Boli de burgeri: simptome și tratament la domiciliu

Sănătatea perrușorului depinde de condițiile în care este păstrat. Adesea cauza bolii și chiar a morții unui animal de companie este nerespectarea igienei păsării, a cuștilor acesteia, precum și a alimentației necorespunzătoare. Astfel de papagali au o imunitate bună, dar cu o întreținere fără scrupule, chiar și o pasăre sănătoasă poate fi distrusă. Pentru a preveni bolile animalelor de companie, trebuie să cunoașteți motivele apariției acestora..

1 Cum se distinge un papagal bolnav de unul sănătos

Cu multă grijă mugurii trăiesc în medie 16-18 ani acasă. Un indicator al sănătății unui animal de companie este aspectul său. Dacă nu este bolnav de nimic, atunci culoarea penelor sale este bogată și strălucitoare, iar penajul în sine este lucios și strălucitor. Ochii ar trebui să fie larg deschiși, iar privirea să fie curioasă și expresivă. Un papagal sănătos este întotdeauna vesel, se joacă cu bucurie într-o cușcă și face contact cu bucurie. Când o pasăre se îmbolnăvește, aspectul și comportamentul ei se schimbă..

Se observă următoarele simptome generale ale afecțiunilor:

 • somn prelungit;
 • sete constantă;
 • strănuturi frecvente cu mucus din nas;
 • adulmec și respirație grea;
 • activitate scăzută;
 • aspect slab de penaj;
 • diaree;
 • apariția de creșteri la nivelul picioarelor și inflamația articulațiilor.

Bolile budgerigarelor au diverse cauze, prin urmare sunt împărțite în mod convențional în următoarele tipuri:

 • boli infecțioase;
 • boli de natură parazitară;
 • afecțiuni cauzate de încălcarea regulilor de conținut.

2 Simptomele bolilor

Papagalii sănătoși ciripesc, zboară prin cameră, comunică cu proprietarul. Orice abatere de la comportamentul obișnuit ar trebui să alerteze proprietarul. Cele mai frecvente simptome ale bolii includ:

Ce ar trebui să fie alarmantSimptome
GunoiPrimul semn al bolii este schimbarea deșeurilor. Poate fi lichid sau prea dens, de culoare portocalie sau galbenă, cu pete negre, maronii sau ruginite. Astfel de simptome pot indica o infecție bacteriană, otrăvire sau deteriorarea organelor interne. Pasărea trebuie să fie arătată urgent medicului, deoarece moare rapid din cauza deshidratării
PenePenajul este, de asemenea, alarmant. La un papagal sănătos, este neted și strălucitor. Un animal de companie bolnav râde adesea, încetează să facă curățenie și arată neîngrijit. Dacă penele sunt pătate în excremente, atunci acesta este un simptom al infecțiilor bacteriene. Se poate observa topirea cu expunerea completă a corpului. Acest lucru este cauzat de paraziți externi: purici, mâncătoare de pene sau căpușe
Ceara (zona pielii deasupra ciocului)Această parte indică întotdeauna problemele de sănătate ale păsării. Un papagal bolnav are următoarele simptome: peeling, mucus din ceară, inflamație, întunecare sau roșeață. Acest lucru indică un dezechilibru hormonal, o lipsă de vitamine, prezența unei ciuperci sau a acarienilor
OchiO pasăre sănătoasă are un aspect curios și pătrunzător. Ochii încețoșați, rularea corneei și producția de mucus sunt semne rele. Acest lucru poate indica deficit de vitamine, leziuni oculare, conjunctivită, viruși, răceli, infecții fungice sau bacteriene.
SuflareUn animal de companie bolnav respiră cu gura deschisă și își ridică coada paralel cu podeaua. De asemenea, pasărea poate tuse, strănut, are nasul curgător. Această afecțiune indică o reacție alergică sau rece.

3 Boli cu caracter parazitar

Bolile de budgerigar sunt variate. Se pot infecta cu diverși paraziți care pot provoca mari daune păsărilor..

Sunt afectați atât de viermi, cât și de acarieni - scabie, trahee și pene.

