Aritmie - o bătăi neregulate ale inimii la câini

Lucrarea stabilă și corectă a inimii este garanția vieții în sine pentru multe organisme vii de pe această planetă. Și dacă „motorul aprins” începe să funcționeze defectuos, totul se poate termina foarte prost. Mai mult, nu este necesar ca încălcarea să fi fost cu adevărat foarte gravă: aceeași aritmie cardiacă la un câine este destul de periculoasă, deși mulți proprietari de câini nici măcar nu știu despre boala iubitului lor animal de companie.

Ce este?

Dacă nu mergeți mai ales în subtilități, atunci acesta este numele unei încălcări a ritmului bătăilor inimii la un câine sau la un alt animal. Există mai multe variante ale acestei patologii simultan, dar toate sunt cumva legate de abateri în procesul de transmitere a impulsurilor electrice în mușchiul cardiac în sine. În plus, termenul „aritmie” înseamnă aproape întotdeauna o afecțiune în care atriile sau ventriculii încep să se contracte mult mai repede decât în ​​mod normal. În cazuri foarte rare, această boală poate implica o încetinire a inimii, uneori atât de gravă încât animalul pur și simplu leșină. Cu toate acestea, aceasta este într-adevăr o raritate..

Cum să identificați aritmia la animalul dvs. de companie?

În general, este puțin probabil să reușiți. Am scris deja că mulți proprietari nu știu că ceva nu este în regulă cu câinele lor. Acest lucru se datorează în mare măsură faptului că câinii tineri au încă un puternic mecanism compensator, datorită căruia organismul ascunde simptomele care apar, iar la animalele bătrâne toate semnele acestei patologii pot fi atribuite vârstei lor. Principalele semne clinice care sunt cel puțin cumva vizibile din exterior sunt slăbiciunea, transpirația, oboseala crescută și dispnee. Desigur, toate acestea sunt extrem de nespecifice și se pot datora faptului că câinele este obosit. Un diagnostic specific poate fi făcut numai într-o clinică bine echipată, unde va fi efectuată o electrocardiogramă pentru animalul dvs. de companie.

Există rase predispuse?

Da este. Medicii veterinari din multe țări au colectat suficiente date statistice pentru a determina că dobermanii și boxerii sunt cele mai predispuse rase. Cu toate acestea, cu același succes, toate varietățile mari de câini pot fi atribuite acestei categorii. Veterinarii profesioniști știu că, în multe cazuri, astfel de animale nu trăiesc foarte mult până la bătrânețe și adesea există doar două motive: fie patologii cardiace, fie probleme cu articulațiile membrelor posterioare.

Important! Câinii au o caracteristică specifică interesantă: în momentul inhalării, frecvența contracțiilor mușchiului cardiac crește, iar în momentul expirației, aceasta scade. Aceasta este aritmia respiratorie la câini. Este extrem de important să ne amintim acest lucru, deoarece ignorarea acestui punct poate face dificilă sau chiar complet imposibilă stabilirea unui diagnostic corect..

Soiuri de patologie

Din nou, fără a intra în detalii, există două tipuri principale de aritmii la aceste animale:

  • Blocadă.
  • Extrasistola.

Cea mai periculoasă blocadă. În acest caz, propagarea impulsurilor cardiace devine dificilă din cauza unui fel de defect care a blocat fasciculul nervos. De regulă, acest tip de patologie este adesea detectat la acei câini care au suferit miocardită. Pe suprafața inimii, adesea rămân cicatrici reale care nu mai pot îndeplini funcția de conductor. Aceasta se întâmplă cu aritmia sinusală, când impulsurile nu se răspândesc din nodul atrioventricular.

Extrasistola este o afecțiune în care atriile și / și ventriculii încep să se contracte într-un ritm accelerat, „fără a coordona” momentul compresiei. Așa se manifestă cea mai periculoasă varietate, fibrilația atrială la câini. În acest caz, fiecare fibră musculară a mușchiului inimii își pierde complet ritmul și începe să-și trăiască propria viață. În acest caz, inima arată mai presus de toate ca o bucată de viermi care se mișcă. Aceasta este o afecțiune extrem de gravă, din care este puțin probabil ca animalul să iasă singur. Dacă atacul nu a avut loc în interiorul zidurilor unei instituții medicale, atunci câinele este cel mai probabil condamnat.

Ce cauzează?

Deci, de ce apare aritmia cardiacă la câini? Pot exista o mulțime de motive. În primul rând, am vorbit deja despre predispoziția rasei. În al doilea rând, bătrânețea. Problemele cardiace sunt foarte frecvente la câinii mai în vârstă (precum și la oameni). Atât în ​​primul, cât și în al doilea caz, este puțin probabil să se poată face ceva..

Adesea cauza aritmiei poate fi otrăvirea cu un fel de otravă minerală sau organică. În special, digitalele și mușcăturile aproape tuturor insectelor și șerpilor otrăvitori sunt extrem de periculoase. Tratamentul non-profesional se poate manifesta și atunci când animalul primește medicamente care sunt incompatibile între ele. Aritmia poate fi, de asemenea, fiziologică: cu efort fizic excesiv la câinii neantrenați, acest lucru este foarte posibil. În cele din urmă, toate tipurile de patologii cardiace de etiologie inflamatorie sunt extrem de periculoase. Toate tipurile de miocardită, miocardoză, endocardită și pericardită sunt pline de apariția acestei probleme..

Ce sa fac?

În primul rând, contactați imediat clinica, deoarece tratamentul la domiciliu este cu siguranță inadecvat aici. Medicul veterinar trebuie să facă imediat toate eforturile pentru a identifica cauza exactă. Dacă problema este o boală inflamatorie a mușchiului inimii, atunci vor fi prescrise antibiotice adecvate sau alte medicamente antimicrobiene. În cazul în care cauza principală constă într-un fel de otrăvire, este necesar să găsiți un antidot și să începeți introducerea urgentă a compușilor tampon care ajută organismul să îndepărteze intoxicația. Când aritmia este cauzată de un atac alergic sever, antihistaminicele pot ajuta. Iată cum să tratezi această boală. Este ușor de văzut că terapia simptomatică este cel mai des utilizată..

Aici este important să ne amintim acest lucru: dacă aritmia se manifestă pe o scară care nu amenință în mod direct viața animalului, atunci problema se rezolvă cel mai adesea prin crearea unor condiții mai calme pentru câine și prin introducerea unei diete speciale echilibrate în micro și macro elemente.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Aritmie - o bătăi neregulate ale inimii la câini