Semne ale bolii newcastle la pui

Ce boli pot avea găinile?Boala Newcastle este o boală virală periculoasă care afectează animalele cu pene. Curcanii, fazanii, porumbeii, găinile și alte păsări de curte suferă cel mai adesea de aceasta..

Această boală este, de asemenea, cunoscută sub numele de ciumă atipică, pneumoencefalită și pseudo-ciumă. Și este flagelul oricărei industrii avicole. Din această cauză, boala este monitorizată constant de către serviciile veterinare..

Din când în când, focarele acestei boli sunt depistate într-una sau alta regiune a țării noastre. Uneori epidemia poate fi oprită foarte repede, dar mai des este nevoie de mult timp pentru a o combate. Faptul este că mulți crescători caută să ascundă boala pentru a nu suporta pierderi datorate carantinei impuse întreprinderilor..

Descrierea bolii

Bolile păsărilorBoala păsărilor Newcastle și-a primit numele în 1962 din cauza izbucnirii ciumei la păsări în Newcastle. Apoi, toți crescătorii locali au pierdut toate păsările de curte.

Boala Newcastle la pui afectează în primul rând sistemul nervos. Apoi lovește căile respiratorii și organele interne ale păsărilor..

Agentul cauzal al bolii a fost găsit suficient de repede. s-a dovedit a fi un paramicrovirus numit PMV -1. Particularitatea acestui virus este marea sa variabilitate. Prin urmare, este destul de dificil să te descurci cu el. De fiecare dată când boala capătă forme noi. Din această cauză, fermierii de păsări de curte, care se confruntă cu boala Newcastle, nu știu ce să facă..

Este deosebit de dificil de detectat boala Newcastle la pui, deoarece se manifestă diferit la diferite păsări. Mai mult, poate afecta nu întreaga turmă, ci doar reprezentanții individuali.

Astăzi, crescătorii de păsări sunt obligați să vaccineze deloc găinile.

Boala Newcastle afectează păsările de toate vârstele. Mai mult, este uneori detectată la om, dar este mult mai ușoară. La om, se exprimă sub formă de rău ușor și o ușoară infecție respiratorie.

Peste 10 soiuri ale acestui virus există în sălbăticie. Cele mai multe dintre ele sunt inofensive sau se manifestă numai prin ușoară stare de rău la păsări. Doar câteva dintre ele sunt cu adevărat periculoase și duc la mortalitate ridicată la păsări..

Formele bolii

Boala Newcastle se manifestă în mai multe forme:

 • Gradul boliiForma lui Doyle. Este considerat acut și duce la mortalitatea masivă a păsării. În medie, 9 din 10 găini sau curcani infectați mor. Semnele caracteristice ale acestei forme de patologie sunt: ​​slăbiciune generală; lipsa poftei de mâncare; tremurul labei; perturbarea funcțiilor digestive. În plus, funcțiile vizuale sunt afectate. Conjunctivita apare pe ochi, iar mai târziu apare opacitatea corneei. Când deschid puii morți, medicii descoperă hemoragii caracteristice în țesuturile sistemului digestiv..
 • Forma flagelului. Acest tip de patologie se desfășoară, de asemenea, într-o formă acută, dar provoacă mai puține infecții. De obicei, nu mai mult de jumătate din păsările infectate mor. Această formă a bolii Newcastle se manifestă prin următoarele simptome: tuse; descărcare mucoasă din cioc; respirație grea. Adesea, curcanii și găinile prezintă semne de conjunctivită. Forma flagelului reprezintă o amenințare foarte gravă pentru creșterea tânără. De regulă, toate găinile bolnave mor.
 • Forma lui Bodette. Acest tip de boală Newcastle ucide nu mai mult de o treime din totalul efectivelor din fermă și, prin urmare, este considerat nu foarte periculos. Cu toate acestea, găinile tinere pot muri aproape în totalitate. Tulpina care cauzează această formă de patologie se caracterizează prin virulență medie, prin urmare este adesea utilizată pentru vaccinarea secundară a păsărilor cu un vaccin viu..
 • Uniforma lui Hitchner. Este relativ ușor. Puii infectați devin letargici și nu mănâncă bine. Productivitatea lor scade dramatic. Dacă pasărea dă ouă, atunci acestea nu sunt încă potrivite pentru vânzare, deoarece au o coajă foarte subțire. Tulpina acestei varietăți de boală Newcastle este foarte slabă, astfel încât vaccinurile sunt preparate pe baza acesteia..
 • Forma asimptomatică. În ceea ce privește caracteristicile sale, acest tip de boală Newcastle seamănă cu o infecție intestinală..