3.1 Păduchii de mestecat

Păduchii puf sunt acarieni de pană. Se așează pe corpul unui papagal și încep să se hrănească cu solzi de piele keratinizată și particule de pene, precum și cu sânge care apare la pieptănare. Păduchii pufului afectează negativ arborele de pană, ducând la distrugerea sa treptată. După un timp, pasărea devine practic chel.

Animalul de companie își pierde pofta de mâncare și suferă de insomnie. Paraziții îl bântuie non-stop. Penajul devine plictisitor, estompat, ciufulit. Pete chele apar pe stomac, cap și sub aripi, care ulterior sunt acoperite cu o crustă asemănătoare crustelor. O boală neglijată duce la epuizare severă și slăbire a corpului și apoi la moartea păsării.

Pentru a scăpa de păduchii de mestecat, utilizați Frontline. Distribuiți-l pe toată suprafața penelor și a corpului. După 2 săptămâni, tratamentul se repetă. În schimb, puteți utiliza 0,1% otodectină. Se scurge dintr-o seringă pe spatele capului păsării și, după 5 zile, procedura se repetă.

3.2 Acarianul scabiei

Budgerigars pot fi afectate de acarienii mâncărime. Se așează pe corp, sub pene și pe pielea labelor. Parazitul piciorului împiedică pasărea să se miște în jurul cuștii. Dacă corpul este rănit, penele din zonele afectate cad, iar pielea devine roșie și inflamată. După ce a fost diagnosticată această boală, pasărea este scoasă din cușcă și este dezinfectată cu toate obiectele de uz casnic ale animalului de companie..

Papagalul este tratat pentru căpușă după cum urmează:

 • zonele afectate sunt lubrifiate cu glicerină;
 • labele se spală cu apă caldă folosind săpun verde;
 • îndepărtați creșterile de pe labe cu o pensetă;
 • tratați-le cu terebentină sau unguent anti-crustă.

Penele sunt impregnate cu un decoct de tutun sau makhorka. La început, fac acest lucru de mai multe ori pe zi, apoi de 2 ori pe săptămână până la recuperarea completă..

3.3 Parazit traheal

Dacă un papagal este lovit de un acarian traheal, atunci deseori începe să-și arunce capul înapoi, iar respirația lui devine șuierătoare și dificilă, se observă regurgitare a alimentelor consumate și tuse frecventă. Unii dintre paraziți rămân în trahee, iar restul trec în plămâni, motiv pentru care irită membrana mucoasă de acolo și provoacă tuse crescută și producerea de mucus. Dacă această boală nu este tratată, animalul de companie va muri de sufocare..

O pasăre bolnavă este plasată într-o cușcă separată și tratată cu Ivermectină. Ca urmare, terminațiile nervoase ale paraziților sunt distruse, ceea ce duce la moartea lor.. Tratamentul durează 2 săptămâni, deoarece remediul acționează exclusiv asupra acarienilor maturi fără a le distruge ouăle.

3.4 Viermi

Dacă periculosul este afectat de viermi, pierde în greutate, slăbește, funcțiile sale de protecție ale corpului scad, deoarece paraziții afectează mucoasa intestinală. Pasărea devine foarte susceptibilă la diferite infecții. Cel mai adesea, animalele de companie au viermi rotunzi, capilare și tenii..

Viermii rotunzi pot duce la blocaje intestinale deoarece locuiesc în intestinul subțire. Capilarele trăiesc, de asemenea, în această parte a intestinului. Ouăle lor rămân infecțioase pe tot parcursul anului, crescând șansele de reinfecție. Viermii de bandă afectează papagalii foarte rar.. Pentru a distruge paraziții, utilizați medicamente Panacur sau Albendazole.

4 Boli infecțioase

Bolile infecțioase sunt cele mai dificil de tratat. Pentru o recuperare rapidă, trebuie să respectați cu strictețe regulile de igienă atunci când aveți grijă de muguri și utilizați suplimente de vitamine.

