Creșterea calului - caracteristici, măsurare, stimulare

CalAstăzi în lume există de la o sută cincizeci la trei sute de rase de cai. Acestea sunt clasificate în funcție de diverse criterii - după scop, origine, metode de reproducere.

Vom vorbi despre modul în care sunt împărțiți caii în funcție de înălțimea lor..

Înălțimea calului la greabăn

Înălțimea calului se măsoară de la greabăn până la sol. Greierul este zona din spate între a treia și a unsprezecea vertebră. La majoritatea animalelor, este cea mai înaltă parte a corpului, dar numai la cai și câini greabanul este nemișcat, prin urmare servește ca punct de referință pentru măsurarea creșterii.

Important! Înălțimea unui cal nu se măsoară din cap, deoarece această parte, deși este mai mare, este mobilă. Greierul este considerat a fi punctul de plecare..

Indicatorii de înălțime ai cailor variază de la 70 cm la 2 m. Potrivit acestor date, sunt împărțiți condiționat în patru grupuri.

De dimensiuni mici

Caii mici sau mici includ rase a căror înălțime nu depășește un metru și jumătate. Cei mai străluciți reprezentanți ai acestora:

Primele cresc de la 120 la 150 de centimetri, iar cele din urmă - până la maximum 76 cm.

In medie

În vrac, caii au o înălțime medie - începe de la un metru și jumătate. Limita superioară a parametrului este de 160 cm. Reprezentanții principali de acest tip sunt călări:

 • arabic-
 • Cal arab
 • Akhal-Teke-
 • Cal Akhal-Teke
 • Terskaya-
 • Cal Tersk
 • Hanoveriană-
 • Rasa Hanovra
 • ucrainean-
 • Rasa ucraineană
 • rasă de cai de rasă pură.
 • Rasa de cai pur-rasa

Mare

Caii mari sunt cu zece centimetri mai înalți decât media și, prin urmare, pot crește de la 1,6 la 1,7 metri. Rasele mari includ:

 • Rasa Budenovskaya-
 • Rasa Budenovskaya
 • brabancon sau camion greu belgian-
 • Camion greu belgian
 • arden-
 • Arden
 • percheron.
 • Percheron

Știați? Percheronii sunt recunoscuți oficial ca fiind cei mai grațioși reprezentanți ai cailor de mare tracțiune..

Înalt

Cei mai înalți cai de pe planetă, iar aceștia sunt cei a căror înălțime depășește 170 cm, sunt reprezentați de o singură specie - comarca engleză. Științific, se numește rasa cu harnașament greu Shire. Acestea sunt animale foarte masive, cu un piept și un spate imens, copite mari, mărginite de o friză.Rasa Shire

Cum se determină cât de înalt

Înălțimea calului se măsoară folosind un băț și un centimetru. Este necesar să puneți animalul la atenție, astfel încât picioarele din față să fie cât mai drepte posibil. După aceea, capătul dispozitivului de măsurare este plasat la începutul copitei, iar celălalt ajunge la greabăn (ceea ce este acest loc, a fost menționat mai devreme). Mărimea rezultată va fi înălțimea calului.

Vitamine pentru creșterea calului

Uneori, proprietarii cred că animalele lor de companie nu cresc bine. Este posibil ca caii să nu crească într-adevăr în înălțime care se potrivește cu vârsta și rasa lor. În astfel de cazuri, se recomandă adăugarea de aditivi speciali în furaje care stimulează acest indicator. Unii crescători secretă calciu equin sau calciu cu fosfor, nutril seleniu, complex omega-trei. Dozajul fiecăruia este de obicei indicat pe ambalaj..Hrănirea cailorÎn general vorbind, suplimentele de vitamine vin sub formă de injecții sau granule și ar trebui să includă:

 • vitamine - A, D, H, K, C, grupa B;
 • micro și macroelemente - calciu, magneziu, zinc, seleniu, fosfor și altele.
De asemenea, trebuie amintit că o dietă echilibrată, în special iarba proaspătă, este, de asemenea, o sursă de vitamine pentru un patruped. Dacă totul este suficient, atunci pot fi necesare vitamine pentru a menține sănătatea calului și propria calmă..

Important! Vitaminele pot ameliora starea animalului și pot dăuna acestuia. Consultați întotdeauna medicul veterinar înainte de a introduce orice supliment de vitamine.

Deținătorii de recorduri de cai

Cai cu cea mai mare și mai mică statură evocă afecțiune și admirație. Câteva exemple ale acestor realizări includ:

 1. Titlul onorific al celui mai înalt cal de pe planetă aparține lui Brabancon numit Big Jake din America. Înălțimea sa este de doi metri șaptesprezece centimetri, ceea ce este înregistrat oficial în Cartea Recordurilor Guinness în 2010. Această castrată belgiană cântărește puțin peste două tone și jumătate și are un caracter foarte prietenos..
 2. Înainte de Big Jake, câștigătorii în înălțime aparțineau camionului greu Shire numit Remington din Texasul american. Este cu 7 centimetri mai mic decât regele de astăzi.
 3. Recordul absolut pentru înălțimea calului nu a fost doborât până acum și a aparținut unui comitat numit Sampson. A trăit la sfârșitul secolului al XIX-lea în provincia engleză Bedforshire și a măsurat două sute douăzeci de centimetri de la sol până la greabăn. Greutatea sa era mai mare de o tonă și jumătate..
 4. Cel mai mare cal
 5. Un Shire numit Duke care locuiește acum în Marea Britanie poate depăși în curând actualul deținător al recordului. Acum înălțimea sa este de doi metri și șapte centimetri și adaugă aproximativ 8 cm în fiecare an. Proprietarii nu dezvăluie secretul nutriției sale - se știe doar că dieta calului include zilnic aproximativ 10 kg de cereale, soiuri speciale de mere, infuzii de plante, ceai și un centner de apă.
 6. Cel mai mic cal din lume poartă numele marelui fizician. Un armăsar Pinto numit Einstein locuiește în New Hampshire, America, cântărește puțin sub trei kilograme și are o înălțime de doar treizeci și cinci de centimetri.

Știați? Caii sunt unul dintre puținele animale care pot distinge culorile. De asemenea, este unic că le văd pe toate, cu excepția roșu și albastru..

Caii au ocupat un loc special în viața umană încă din cele mai vechi timpuri. Sunt incredibil de frumoși, grațioși și inteligenți. Rasele diferă între ele, există cai mari și mici. Dar dragostea prietenului cu patru picioare pentru proprietar rămâne neschimbată.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » » Creșterea calului - caracteristici, măsurare, stimulare