Lundehund norvegian

Lundehundul norvegian este un câine de vânătoare extrem de specializat, cu o construcție anatomică unică, care îi permite să urce cu îndemânare în roci și înfășurând vizuini înguste. Din cele mai vechi timpuri a fost folosit pentru vânătoarea păsărilor marine. În exterior, este un câine mic, de culoare alb-roșcat, cu par scurt, cu bot ascuțit și urechi erecte. Din fire, energic, vesel și alert. Rasa este destul de rară.

Trei Lundehund norvegieni

Numele rasei provine din două cuvinte norvegiene: lunde - „fundătură” și hund - „câine”.

Câinii mici erau folosiți pentru a vâna puffini, care erau o sursă valoroasă de carne și puf. Aceste păsări își aranjează cuiburile în crăpături de stâncă greu accesibile și vizuini adânci. Lundehund s-ar putea strecura în locurile de cuib și ar putea aduce prada proprietarului cu grijă. Good Lundehund ar putea lua aproximativ 70 de puffini pe noapte. Au fost folosite și pentru colectarea ouălor. Uneori, Lundehund este numit norvegian Laika, ceea ce nu este pe deplin corect. Nici în exterior, nici în stilul de lucru, el nu arată ca un husky, spre deosebire de Norvegianul Elkhund sau buhunda.

De la mijlocul secolului al XIX-lea, Tupikov a început să fie prins cu plase, nevoia unui câine a dispărut. În plus, populația din regiunile nordice ale Norvegiei a scăzut semnificativ. Lundehund a supraviețuit doar pe insula Vereuil, unde localnicii au apreciat tradițiile și au protejat rasa de reproducere încrucișată. Acești câini din secolul XX au servit ca bază pentru renașterea rasei. După multe eșecuri, numărul efectivelor de animale a crescut. Scandinavian Kennel Club a aprobat standardul în 1943. În 1961, rasa a fost recunoscută de Asociația Internațională Cinologică sub numele de Lundehund norvegian. Astăzi există aproximativ 2.000 de Lundehund norvegieni în lume, aproximativ un sfert dintre ei trăiesc în Norvegia.

Astăzi, vânătoarea de puffini este interzisă, dar abilitățile unice ale lui Lundehund au fost utile în altă zonă. Pe aeroportul Langnes din Tromsø, trei Lundehunds sunt folosite pentru a colecta ouăle de pescăruși și alte păsări. Se știe că păsările reprezintă un mare pericol pentru aeronave și o scădere a numărului lor va crește siguranța zborului..

Aspect

Norvegianul Lundhund este un câine mic, asemănător unui spitz, cu un format ușor alungit. Se exprimă dimorfismul sexual.

 • înălțimea la greabănul masculilor - 35-38 cm, greutate - aproximativ 7 kg;
 • înălțimea la cățelele greabanului - 32-35 cm, greutatea - aproximativ 6 kg.

La o examinare mai atentă, devine evident că Lundehundul norvegian are trăsături anatomice unice:

 • Datorită gâtului foarte mobil, Lundehund își poate înclina capul înapoi, astfel încât nasul să atingă spatele;
 • Toate articulațiile membrelor anterioare sunt extrem de mobile;
 • Pupila ochilor aurii este înconjurată de o margine întunecată;
 • Cartilajul urechii este capabil să se retragă și să se plieze, închizând strâns canalul urechii.
 • Picioarele din față sunt ușor întoarse spre exterior și au cel puțin 6 degete, dintre care 5 se sprijină pe sol. Degetele interioare împărtășesc un sistem comun de ligamente și musculatură. Există 8 perne, nu 5;
 • Piciorul posterior are, de asemenea, 2 degete suplimentare și 7 tampoane.

Toate aceste caracteristici permit Lundehunds să fie adevărați alpiniști, capabili să urce pe pietre, să urce în crăpăturile înguste ale peșterilor și în vizuinele înfășurate de puffini..

