Conjunctivită la câini

Conjunctivita la câini este una dintre cele mai frecvent raportate boli oculare. Se poate dezvolta din mai multe motive, dar simptomele sunt aproape întotdeauna aceleași. În funcție de motive, se alege și un regim de tratament, inclusiv acasă. Ce trebuie făcut dacă câinele dvs. a fost diagnosticat cu conjunctivită?

Un pic în definiția conceptului. Conjunctivita este acută și cronică. Cronica este agravată periodic și îngrijorează animalul de companie timp de multe luni și chiar ani. Nu este atât de ușor să tratați o mustață cu conjunctivită cronică, pentru aceasta trebuie să găsiți cauza, apoi să "exacerbați" evoluția bolii și abia apoi să începeți terapia. De asemenea, conjunctivita este catarală, purulentă, ulcerativă și foliculară..

Alergie

Conjunctivita alergică este mai frecventă decât altele. Alergiile la câini se dezvoltă la alimente, medicamente, șampoane, helminți, mușcături de insecte și multe altele. Pe lângă conjunctivită, animalul dezvoltă dermatită, mâncărime, căderea părului și edem. Merită să eliminați alergenii prin aplicarea terapiei simptomatice (antihistaminice), deoarece animalul de companie se recuperează rapid.

Trihiază (creșterea cililor nu în afara pleoapei, ci sub ea)

Uneori se întâmplă. Cu această boală la un animal de pe pleoape, cilii cresc în interior (spre cornee și conjunctivă). O astfel de afecțiune poate fi atribuită cauzelor mecanice ale conjunctivitei (frecarea ciliilor).

Doar intervenția chirurgicală vă va ajuta. Dacă îl rulați, animalul de companie își poate pierde vederea din cauza conjunctivitei persistente și a cheratitei. Imaginați-vă cât de dureros este pentru un câine atunci când, la fiecare clipire, ciliul tare freacă corneea și conjunctiva - nu numai neplăcut, ci și foarte dureros..

Cheratită (inflamație a corneei)

Adesea, o boală se revarsă în alta. Inflamația ochiului „se mișcă” rapid de la conjunctivă la cornee și invers. Prin urmare, dacă animalul de companie are conjunctivită sau cheratită, atunci foarte repede medicul veterinar va pune (sau va schimba) diagnosticul de cheratoconjunctivită. Este foarte important să începeți terapia cât mai curând posibil, astfel încât să existe cât mai puține complicații posibil..

Conjunctivita foliculara

Acest tip de boală este adesea cronică. Adesea, conjunctivita foliculară la un câine apare din cauza lipsei de tratament sau a îngrijirii medicale slabe pentru alte tipuri de afecțiuni.

Boala afectează ganglionii limfatici aflați în interiorul pleoapelor. Dacă patologia este neglijată, nodurile pot crește atât de mult încât pleoapa se întoarce literalmente spre exterior. Spectacolul, ca să spunem cu blândețe, nu este unul plăcut. Și animalul în sine nu este mulțumit de situație..

Datorită pleoapei puternic îndoite, doare câinele să clipească, iar din ochi are o descărcare constantă, adesea purulentă. Suferința suplimentară a animalului este a treia pleoapă proeminentă, care este adesea cazul conjunctivitei foliculare. Această keratită a ochiului câinelui necesită îngrijire veterinară urgentă, altfel animalul de companie poate fi lăsat cu ușurință fără ochi..

La urma urmei, ganglionii limfatici măriți rănesc corneea, ceea ce nu are cel mai bun efect asupra vederii animalului. Această patologie se poate dezvolta de-a lungul anilor. Rămâne doar să ne imaginăm cum se simt câinii atunci când nu primesc îngrijiri medicale calificate..

Conjunctivita foliculară poate deveni uscată din cauza iritației prelungite. Cu acest tip de boală, solzi cheratinați subțiri pot fi văzuți pe suprafața corneei ochiului câinelui bolnav.

