Folosirea gunoiului de iepure ca îngrășământ pentru grădina de legume

Gunoiul de iepure ca îngrășământDeșeurile de iepure sunt considerate cele mai valoroase dintre toate tipurile de gunoi de grajd. Compoziția unui astfel de îngrășământ este de câteva ori mai mare decât cantitatea de substanțe nutritive conținute în gunoiul de pasăre, cal sau vacă, dar merită să îl folosiți pentru flori și pomi fructiferi sau este mai bine să îl înlocuiți cu substraturi chimice??

Excremente de iepure ca îngrășământ: proprietăți benefice și compoziție

Balegarul de iepure este bogat microelemente și diferiți compuși organici și, datorită secreției speciale a corpului iepurelui și unei diete neobișnuite, aceste substanțe sunt absorbite destul de ușor.

Compoziția chimică a 1 kg gunoi de grajd:

 • oxid de calciu 4 grame;
 • oxid de magneziu 7 grame;
 • azot 6 grame;
 • oxid de potasiu 6 grame.

Valoarea gunoiului de grajd de iepure se explică și prin proporționalitatea conținutului de potasiu și azot din acesta. Faptul este că, în alte tipuri de gunoi de grajd, predomină unul dintre elementele care pot afecta negativ calitatea îngrășămintelor. Datorită acizilor fosforici și a altor componente utile, dejecțiile de iepure înlocuiesc două sau trei pachete de îngrășăminte chimice:

 • superfosfat;
 • sulfat de amoniu;
 • sare de potasiu.

De asemenea, gunoiul de iepure ca îngrășământ beneficiază și de faptul că poate slăbi, înmuia, satura și încălzi solul mai activ decât alții. Un alt plus este că poate fi utilizat fără pre-compostare, deoarece masa nu conține semințe viabile.. Acest îngrășământ funcționează uniform în condiții aparent nerealiste - solul cu o structură argiloasă de cultură de trei ani devine, după tratament, un cernoziom favorabil plantelor.

Folosirea dejecțiilor de iepure

Ca îngrășământ, excrementele de iepure pot fi utilizate atât de grădinarii individuali, cât și de fermierii industriali..

Materiile prime sunt cel mai des utilizate:

 • Cum se folosește gunoi de grajd de iepureîn sere - atunci când cultivați culturi la scară masivă;
 • atunci când crește viermi și produce humus;
 • pentru cultivarea ciupercilor de stridii și șamponilor;
 • în floricultură (atât dacha, cât și acasă);
 • pentru cultivarea culturilor furajere.

Deșeurile de iepure pot fi transportate în cantități mari și cu o capacitate de transport mai mică, deoarece conține mai puțină umiditate decât materiile prime de vacă.

Look fresh

În timp ce gunoiul de grajd este proaspăt, este rar folosit ca îngrășământ. Imediat după recoltare în ajunul iernii, gunoiul de grajd proaspăt poate fi împrăștiat pe sit, care hrănește solul slab saturat sau sărăcit cu substanțe nutritive.

Pe parcursul întregii perioade de iarnă, îngrășământul va avea timp să înghețe și să se descompună, pierzând în același timp produsele de degradare. În timpul dezghețării de primăvară a zăpezii, apa topită va dizolva peletele și va satura profund solul cu elemente utile. Dacă solul este acoperit cu așternut, după aratul de primăvară, fânul va funcționa ca mulci și va hrăni solul, descompunându-se și mai mult. Nu este de dorit să se manipuleze plantările cu gunoi de grajd proaspăt, de când metanul și amoniacul, descompunându-se, vor arde o creștere tânără.

Compostarea gunoiului de grajd

Cum se folosește gunoi de grajd de iepureDacă compostul a fost așezat la începutul primăverii, atunci acesta poate fi folosit până în iarna viitoare, deoarece va fi pregătit în mod ideal până în acel moment. Materiile prime sunt împrăștiate pe sol, după care sunt dezgropate, ceea ce face ca solul să fie saturat cu nutrienți înainte de semănatul și plantarea primăverii.

Pentru culturile de fructe și fructe de pădure, compostul este diluat în apă pentru hrănire. Este adesea folosit ca mulci, deoarece împiedică uscarea solului și apariția buruienilor în el. De asemenea, puteți proteja usturoiul plantat înainte de iarnă de îngheț, folosind excremente de iepure. Pentru a face acest lucru, trebuie să „acoperiți” bine răsadurile cu materii prime.

Materii prime uscate

Se folosește gunoi de iepure exclusiv sub formă uscată, ceea ce îl face unic printre alte tipuri de materie organică. Peletele sunt bine uscate la soare sau arse, măcinate în pulbere și apoi amestecate cu solul. O lingură din această pulbere se adaugă la 3 kg de pământ. Diluând materiile prime uscate cu apă, gospodinele cu experiență hrănesc atât plante delicate de grădină, cât și plante capricioase de casă. Pentru rezultate bune, este necesar să se respecte proporții ușor diferite față de alimentele complementare din grădină. Dacă amestecul este lichid, o linguriță se amestecă cu 3 litri. apă, iar dacă este sol - aceleași proporții, numai cu sol.