Cele mai frecvente boli infecțioase includ:

 • Psittacoza (psittacoza). Aceasta este o boală cauzată de clamidofili. Pasărea își pierde pofta de mâncare, devine apatică, respiră greu. Are pleoapele lipite, umflarea ochilor, deversare din anus, curgerea nasului sever. Infecția are loc prin contactul cu vectori de infecție - porumbei, vrăbiile, păsările de curte. Pentru a vindeca boala, medicul prescrie antibiotice puternice, de exemplu, Doxiciclina, Vibramicina, Eritromicina, Levomicetina.
 • Micoplasmoza. Cu această boală, penele din jurul ochilor devin umede, culoarea ciocului devine palidă, pasărea își pierde pofta de mâncare, are dificultăți de respirație și strănut. Boala se transmite prin picături aeriene, prin alimente sau echipamente. Pentru a vindeca un animal de companie, este prescris medicamentul Baytril, diluat în apă.
 • Salmoneloză. Este o boală infecțioasă cauzată de Salmonella E. coli. Semne ale bolii - conjunctivită, diaree, epuizare generală. Infecția are loc prin apă și hrană sau prin contactul fizic cu alte păsări. Salmoneloza se transmite oamenilor. Tratamentul se efectuează cu antibiotice - Levomycetin, Syntomycin, Biomycin sau Furazolidone.
 • Tuberculoză. Pasărea este infectată prin furaje infectate sau căi respiratorii. Animalul de companie slăbește, slăbește, căscă și tușește. Această boală în budgerigars nu este vindecată, deci trebuie distruse.

5 Afecțiuni cauzate de încălcarea regulilor de izolare

Bolile de budgerigar sunt adesea asociate cu hrănirea și întreținerea necorespunzătoare. Dacă dați păsării numai cereale, hrăniți-o cu ierburi, fructe și legume, atunci se îmbolnăvește. Animalul de companie este, de asemenea, rănit de un exces sau de o lipsă de minerale și vitamine din dietă.. Bolile posibile includ următoarele:

AfecțiuneDescriere
OtrăvireMotivul este mâncarea de proastă calitate, apa slabă, utilizarea alimentelor interzise. Papagalul are diaree, vărsături, refuză mâncarea, slăbește. Tratamentul se efectuează cu cărbune activ. Pentru aceasta, o tabletă este diluată în apă și lipită la animalul de companie. Este necesar să se administreze Smecta și Enterosgel
GutăDacă proprietarul hrănește pasărea de la masa sa, atunci metabolismul acesteia este deranjat, rinichii eșuează și nodurile apar pe labe. Animalul de companie cu greu poate sta pe picioare și obosește repede. Tratamentul este recomandat într-o clinică veterinară, unde pasărea este supusă unei diete stricte, care exclude proteinele animale. Prescrieți medicamente care descompun sărurile de acid uric, cum ar fi Tetran sau Atofan. Nodulii care apar pe picioare sunt îndepărtați
ReceDin cauza curenților de aer, a apei reci din vasul de băut, a încălcării temperaturii, papagalul se răcește. De multe ori începe să înghită, să tremure, să strănută, apare scurgerea din nas. În primul rând, pasărea trebuie încălzită prin plasarea unei lămpi de masă lângă cușcă. Infuzia de mușețel se toarnă în bolul de băut și se adaugă miere. La tuse, inhalarea se face - o ceașcă de apă fierbinte este plasată lângă colivie și o picătură de ulei de eucalipt este picurată în ea. În cazurile severe, se prescrie Sulfadimezin sau Streptocid
Boala gușeiBoala apare din cauza apei murdare și a alimentelor sărace, a inhalării substanțelor nocive, de exemplu, fum, hrănire monotonă, patologii ale sistemului pulmonar. Inflamația gușei duce rapid la moartea animalului de companie. Tratamentul se efectuează cu remedii homeopate folosind Carsil pentru a susține funcția hepatică. Gușa se spală cu soluție de acid boric 3% și soluție de sodiu 5%. Mâncarea trebuie să fie moale

Bolile de budgerigar pot fi evitate prin îngrijirea adecvată a acestora și nu plasarea cuștii în lumina directă a soarelui vara și în curenții de iarnă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli de burgeri: simptome și tratament la domiciliu