Pentru tratament, picăturile standard sunt utilizate pentru conjunctivită la câini, antibiotice. Dar este dificil de tratat forma foliculară a conjunctivitei. În plus, chiar și cei mai calificați specialiști în domeniul bolilor oculare sunt puțin probabil să ofere o garanție pentru un tratament de succes. Dar, în orice caz, nu trebuie să refuzați îngrijirea veterinară.

Conjunctivită purulentă

Această conjunctivită a ochiului câinelui este cauzată de bacterii aerobe patogene: stafilococ, streptococ. Când animalul este sănătos, microbii sunt latenți, dar dacă conjunctiva este deteriorată, aceștia sunt activați. Prin urmare, conjunctivita purulentă la câini este adesea rezultatul altor tipuri de boli: alergice sau foliculare.

Bacteria provoacă membrana mucoasă a ochiului, ceea ce duce la inflamația acesteia și la formarea unei descărcări purulente multiple. Simptomele suplimentare ale conjunctivitei purulente includ:

 • fotofobie;
 • durere;
 • creșterea temperaturii pleoapelor.

Alte cauze ale conjunctivitei la câini

Alte cauze ale bolii includ:

 • Daune mecanice. Dacă un corp străin (solid) intră în ochi, atunci apar zgârieturi pe conjunctivă și cornee, care devin poarta de infecție pentru bacterii. Din această cauză, animalul dezvoltă inflamații severe. Dacă observați la timp că ceva este „blocat” în ochi, clătiți-l, apoi conjunctivita poate fi evitată.
 • A arde (termice, chimice și altele). Prietenii noștri cu patru picioare își pot lipi fețele oriunde. Mușcă foarte curioasă din fire. Prin urmare, ele se pot târâ adesea într-o cutie cu vopsea sau alte substanțe caustice (vaporii sunt deosebit de periculoși). Substanțele chimice vă pot pătrunde, de asemenea, în ochi. Nu există loc pentru un câine în bucătărie! sunt prea multe pericole.
 • Proiect. Vântul puternic, a fi în curent, poate provoca inflamația conjunctivei. Cu siguranță, îți amintești cum începe să udă ochiul, dacă ești afară pe timp foarte vântos sau dacă răcească. Câinii au și răceli. Iar conjunctivita poate fi un simptom al acesteia.
 • Boli infecțioase. Aproape toate bolile infecțioase sunt însoțite de o reacție a ochilor. Acest lucru se datorează faptului că imunitatea animalului este slăbită, iar bacteriile cu viruși sunt transportate odată cu fluxul sanguin și limfatic în tot corpul..
 • Infecție fungică. Ciupercile pot declanșa, de asemenea, dezvoltarea conjunctivitei. Acestea sunt mai dificil de îndepărtat decât bacteriile, deoarece este necesar să se utilizeze preparate fungicide pentru un curs lung..

Simptome

Care sunt cele mai frecvente simptome ale conjunctivitei la un câine??

 • Roșeață a ochilor (nu numai membrana mucoasă a pleoapelor, ci și vasele de pe „partea ochiului” albă izbucnesc).
 • Lacrimație abundentă. Nu neapărat în ambii ochi. Dacă conjunctiva este inflamată într-un singur ochi, atunci numai din acel ochi vor curge lacrimile.
 • Teama de lumină. Datorită procesului inflamator, animalul de companie se teme de lumina strălucitoare, închide ochii când iese afară sau iese în lumină.
 • Descărcarea (catarală, mucoasă sau purulentă) începe să apară în colțul interior al ochiului. În timp, mustața nici măcar nu poate deschide ochiul, deoarece pleoapele sunt lipite împreună cu secreții uscate..
 • Temperatura corpului poate crește (mai ales dacă câinele a dezvoltat conjunctivită din cauza unei infecții).
 • Letargie, slăbiciune, apetit la zero. Câinele nu are practic nicio dispoziție. Animalul de companie nu vrea să se joace sau să meargă la plimbare. Încearcă să se ascundă într-un colț mai departe și mai întunecat.

