4 Tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu

4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu

În acest articol voi vorbi despre o boală precum lichenul la câini. Voi enumera tipurile de boală și voi descrie simptomele acestora. Vă voi spune cum se transmite infecția și cine este expus riscului. Voi da metode de diagnostic, cum să identific și recunosc, și tratamentul cu medicamente și remedii populare la domiciliu. Vă voi spune dacă este periculos pentru oameni și ce trebuie să faceți și cum să protejați câinele de această boală.

Soiuri de licheni la câini și simptomele acestora

Lichenul este o boală a pielii cauzată de bacterii sau viruși. Există mai multe tipuri ale acestei boli..

Lichen plângător

Un alt nume pentru această formă este eczema plângătoare..

Acest tip nu este contagios, pare a fi umflături fierbinți, pe care apar bule cu un lichid alb lipicios pe măsură ce boala progresează. Apoi au izbucnit și, în timpul zilei, lână cade pe zonele afectate..

Mucusul se usucă, formează cruste și cruste, care cad după câteva zile. Pielea din aceste zone este roșu aprins sau albăstrui.

4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu
Lichen plângător

Pitiriazis sau multicolor

Agentul cauzal al pitiriazisului este o ciupercă de trei forme (micelial sau Malassezia furfur, rotunjit sau Pityrosporum orbiculare și oval sau Pityrosporum ovale). Apare pe piele ca pete maronii mici, bine definite.

4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu
O trăsătură distinctivă a acestui tip de lichen este paloarea leziunilor.

Pielea nu este inflamată, dar poate exista o ușoară descuamare a zonelor afectate și mâncărime ușoară. Când apare pitiriazisul, este afectat doar stratul superior al epidermei..

Roz

Un alt nume pentru lichenul roz este ptyriasis.

Se dezvoltă adesea după hipotermie sau pe fondul unei deteriorări a funcționării sistemului imunitar. Se manifestă prin apariția unei papule roz, a cărei mijloc devine galben treptat. O astfel de placă este destul de mare - aproximativ 2-3 centimetri.

La câteva zile după apariția unei pete de culoare roz, pe piele apar urme mici, similare în formă ovală.

4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu
Un strat albicios poate apărea pe piele, focare de inflamație, din care se eliberează un exudat albicios și urât mirositor

Tunderea

Este împărțit în două tipuri: trichophytosis și microsporia. În primul caz, dezvoltarea bolii este provocată de ciupercile Trichophyton..

Simptome:

 1. Mai întâi, apar cruste groase pe scalp. Cu o formă superficială, se formează mici pete limitate în locul crustelor, învelișul din aceste zone este dezvăluit.
 2. Treptat petele cresc în dimensiune, apoi pielea afectată începe să se dezlipească, după care devine acoperită cu cruste asemănătoare azbestului.
 3. După 5-8 săptămâni, crustele cad, iar lâna nouă începe să crească sub ele.
 4. Cu o formă profundă de trichofitoză, se formează puroi în zonele afectate, care se usucă cu cruste albe groase. Adesea însoțită de o infecție bacteriană.
O formă profundă de lichen este mai des diagnosticată iarna și toamna, iar o formă superficială vara..

Microsporia este cauzată de ciuperca Microsporum M. câștigă. La câini, boala este mai frecventă în lunile de iarnă, toamnă și primăvară..

Cel mai adesea, microsporia apare într-o formă subclinică sau superficială. În același timp, mici cruste fulgi apar pe piele, nas, trunchi sau labe. Învelișul din aceste zone devine fragil și fragil..

4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu
Pecingine

Căi de transmisie și grup de risc

Singura formă contagioasă a bolii este pecingine. Această boală se transmite prin picături aeriene și prin contact.

Un animal sănătos se poate infecta chiar și prin obiecte folosite de un câine sau pisică bolnavă.

Lichenii plângători, roz și pitiriazis nu sunt contagioși. Sunt mai frecvente la animalele de companie tinere, puii și câinii cu sistem imunitar slăbit. Umezirea poate fi, de asemenea, rezultatul unei reacții alergice la alimente, substanțe chimice etc..

Diagnostic

Veterinarul pune un diagnostic pe baza examinării și a testelor de laborator, pentru care se ia o răzuire profundă din zonele afectate. Biomaterialul rezultat este examinat la microscop.

4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu
Pentru dezinfectare, trebuie să tratați habitatul câinelui cu agenți care conțin clor

Viermele poate fi, de asemenea, diagnosticat cu o lampă din lemn..

