Anemie infecțioasă ecvină: cauze, simptome și tratament, prevenire

Analiza sângeluiAnemia infecțioasă ecvină (INAN) este una dintre cele mai periculoase boli cu care se poate confrunta un crescător. În doar câteva săptămâni, poate acoperi complet întregul efectiv și poate provoca moartea instantanee a animalelor tinere imature, ducând anual la pierderi grave atât în ​​fermele mari, cât și în gospodăriile mici..

Cu toate acestea, nu mulți proprietari de cai iau această problemă suficient de în serios: ca urmare, focarele masive de INAN afectează teritorii întinse și sunt adesea caracterizate printr-un curs lung. În acest articol, vom lua în considerare în detaliu caracteristicile răspândirii bolii și vom vorbi, de asemenea, despre principalele măsuri preventive pentru combaterea acesteia..

Ce este această boală

Anemia infecțioasă ecvină este o infecție virală periculoasă a animalelor domestice și sălbatice mono-copite. Boala se răspândește masiv în perioada de primăvară-toamnă a anului și este extrem de infecțioasă.HartăHarta distribuției INAN în lume Ca urmare a infecției, un microorganism patogen afectează sistemul circulator al animalelor, inclusiv celulele sanguine, ceea ce duce la dezvoltarea anemiei. INAN este diagnosticat anual în mod masiv în Europa, Australia, India, Japonia și SUA.

Știați? Anemia infecțioasă a calului a fost descrisă pentru prima dată în 1843 de cercetătorul francez Ligney și deja în 1859 s-a dovedit în mod experimental că anginianul are proprietățile infecțioase ale acestei boli..

Agent patogen, sursă de infecție

Principala cauză a INAN este tulpinile patogene ale retrovirusurilor: sunt structuri virale care conțin ARN.

Virusul se caracterizează printr-o formă sferică regulată, o capsidă cu două straturi care măsoară aproximativ 120 nanometri, precum și un înveliș supercapsidic, care îi mărește protecția împotriva efectelor sistemului imunitar al gazdei.

Virusul INAN este extrem de rezistent la condițiile de mediu nefavorabile; la temperaturi de aproximativ 0 ° C, virionii săi își pot menține viabilitatea timp de până la 2 ani. În afara corpului gazdei, la temperaturi peste 0 ° C, agentul patogen poate exista până la 9 luni.Anemie infecțioasă ecvinăDupă intrarea în corpul animalului, virusul patogen duce la sinteza următoarelor celule imune:

 • antihemaglutinant;
 • lianți complementari;
 • neutralizant;
 • precipitând.
Principalele surse de infecție la cai sunt:
 1. Insecte care suge sânge. În sezonul cald, ei sunt capabili să răspândească o infecție periculoasă pe mii de kilometri, în timp ce nu diferă în sensibilitatea la virus.
 2. Animale domestice și sălbatice bolnave, inclusiv secrețiile lor fiziologice.
 3. Alimente sau apă contaminate.
 4. Patul stabil infectat.

Simptomele și evoluția bolii

După infectarea animalelor, începe dezvoltarea latentă a bolii, așa-numita perioadă de incubație. Timp de 5-90 de zile, cel mai adesea 10-30 de zile, agentul patogen se înmulțește activ, afectând celulele, dar în exterior nu se manifestă în niciun fel.CalAcest lucru se explică prin faptul că în această perioadă organismul reușește să restabilească independent celulele afectate. Dar după ce un număr mare de unități de virus se acumulează în organism, boala intră într-o fază activă, care apare adesea într-un curs acut, subacut sau hiperacut, dar infecția poate fi, de asemenea, cronică și latentă..

Curent hiperacut

Un curs hiperacut se caracterizează prin deteriorarea instantanee a corpului. Adesea motivul pentru aceasta este imunitatea suprimată a animalului sau afecțiunile concomitente care afectează favorabil dezvoltarea virusului..

Uneori, acest rezultat al dezvoltării infecției se numește fulger, deoarece nu trec mai mult de 5 zile de la infecția calului la faza activă a bolii. Cel mai adesea, cursul hiperacut se încheie cu moartea animalului..

Știați? O astfel de formă de viață precum virusurile a fost descoperită în 1892 de către omul de știință și microbiolog rus Dmitry Ivanovsky în timpul studiului bolii mozaicului tutunului..

Simptomele unei infecții hiperacute sunt adesea atipice și pot fi deghizate în simptome ale altor boli.CalCu toate acestea, caii bolnavi au:

 • febră;
 • depresie generală a stării corpului;
 • încălcarea bătăilor inimii;
 • respirație rapidă;
 • paralizia membrelor posterioare;
 • vărsături;
 • diaree sângeroasă.

Picant

Cursul acut al bolii, de regulă, durează câteva săptămâni. În același timp, un tablou clinic tipic este observat la caii bolnavi, prin urmare, destul de des medicii veterinari recunosc fără probleme o infecție periculoasă..

