Gastrita la câini

Gastrita la câini nu este doar inflamație, ci chiar iritarea mucoasei stomacului. În ambele cazuri, este puțin plăcut pentru animalul de companie. Digestia este îngreunată, ceea ce nu face decât să agraveze evoluția bolii. Un fel de cerc vicios. Și fără terapie la animal, gastrita devine rapid complicată. Se poate dezvolta ulcer și chiar enterită.

Dieta greșită

Cel mai adesea, medicii veterinari înregistrează boli ale tractului gastro-intestinal din cauza hrănirii necorespunzătoare. Totul începe cu răsfățul. Acum un cârnați de la masă, apoi un os de pui, apoi carne afumată, apoi carne picantă, apoi li se permite să termine să mănânce din farfurie. Și toate acestea sunt contraindicate și pot provoca gastrită la un câine..

Mâncare nepotrivită pentru animale de companie. Condimentat, afumat, prăjit, cu condimente, gras - toate acestea ar trebui interzise. Chiar și pentru oameni, o astfel de mâncare nu este ideală. Irită membranele mucoase. Dar animalele nu mănâncă în general astfel de alimente. În natură, nu sare sau piperează nimic pentru ei înșiși. Nu au nevoie de ea. Câinii mănâncă doar pentru a obține suficientă energie și vitaminele și mineralele necesare, dar nu pentru gălăgie. Stomacul lor nu este adaptat pentru asta. Mâncarea ieftină poate provoca gastrită la câinele dumneavoastră..

O dietă dezechilibrată este și ea proastă. Chiar dacă hrăniți doar fierte și fără adăugarea de condimente, dar meniul este analfabet, mucoasa gastrică se poate de asemenea inflama. Alimentarea de același tip poate fi considerată dezechilibrată. Dacă hrăniți animalul același lucru zi de zi, atunci vor începe problemele cu enzimele și, de fapt, digestia. Chiar și mâncarea uscată este recomandată să se alterneze (vorbim despre „gusturi”).

Alte motive

Alte posibile cauze ale gastritei la câini:

 • Otrăvire. Atât otrăvurile, cât și mâncarea de slabă calitate. Corpul rezistă întotdeauna la toxine.
 • Boli infecțioase și parazitare. Sunt multe.
 • Corp străin în stomac. Ceea ce nu poate fi digerat va afecta cu siguranță membrana mucoasă, va duce la iritații și inflamații. Poate fi, de asemenea, un os pe care proprietarul a regretat să îl arunce, iar câinele a mestecat. Poate fi, de asemenea, o minge de păr care s-a format după linsul părului (mai ales în perioada de vărsare). Și piei de cârnați și capse metalice pe aceste piei pe care câinele le poate obține din coșul de gunoi.
 • Medicament. Multe medicamente sunt contraindicate animalelor de companie sau necesită o utilizare atentă! Prin urmare, nu ar trebui să dați ceva animalului din trusa dvs. de prim ajutor. Aceeași aspirină poate provoca o lovitură gravă a mucoasei stomacului. Dar lista drogurilor potențial periculoase este lungă.

Simptome

Simptomele gastritei la câini pot fi confundate cu semne ale altor tulburări ale sistemului digestiv, de exemplu, ulcere, enterite (inclusiv etiologia virală), helminți, hepatită și altele. Prin urmare, nu este atât de ușor chiar și pentru cel mai experimentat medic veterinar să facă un diagnostic fără cercetări suplimentare. la urma urmei, gastrita poate să nu fie principala boală, ci un semn al altceva. Cum se manifestă gastrita la un câine:

 • Vărsături;
 • Diaree (diaree) - dacă aciditatea din stomac este scăzută. La fel ca și constipația, dacă soluția salină este produsă mai mult decât norma;
 • Scăderea sau absența apetitului;
 • Letargie, apatie, lipsa de dorință de a juca. Câinele poate dormi mai mult, încearcă să se miște mai puțin. Poate lua o poziție a corpului și să fie reticent în a-l schimba (cea mai nedureroasă postură);
 • Mă doare stomacul. Când palpați zona stomacului, se stabilește că animalul suferă. Acasă, cățelușul se poate văicări, linge burta, încercând în toate modurile posibile să vă atragă atenția.

Dacă observați unul sau mai multe simptome de gastrită la un câine, nu întârziați să vizitați un medic, boala se poate agrava.