Capul este de lățime medie, cu linii clare. Craniul este ușor rotund. Stopul se pronunță. Botul este de lungime medie, în formă de pană, cu o punte nazală ușor convexă. Mușcătură de foarfecă. Ochii sunt așezați ușor oblic, nu proeminenți, de culoare maroniu-gălbuie. Urechile sunt triunghiulare, largi la bază, erecte, foarte mobile. Gât de lungime medie, puternic, cu guler proeminent.

Corp ușor întins. Linia de sus este dreaptă. Crupul este ușor înclinat. Pieptul este de lățime medie, destul de adânc și spațios. Abdomenul este moderat ascuns. Coada este așezată moderat de înaltă, de lungime medie, bine acoperită de păr, purtată în inel sau trasă în jos. Picioarele anterioare sunt drepte, cu o angulație moderată. Sferturile posterioare sunt așezate destul de îngust, puternic, muscular. Picioarele ovale, ușor întoarse spre exterior.

Blana este formată dintr-un păr de gardă dens și destul de grosier și un substrat moale. Pe cap și pe partea din față a membrelor, părul este scurt. Mai lung pe gât, pe spatele picioarelor din spate și pe coadă. Culoarea este întotdeauna combinată cu alb, de la roșu la roșu, cu capete mai mult sau mai puțin înnegrite ale părului.

cum arată un lundehund norvegian

Caracter și comportament

Prietenos, inteligent și curios, norvegianul Lundehund este un minunat câine de familie și însoțitor. Este dur, energic și vesel, cu un instinct pronunțat de vânătoare și cu dorința de a-l urmări. Se înțelege bine cu copiii mai mari. Iubește jocurile în aer liber și încărcarea. Cunoscut și pentru abilitatea sa de a ridica obiecte cu labele și de a se juca cu ele ca o pisică. Se atașează tuturor membrilor familiei, neîncrezători față de străini, dar fără agresivitate exprimată.

Norvegianul Lundehund este un câine dominant, încrezător. Poate fi furios cu străinii, în special cu bărbații. Capabil să arate dinții, chiar dacă adversarul este depășit. Se alătură altor animale de companie. Urmează strict ierarhia.

Lundehund este prietenos și sociabil. Poate fi un însoțitor în plimbări lungi, excursii lungi și orice alte activități planificate de proprietar. Personajul lui Lundehund are o parte din încăpățânare și independență. Este rapid, intenționat și foarte independent. Cu o educație potrivită, ascultătoare și orientată către proprietar. Învață destul de ușor și este întotdeauna fericit să lucreze împreună. Potrivit pentru diverse sporturi: agilitate, freestyle, ascultare, trekking și altele.

rasă neobișnuită - Lundehund norvegian

Caracteristicile conținutului

Lundehund-ul norvegian se adaptează bine la diferite condiții de viață și climat. Tolerează bine vremea rece și nu rămâne singur prea mult timp. Are nevoie de plimbări lungi și stres mental, capacitatea de a alerga mult, de a interacționa cu proprietarul sau cu alți câini. Nu este cea mai bună alegere pentru un apartament.

Opțiunea ideală pentru un Lundehund ar fi să locuiți într-o curte spațioasă cu un pachet de alți câini din aceeași rasă. Abilitatea de a petrece mult timp în mișcare și de a realiza talente înnăscute de vânătoare.

Îngrijire

Îngrijirea Lundehund nu este dificilă. Câinele este capabil să-și monitorizeze în mod independent igiena. Proprietarul trebuie să urmeze doar o serie de proceduri standard:

 • Periați haina periodic;
 • Scăldat la fiecare 3-4 luni;
 • Păstrați ochii și urechile curate;
 • Spălați-vă dinții în mod regulat pentru a evita calculul și alte probleme dentare;
 • Tăiați ghearele în timp util dacă nu se macină singure.

Lundehund este opțional. Cu toate acestea, unii proprietari își încălzesc câinii pe vreme geroasă, iar pe timp de ploaie poartă salopetă și botine pentru a-i proteja de umiditate și murdărie..

catelus lundehund

Speranța de viață a sănătății

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Lundehund norvegian