Bolile iepurilor, simptomele și tratamentul acestora

Tipuri de boliLista bolilor de iepure include mai mult de 25 de boli infecțioase și neinfecțioase. Și după cum arată practica, tratarea iepurilor pentru multe boli infecțioase pur și simplu nu are sens. Această activitate este adesea destul de supărătoare, foarte costisitoare și, din păcate, nu întotdeauna reușită. La urma urmei, un iepure care și-a revenit este un purtător de bacil al infecției, imunitatea acestuia este slăbită, prin urmare un astfel de iepure nu este permis pentru reproducere ulterioară. În cel mai bun caz, poate fi folosit doar pe carne..

Dar dacă un iepure bolnav are o valoare deosebită pentru crescător, atunci merită totuși să încerci să-l vindeci.

Boli infecțioase ale iepurilor, simptomele și tratamentul acestora

Stomatita infecțioasă

Iepurii tineri cu vârsta de până la trei luni și femelele sunt cele mai sensibile la virus. Mortalitatea animală ajunge la 30-50%.

Semne ale bolii:

 • limbă ulcerată cu înveliș alb;
 • inflamația mucoasei bucale;
 • salivație abundentă;
 • diaree.

Când un iepure salivează, blana de pe bărbie, gât și pălărie devine umedă. Labele devin, de asemenea, umede, pe măsură ce iepurele își freacă botul cu ele. Este mai bine să scoateți imediat astfel de animale din turmă..

Pentru a trata iepurii bolnavi și apropiați de mai multe ori pe zi, cavitatea bucală este lubrifiată cu alcool sau o soluție de sulfat de cupru.

De asemenea, în tratamentul stomatitei, se utilizează pulbere albă de streptocid: în interior și în exterior, care este turnată în gura iepurelui cu 0,2 g. de mai multe ori pe zi și în același timp presară botul.

Mixomatoza

O boală epidemică acută, a cărei sursă sunt animale infectate cu virusul. Vectorii principali sunt țânțarii, puricii, căpușele din mai până în octombrie.

Semne de mixomatoză:

 • umflarea pleoapelor și a anusului;
 • tumori oriunde pe corp;
 • conjunctivită;
 • pete subtile pe urechi.

Bolile iepurilorBoala nu este vindecată, cazurile de recuperare apar doar dacă boala are o formă ușoară (așa-numita nodulară).

Singura modalitate de prevenire a infecției este vaccinarea efectivelor de turme începând cu vârsta de 30 de zile de iepuri. Strict după 3 luni, se efectuează revaccinarea împotriva mixomatozei. Durata imunității care protejează iepurii de virus este de 9 luni, prin urmare animalele sunt vaccinate la 8 luni după revaccinare (revaccinare).

Rinita infecțioasă (rinită contagioasă)

Cauza unei rinite contagioase la iepuri este microorganismele - pasteurella, care sunt prezente în mod constant în organism chiar și la iepuri sănătoși. Cu toate acestea, boala se aprinde cu o imunitate slăbită, care este provocată de curenți constanți, condiții nesanitare în iepure și nutriție dezechilibrată. Recuperarea cu succes se observă la 65% dintre persoanele bolnave.

Perioada de incubație a bolii este de la 3 la 6 zile.

Semne de rinită infecțioasă:

 • strănuturi frecvente și curgerea nasului;
 • scurgere purulentă din nas (care semnalează că infecția a intrat în plămâni).

În timpul tratamentului bTratament antibiotic pentru iepuriTimp de 10-14 zile, instilarea a 5 picături de medicament antimicrobian în fiecare nară se efectuează cu o pipetă la iepuri în scopul tratamentului. Pentru tratamentul pasteurelozei, antibioticul biomicină este, de asemenea, prescris intramuscular..

Debutul bolii este posibil la iepurii de orice vârstă, dar cel mai adesea boala se remarcă primăvara și toamna. Dacă nasul curge cauzat de o răceală obișnuită nu este tratat la iepuri, atunci în majoritatea cazurilor se transformă într-o formă infecțioasă a unei răceli obișnuite..

Pasteureloza (septicemie hemoragică)

Agentul cauzal al pasteurelozei este pasteurella de iepure, un bacil din familia Pasteurella care trăiește pe membranele mucoase ale căilor respiratorii superioare. Perioada de incubație este de 5 zile. Mortalitatea variază de la 15 la 70% din cazuri.

Semne ale bolii:

 • creșterea temperaturii la 40 ° C și peste;
 • slăbiciune, letargie;
 • respirație rapidă;
 • descărcare de mucus din ochi și puroi din nas;
 • balonare și tulburări ale tractului gastro-intestinal.

Când este tratat înTratamentul bolii iepuriloracest efectiv de turmă (nu numai bolnavi, ci și iepuri sănătoși) este injectat o dată cu teramicină sau de două ori cu un interval de 8-10 ore o soluție de biomicină.

