Ce analgezic îi puteți oferi câinelui

Îngrijirea unui proprietar de câine pentru animalul său de companie include cu siguranță dorința de a-l ușura de suferință: de a calma durerea care a apărut ca urmare a rănirii sau a bolii. Este periculos să folosiți analgezice destinate oamenilor în acest scop. Unele procese fiziologice la animale se desfășoară diferit și dacă, atunci când ia medicamentul, ficatul uman este capabil să neutralizeze cu succes produsele metabolismului său, ficatul câinelui nu este prevăzut cu substanțe care inactivează aceste produse de degradare, iar acestea, acumulându-se în organism, pot deveni otravă pentru animal.

Cel mai bine este să selectați cel mai eficient analgezic pentru animalul dvs. de companie împreună cu medicul veterinar. Cu toate acestea, în trusa de prim ajutor a câinelui ar trebui să existe întotdeauna medicamente „de gardă” care pot ameliora rapid durerea acasă. Și proprietarul câinelui ar trebui să fie ghidat de ce analgezic și în ce doză i se poate da câinelui în acest caz sau altul..

Câine întins pe podea

Este important să știți! Durerea este un semnal despre dezvoltarea unui proces patologic în organism. Suprimarea reacției dureroase servește doar ca metodă simptomatică de tratament, cauza dezvoltării acesteia nu este afectată de analgezice..

În funcție de gradul de localitate, analgezicele sunt împărțite în local și sistemic. Medicamentele topice sunt utilizate direct în zona dureroasă, analgezicele sistemice au un efect general, suprimând durerea în tot corpul. După tipul de acțiune, analgezicele sunt împărțite în mai multe tipuri. Să luăm în considerare fiecare dintre ele.

Analgezice narcotice

Aceste medicamente acționează direct asupra centrelor creierului, blocând parțial sau complet transmiterea impulsurilor de durere către acestea. Substanțele diferitelor structuri, medicamente naturale sau sintetice, au o mare activitate analgezică. Acționând asupra receptorilor opiacei ai sistemului nervos central, narcoticele produc o serie de efecte secundare neplăcute și uneori periculoase: provoacă somnolență, depresie respiratorie, greață.

Câinele este bolnav

Cu utilizarea prelungită a medicamentelor la un animal, ca și la o persoană, se dezvoltă dependența mentală. Prin urmare, analgezicele narcotice sunt prescrise în cursuri scurte și numai în cazuri excepționale: cu cancer sau forme severe de artrită, însoțite de dureri severe, precum și în perioada postoperatorie.

De la analgezicele narcotice din medicina veterinară se folosesc:

  • Tramadol analgezic opioid. Este uneori prescris pentru câinii mai în vârstă care suferă de dureri artritice persistente, precum și în timpul perioadei de reabilitare după operația de sterilizare..
  • Gabapentina analgezic neuropatic. Prescris pentru ameliorarea durerii cu nervii deteriorați.
  • Amantadină. Utilizat în tratamentul complex al bolilor articulațiilor și coloanei vertebrale, precum și pentru bolile oncologice.

Analgezice non-narcotice

Acesta este un grup destul de extins de analgezice, în funcție de mecanismul de acțiune, împărțit în mai multe grupuri.

Analgezice-antipiretice

Efectul lor analgezic este combinat cu acțiunea antipiretică. Câinilor li se prescriu astfel de medicamente pentru bolile însoțite de febră și durere. Cei mai populari reprezentanți ai acestui grup sunt Analgin, Amidopyrin, Antipyrin.

Acidul acetilsalicilic are un efect similar. Aspirina este un medicament de buget, este întotdeauna disponibilă, dar este considerată un medicament de unică folosință, deoarece are un efect iritant asupra mucoasei gastro-intestinale. Câinilor li se administrează acid acetilsalicilic de 2 ori pe zi după mese. Dozajul se determină la o rată de 5-10 mg / kg greutate animală. Animalelor cu boli inflamatorii ale stomacului și intestinelor nu trebuie să li se prescrie aspirină.

Ameliorarea durerii pentru câini

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

AINS (antiinflamatoare nesteroidiene), pe lângă analgezice și antipiretice, au un efect antiinflamator bine pronunțat. Aceste medicamente sunt considerate cele mai sigure analgezice, deoarece sunt bine tolerate de toate rasele de câini la orice vârstă. Medicamentele din grupul AINS reduc simultan temperatura corpului, ameliorează durerea, inflamația și umflarea țesuturilor. Acesta este singurul grup de analgezice care oferă nu numai ameliorarea simptomelor, ci și eliminarea cauzei bolii..

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sunt utilizate în chirurgia ortopedică și dentară, în tratamentul bolilor acute și cronice ale aparatului locomotor la câini: artrită, artroză, spondilită, sinovită. Aceste fonduri sunt, de asemenea, eficiente în ameliorarea durerii cronice sau a sindromului inflamator de diferite origini. Cel mai des folosit:

  • Butadionă (fenilbutazonă);
  • Rimadil;
  • Deracoxib;
  • Meloxicam.

Atenţie! Unele medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sunt strict interzise câinilor, această listă este destul de extinsă și include: Paracetamol, Ibuprofen, Ortofen, Diclofenac, Naproxen, Voltaren, Ketrolac, Ketorol, Metindol, Indometacin. Aceste medicamente pot provoca insuficiență renală sau leziuni ale mucoasei gastro-intestinale, până la dezvoltarea sângerărilor interne.

Analgezicul veterinar homeopatic Travmatin este, de asemenea, popular în medicina veterinară. Se folosește pentru ameliorarea durerii în traume, nașteri. Acest calmant nu are efecte secundare, nu are contraindicații, deci poate fi utilizat și la pui..

Traumatină pentru câini

Analgezice locale (externe)

Astfel de analgezice sunt utilizate pentru durerile articulare, în tratamentul rănilor și ulcerelor trofice, pentru a amorți câinele după o leziune. Veterinarii vorbesc bine despre următoarele produse: Lidocaină Spray, Traumatin Gel, Butadion (unguent), Hip Joint Cooling Relief Gel (ESPREE, Hong Kong).

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ce analgezic îi puteți oferi câinelui