Alergie la câini: tipuri, simptome, tratament

Așa că a venit chiar ziua - un copil fermecător, fără îndoială, cea mai bună rasă din lume, a apărut în casă. Însă evenimentul plin de bucurie este umbrit atunci când unul dintre membrii familiei devine brusc roșu și mâncărimile nasului, apare respirația șuierătoare în piept și lacrimile sunt în ochii dureroși. Medicul confirmă suspiciunile - este o alergie la un câine care prezintă simptome. Recomandările sunt lipsite de ambiguitate - scăpați imediat de cățeluș. Ce sa fac? Chiar trebuie să încetați să comunicați cu aceste animale frumoase pe viață??

Cauzele alergiilor

Termenul „alergie” a fost introdus relativ recent, cu puțin peste un secol în urmă. Dar această boală a fost cunoscută încă din vremea Egiptului Antic. Și de atunci, omenirea a încercat să ajungă la baza motivelor reacției anormale a corpului, care, de fapt, este așa-numita alergie la părul câinelui (nu este deloc despre lână, ci mai multe despre asta mai jos).
Deci, primul fapt: o alergie este un răspuns imun excesiv, inutil la o substanță străină care a pătruns în organism (orice, cu excepția poate a apei distilate). Al doilea fapt: limfocitele învață să facă distincția între „prieteni” și „extratereștri” chiar și în timpul formării corpului copilului, prin urmare, alergia la câini la copiii născuți și care cresc înconjurați de aceste animale de companie este mult mai puțin frecventă. Al treilea fapt: alergia apare datorită eliberării de anticorpi în sânge, care au ca scop combaterea „invadatorului” (adică substanța care provoacă alergia). Reacții similare apar, de exemplu, atunci când un virus intră în organism - anticorpii (dacă se dezvoltă imunitate) împiedică multiplicarea virusului. Când vine vorba de o alergie la saliva câinelui (polen, alimente și orice altceva), anticorpii sunt produși în exces și inutil, ceea ce duce la simptome neplăcute.
Astfel, dacă este foarte simplificat, corpul dezvoltă imunitate eternă la câini. Este imposibil să scapi de această „imunitate”, adică este complet imposibil să vindeci o alergie. Dar poți „adormi” un corp excesiv de vigilent, îl păcălești cu droguri sau „unt” prin reducerea cantității de alergen din mediu.
De ce unii oameni au alergie la câini, deoarece se manifestă și se retrage fără niciun tratament, la alții nu apare deloc, iar la alții provoacă simptome severe? În primul rând, este important să se ia în considerare factorul ereditar. Dacă unul dintre părinți este alergic, copilul se naște alergic în 50% din cazuri, dacă ambele - în 70% din cazuri. Mai mult, tipul de alergie nu contează: mama nu suportă mirosul parfumului, tatăl varsă lacrimi în perioada de înflorire, iar copiii sunt alergici la câini, pești sau coloranți chimici - este imposibil de prezis.
Și dacă nu există o tendință genetică la alergii? Nu vă „descurajați”, este ușor de câștigat. În fiecare secundă suntem înconjurați de miliarde de substanțe agresive: ruj, tapet, praf de casă, detergent de spălat vase, un măr cumpărat care curge cu pesticide - lista este interminabilă. Și nu acordăm atenție ecologiei și nutriției până nu apare întrebarea: "Alergie la un câine, ce să facem acum, cum să trăim?" Dar ruperea imunității a avut loc deja: corpul s-a săturat să lupte cu miliarde de „invadatori” și a făcut o greșeală.
Dezvoltarea alergiilor este „ajutată” de paraziți, viruși, ciuperci și bacterii care suprimă sistemul imunitar de-a lungul vieții unei persoane. În plus, o alergie la părul câinilor poate prezenta simptome după o boală - aproape oricine, deoarece orice afecțiune subminează sănătatea. Și aici nu mai este atât de important dacă există un factor ereditar: o persoană sănătoasă din punct de vedere genetic poate expune inconștient sistemul imunitar la o sarcină excesivă, iar una predispusă genetic poate duce un stil de viață sănătos și nici măcar nu suspectează tendința sa.

Este posibil să se identifice simptome specifice?

Din nefericire nu. Alergia la diferite persoane se manifestă în moduri diferite: una dezvoltă o tuse teribilă și umflarea laringelui, alta mâncărime, a treia „plânge”. Dar gradul și tipul manifestărilor practic nu depind de tipul de alergen, aceasta este doar o reacție individuală a corpului. Acestea. simptomele alergiei la câini sunt nespecifice:
  • lacrimare, roșeață a ochilor, umflarea pleoapelor;
  • mâncărime la ochi, nas, piele;
  • dermatită, manifestată printr-o erupție la locul de contact cu un alergen sau în tot corpul, eczeme;
  • tuse, strănut, respirație șuierătoare, dificultăți de respirație, spasm bronșic, astm, umflarea laringelui și / sau a părților corpului;
  • tulburări gastro-intestinale, amețeli, slăbiciune;
  • otita medie, presiune în urechi, pierderea auzului.
Simptome similare apar adesea la contactul cu umplutura de toaletă, uneltele pentru câini, mâncarea gata preparată, produsele cosmetice pentru câini etc. Prin urmare, este important nu numai să consultați un medic, ci să fiți sigur că veți fi testat pentru alergiile câinilor (test de sensibilitate). Există posibilitatea ca animalul de companie să nu fie de vină pentru manifestările alergiilor: nu luați cuvântul medicului pentru asta, alergologilor noștri le place foarte mult să dea vina pe animale fără ezitare, fără să se deranjeze să efectueze o cercetare profundă.

