Vaccinurile antirabice la câini

Vaccinul împotriva rabiei la câini este singura modalitate de a împiedica animalul dvs. să sufere această boală incurabilă. Se efectuează gratuit de specialiști în medicina veterinară și se referă la măsuri preventive obligatorii controlate de organisme de stat. În caz de izbucnire a bolii într-o soluție separată, se ia o decizie cu privire la vaccinarea neprogramată a animalelor, indiferent de momentul vaccinărilor anterioare.

Ce este rabia la câini

Fără a ști ce este rabia la câini și ce pericol reprezintă boala pentru oameni, este imposibil să înțelegem importanța vaccinării animalelor de companie..

Această boală este de natură virală și provoacă modificări ireversibile în sistemul nervos central, ducând la moarte. Tratamentul antirabic nu a fost dezvoltat, astfel încât animalele bolnave sunt eutanasiate și arse pentru a preveni răspândirea agentului patogen.

O persoană mușcată de un câine bolnav poate fi salvată cu administrarea la timp a vaccinului antirabic în timpul etapei latente a bolii. Dar după apariția semnelor clinice, moartea devine inevitabilă..

Infecția animalelor de companie cel mai adesea apare în timpul unei mușcături de la un animal bolnav. Dar există cazuri în care virusul pătrunde în corpul câinelui prin leziuni microscopice pe piele și mucoase atunci când intră în contact cu obiecte care au obținut salivă care conține agentul patogen.

Există mai multe forme ale acestei boli, manifestate în moduri diferite, dar unite prin semne comune de afectare a SNC. Cel mai adesea, când vine vorba de rabie, sunt descrise simptomele unei forme violente, care este înregistrată în 95% din cazuri.

Este foarte important să știm că primii purtători ai bolii sunt schimbări nerezonabile în comportament: o creatură jucausă afectuoasă devine retrasă, resentimentată și agresivă, iar un câine malefic începe brusc să manifeste afecțiune și prietenie.

Important! La animalele sălbatice infectate cu virusul rabiei, instinctul de autoconservare este stins, așa că se lovesc de așezări și se apropie de oameni fără teamă.

Uneori pot manifesta afecțiune, ceea ce încurcă o persoană care se bazează pe agresiune, își pierde vigilența, intră în contact și își pune viața în pericol de moarte. Ar trebui să se înțeleagă că orice animal sălbatic care apare în apropierea unei locuințe umane prezintă o amenințare de infectare a rabiei și trebuie să fie prins de servicii speciale..

Mai mult, animalul de companie este observat:

  • ridicarea temperatura corp;
  • perversiunea poftei de mâncare, în care câinele refuză un tratament preferat, dar în același timp înghite pietre, cârpe, pungi și alte obiecte necomestibile;
  • reacție inadecvată la stimulii obișnuiți (lumină, voce, atingere);
  • vărsături;
  • strabism.

Datorită paraliziei mușchilor faringieni, animalul nu poate înghiți saliva și curge constant din cavitatea bucală. Maxilarul inferior, de asemenea, cade..
În ultima etapă a bolii, temperatura corpului scade sub valorile normale, se instalează o epuizare rapidă progresivă, apar convulsii și paralizie. Animalul moare din cauza stopului respirator.

Reguli pentru vaccinarea câinilor împotriva rabiei

Legislația rusă prevede vaccinarea obligatorie anuală a câinilor împotriva rabiei. Acest eveniment este organizat gratuit de specialiști în medicina veterinară de stat. Informații despre data vaccinării, care indică numele medicamentului injectat, seria acestuia și termenul de valabilitate, sunt introduse în pașaportul animalului.

În clinicile private, vă puteți vaccina și puteți obține o notă în document, care va fi recunoscută ca fiind valabilă la eliberarea certificatelor veterinare în spitalele publice.

Conform regulilor pentru vaccinarea câinilor împotriva rabiei, dacă câinele nu are un document care să confirme vaccinarea, atunci i se poate refuza îngrijirea veterinară, atât în ​​clinicile publice, cât și în cele private. Acest lucru face posibilă protejarea personalului și a vizitatorilor spitalelor de infecții. Neglijarea acestei reguli, care atrage după sine vătămarea corporală asupra unui animal și infecția cu rabie, se pedepsește prin Codul penal.

De asemenea, fără a fi vaccinat, un câine nu are dreptul la:

  • traversează granița țării;
  • participă la expoziții și turnee;
  • folosit pentru reproducere.