Surse ale bolii Newcastle

Oamenii de știință cred că următoarele surse sunt cele mai probabile cauze ale infecției:

 • Cum se tratează boala NewcastlePăsări de curte în stadiul bolii sau individ sănătos, dar bolnav.
 • Pui vaccinați care slăbiseră imunitatea în momentul vaccinării.
 • Pasari salbatice.
 • Diverse insecte.
 • Rozătoarele.
 • Om.

Boala Newcastle poate fi răspândită în diferite moduri:

 • Boala infecției PtstiCalea aeriană. Oamenii de știință au dovedit că, cu o forță suficientă a vântului, virusul se poate răspândi prin curenți de aer până la 10 km. Într-o casă de păsări, boala Newcastle este răspândită cel mai adesea prin sistemul de ventilație..
 • Prin apă. Infecția apare dacă puii beau de la același băutor cu un animal bolnav.
 • Mod de contact. Virusul poate rămâne activ în timp ce se află pe pene și ouă.
 • De la o persoană, dacă îi pasă simultan de păsări sănătoase și bolnave.
 • Prin inventarul folosit în păsări.
 • Prin secrețiile din corpul găinilor bolnave.

Semne frecvente de boală la păsările de curte

Este demn de remarcat faptul că simptomele generale ale bolii depind în mare măsură de din care tulpina a afectat pasărea. În plus, prezența sau absența vaccinării afectează semnele patologiei..

Când virusul intră în corpul unui pui cu apă sau alimente, literalmente în câteva zile se află în fluxul sanguin și provoacă o încălcare a barierei hematoencefalice. Se dezvoltă viremia. Din acest motiv, numeroase hemoragii locale apar în organele interne ale păsării..

Virusul se răspândește prin fluxul sanguin către toate organele și țesuturile, dar dăunează cel mai mult sistemului respirator, digestiei și sistemului nervos central. Durează doar 3 zile de la infecție până când apar primele semne ale bolii Newcastle..

În cazul în care boala Newcastle afectează puii nevaccinați, atunci patologia va continua inevitabil într-o formă acută. Dacă pasărea bolnavă nu este detectată la timp (acest lucru nu este ușor de făcut), atunci în câteva zile întreaga turmă de pui va fi infectată.

O pasăre bolnavă poate fi recunoscută prin următoarele semne:

 • Stă într-un singur loc cu capul plecat.
 • Mucus curge din cioc.
 • Puiul se sufocă.
 • Are diaree.

Peste câteva zile, animalul bolnav va muri.

Tratamente pentru boala NewcastleCând virusul infectează sistemul nervos, la pui, coordonarea mișcărilor este afectată. Gâtul este răsucit și fixat la un unghi nenatural. La unele găini se constată convulsii și paralizie a membrelor. Diareea devine verde.

Dacă tractul respirator este afectat, respirația este perturbată la găini. Încep să tusească și să respire. În viitor, conjunctivita și edemul pleoapelor se adaugă problemelor de respirație. După câteva zile, astfel de păsări mor din cauza sufocării. În cazuri rare, la găini, patologia devine cronică..

Este demn de remarcat faptul că boala Newcastle afectează cel mai adesea fermele mari și întreprinderile avicole. Acest lucru se explică prin supraaglomerarea mare a animalelor și circulația îndelungată a virusului între păsările vaccinate.

Diagnosticarea bolii Newcastle

La punerea unui diagnostic medicii veterinari folosesc o abordare integrată și efectuează un studiu al probelor în laborator, luând în considerare semnele clinice și datele etizootologice. Un rol special în diagnostic este atribuit autopsiei păsării moarte.

Virusul este izolat, de regulă, prin infectarea embrionilor de pui. Ulterior, lichidul care înconjoară fătul este testat pentru reacții serologice. În plus, pot fi utilizate diferite celule pentru a determina tipul de virus..

Pentru ce sunt aceste studii?? Pentru a separa boala Newcastle de alte boli cu simptome similare: gripa aviară, bronșită infecțioasă, spirochete la găini.

Este posibil să salvați pasărea?

De cele mai multe ori, boala Newcastle nu are sens. Virusul nu răspunde la influențele externe și duce la moartea păsării. Din acest motiv, păsările bolnave sunt sacrificate, după care trupurile lor sunt incinerate..

Dar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a opri răspândirea bolii. Pentru a scăpa de virus, trebuie să procesați cu atenție spațiile în care au fost ținuți puii.