Tratament

Cum se tratează gastrita la un câine? Gastrita poate fi acută sau cronică. Ambele necesită intervenție veterinară imediată. Cu acut, este mai ușor, deoarece terapia începe imediat. În afecțiuni cronice, primele acțiuni ale medicului vizează tocmai exacerbarea procesului inflamator (pe cât de ciudat ar putea suna). Acest lucru este necesar pentru a facilita vindecarea unui câine cu gastrită. În caz contrar, boala cronică se va agrava sau va dispărea, iar câinele va suferi constant.

Zile de post

Deci, tratamentul unui câine cu gastrită începe cu o dietă de foame, care durează de obicei o zi. În această zi de „post”, este permisă numai apa. Protejează-ți animalul de companie de membrii familiei „îngrijitori” care vor încerca să-l trateze pe furiș cu ceva. Și nu te lăsa singur în fața provocării. Cainele va implora bunătăți, dar amintiți-vă că o dietă flămândă nu este un capriciu al medicului, ci o necesitate!

Medicamente speciale

Medicamente de specialitate pentru tratarea gastritei la câini. Atenţie! Înainte de a începe să le utilizați, confirmați diagnosticul și scopul acestor fonduri la medicul dumneavoastră!

 • Almagel A și analogii săi. Medicamentele prescrise care protejează membrana mucoasă, „creează” un strat. Acest lucru ajută la prevenirea iritării ulterioare a membranei mucoase de către sucul gastric agresiv. Țesutul inflamat se regenerează mai repede. Almagel A, fosfalugelul sa dovedit a fi excelent.
 • Analgezice, antispastice. Analgezicele, antispastice sunt, de asemenea, bune pentru a ajuta la accelerarea procesului de vindecare a animalului de companie..
 • Antibiotice. Antibioticele previn creșterea microflorei secundare, ceea ce poate complica evoluția gastritei. Cu toate acestea, nu le puteți atribui singur. Numai medicul veterinar decide dacă să le prescrie sau nu.
 • Antiemetic. Dacă animalul de companie vomită în mod constant, atunci sunt prescrise cerucale și medicamente cu un efect antiemetic similar. Cu toate acestea, dacă un animal varsă din cauza otrăvirii, atunci vărsăturile ajută doar la îndepărtarea toxinei din tractul gastro-intestinal..

Perfuzie intravenoasă

IV sunt indispensabile dacă câinele are diaree severă și vărsături, deshidratare și epuizare. În funcție de gravitatea bolii, sunt necesare soluții diferite. Prin urmare, contactați clinica pentru ca medicul veterinar să livreze o picurare.

Prevenirea

Eliminați factorii care contribuie și cauzele imediate ale inflamației mucoasei - aceasta este doar prevenirea gastritei la un câine.

 • Fii atent la ce îți hrănești mustața.
 • Nu da nimic din masa ta.
 • Nu vă auto-medicați.
 • În timp, urmăriți viermii intestinali către animal (și către toți membrii familiei).
 • Nu uitați de vaccinări.
 • Periați animalul dvs. de companie, astfel încât să nu-și înghită blana după lins.
 • Și nu uitați de vizitele preventive la medicul veterinar..

Hrănirea câinelui pentru gastrită

În primul rând, trebuie să reconsiderați nutriția. Hrănirea adecvată pentru gastrită poate ajuta la accelerarea procesului de vindecare. Prin urmare, după o dietă înfometată, procedați la revizuirea meniului. Un cățeluș bolnav trebuie să mănânce ceva astringent și învăluitor, precum și ușor de digerat: cereale (orez, fulgi de ovăz), jeleu, bulionuri din carne slabă. Gatiti supele de legume fara a adauga sare si condimente.

Reguli de hrănire

Cum să hrănești un câine cu gastrită? Principalele recomandări sunt următoarele:

 • Nu dați câinelui dvs. ceapă, usturoi, lapte.
 • Bea numai cald! De preferat apă. Dar laptele acru este binevenit.
 • Hrănește-ți animalul de companie mai des, dar încetul cu încetul. Nutriția fracționată nu va face rău nimănui. Nu este nevoie să supraalimentați animalul. Cu cât oferiți mai multă hrană, cu atât este produs mai mult acid clorhidric, cu atât mai mult este afectată membrana mucoasă.
 • Nu dați legume și fructe crude în timpul tratamentului.
 • Aveți grijă cu carnea. Numai foarte scăzut de grăsimi, tocat mărunt. Și prima dată când o administrați la o săptămână după începerea terapiei. Și numai cu condiția să se observe o îmbunătățire a bunăstării animalului.
 • Vă recomandăm să pregătiți cereale speciale pentru câini.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..

Recomandările medicului veterinar pentru hrănirea unui câine cu gastrită pe video (vizionați de la 1.47):


Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gastrita la câini