În multe hoteluri, este interzis să locuiți în animale nevaccinate, dar în adăposturile de câini - aceasta este o regulă obligatorie atunci când înregistrați un animal de companie pentru supraexpunere.

Vaccinările obligatorii sunt supuse câini de vânătoare, precum și animalele de companie care trăiesc într-o zonă defavorizată.

Legislația prevede că câinii nevaccinați care au manifestat agresiune îndreptată împotriva oamenilor sau a altor animale sunt supuși izolării obligatorii. Dacă nu sunt detectate semne de rabie în decurs de 10 zile, câinele este vaccinat și returnat proprietarului. Manifestarea simptomelor acestei boli este un motiv pentru adormire și arsură.

Când apare un focar, medicii veterinari pot administra o vaccinare neprogramată cu un medicament specific.

Argumentele pro și contra vaccinării

Unii proprietari de câini din oraș încearcă să facă un caz vaccinări antirabice, făcând avantajele și dezavantajele vaccinării. Acest lucru indică ignoranța cu privire la pericolul bolii și la modalitățile de răspândire a acesteia. Adesea, o astfel de neglijență se termină cu o tragedie atunci când un animal de companie moare sau o persoană suferă de rabie..

Ar trebui înțeles clar că nu complicații iar inconvenientul nu poate fi opus riscului de infecție, mai ales atunci când vine vorba de zona defavorizată.

În mediile urbane, vectorii infecției sunt șobolanii, pisicile și câinii vagabonzi și liliecii. Prin urmare, nu credeți că animalele de companie care locuiesc în apartamente sunt asigurate împotriva infecției..

Tine minte! Un motiv important pentru amânarea vaccinării este boala unui animal sau alte contraindicații prevăzute în instrucțiuni.

Comprehensiv versus rabie - ce vaccin să alegeți

Proprietarii care au adoptat un animal de companie pentru prima dată își pun adesea întrebarea: „Comprehensiv sau antirabic - ce vaccin să aleagă pentru a nu dăuna câinelui și a oferi protecție fiabilă împotriva rabiei?”

Majoritatea medicilor veterinari insistă asupra faptului că monopreparatele sunt mai eficiente pentru a face față prevenirii decât omologii lor complecși..

Important! Puii cu vârsta sub un an sunt vaccinați numai cu vaccin antirabic monovalent.
Medicamentele multivalente prezintă o mare presiune asupra imunității animalului și pot provoca boli. Complicațiile după introducerea lor apar, de asemenea, mai des și sunt mai severe..

Cel mai adesea, vaccinurile complexe sunt utilizate pentru câinii adulți sănătoși, cu timpi de vaccinare limitați.

Vaccinuri esențiale împotriva rabiei la câini

Când se efectuează o vaccinare de masă de rutină împotriva rabiei, medicul clinicii veterinare de stat alege el însuși medicamentul pentru injectare. Dar, în unele clinici veterinare private, pacienților li se poate oferi o selecție largă de vaccinuri care diferă în ceea ce privește costul, producătorul, durata și metoda de injectare..

În prezent există vaccinuri majore împotriva rabiei la câini, cel mai frecvent utilizat pentru prevenirea acestei boli..

Nobivak Rabia

Vaccinul olandez „Nobivac Rabia” este recunoscut drept unul dintre cele mai eficiente medicamente utilizate pentru prevenirea infecției cu rabia. Arată ca o suspensie injectabilă roz sau gălbuie, administrată intramuscular sau subcutanat.

Important! Precipitatul din flacon trebuie să se dizolve când este agitat, altfel medicamentul este considerat nepotrivit pentru utilizare.

Conținutul sticlei este egal cu o doză de medicament, indiferent de vârsta și greutatea animalului.

Prima injecție se administrează puii la vârsta de 8 săptămâni, urmată de revaccinare după 3 luni și un an. Această schemă previne infecția timp de trei ani. Apoi vaccinarea trebuie repetată o dată pe an..

Rabikan

Vaccinul rus "Rabikan" este produs sub forma unei substanțe galbene uscate, poroase, care, după adăugarea de apă distilată, se dizolvă și formează un lichid transparent maro deschis.

Medicamentul este ambalat în flacoane închise ermetic de 2, 4 și 10 cm3. Dozajul vaccinului depinde de greutatea vie a câinelui și este de 1 cm3 pentru rasele mici și de 2 cm3 pentru rasele mari. Injecția se efectuează subcutanat cu tratamentul preliminar al locului de injectare cu 70% etanol.