În primul rând, toate gunoiul de grajd este scos din casă și ars. După aceea, toate suprafețele din incintă sunt tratate cu substanțe precum:

 • Sodă caustică.
 • Acid carbolic.
 • Soluție de formalină.
 • Alcool.

După tratament, casa este închisă cel puțin o lună. După carantină, este necesară tratarea chimică a casei.

Fermierilor de păsări li se interzice să facă următoarele:

 • Scoate pasărea.
 • Scoate ouăle.
 • Vindeți carne de pui sacrificată, puf și pene.

Este necesar să refuzați accesul la întreprindere pentru persoanele neautorizate.

Este permis să mănânce carne de la păsările sacrificate, dar numai după o fierbere amănunțită.

Prevenirea bolii Newcastle

Prevenirea bolii Newcastle constă în următoarele activități:

 • Formarea corectă a turmei de pui.
 • Evitarea contactului păsărilor cu rude sălbatice.
 • Măsuri regulate de dezinfecție.

În plus, se recomandă măsuri preventive specifice. Vorbim despre vaccinarea păsărilor cu vaccinuri inactive și vii.

Când se recomandă vaccinarea găinilor? Dacă sunt cuprinse într-o întreprindere mare, atunci întotdeauna. În fermele mici, decizia privind vaccinarea este luată de medicul veterinar. Pentru a face acest lucru, el trebuie să dețină informații complete despre starea bolii din zonă.

Vaccinarea este recomandată în următoarele cazuri:

 • Dacă există o întreprindere mare de păsări de curte în imediata apropiere.
 • Când boala Newcastle a fost înregistrată anterior în curte.
 • Dacă au fost înregistrate focare în zonă.

Bolile păsărilorÎncepătorii trebuie să fie conștienți de faptul că animalele de reproducție cumpărate de la o întreprindere mare sunt susceptibile de a fi imune. Puii îl primesc de la mama lor printr-un ou. Când vor crește, vor fi mai puțin expuși riscului de infecție..

Atât vaccinurile inactivate, cât și cele vii pot fi utilizate pentru vaccinare. Principala lor diferență constă în activitatea virusului pe care îl conțin..

Vaccinurile vii pot fi destul de periculoase. Acestea provoacă adesea dezvoltarea bolilor respiratorii. De regulă, acestea sunt utilizate numai pentru vaccinarea animalelor tinere. În același timp, urmați cu atenție recomandările specificate în instrucțiunile pentru medicament..

Vaccinarea se efectuează individual. Veterinarul ia fiecare pasăre în mâini și picură medicamentul în ochi sau nas..

Rezultatul vaccinurilor vii este foarte rapid, dar durează doar 3 luni. Deși aceasta nu este o problemă pentru puii de carne, este foarte puțin pentru straturi..

Vaccinurile inactivate sunt utilizate cel mai adesea pentru vaccinarea straturilor. Dacă efectivele sunt mari, atunci medicii veterinari apelează la ajutorul unui vaccin automat pentru a accelera procesul..

Vaccinurile inactivate sunt utilizate după cum urmează:

 • Puii de carne sunt vaccinați la vârsta de 10-15 zile.
 • Puii din rase de ouă sunt vaccinați o dată în a 120-a zi.

Merită să ne amintim că vaccinul nu poate fi aplicat pe straturi care se află la vârful producției de ouă..

Cu un număr mare de efective de pui, nu este deloc necesar să folosiți un vaccin. O puteți face mai ușor: beți un vaccin viu. O astfel de protecție împotriva bolii Newcastle va fi de scurtă durată, dar suficient de eficientă. Acest tip de vaccinare este cel mai potrivit pentru puii de carne.

Boala Newcastle este periculoasă pentru oameni??

O persoană se poate infecta cu această boală. Va arăta aceleași simptome ca și gripa obișnuită..

Infecția poate apărea numai în câteva cazuri:

 • Persoana nu a respectat regulile igienei personale.
 • Contact îndelungat cu păsările bolnave.
 • Praful inhalat care conține agentul patogen.

Tratamentul bolii Newcastle la om ar trebui să înceapă cu primele semne de patologie. Terapia constă în administrarea a 4 comprimate de Metronidazol pe zi: 2 comprimate dimineața și seara. De asemenea, se recomandă să beți mult lichid cald și să mâncați miere naturală..

În cazul în care apar semne ale bolii la un copil, atunci tratamentul la domiciliu nu merită. Arătați bebelușului un profesionist cu experiență.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Semne ale bolii newcastle la pui