Analgezice pentru pisici

Durerea este răspunsul fizic al organismului la factorii dăunători. Sindromul durerii face posibilă evitarea expunerii la astfel de factori, dar în același timp, se dezvoltă procese fiziopatologice care aduc rău organismului: crește tensiunea arterială, crește nivelul zahărului și cortizolului, iar respirația poate fi suprimată. Durerea intensă poate provoca șoc și moarte. Prin urmare, este necesar să se facă față durerii nu numai din cauza umanității, ci și a motivelor lor medicale. Faptul că un animal suferă este indicat de o schimbare a comportamentului său.

Pisică tristă

Simptomele durerii la o pisică pot include:

 • o creștere sau, dimpotrivă, o scădere a activității normale;
 • încercări de a se sustrage contactului cu o persoană până la manifestări de agresivitate;
 • pierderea poftei de mâncare;
 • o postură neobișnuită pe care animalul o ia în încercarea de a ameliora disconfortul;
 • mișcări constrânse;
 • schimbare constantă de loc;
 • salivaţie;
 • respirație rapidă și ritm cardiac.

Tipuri de analgezice veterinare

Medicamentele pentru ameliorarea durerii sunt împărțite în 2 tipuri:

 • Analgezice narcotice. Acestea sunt în principal medicamente pe bază de morfină (opioide). Aceste medicamente au un efect analgezic puternic, deoarece au un efect direct asupra sistemului nervos central, blocând centrul durerii din creier. În plus, opioidele acționează ca un hipnotic și sedativ.
 • Analgezice non-narcotice. Pentru anestezia animalelor de companie, medicamentele antiinflamatoare din grupul nesteroidian sunt prescrise cel mai adesea, multe dintre ele fiind utilizate și în tratamentul oamenilor. Medicamentele din această categorie fac față cu succes manifestărilor durerii moderate rezultate din inflamația articulațiilor sau a mușchilor sau a bolilor sistemului digestiv.

Pisică cu ochi albaștri

Atenţie! Pisicile sunt foarte sensibile la medicamente, deci trebuie să vă amintiți că ar trebui să li se administreze orice medicamente antialgice numai conform instrucțiunilor și sub supravegherea unui medic veterinar. Cea mai mică greșeală sub forma unui medicament sau doza acestuia poate duce la consecințe periculoase..

Analgezice pentru pisici

Numărul de medicamente pentru durere utilizate pentru tratarea pisicilor este destul de limitat. Acest lucru se datorează faptului că multe medicamente care sunt inofensive pentru alte animale sunt toxice pentru pisici..

Analgezice narcotice

Animalelor, și în special pisicilor, li se prescriu atât medicamente naturale, cât și medicamente sintetice în cazuri excepționale: dau un sindrom de dependență, pot provoca reacții adverse severe și este problematic să le cumpărați la o farmacie veterinară. Analgezicele narcotice adaptate pentru pisici includ:

 • Tramadol, Fentanil. Analgezice opioide care pot trata durerea severă de la traume sau tumori maligne. Reacții adverse posibile: vărsături, somnolență, diaree. Forma de eliberare a tabletelor, capsulelor, picăturilor, fiolelor. Distribuite pe bază de rețetă, prețuri aproximative: 10 fiole de tramadol cu ​​o capacitate de 2 ml costă aproximativ 200 de ruble, 5 fiole de fentanil - 48 ÷ 50 ruble. Plasturii de fentanil sunt disponibili ca calmant local și pot fi folosiți și la animalele de companie.
 • Omnopon. Un narcotic analgezic care este un amestec de morfină, codeină, noscapină, tebaină și papaverină. Ameliorează bine durerile post-traumatice și postoperatorii, precum și durerile de natură oncologică. În caz de supradozaj, poate produce efecte secundare caracteristice medicamentelor - poate provoca slăbiciune musculară, somnolență, vărsături și depresie respiratorie. Disponibil ca soluție injectabilă 1% sau 2%, vândut pe bază de rețetă.
 • Codeină. Derivatul opioid metilmorfină este mai puțin eficient decât fentanilul și tramadolul. Conceput pentru ameliorarea durerii moderate. Administrarea de codeină poate provoca vărsături, constipație, aversiune față de alimente și letargie la pisici. Disponibil sub formă de tablete și soluții injectabile, vândute pe bază de rețetă. Ambalajul cu codeină (blister de 10 comprimate) costă 42 ÷ 45 ruble.