Alergie la câini „blăniți” și minunați „hipoalergenici”

Aproximativ vorbind, lâna în sine nu este un alergen. Ceea ce se numește alergie la părul câinelui în viața de zi cu zi este de fapt o alergie la o proteină străină care se găsește întotdeauna pe suprafața părului. Acestea pot fi: saliva, descărcare sebacee, piele decojită, descărcare lacrimală și nazală, urină, descărcare genitală. Cantitatea de proteine ​​agresive depinde de mulți factori: sexul și sănătatea generală a animalului de companie, condițiile de hrănire și întreținere, activitatea sexuală, tipul hainei și, desigur, mărimea câinelui. Și conform celor mai recente date și culori: se crede că câinii negri provoacă alergii mai des decât albii.
Din păcate, rasele de câini non-alergenice sunt un truc al crescătorilor fără scrupule. Încercările de creștere a câinilor și pisicilor hipoalergenice au fost efectuate de mai multe ori, dar până acum acest lucru este imposibil (genetica pur și simplu nu s-a „maturizat” la astfel de descoperiri). Dar există rase care sunt mai ușor de trăit pentru persoanele care suferă de alergii:
  • câinii fără păr, deoarece lâna, „aromată” cu un alergen, nu se împrăștie în apartament;
  • câini fără pardoseală, deoarece puful nu se revarsă peste tot;
  • Câinii sunt cu părul aspru, deoarece aruncă mai puțin dacă tăiați (smulgeți) părul pe moarte la timp. Desigur, o persoană alergică nu ar trebui să facă acest lucru cu propria sa mână;
  • câinii sunt mici și, de preferință, mici, deoarece alergia la epiteliul unui câine puțin mai mare decât un pisoi, în cele mai multe cazuri, nu va fi la fel de pronunțată ca un atac alergic după ce ați vorbit cu St. Bernard (cantitatea de alergen care a intrat în organism este incomparabilă).
Să concretizăm: gloanțe și pudeli, mexicani, portughezi și chinezi, yorkezi, maltezi, bichoni și toți câinii de lapte, schnauzerii. Va trebui să uitați de brahicefalice cu curent continuu de salivă, căderea constantă a părului scurt cu „ace” este, de asemenea, interzisă. În plus, cantitatea de alergen este redusă brusc dacă animalul de companie este sterilizat / sterilizat la timp. Dar amintiți-vă, rase de câini non-alergenice nu există! Înainte de a cumpăra un cățeluș, este necesar să efectuați un test: luați o răzuire de pe pielea și cavitatea obrazului cățelușului și donați material și propriul sânge pentru analiză la laborator (crescătorul responsabil nu va obiecta și chiar va insista asupra testului, aflând că cineva din familie alergia cumpărătorului).

Scapă de sau ...?

Dacă vorbim despre o alergie la câini la nou-născuți, animalul de companie, din păcate, va trebui să fie dat în mâini bune - bebelușul poate muri, deoarece nu este încă capabil să informeze adulții despre starea de sănătate deteriorată. Același lucru se aplică cazurilor severe în care există dificultăți de respirație: bronhospasm, astm adevărat, edem laringian etc. Deși există posibilitatea ca boala să poată fi luată sub control și, prin urmare, este logic să împingi un animal de companie pentru adăpost temporar, până în momentul în care starea persoanei alergice se îmbunătățește..
Deci, decizia depinde în totalitate de modul în care se manifestă alergia câinelui. Când vine vorba de lacrimare crescută, strănut, mâncărime și alte simptome sigure condiționate, puteți rezolva problema fără a vă lipsi de bucuria comunicării cu un prieten cu patru picioare.
În primul rând, trebuie să aveți grijă de sănătatea animalului de companie: vaccinarea, prevenirea paraziților, o dietă sănătoasă, controlul bolilor cronice. Cu cât câinele este mai sănătos, cu atât produce mai puține proteine ​​agresive. Și, așa cum s-a menționat mai sus, este necesar să se castreze / sterilizeze animalul de companie cât mai curând posibil, deoarece în perioada de creștere hormonală, cantitatea de alergen crește semnificativ.
În plus, alergia la părul câinelui este mai puțin probabil să prezinte simptome cu curățenie regulată. Câinele trebuie scăldat cel puțin o dată pe săptămână, folosind produse speciale care reduc cantitatea de proteine ​​agresive. Este de dorit să îl pieptănați zilnic (dacă aveți ceva de pieptănat). Desigur, manipulările de îngrijire nu trebuie să cadă pe umerii persoanei alergice..
Ce altceva poți face pentru ca alergia câinelui tău să fie mai puțin probabil să se simtă? Desigur, reduceți cantitatea de alergen din mediul înconjurător: înlocuiți perdelele grele cu tulle, aruncați covoarele, depozitați lenjeria și așternutul în pungi impermeabile, folosiți un purificator de aer și efectuați o curățare umedă săptămânal. Nu ar trebui să existe un singur colț în apartament în care se acumulează secrețiile câinilor (pielea decojită, firele de păr etc.). Este important să ventilați în mod regulat camerele, să țineți animalul de companie în afara dormitorului, să vă spălați fața și mâinile după un contact strâns.
Dar, deoarece este imposibil să vindeci o alergie la câini, cel mai important lucru de făcut în primul rând și fără nicio scuză este să găsești un specialist competent. Amintiți-vă că, fără tratament, o tuse banală se poate transforma în astm și lacrimare - cu edem sever! Un alergolog ar trebui să devină cel mai bun prieten al tău: atent, meticulos, nu repede să judece. Doar împreună cu un medic care vă va prescrie medicamentele necesare, va nota dieta, va planifica programul și va regla stilul de viață, puteți prelua controlul alergiei.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Alergie la câini: tipuri, simptome, tratament