale rasei:

 • înălțimea la greabăn: la masculi - 65-70 cm, la cățele - 61-68 cm;
 • greutate - până la 45-50 kg;
 • cap proporțional cu corpul, are contururi clare, craniul este rotunjit;
 • bot alungit, dar nu ascuțit;
 • urechi de formă triunghiulară, jumătate din lungimea capului, decupată - amplasată vertical, decupată - atârnată;
 • ochi - mai ales maro închis. La persoanele cu culoarea „arlequin”, sunt acceptabili ochii deschisi și ochii de culori diferite;
 • nas culoare neagră fără despicătură;
 • buze tare, negru;
 • maxilar dezvoltat cu dinți albi ascuțiți, mușcătură încrucișată;
 • gât dens, muscular, lin în omoplați;
 • cutia toracică puternic, circumferința acestuia este mai mare decât înălțimea la greabăn;
 • înapoi drept, muscular;
 • membrelor labe drepte, rotunjite, cu gheare negre. Pe picioarele din spate există unghii de rouă duble care nu se îndepărtează;
 • coadă - drept, lung, suspendat, se ridică în timpul mișcării;
 • lână neted, dur, lungimea sa medie este de 3-4 cm, există un substrat scurt, moale, gri;
 • culoare poate fi „bass-rouge” („ciorapi roșii”) - negru cu ciorapi roșii și roșii, sau „arlequin” - o combinație de albastru, gri, negru și cafeniu ca în „bass-rouge”. Cu ultima culoare, este permis să se găsească o mică pată albă în zona pieptului;
 • deplasează-te la un trap larg, deplasați-vă ușor și lin.
Copii
Copii

Persoanele care nu îndeplinesc standardul rasei Boceron au:

 • creșterea nu se încadrează în domeniul standardului specificat în FCI;
 • schelet ușor;
 • lipsesc trei sau mai mulți dinți;
 • prea fricos sau foarte agresiv;
 • malocluzie;
 • ochi deschisi la culoare bas-rouge,
 • culoare non-standard;
 • coadă scurtă;
 • nasul despicat;
 • nu există unghii de rouă duble;
 • picioarele posterioare puternic întoarse spre exterior.

Caracteristicile rasei și trăsăturile de caracter

Câinii ciobănești francezi din rasa Beauceron sunt capricioși și dificil de a-i determina să facă ceea ce nu doresc, dar o pregătire adecvată le face personajul mai flexibil. Aceste animale de companie sunt întotdeauna loiale proprietarului lor, dar în același timp nu diferă în servilitate. Sunt echilibrate, suficiente animale de contact, capabile să lucreze în echipă..

Câinii din această rasă pot prezenta instincte de păstorire, care se exprimă prin mușcături ușoare, ciupituri de oameni și alte animale. Acest comportament nedorit este eliminat prin antrenamentul animalelor de companie. În plus, prin natura lor, calitățile de conducere sunt inerente acestor animale și, prin urmare, proprietarul beauceronului trebuie să arate de la bun început cine este responsabil fără utilizarea pedepsei fizice..

Foarte deștept
Foarte deștept

Animalele de companie sunt foarte inteligente, atente și întotdeauna prudente față de străini, mai ales dacă prezintă agresivitate. Prin urmare, câinii din rasa Beauceron sunt excelenți gardieni și apărători ai unei case private..

Ciobanii francezi iubesc copiii și îi tratează bine, dar trebuie să vă amintiți despre puterea și instinctele înnăscute ale acestor animale și în niciun caz să nu le lăsați singuri cu copii mici.

O altă caracteristică a balizelor poate fi distinsă - aceasta este necesitatea unui mare stres fizic și mental. Dacă energia lor nu găsește o ieșire, atunci animalul de companie devine agresiv, iritabil, neascultător.

De asemenea, trebuie remarcat faptul că proprietarul acestei rase trebuie să acorde multă atenție și dragoste, altfel se va ofili și se va îmbolnăvi. Acesta este principalul dezavantaj al rasei Beauceron..

Îngrijire și

Cea mai bună opțiune pentru păstrarea lui Beauceron este o casă la țară, dar nu pe lanț, ci cu capacitatea de a alerga prin curte și de a controla animalele domestice. Într-un apartament, un cioban francez poate fi ținut cu condiția să se facă plimbări energice lungi.

Atunci când alegeți un animal de companie-beauceron pentru a locui într-un apartament, ar trebui să luați în considerare, de asemenea, că lâna lor are un miros foarte specific.

