Descrierea simptomelor și tratamentul otrăvirii câinilor la domiciliu

Tratamentul otrăvirii la câini

În acest articol, voi vorbi despre otrăvirea câinilor și tratamentul la domiciliu. Voi enumera principalele semne și simptome ale bolii. Vă voi spune cum să acordați primul ajutor unui câine cu intoxicație alimentară. Voi descrie o dietă pentru un câine după intoxicație și măsuri preventive pentru prevenirea bolii.

Intoxicația sau intoxicația este o afecțiune a unei tulburări a funcțiilor vitale ale unui organism viu, care rezultă din pătrunderea în acesta a otrăvurilor sau a toxinelor..

Principalele cauze ale otrăvirii la câini

Câini scavenger.

În condiții de viață pe stradă, pot mânca resturi și carne de alte animale, mari și mici. Este normal ca câinii să adulmece totul în calea lor, studiind teritoriul și ce se află pe el. Dacă mirosul de la ceva atrage interesul, atunci animalul de companie îl gustă și îl mănâncă instinctiv.

Adesea, ceea ce ridică animalele pe stradă nu este doar necomestibil, ci și periculos pentru sănătate. Mergând, mai ales fără supravegherea proprietarului, câinele poate mânca deșeuri alimentare fermentate alterate, un cadavru putrezit al unui rozător, particule de produse chimice de uz casnic, mesteca o plantă periculoasă pentru sănătate sau poate înghiți o substanță otrăvitoare..

De asemenea, un câine poate fi otrăvit fără a ieși afară dacă proprietarul este neatent. Scoaterea medicamentelor de pe masă, evacuarea unui sac cu pudră de spălat, ieșirea din podea cu substanțe chimice vărsate pentru câine nu va fi un efort..

Hrănirea unui animal de companie cu mâncare învechită sau o cantitate mare de tripă duce, de asemenea, la intoxicație. Consecințele sunt grave și necesită ajutor urgent de la o persoană..

Reacțiile organismului la astfel de alimente sunt diferite. Gravitatea stării câinelui după o astfel de masă depinde de toxicitatea substanței și de sănătatea câinelui în sine.

Fiecare proprietar ar trebui să știe cum să ajute rapid un prieten cu patru picioare în caz de intoxicație alimentară.
Cel mai adesea, câinii sunt otrăviți mâncând ceva pe stradă.
Cel mai adesea, câinii sunt otrăviți mâncând ceva pe stradă.

Simptome

Intoxicația la animale este alimentară și nealimentară.

Severitatea și simptomele intoxicației alimentare și non-alimentare sunt diferite.

Este posibil să recunoaștem că un prieten cu patru picioare a fost otrăvit și are nevoie de ajutor prin simptomele generale caracteristice otrăvirii alimentare:

 • letargie, somnolență, apatie;
 • amețeli, manifestate prin afectarea coordonării mișcării;
 • sete intensă;
 • respirație rapidă;
 • indigestie (principalul simptom al bolii): vărsături, diaree;
 • miros neplăcut neobișnuit din gură.

Deteriorarea stării câinelui se dezvoltă în medie la două ore după ingestia unei substanțe toxice.

În cazul intoxicațiilor alimentare cronice prelungite, de exemplu, cu o dietă excesivă de proteine ​​sau consumând alimente alterate învechite, sunt posibile și alte simptome necaracteristice ale alimentelor:

 • schimbarea culorii și mirosului urinei și fecalelor;
 • pătarea stratului și pierderea excesivă a acestuia;
 • seboree (mătreață sau descuamare severă a pielii);
 • încetinirea creșterii și creșterea în greutate.

În caz de otrăvire nealimentară, de exemplu, otrăvuri (în special șobolani), substanțe chimice grele, simptomele bolii sunt mai luminoase și se dezvoltă mai repede.

Intoxicația cu șobolanii este considerată una dintre cele mai severe
Intoxicația cu șobolanii este considerată una dintre cele mai severe

În acest caz, animalul de companie este observat:

 • creșterea temperaturii;
 • sângerare (nazal și gingival);
 • respiratie dificila;
 • sindromul durerii severe;
 • pierderea conștienței;
 • convulsii.
În caz de otrăvire nealimentară, este necesară spitalizarea urgentă a câinelui.

În clinica veterinară, câinelui i se vor da picături, se vor injecta seruri antitoxice și se vor face injecțiile necesare pentru tratarea animalului de companie. Va fi imposibil să efectuați astfel de manipulări acasă..

Tratament la domiciliu

În caz de intoxicație alimentară, vă puteți ajuta singur animalul de companie.

Primul pas în reabilitarea câinelui este îndepărtarea urgentă a substanței toxice din corp. Pentru a face acest lucru, animalul de companie trebuie să provoace vărsături. La câini, sarea de masă funcționează bine pentru a stimula călușarea. Trebuie să fie turnat pe rădăcina limbii, nu mai mult de un vârf de vârf.

După ce câinele vomită, este necesar să se dea un absorbant: cărbune activ sau smect.

Absorbanții leagă substanțele toxice din organism și le învelesc. Pentru ca astfel de conexiuni să iasă, este necesară o cantitate suficientă de apă. În timpul vărsăturilor și al consumului de lichide din abundență, câinele va continua să gâscă, astfel încât animalul de companie trebuie să primească puțină apă.

La fiecare 10-15 minute, se toarnă o lingură de apă rece în gură. Dacă animalul de companie vrea să bea singur, atunci trebuie să oferiți un castron cu apă.

Dacă otrăvirea este severă, câinelui trebuie să i se administreze o clismă, aceasta va atenua și starea și va ajuta la eliminarea rapidă a toxinelor.

Dacă otrăvirea este severă, câinele are nevoie de o clismă.
Dacă otrăvirea este severă, câinele are nevoie de o clismă.

Dieta pentru un câine otrăvit

Un câine otrăvit are nevoie de o dietă în primele zile de reabilitare. În prima zi, mâncarea trebuie exclusă complet, nu trebuie dat nimic. Dați numai apă rece purificată de băut.

În a doua zi, puteți începe să vă hrăniți încet. Dacă câinele mănâncă mâncare, în primele zile trebuie să o înmuiați cu apă până la o consistență moale. Mâncarea solidă și grosieră va fi dificilă pentru stomacul și intestinele iritate.

Dacă câinele mănâncă de pe o masă umană, alimentele lactate și grase ar trebui eliminate complet până la recuperarea completă. Dați terci subțire. Puteți adăuga niște piure de carne slabă pentru aromă..

Prevenirea

Cea mai bună prevenire va fi controlul câinelui în timp ce merge (astfel încât câinele să nu ridice obiecte necunoscute de la sol).

Acasă, trebuie să curățați produsele chimice și medicamentele de uz casnic în locurile în care câinele nu poate ajunge la ele.

Trebuie să vă hrăniți animalul de companie fie cu alimente industriale profesionale de înaltă calitate în conformitate cu termenul de valabilitate, fie cu alimente proaspete de casă.

În acest articol, am vorbit despre otrăvirea la câini. Enumerați principalele cauze și simptome. Ea a spus cum să acorde primul ajutor unui câine cu intoxicație alimentară. A descris o dietă pentru un câine după intoxicație și măsuri preventive pentru prevenirea bolii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea simptomelor și tratamentul otrăvirii câinilor la domiciliu