Cursul acut apare adesea la 15-16% din caii bolnavi, apoi intră în stadiul subacut, dar se termină adesea cu moartea.

Principalele semne ale unei infecții acute sunt:

 • o creștere a temperaturii corpului până la + 40-42 ° С;
 • febră;
 • slăbiciune generală;
 • conjunctivită;
 • hemoragii pe membrana mucoasă lângă frenul limbii și în secolul al III-lea;
 • sângerări din nas;
 • colici și diaree sângeroasă;
 • puls rapid;
 • opresiunea activității cardiace;
 • umflarea membrelor, abdomenului sau pieptului;
 • o scădere accentuată a greutății corporale.
Cal

Subacut

După cum sa menționat mai sus, cursul subacut apare adesea pe fundalul unei infecții acute și este o imagine tipică a dezvoltării bolii pentru 9-10% dintre animalele bolnave. Cu toate acestea, destul de des stadiul subacut se dezvoltă independent, ocolind acutul.

Mai mult, acest curs al bolii are o durată specială. Această etapă durează în medie 2-3 luni, apoi se transformă într-o boală cronică. Dar dacă infecția epuizează corpul, calul afectat moare..

Principalele simptome ale stadiului subacut al INAN sunt destul de simple - simptomele acute se intensifică, pe lângă acesta, animalul bolnav începe să sufere de febră crescută, care se schimbă periodic în perioade de remisie.

În acest moment, manifestările bolii dispar practic, sănătatea cailor bolnavi se îmbunătățește dramatic. Cu toate acestea, după 3-15 zile, boala revine din nou. După mai multe cicluri de remisie și exacerbare, caii dezvoltă slăbiciune și epuizare severă..Anemie infecțioasă ecvină

Cronic

Anemia infecțioasă cronică a cailor apare pe fondul unui stadiu acut sau subacut, cu toate acestea, în cazuri rare, poate apărea ca un fenomen independent.

Stadiul diferă în remisii periodice și exacerbări ale bolii care durează de la câteva săptămâni la câteva luni. În acest caz, calul rămâne pe deplin funcțional, cu excepția perioadelor de exacerbare..

Anemia infecțioasă cronică apare în 70% din cazurile de infecție.

Invata despre hrana pentru cai.

Principalele simptome ale exacerbării unei infecții cronice sunt:

 • o creștere a temperaturii corpului până la +42 ° С;
 • febră;
 • dispnee;
 • ritm cardiac crescut;
 • transpirație persistentă;
 • tremur în mușchi;
 • performanță scăzută.
Cal

Latent

Infecția latentă apare la cai, care sunt în mod natural rezistenți la agentul patogen..

Sistemul imunitar al persoanelor rezistente reușește să controleze numărul virusului din organism, datorită căruia reușesc să evite nu numai forma acută, ci și orice consecințe negative pentru organism.

Important! În acest tip de curs de boală, infecția nu provoacă simptome clinice acute, astfel încât calul pare a fi complet sănătos și capabil. Cu toate acestea, astfel de animale pot experimenta o creștere periodică a temperaturii corpului timp de câteva zile fără niciun motiv..

Cu toate acestea, un cal infectat devine extrem de periculos pentru animalele din jur, deoarece virusul se poate răspândi cu ușurință cu secreții fiziologice între întregul animal..Cai

Diagnostic

Diagnosticul unei boli la cai include studii cuprinzătoare ale corpului, inclusiv probe biologice:

 1. În primul rând, se efectuează o examinare amănunțită a persoanelor afectate. Medicul veterinar va trebui să afle durata, natura simptomelor, dinamica bolii. În acest caz, medicul determină posibila cauză a bolii, ceea ce confirmă sau infirmă ipotezele primare. De asemenea, în acest stadiu, se determină natura febrei, prezența posibilelor întreruperi în activitatea inimii, cauzele tulburării activității nervoase (dacă calul are paralizie a membrelor)..
 2. În plus, medicul veterinar trebuie să efectueze un test serologic de sânge pentru prezența anemiei și a altor patologii ale sistemului circulator, precum și să efectueze un test de sânge microbiologic pe baza protocolului RDP. Această tehnică, datorită sistemului activ de testare, ajută la identificarea instantanee a agentului cauzal al bolii în orice stadiu, chiar și în cazul remisiei prelungite.
Important! Examinarea serologică a sângelui animalelor bolnave este o măsură obligatorie, deoarece numai în acest caz este posibilă excluderea dezvoltării unor afecțiuni similare în simptomatologie - acest leptospiroza, rinopneumonia, tripanosomiaza, nuttaliaza, piroplasmoza.
Diagnosticul bolii la cai

Modificări patologice

Cea mai vie imagine generală a INAN este observată în studiile patologice.