Humus

Humusul este o grămadă de gunoi de compost, omogenă și slabă, a cărei consistență seamănă cu solul negru de înaltă calitate. Cel mai fertil humus se obține după prelucrarea cu râme, deoarece acești reprezentanți ai florei îmbunătățesc de mai multe ori slăbiciunea oricărui sol. Un alt avantaj al humusului de iepure este absența aproape completă a mirosului. Pentru a satura solul, humusul este împrăștiat pe site și dezgropat.

Reguli fundamentale

Înainte de a cumpăra gunoi de iepure, trebuie să cunoașteți regulile de utilizare a acestuia..

Cum se folosește compostul

 • Aplicarea gunoiului de iepure ca îngrășământse utilizează ca mulci prin amestecarea materiilor prime cu gunoi de grajd;
 • pentru plantarea de primăvară, adăugați la sol în toamnă atunci când săpați;
 • așezați-vă direct în gropi chiar înainte de plantare (nu mai mult de o dată în 2 ani);
 • diluând cu apă, utilizați ca pansament superior.

Efectul pansamentelor lichide nu este la fel de blând pe cât ar putea părea la prima vedere, deci ar trebui să fie utilizate și cu cea mai mare grijă. Frecvența nu trebuie să depășească de 2 ori într-un an, concentrația nu trebuie să depășească 2 litri. pentru 1 mp.

Poate folosi excremente de iepure sub formă de pulbere uscată ca îngrășământ pentru sol înainte de plantare. În floricultură se folosește prin diluarea cu apă ca pansament de top. Humusul poate fi folosit pentru plantarea culturilor de iarnă. Pansamentul lichid este aplicat pentru hrănirea diferitelor culturi, la arat. Înainte de a planta cartofi, leguminoase și alte culturi de rădăcini, nopți și fructe de padure, materia primă îmbogățește semnificativ solul epuizat.

Cum se stochează și se procură

Depozitarea gunoiului de grajd de iepureExistă mai multe moduri de a folosi gunoiul de grajd de iepure, dar cele mai populare sunt pământul și compostarea..

Cu tehnica de compostare, se adaugă alte materii organice la materia primă a iepurelui din groapa de compost: deșeuri alimentare, gunoi de grajd de la alte animale, frunze uscate căzute. Pentru ca substratul să putrezească uniform, acesta trebuie amestecat din când în când cu o lopată. Pentru ca viermii să proceseze compostul la consistența dorită și să nu-l mănânce, trebuie îndepărtați la timp.

Stratul inferior, atunci când aruncați compostul în groapă, trebuie îndepărtat, deoarece acesta conține cel mai mare număr de viermi. Organizați o groapă de gunoi de grajd la umbră. Materiile prime trebuie umezite în mod regulat. În sezonul rece, groapa este acoperită cu prelată și rumeguș, astfel încât să nu se răcească.

A doua metodă este momeala și se prepară conform acestei rețete: 2 kg de gunoi de grajd proaspăt se amestecă cu 12 litri de apă. Soluția trebuie perfuzată și agitată periodic. Când nămolul este complet omogen, soluția este gata. Opțiunea uscată este pudra din excremente, care trebuie păstrată într-un loc întunecat și uscat. În acest caz, trebuie monitorizat astfel încât materia primă să nu se usuce, altfel poate fi utilizată pentru o soluție lichidă..

Balega de iepure și miturile sale

Siguranța și credința de neclintit în favoarea excrementelor de iepure pentru grădină și grădină este un mit favorit și principala greșeală a grădinarilor și fermierilor începători.

Mitul gunoiului de grajd proaspăt. Deșeurile proaspete conțin uree, care sunt acizi agresivi și compuși azotați. Gunoiul de grajd din sol se descompune atunci când interacționează cu bacteriile și îl încălzește cu tot ce conține. În timpul acestui proces, metanul și amoniacul, gaze dăunătoare plantelor, sunt eliberate din sol. Ca urmare a unei astfel de hrăniri, toată vegetația din grădină va arde pur și simplu..

Mitul tratamentului special al gunoiului de grajd cu apă clocotită. La fel ca în situația procesării cărnii, laptelui, legumelor și fructelor, atunci când gunoiul de grajd este expus la temperaturi prea scăzute sau prea ridicate, aproape toate beneficiile gunoiului de grajd sunt distruse și, odată cu acesta, semnificația existenței sale. Substanțele azotate sunt distruse atunci când sunt expuse la îngheț și acest element este necesar pentru toate tipurile de floră pentru vegetație. Apa clocotită ucide o parte semnificativă a acizilor și a oligoelementelor din deșeuri. Cu astfel de acțiuni ale unui fermier fără experiență, calitatea gunoiului de grajd ca îngrășământ este complet depreciată. Oponenții uscării ar trebui să știe că această metodă ucide doar 50% din proprietățile benefice, care, atunci când sunt diluate cu apă, pot fi reînviate..

Produsul rezidual al unui animal este unul dintre cele mai sigure îngrășăminte pentru o grădină de legume, o grădină și chiar plante de casă din muselină. Chiar și cel mai capricios sol va da rezultate bune dacă este prelucrat corespunzător în prealabil.. Cele mai capricioase plante fructuoase vă vor încânta cu delicatese sezoniere dacă le acordați atenția cuvenită și le acordați suficient timp pentru a obține suficient îngrășământ util. Grădina va străluci cu flori de roșii roșii, castraveți verzi și vinete mov dacă nu uitați să acoperiți terenul pentru iarnă cu „cadouri” generoase de iepure..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Folosirea gunoiului de iepure ca îngrășământ pentru grădina de legume