Pro și dezavantaje ale castrării câinilor și la ce vârstă să facă

Pro și dezavantaje ale castrării câinilor și la ce vârstă să facă

În acest articol voi vorbi despre relevanța castrării animalelor de companie. Vă voi explica cum se desfășoară procedura de castrare și la ce vârstă are nevoie câinele, avantajele și dezavantajele procedurii, de ce și pentru ce sterilizare este necesară, cât costă. Vă voi spune cum să aveți grijă de un animal în perioada postoperatorie.

Trebuie să sterilizez un câine, sfatul medicului veterinar

Câinii care nu participă la reproducere trebuie să fie castrați din mai multe motive..

Relațiile accidentale ale câinelui, printr-o supraveghere a proprietarului, au consecințe triste sub forma unor pui inutili care sunt sortiți să-și petreacă viața pe stradă.

Împerecherea unui animal de companie cu câini de curte este periculoasă - există riscul de a contracta boli cu transmitere sexuală de la animalele fără stăpân (chlamydia, uretrita gonococică, sarcomul veneric transmisibil, micoplasmoza, bruceloză etc.).

Animalul de companie este nemulțumit de dorința sexuală, care poate duce la agresiune și hărțuire a oamenilor, piese de mobilier, viața de zi cu zi.

Bolile prostatei și organele genitale externe sunt cauza nemulțumirii cronice a câinelui.

Pro și dezavantaje ale castrării câinilor și la ce vârstă să facă
Castrarea câinilor este recomandată pentru a preveni apariția descendenților nedoriti

Vârsta potrivită pentru castrare

Prin observarea atentă a comportamentului unui câine în creștere, riscurile de a pierde momentul castrării sunt mici. Cea mai favorabilă perioadă pentru operație este debutul pubertății. Corpul animalului este deja construit, dar problemele cu dorința nu au apărut încă.

În această scurtă perioadă, câinele nu își dă seama încă că este pregătit pentru împerechere și nu marchează colțurile, nu sare pe stăpân, nu manifestă agresivitate. Prin castrarea animalului de companie cât mai devreme posibil, există șansa de a evita astfel de probleme la vârsta adultă..

Pubertatea la câini variază în funcție de rasă, dar debutul mediu al adulților este de 8-12 luni.

Emisiile de testosteron la un animal de companie cu maturitate sexuală apar tot timpul anului, spre deosebire de cățelele care trebuie să se împerecheze de două ori pe an, deci nu există un caz special pentru castrare..

Vârsta nedorită pentru operație:

 • Castrarea timpurie a unui cățeluș imatur va avea consecințe sub forma unei dezvoltări anormale a sistemului reproductiv sau a unei doze de anestezie calculate incorect. Atât în ​​primul, cât și în al doilea caz, există o amenințare directă pentru viața câinelui..
 • Castrarea târzie, când vârsta animalului de companie a depășit 7 ani, poate fi efectuată numai dacă medicul veterinar consideră că sănătatea câinelui este suficient de puternică. Acești câini au nevoie de castrare din aceleași motive ca și animalele tinere, deci evitarea acesteia este extrem de nedorită..
Pro și dezavantaje ale castrării câinilor și la ce vârstă să facă
Vârsta optimă pentru intervenție este imediat după pubertate

Dar animalele cu vârsta peste 7-8 ani sunt supuse, de obicei, unei intervenții chirurgicale din motive medicale, deoarece bătrânul animal de companie nu tolerează bine efectele anesteziei, este nevoie de mai mult timp pentru a se recupera după operație.

Înainte de operație, este necesar să pregătiți corpul animalului pentru intervenția din exterior.

Lista procedurilor necesare:

 • Tratează-ți câinele pentru paraziți (puricii, căpușele, viermii) este important chiar și ca măsură preventivă. Câinele trebuie să fie complet vaccinat nu mai devreme de o lună înainte de castrare.
 • Vizitați un medic pentru o examinare. După examinarea câinelui și efectuarea analizelor necesare, medicul veterinar vă va spune despre riscurile operației sau absența acestora. Analize de sange, urină, examinări și examinări, sfatul unui cardiolog vă va ajuta să decideți la ce tip de castrare să recurgeți și în ce perioadă va fi cel mai sigur pentru animalul dvs. de companie.