Analgezice pentru pisici

Informații utile! Ori de câte ori este posibil, analgezicele narcotice se administrează cel mai bine pisicii prin injecție. Dacă medicamentul este administrat pe cale orală, poate irita mucoasa stomacului, care este subțire și ușor de deteriorat la pisici..

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene

Aceste medicamente nu numai că opresc atacurile de durere, ci și elimină cauza și, spre deosebire de droguri, nu provoacă dependență. Cu toate acestea, în cazul sindromului durerii severe cauzate de vătămări grave, intervenții chirurgicale sau cancer, este posibil ca medicamentele din acest grup să nu fie suficient de eficiente. Există AINS specializate pentru animale de companie:

 • Ketofen. Un analgezic al grupului de acid carboxilic, elimină în mod eficient simptomele durerii și inflamația. Disponibil în tablete, soluții injectabile, există și geluri și unguente cu ketofen. Un pachet de medicament (10 comprimate) costă 425 ÷ 515 ruble.
 • Quadrisol (ingredient activ vedaprofen). Este recomandat pentru boli ale aparatului locomotor, practic nu dă efecte secundare și, prin urmare, poate fi utilizat mult timp. Forma de eliberare - gel pentru uz intern.
 • Ketonal. Substanța activă este ketoprofenul, un derivat al acidului propionic. Forma de eliberare este tablete pentru uz intern, soluție injectabilă și gel pentru uz extern. Are un efect analgezic destul de puternic, prin urmare poate fi utilizat pentru ameliorarea durerii post-traumatice și postoperatorii, precum și pentru ameliorarea durerii în cancer. Pentru 20 de tablete de Ketonal, trebuie să plătiți între 230 și 260 de ruble.

Prudență! Există un medicament cu un nume similar cu Ketonal. Acesta este Ketorol, un medicament puternic care este strict interzis pentru pisici. Chiar și cea mai mică doză de Ketorol provoacă sângerări gastrice la animale.

 • Meloxicam. AINS din grupul oxicam, disponibile în tablete și fiole, efectul analgezic și antiinflamator este moderat. Pentru pisici, este utilizat în principal în tratamentul bolilor osoase și în perioada de reabilitare după rănire sau intervenție chirurgicală. Poate provoca tulburări digestive dacă este luat pentru o perioadă lungă de timp. Costul mediu al unui pachet de Meloxivam (10 comprimate) este de aproximativ 150 de ruble.
 • Rimadil. Ingredientul activ este carprofenul. Medicamentul este produs sub două forme: soluție injectabilă și tablete. Pisicile sunt prescrise pentru a ameliora umflarea și durerea în perioada postoperatorie, cu leziuni, boli inflamatorii ale sistemului musculo-scheletic. Efectele secundare sunt rare, sunt tipice pentru majoritatea AINS și sunt ușoare. Rimadil este unul dintre cele mai scumpe medicamente veterinare: costul a 20 de comprimate - de la 500 de ruble.
 • Vetalgin. AINS cu acțiune largă combinate pe bază de clorhidrat de drotaverină și diclofenac de sodiu. Se utilizează pentru ameliorarea durerii în urolitiază, spasme ale mușchilor netezi ai tractului gastro-intestinal, boli ale oaselor și articulațiilor. Pentru pisici, este disponibil în tablete care conțin 0,4 mg diclofenac și 2,4 mg drotaverină. Cu doza corectă, nu există efecte secundare. Ambalarea Vetalgin (blister cu 10 comprimate) costă 45 ÷ 55 ruble.

Analgezice pentru pisici

Atenţie! Datorită efectului iritant asupra mucoasei gastrice, medicamentele antialgice din grupul AINS se recomandă să fie hrănite pisicilor după mese.

Pentru ameliorarea durerii la pisici, așa cum este prescris de un medic veterinar, se utilizează și medicamente destinate oamenilor, doza lor fiind aproximativ aceeași cu cea a copiilor sub 3 ani. În lista permiselor:

 • Acid acetilsalicilic;
 • Papaverină,
 • No-shpu;
 • Baralgin;
 • Analgin;
 • Amidopirină;
 • Butadion.

Toate dozele de analgezice pentru pisici indicate în instrucțiunile pentru medicamente sunt orientative. La prescrierea acestui sau altui medicament, o doză unică și zilnică este calculată de medicul veterinar, în funcție de greutatea și vârsta animalului, precum și de severitatea sindromului durerii..

De asemenea, puteți adresa o întrebare medicului veterinar intern al site-ului nostru, care vă va răspunde cât mai curând posibil în caseta de comentarii de mai jos..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Analgezice pentru pisici