Este important să se diferențieze lichenul de alte boli ale pielii: dermatită, scabie etc..

Tratament la domiciliu

Tratamentul depinde de varietate:

 • Lichen plângând sau eczeme. În primul rând, găsesc cauza principală a dezvoltării bolii și o tratează. Apoi, pentru vindecarea drogurilor, se prescrie Mercurius sau Sulphur-3. Crustele sunt îmbibate și îndepărtate și se ung cu unguente pe zonele afectate ale pielii (prednison sau hidrocortizon).
 • Milostiv. Agenți antifungici (ketoconazol, unguent de ignam si etc.). Este posibil să utilizați un șampon împotriva ciupercilor Nizoral.
 • Roz. Această formă a bolii dispare, de obicei, singură, dacă imunitatea animalului este mai puternică. Linimentul de zinc poate fi aplicat pe leziuni și cu mâncărime severă, antihistaminice (suprastină etc.).
4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu
Ketoconazol, un agent antifungic

Tratamentul cu pecingine

Animalele infectate cu tricofitoză sau microsporie sunt izolate într-o cameră separată. Lana din zonele afectate este tăiată și distrusă.

Crustele sunt îmbibate cu clorhexidină și îndepărtate cu grijă.

Apoi, un amestec de tinctură de iod se aplică pe focare (se amestecă iod cu apă într-un raport de 1 la 1) și acid salicilic 10%. După tratament, aplicați unguente din ciupercă (nistatină, ketoconazol, clotrimazol etc.).

Cu o formă profundă, aceste medicamente sunt prescrise pe cale orală sub formă de tablete. Dacă există multe leziuni, animalul se spală de 2-3 ori pe săptămână cu șampon antifungic Nizoral.

Un alt tratament eficient este utilizarea unui vaccin special. vakderm. Injecția se administrează de două ori intramuscular, cu un interval de 2 săptămâni. După introducerea vaccinului în 25-30 de zile, animalul dezvoltă imunitate la trichofitoză și microsporie timp de 12 luni.

Este mai bine să ardeți obiecte cu care câinele bolnav a fost în contact strâns. Țesătura se poate fierbe bine cu săpun de rufe timp de 15 minute. Toate suprafețele și îmbrăcămintea sunt tratate cu silvester.

4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu
Vaccin Vakderm nr. 1 (împotriva dermatofitozei pisicilor, iepurilor și câinilor)

Având grijă de un câine bolnav

Tratamentul cu licheni durează 2-6 săptămâni, în funcție de forma bolii. Este foarte important să urmați toate recomandările medicului veterinar, deoarece dacă sistemul este încălcat, recuperarea nu poate avea loc.

Un animal bolnav nu are nevoie de o dietă specială, cu toate acestea, dieta animalului de companie trebuie să fie completă și echilibrată pentru ca sistemul imunitar să funcționeze din plin și să lupte împotriva bolii.

Este periculos pentru oameni

Pentru oameni, o singură formă de lichen canin este periculoasă: pecingine. Această boală se transmite prin contact direct sau prin obiecte comune. Cei mai sensibili la zona zoster sunt copiii, precum și persoanele cu imunitate slăbită.

Boala nu este fatală.

Este extrem de contagios și durează mult timp să se vindece. Se manifestă ca pete roșii sub formă de inel, mâncărime severă și căderea părului la locul leziunii.

4 tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu
Un câine bolnav reprezintă un pericol pentru toți membrii familiei, deci este extrem de important să identificați lichenul la câini în stadiile incipiente.

Prevenirea fenomenelor și vaccinul pentru câini

Profilaxia lichenului constă în întărirea sistemului imunitar și vaccinarea:

 • hrănirea animalului de companie cu diete complete și echilibrate;
 • tratamentul regulat al animalului de paraziți interni și externi;
 • excluderea contactelor câinilor domestici cu animalele fără stăpân;
 • vaccinarea unui animal de companie cu un medicament împotriva microsporiei și trichofitozei (vakderm).
Lichenul este un nume colectiv pentru un grup de boli de piele, a căror dezvoltare este cauzată de ciuperci sau viruși. Viermele este cel mai periculos și contagios, dar toate formele răspund bine la tratament.

La primul semn de boală, trebuie să vă contactați medicul veterinar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » 4 Tipuri comune de licheni la câini, cum să recunoaștem și cum să frotiu