Cum se face castrarea

Operația de îndepărtare a testiculelor la un câine mascul este de mai multe tipuri:

 1. Chirurgia înseamnă tăierea scrotului și îndepărtarea conținutului.
 2. Scrotomia - îndepărtarea întregului scrot.
 3. Vasectomie - tăierea canalelor care sunt responsabile de îndepărtarea materialului seminal.
 4. Castrarea chimică - acțiune temporară prin administrarea medicamentului.

Cea mai fiabilă și mai simplă metodă este chirurgicală. Nu există riscul de a dezvolta cancer. Câinele ar trebui să consume alimente ușoare cu trei zile înainte de operație. Ca preparat, animalul de companie trebuie să postească înainte de procedură timp de 8 ore și să nu bea apă timp de 6 ore. După ce câinele este anesteziat, operația durează 10-20 de minute.

Costul castrării depinde de greutatea câinelui și începe de la 2500 de ruble.

Scrotomia este utilizată pentru câinii mai în vârstă, dar riscul de umflare și rănire este mare. Scrototomia este recomandată atunci când un câine dezvoltă boli care implică scrot. Preț: 3000 de ruble.

Vasectomia privește un câine de posibilitatea de a avea descendenți, dar nu ameliorează dorința de reproducere. Procedura este o opțiune numai dacă este imposibilă efectuarea unei intervenții chirurgicale. Prețul mediu al procedurii: 2000 de ruble.

Pro și dezavantaje ale castrării câinilor și la ce vârstă să facă
Castrarea are loc sub anestezie generală și necesită o oarecare pregătire și reabilitare

Substanța chimică asigură infertilitatea câinelui pentru o perioadă de șase luni până la 7 luni. Un medicament cu un nivel ridicat de componente care suprimă producția de testosteron este injectat sub piele. Acest tip de castrare este utilizat pentru îmbunătățirea sau menținerea calităților de pază ale câinilor care, din cauza vârstei sau a bolii, nu pot fi castrate chirurgical. Prețul unui implant: 12-30 ruble.

Pro și contra ale castrării masculine

Beneficii:

 • Comportamentul calm al câinelui, îmbunătățirea trăsăturilor de caracter.
 • Reducerea riscului de a dezvolta cancer.
 • Reducerea riscului de boli ale sistemului genito-urinar.
 • Posibilă dispariție a obiceiului de marcare.

Dezavantaje:

 • Riscul de obezitate.
 • Lipsa hormonilor și posibila dezvoltare a bolilor conexe.
 • Riscul de a dezvolta boli de inima.
 • Riscul de a dezvolta cancer osos.

Consecințele asociate cu castrarea

Scăderea libidoului și modificările comportamentale nu sunt singurele consecințe ale intervenției chirurgicale.

O vasectomie, de exemplu, este ca un contraceptiv care lasă hormoni la fel. Această procedură nu este de dorit pentru câinii domestici, riscul de apariție a tumorilor maligne și dezvoltarea patologiilor sistemului genito-urinar este ridicat. Și substanța chimică amenință cu efecte secundare sub formă de edem la locul inserării implantului, alergii, complicații în activitatea sistemului reproducător.

Pro și dezavantaje ale castrării câinilor și la ce vârstă să facă
Hematom după procedura de castrare

Îngrijirea postoperatorie a câinilor

În perioada postoperatorie, incontinența urinară este un eveniment frecvent. Este necesar să așezați o pânză de ulei sub animalul de companie și să păstrați locul curat. Cusăturile trebuie tratate cu unguente de vindecare, iar medicul veterinar poate prescrie un curs scurt de antibiotice pentru a restabili corpul. Până când câinele nu își revine din anestezie, nu-l poți lăsa să se miște brusc, să se ridice, să sară.

Este important să mențineți câinele calm în perioada postoperatorie și să îl protejați de zgomot și mișcare..

Un câine castrat își va salva stăpânul de multe probleme, iar el însuși va trăi în pace. Procedura trebuie abordată extrem de responsabil și consultați un medic în fiecare etapă (pregătire, operație, perioada postoperatorie).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pro și dezavantaje ale castrării câinilor și la ce vârstă să facă