La persoanele bolnave cu un stadiu subacut, acut și hiperacut al cursului, se observă următoarele:

 • diateza hemoragică;
 • septicemie;
 • inflamația ganglionilor limfatici;
 • mărirea splinei - o cantitate imensă de sânge se acumulează în organ. În acest caz, splina capătă o nuanță roșu închis, suprafața inciziei sale devine accidentată, iar consistența devine moale;
 • modificări ale structurii țesutului hepatic;
 • flască și degenerare a mușchiului inimii;
 • paloarea sau galbenitatea membranei mucoase a gurii, nasului, conjunctivei și a țesutului subcutanat.

În timpul INAN cronic, apar următoarele modificări patologice:

 • membranele mucoase anemice, precum și tegumentele seroase;
 • o ușoară creștere a splinei, în timp ce în tăietură, țesuturile organelor dobândesc o structură granulară;
 • ficatul capătă un model lobular pronunțat, creșteri alb-cenușii sunt vizibile pe secțiunea organului.
Membranele mucoase ecvine cu anemie infecțioasă ecvină.Membrane mucoase afectate de anemie infecțioasă ecvină.De asemenea, în timpul examinării histologice în timpul etapelor cronice, subacute, acute, hiperacute, se observă următoarele:
 • umflarea celulelor RES în țesuturile splinei, ficatului și a altor organe;
 • depunerea hemosiderinei în celulele RES;
 • acumularea de celule limfoide, histiocite, macrofage în capilare, precum și în vasele din apropierea inimii, ficatului și rinichilor;
 • hemoragie în ficat;
 • stagnarea bilei;
 • hiperplazie a foliculilor splinei;
 • degenerescența miocardică;
 • afectarea glomerulilor renali.

În forma latentă a bolii nu provoacă modificări ale organelor și țesuturilor.InimaAnemie infecțioasă ecvină inimă

Este posibil să se vindece animalele bolnave

Până în prezent, nu a fost dezvoltată nicio metodologie eficientă pentru a combate acest virus periculos. După confirmarea prezenței agentului patogen INAN, caii bolnavi sunt puși în carantină și apoi distruși cât mai curând posibil. După aceea, ferma cu infecția identificată este declarată nefavorabilă. Pe teritoriul său se deschide o zonă de carantină, în care sunt luate măsuri organizatorice adecvate.

Este interzis în fermele în carantină:

 • import și export de persoane fizice;
 • regruparea turmei;
 • îndepărtarea echipamentelor și dispozitivelor pentru întreținerea cailor în afara carantinei.
Toate efectivele sunt examinate cu atenție și probele de sânge prelevate de la cai pentru cercetare. Dacă sunt detectați indivizi infectați, se efectuează oa doua analiză: confirmarea acesteia este o indicație directă pentru uciderea și eliminarea animalelor infectate.

Gunoiul de grajd necesită, de asemenea, eliminarea obligatorie, deoarece poate conține și agentul cauzal al anemiei - este ars împreună cu caii infectați..CaiDe asemenea, o măsură obligatorie la detectarea unei infecții este sterilizarea amănunțită a grajdurilor și a altor premise care se referă la îngrijirea animalelor. Pentru a face acest lucru, utilizați antiseptice veterinare specializate sau soluții de sodă caustică (4%) sau formaldehidă (2%), la alegere.

Procedura se efectuează o dată la 2 săptămâni, până la ridicarea carantinei. Ferma poate reveni la modul normal nu mai devreme de 3 luni de la detectarea ultimului animal infectat.

Important! De asemenea, caii de carantină sunt pulverizați cu o soluție de creolin de 3% pentru dezinfectare: această măsură durează 3-5 ore.

Prevenirea

Pentru a evita contaminarea cailor cu anemie infecțioasă, fiecare crescător de cai trebuie:

 • să adere la un control sanitar și veterinar strict asupra stării animalelor;
 • să respecte toate regulile existente pentru deplasarea și reaprovizionarea în condiții de siguranță a turmei, inclusiv respectarea condițiilor de carantină pentru noii membri ai turmei;
 • protejați caii de contactul cu animale bolnave și sălbatice;
 • utilizați instrumente curate și sterile în timpul procedurilor medicale;
 • tratați periodic caii cu insecticide (soluție de creolin 3%) pentru a-i proteja de mușcăturile de insecte care poartă boala.
CaiAnemia infecțioasă este o boală periculoasă și complexă, care este răspândită atât în ​​rândul animalelor domestice, cât și în cele sălbatice. Boala nu este supusă tratamentului, prin urmare, pentru a evita o pandemie, animalele infectate sunt adesea ucise și eliminate împreună cu deșeurile lor fiziologice..

De aceea, fiecare crescător de cai este obligat să întreprindă măsuri preventive menite să combată purtătorii virusului, inclusiv dezinfectarea preventivă a grajdurilor și a structurilor din apropiere..

Anemia infecțioasă ecvină în Rusia: video

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Anemie infecțioasă ecvină: cauze, simptome și tratament, prevenire