Câinii din această rasă sunt foarte nepretențioși în îngrijire, constând în următoarele acțiuni ale proprietarului:

- Cine este capul acestei case? ..
- Cine este capul acestei case?..
 • tunderea ghearelor pe măsură ce crește, în special pe profitul degetelor (creșterile de pe ele nu se macină în mod natural);
 • curățarea periodică a urechilor și a ochilor tampon de bumbac;
 • periajul animalelor de companie de două până la trei ori pe lună și zilnic folosind un pieptene cu un raclet - în perioada de vărsare;
 • înotând în poluare puternică sau o dată sau de două ori pe lună folosind șampoane speciale vândute la magazinele de animale de companie;
 • mersul pe jos în locuri pustii fără lesă cel puțin de două ori pe zi timp de cel puțin 1,5 ore;

În ceea ce privește nutriția balizelor, hrana uscată (clasă înaltă și premium pentru rasele masive) sau hrana naturală este folosită pentru a le hrăni. Alimentele naturale ar trebui să includă proteine ​​sub formă de carne slabă și pește de mare, legume, cereale, produse lactate, vitamine, suplimente minerale, să fie proaspete și ușor calde.

Un adult este hrănit de 1-2 ori pe zi și asigurați-vă că există întotdeauna apă curată în vasul său.

Instruire

Reprezentanții rasei Boceron se maturizează doar până la vârsta de 3 ani, așa că până la această vârstă ar trebui să educați cu atenție câinele, să insuflați reguli stricte și să efectuați antrenamentul într-un mod jucăuș.

Jocuri și antrenament
Jocuri și antrenament

Antrenamentul Beauceron este un proces dificil, deoarece au o dispoziție foarte încăpățânată. Acestea sunt animale de companie foarte inteligente, așa că ar trebui să începi să le antrenezi cât mai devreme posibil. Dar nu este nevoie să antrenezi cățelușul în diferite comenzi simultan, trebuie să începi cu mai multe, să le aduci pe fiecare la perfecțiune și abia apoi să treci la alte comenzi. În timpul antrenamentului, bunătățile și recompensele verbale ar trebui utilizate ca stimulente.

Pentru ca antrenamentul să fie eficient, câinele trebuie să aibă încredere în stăpânul său.

Atenţie! Pedeapsa fizică nu poate fi folosită cu Beauceron. De asemenea, nu lucrați cu un câine iritat. Este necesar să se arate cine este responsabil de la primele antrenamente, dar fără utilizarea forței brute și a strigătelor.

Se recomandă antrenarea animalului cu câteva ore înainte sau după hrănire. Nu ar trebui să aduceți o persoană din rasa Beauceron la oboseală severă, altfel va pierde interesul pentru antrenament și nu va respecta comenzile.

Sănătate și cât trăiesc ciobanii francezi??

Păstorii francezi sunt sănătoși, dar punctul lor slab este stomacul. O alimentație necorespunzătoare duce la apariția bolilor tractului gastro-intestinal. De asemenea, reprezentanții rasei boseriene se caracterizează prin probleme cu ochii, inima, urechile (datorită ventilației slabe a urechilor), articulațiilor șoldului.

Pentru a evita problemele de mai sus, este necesar să îi arătați animalului de companie în mod regulat medicului veterinar, să fiți atenți la nutriția acestuia și să asigurați persoanelor cu sarcini intensive pe termen lung..

Culori diverse
Culori diverse

Speranța lor medie de viață este de 10-12 ani..

Cât costă și cum să alegi un cățeluș?

Câinii Beauceron sunt rare în toate țările, cu excepția Franței. Prin urmare, în special, în Rusia este foarte problematic să achiziționați un cățeluș din această rasă, deoarece un număr mic de pepiniere sunt angajate în reproducerea lor..

Datorită maturării târzii a lui Beauceron, este mai bine să le cumpărați la vârsta de cel puțin 4-5 luni. Acest lucru ar trebui făcut într-o crescătorie de renume sau cu un crescător profesionist..

Costul lui Beauceron variază în medie de la 300 USD la 1000 USD, maximul poate ajunge la 2000 USD, totul depinde de o serie de factori: de unde a fost cumpărat catelul și în ce scop, dacă are defecte de rasă.

Când alegeți un cățeluș, ar trebui:

 • aflați condițiile de păstrare a rasei;
 • acordați atenție comportamentului, aspectului copiilor și comparați-i cu standardele rasei;
 • vezi cel puțin unul dintre părinți;
 • verificați prezența unei metrici care indică originea și un pașaport veterinar cu indicarea tuturor vaccinărilor aplicate.

În mod normal, puii trebuie să fie îngrijiți, cu blană strălucitoare, ochi curați, burta moale, arătând curiozitate la întâlnire.

Concluzie

Beauceron este un câine inteligent, frumos, cu dimensiuni impresionante și un caracter dificil. Înainte de a deveni proprietarul unui animal de companie din această rasă, ar trebui să studiați cu atenție informațiile despre caracteristicile Beauceronului prezentate mai sus, să cântăriți toate avantajele și dezavantajele și abia apoi să faceți alegerea finală.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Beauceron: caracteristici și descrierea rasei