Exemple de conjunctivită la câini în fotografie:

conjunctivită la un câine din fotografie

conjunctivită la câini

conjunctivită la un câine

tratarea unui caine cu conjunctivita

Tratament

Cum se tratează conjunctivita la câini acasă? Vom vorbi despre acest lucru mai departe, dar mai întâi de toate, amintiți-vă principala regulă: nu vă prescrieți singur tratamentul! Puteți face o greșeală în diagnostic și puteți începe să tratați câinele pentru altceva, afectându-l și mai mult..

Tratamentul unui câine cu conjunctivită trebuie să înceapă cu confirmarea diagnosticului și identificarea cauzelor care stau la baza procesului inflamator. Fără aceasta, este imposibil să se prescrie un tratament cu adevărat eficient. Cei mai simpli pași de făcut acasă:

 • Aceasta este frecarea colțurilor interioare ale ochilor cu tifon curat (rulat sau pliat în mai multe straturi) înmuiat în apă caldă fiartă, un decoct de ierburi (mușețel, de exemplu). Unii oameni decid să-și șteargă ochii cu ceai negru puternic, fără fructe (fără zahăr!).
 • Asigurați-vă că aveți grijă de animalul dvs. de companie. Mențineți plimbările în aer liber la minimum, astfel încât vântul, praful și razele soarelui să nu deranjeze mustața. Îmbunătățiți condițiile de viață la domiciliu: găsiți un loc cald pentru animalul dvs. de companie, unde nu există curent și curat.

Care este primul lucru pe care îl fac proprietarii? Aleargă la farmacie după un unguent de tetraciclină pentru ochi și speră că acest lucru îl va ușura pe prietenul cu patru picioare de conjunctivită. Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, acest unguent nu face decât să amețească simptomele. De multe ori este necesar să se utilizeze antibiotice mai puternice, în plus, acestea vor trebui injectate intramuscular timp de cel puțin 5 zile! De asemenea, pot fi necesare medicamente antivirale și imunostimulante (mai ales dacă cauza inflamației constă într-o boală virală).

Nu uitați de terapia locală - picături și unguente. Kanamicina, cloramfenicolul (aveți grijă cu bebelușii și femeile însărcinate), sulfatul de sodiu și celebrele picături - Diamond eyes. Dar amintiți-vă că totul este numit numai după o examinare cu normă întreagă a animalului de companie de către un medic veterinar! Numai un medic poate spune ce anume, în ce doză și pentru cât timp este necesar să se aplice.

Pentru ca câinele să nu se rănească singur, încercând să zgârie ochiul inflamat, puneți un guler de protecție special în jurul gâtului..

Recomandări despre cum să insuflați în mod corespunzător picături în ochii câinelui:

Prevenirea

Din păcate, este imposibil să vă protejați complet animalul de companie de această boală. Dar trebuie totuși să reduceți riscul de a dezvolta inflamații..

 • Pentru a face acest lucru, nu uitați de vaccinări. Acestea vor ajuta la protejarea mustaței împotriva infecțiilor virale și bacteriene (imunitatea dezvoltată după vaccinare va împiedica animalul să se îmbolnăvească).
 • Nu mergeți cu vânt puternic mult timp și excludeți curenții de aer.
 • Nu lăsați câinele să meargă acolo unde există riscul de rănire a ochilor. Ramuri mici pe tufișuri, praf, nisip - acestea pot pătrunde în ochi și pot zgâria corneea și conjunctiva.

Dacă observați că un prieten cu patru picioare are un ochi apos, examinați-l - există obiecte străine? Dacă le îndepărtați rapid, clătiți ochiul cu apă fiartă, atunci există mai multe șanse să nu fiți nevoiți să vă tratați ochii.

 • Ascundeți produsele chimice de uz casnic. Dacă faceți reparații acasă, încercați să scoateți animalul din cameră (dacă este posibil, lăsați-l cu cineva apropiat).
 • Gatesti in bucatarie? Ține câinele departe de tine. Încurcat sub picioare, vă poate face să scăpați o oală fierbinte sau altceva. Ca urmare, tu însuți ești rănit, iar animalul va suferi. Mustățile nu-și au locul în bucătărie!

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Conjunctivită la câini