Încep să vaccineze puii cu Rabikan la vârsta de două luni, se revaccinează din nou după 30-50 de zile, după care imunitatea la rabie rămâne timp de doi ani. O administrare unică a vaccinului necesită o revaccinare anuală în următoarea.

Multican-8

Vaccinul "Multican-8" este produs de un producător rus pentru a preveni infectarea animalelor de companie cu rabie, ciuma carnivorelor, adenovirusului, enteritei virale și leptospirozei.

Forma de dozare este reprezentată de componente uscate și lichide, care sunt combinate într-o sticlă înainte de injectare.

Prima introducere se face la puii în vârstă de 8-10 săptămâni intramuscular în suprafața exterioară a coapsei. După 3 săptămâni, vaccinarea se repetă cu revaccinarea la 12 luni. Animalele de companie adulte sunt vaccinate o dată pe an.

Formarea imunității are loc la 14-21 de zile de la injectare. La adulți, persistă pe tot parcursul anului, la animalele tinere - 6-8 luni.
Femeilor din ultima lună de gestație și prima lună de lactație li se interzice injectarea „Multican-8”.

Defensor 3

Vaccinul american "Defensor 3" este disponibil sub forma unei soluții roz pal, ambalate în 1, 10, 25 și 50 cm3 în recipiente din plastic sau sticlă.

Prima injecție subcutanată sau intramusculară a medicamentului la pui este posibilă la vârsta de trei luni cu revaccinare după 12 luni. Mai mult, în zonele defavorizate, animalele sunt vaccinate o dată pe an, iar în zonele prospere - o dată la 3 ani.

Rabizin

Vaccinul profilactic antirabic francez „Rabizin” are forma unei soluții incolore, ușor opalescente, ambalate în recipiente de sticlă de 1 cm3. Se administrează subcutanat sau intramuscular animalelor tinere începând cu vârsta de trei luni..

Vaccinarea se efectuează după 12 luni. În ciuda faptului că imunitatea poate persista 36 de luni, experții recomandă o revaccinare anuală, deoarece multe regiuni din Rusia sunt declarate nefavorabile pentru rabie.

Biocan R

Vaccinul rus "Biocan R" este produs sub formă lichidă și poate fi utilizat ca diluant pentru alte vaccinuri uscate produse de Biovet.
Indiferent de rasa și greutatea animalului de companie, medicamentul se administrează s / c sau i / m într-o cantitate de 1 cm3.

Vârsta minimă pentru puii care urmează să fie vaccinați este de 12 săptămâni, urmată de revaccinare la 12 luni. Vaccinările ulterioare se fac o dată la doi ani în zone prospere și o dată pe an - în zone nefavorabile bolii..

Rabix

Vaccinul rus "Rabix" are forma unui lichid roz pal sau gălbui sigilat într-un recipient de 1 cm3, care este 1 doză pentru un animal de orice greutate.
Până la un an, puii sunt vaccinați de 2 ori la vârsta de 8-12 săptămâni și după 21-27 de zile. În plus, vaccinările se efectuează nu mai mult de o dată pe an, dar cel puțin o dată în 3 ani.

Injecțiile cu vaccin Rabix pot fi combinate cu Multican 1-7.

Eurikan DHPPI2 - LR

Vaccinul complex „Eurican DHPPI2 - LR”, dezvoltat de compania franceză „Merial”, este un medicament pentru prevenirea infecției cu rabie, leptospiroză, hepatită virală, parvoviroză, ciuma carnivorelor și parainfluenza-2.

Setul conține componente uscate și lichide, ambalate în sticle separate sigilate. Formele de dozare sunt amestecate înainte de utilizare.

Prima vaccinare petreceți la pui nu mai devreme de 12 săptămâni. Medicamentul este injectat subcutanat la o doză de 1 cm3, indiferent de greutatea vie a animalului de companie..

Vaccinul „Eurican DHPPI2 - LR” se utilizează o dată cu 30 de zile înainte sau după administrarea medicamentului „Eurican DHPPI2-L”, a cărui acțiune vizează prevenirea distemperului canin, a leptospirozei, a adeno- și parvovirozei și a parainfluenza-2 a câinilor. Împărtășirea cu alte vaccinuri este inacceptabilă.

Revaccinarea se efectuează o dată pe an.

Important! Toate vaccinurile prezentate sunt utilizate numai după deparazitare preliminară și examinarea animalului de către un medic veterinar.

Nu au efect terapeutic, prin urmare este strict interzisă introducerea acestora la câinii bolnavi..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Vaccinurile antirabice la câini