Toate animalele adulte din turmă sunt vaccinate împotriva pasteurelozei pentru profilaxie. Procedura se repetă după 7 zile. Iepurii tineri sunt injectați cu ser împotriva pasteurelozei și cu repetare.

Pe măsură ce ating vârsta de 1,5 luni, iepurii sunt vaccinați.

Paratifoid

Agenții cauzali ai bolii sunt microbii din grupul paratifoid care afectează tractul gastro-intestinal. Aceasta este o boală destul de rară care afectează iepurii de toate vârstele și rasele. Cel mai adesea, infecția apare în perioada de primăvară-vară în mod casnic, când sursele de infecție sunt în principal insecte, rozătoare, păsări care transmit infecția prin alimente uscate, apă, fân pentru așternut..

Semne ale bolii:

 • stare letargică, oprimată a animalului;
 • păr de animale dezvăluit;
 • tulburări ale tractului gastro-intestinal, diaree abundentă, refuzul hranei;
 • avorturile spontane la femeile însărcinate.

Iepurii infectați sunt tratați timp de 7 zile, amestecând furazolidona în hrana umedă de 2 ori pe zi. Și animalele din aceeași cușcă cu ele fără semne de boală o dată pe zi.

Coccidioza

Medicamente pentru iepuriBoala este cauzată de coccidia de iepure, un parazit unicelular care nu este vizibil cu ochiul liber, care se află în tractul digestiv al animalului. Afectează în principal animalele tinere cu vârsta sub 4 luni, provocând mari daune turmei. Aproape toți iepurii sunt infectați cu infecția, dar numai cu un fundal imun slăbit cauzat de condiții de adăpostire slabe și hrană de calitate slabă, coccidioza provoacă moartea efectivului. Perioada de incubație a coccidiozei este de la 2 la 4 zile.

Semne ale bolii:

 • pierderea poftei de mâncare, epuizare;
 • suprafețele mucoase ale gurii și ale pleoapelor iepurelui capătă o culoare icterică;
 • diaree cu sânge;
 • haina dezvelita;
 • burtă mărită.

Pentru tratament, este prescris un curs de sulfadimetoxină, care este utilizat timp de 5 zile. Preparatul se amestecă în alimente umede pentru iepuri. Cursul tratamentului se repetă după 5 zile..

De asemenea, tratat cu furazolidonă timp de 7 zile, o doză unică de 30 mg / kg.

Pentru prevenire și tratament, norsulfazolul și ftalazolul sunt utilizate simultan, apoi se repetă cursul tratamentului.

Stafilococoză

Iepurii sunt foarte sensibili la infecțiile stafilococice cauzate de bacteriile stafilococice. Perioada de incubație a stafilococozei este de până la 5 zile.

Semne ale bolii la iepuri:

 • abcese și abcese pe corp și organe interne (plămâni, rinichi, ficat);
 • pododermatită (pe labe apar răni purulente care nu se vindecă mult timp);
 • mastita (glandele mamare se inflamează, cu presiune, se eliberează lapte cu puroi);
 • apetit slab, epuizare.

Tratamentul iepureluiCând se tratează leziunile pielii (mușcături, zgârieturi, abraziuni), acestea sunt lubrifiate zilnic cu penicilină, streptomicină, unguent de zinc. Pustulele sunt unse cu 5% soluție verde strălucitor sau 3% soluție de fenol. Labe sunt tratate cu unguent Vishnevsky.

Penicilina cu streptomicină se injectează intramuscular de 2 ori pe zi timp de 2-3 zile.

Cu mastită, penicilina se administrează intramuscular (la fiecare 3-4 ore), iar uleiul de camfor este frecat în glandele mamare.

Psoroptoza (mâncărime sau scabie la nivelul urechii)

Agentul cauzal al acestei boli invazive este acarianul scabiei, care parazitează în straturile profunde ale pielii și provoacă inflamații și mâncărimi..

Semne ale bolii iepurelui:

 • Cu scabia urechii, iepurii scutură din cap, puroi și cruste groase întunecate apar în urechile pieptănate.
 • Cu scabie pruriginoasă, se produce căderea părului și zgârierea zonelor afectate.

Pentru tratamentul locului leziunii, acestea sunt umezite abundent cu o soluție de 5% hexacloran sau terebentină în ulei vegetal pentru a înmuia crustele. Crustele sunt îndepărtate, iar zonele afectate ale pielii sunt din nou lubrifiate cu aceeași compoziție.

În cazurile severe, se utilizează metoda Demianovich - zonele afectate de căpușe sunt tratate cu o soluție apoasă 60% de hiposulfit de sodiu. Apoi, aceleași locuri sunt tratate cu soluție apoasă 5-10% de acid clorhidric.

Pecingine

Agentul cauzal al bolii este o ciupercă trichofitoză. Boala se răspândește rapid pe întreaga suprafață a pielii.

Simptomele bolii:

 • pielea se cojeste;
 • lâna se rupe și cade;
 • se formează pete chele cu cruste întunecate.

În timpul tratamentului, părul din jurul plasturelui chel este tăiat. Pentru a înmuia crustele, leziunile sunt umezite cu o soluție de leșie sau săpun verde. Crustele înmuiate sunt tratate cu tinctură alcoolică 10% de iod sau soluție alcoolică 10% de acid salicilic. Părul și crustele îndepărtate de la un animal bolnav sunt distruse prin ardere.

Boli netransmisibile ale iepurilor: simptome și tratamentul acestora

Timpania (balonare) și flatulența (balonarea)

Când intestinele și stomacul sunt umflate, compoziția florei intestinale și procesele de fermentare sunt perturbate, cauzate de consumul de furaje de calitate slabă de către iepuri (fân putred), hrănirea abundentă a culturilor rădăcinoase care provoacă balonare (varză albă) sau plante otrăvitoare (lupin, crocus de toamnă etc.).

Simptomele timpaniei și flatulenței:

 • formarea gazelor în stomac, pereții abdominali sunt strânși;
 • colici severe în tractul gastro-intestinal, lipsa poftei de mâncare;
 • obstrucție intestinală, constipație;
 • când bateți pe stomac, se aude o bătaie plictisitoare de tambur;
 • depresie, respirație rapidă.

În caz de constipație, iepurelui i se administrează o clismă și 5-6 grame de sare Glauber dizolvată în apă.

În scopul tratamentului, o soluție de 5% acid lactic sau o soluție 10% de ihtiol este administrată prin gură, urmată de masajul pereților abdominali umflați..

Catar al stomacului și intestinelor (inflamație a mucoasei tractului gastro-intestinal)

Simptomele bolii de iepureCatarii sunt împărțiți în catari acri și alcalini..

Semne ale bolii:

 • Cu catar acru, iepurii refuză mâncarea, temperatura corpului scade, animalele deseori își fac nevoile, fecalele lichide cu miros acru.
 • Cu catar alcalin, iepurii nu au pofta de mâncare, rareori își fac nevoile, fecalele au un miros putred.

Pentru tratamentul catarului acru, sintomicina se administrează pe cale orală de 2 ori pe zi, cu diaree severă - 1-3 lingurițe dintr-o soluție de tanin sau scoarță de stejar.

În tratamentul catarului alcalin, salolul este prezentat și de 2 ori pe zi și, în loc de apă, dau o soluție ușor roză de permanganat de potasiu.

Rinită și bronșită

Bolile sunt de natură rece. Curenții, schimbările bruște de temperatură, vântul rece, vremea umedă, animalele umede, alimentele prăfuite predispun la dezvoltarea lor..

Semne ale bolii:

 • strănut, curgere nară;
 • dificultăți de respirație.

Pentru tratarea rinitei, 5-6 picături de soluție de furacilină amestecate cu soluție de penicilină sunt picurate la iepuri de mai multe ori pe zi.

Cu bronșită, sulfadimezina se administrează zilnic, iar penicilina se injectează intramuscular la fiecare 3 ore.

Rahitism

Boala cauzată de deficiența vitaminei D și metabolizarea calciului-fosforului este frecventă la animalele tinere.

Semne ale bolii:

 • curbura și îngroșarea oaselor membrelor;
 • întârzierea dezvoltării iepurilor.

Pentru tratamentul și prevenirea rahitismului, se introduc în dieta animalelor vitamina D (opțional, ulei de pește), cretă (1-2 g), făină de os sau de pește (2-3 g) sau var de fosfat (1 g)..

Conjunctivită

Boala pleoapelor este cauzată de nisip, praf sau iritații cu substanțe caustice în ochi, care pot provoca în cele din urmă orbire.

Simptomele bolii iepurelui:

 • lacrimare;
 • roșeață a mucoasei pleoapelor;
 • apare îngroșarea pleoapei;
 • descărcarea de puroi din ochi și lipirea pleoapelor;
 • tulburări și ulcerații ale corneei ochiului.

Care este particularitatea tratamentului iepurilorPentru tratamentul iepurilor cu expirarea puroiului, 2% unguent boric sau iodoform este plasat sub pleoape. Pielea înroșită a pleoapelor este untă cu vaselină borică.

Iepurii, cu îngrijire adecvată, sunt relativ rezistenți la boli, dar toată lumea știe că prevenirea ar trebui să fie baza luptei împotriva bolilor. Iepurele și ustensilele ar trebui curățate în mod regulat, iar șoarecii și șobolanii, principalii purtători de boli din curte, ar trebui să fie controlați în mod regulat. Dar când crescătorul de iepuri face o muncă serioasă pentru a preveni bolile, atunci nu apar întrebări despre bolile iepurilor și tratamentul lor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Bolile iepurilor, simptomele și tratamentul acestora