Arici pigmeu african: îngrijire și întreținere la domiciliu

Ariciul pigmeu african este un mamifer care nu trăiește în sălbăticie. Animalul a fost crescut artificial, motiv pentru care nu trebuie eliberat. Animalul a fost obținut prin încrucișarea raselor algeriene și a altor rase de arici africani.

Înainte de a începe acest animal de companie drăguț, citiți cu atenție instrucțiunile pentru îngrijirea și întreținerea acestuia.

Cum să îmblânzești un arici pigmeu african

Arici pigmeu african

Pentru a îmblânzi un arici, ai nevoie de calm și răbdare.

Pentru a îmblânzi un animal, înconjoară-l cu afecțiune și grijă. Purtă conversații regulate cu animalul de companie și creează-i o atmosferă sigură și calmă. Ariciul are o vedere slabă și un simț al mirosului foarte sensibil. El te va distinge prin atingere, miros, voce.

Încercați să vă ridicați ușor animalul de companie de abdomen. Dacă folosește ace, faceți-o cu o pătură sau un prosop - ariciul nu va mai intra în panică și se va liniști. Dacă încercările de a-ți ridica animalul nu au succes, nu fi nervos.. Nu strigați la animal, cu atât mai puțin aruncați-l! În schimb, fii echilibrat, dar persistent..

Ariciul este un animal nocturn. Prin urmare, încercați să nu-l deranjați în timpul zilei, mai ales în primele zile după cumpărare. Pentru ca animalul dvs. de companie să se obișnuiască cu dvs. cât mai curând posibil, încercați să îl hrăniți manual cât mai des posibil..

Vorbește cu animalul de companie cu o voce calmă și blândă. Luați-l în brațe în fiecare zi timp de 15-20 de minute. Dacă urmați recomandările simple, ariciul va începe în curând să se apropie de el însuși..

Descriere și soiuri

Arici pigmei africani

Aricii pigmei africani diferă într-un număr mare de culori

Ariciul pigmeu african crește nu mai mult de 20 cm lungime, iar greutatea sa este de aproximativ 500 g. Persoanele din această rasă diferă prin culoare.

Aricii de sare și piper au ochi negri, mască și nas. Numărul de ace negre depășește numărul de ace nepigmentate. Pielea din jurul urechilor și din spate este de asemenea neagră. Există pete de aceeași culoare pe burtă și picioare.

Indivizii gri au ochi negri, mască și nas. Există pete de aceeași nuanță pe burtă și labe. Acele acestei specii sunt de culoare gri închis sau maro închis. Pe spate și în zona urechilor, culoarea se schimbă ușor de la un gri închis la negru.

Varietatea maro de arici are ace maro deschis. Ochii sunt negri, conturați în albastru. Masca acestui individ este maro deschis. Nasul este de culoare ciocolată. Burtica si picioarele sunt uniform colorate. Pielea din spate și urechi are o nuanță roz, cu un ton gri.

Soiul „ciocolată” are ace maro. Ochii sunt negri. Masca și nasul sunt de culoare maro pal. Pielea de pe spate și din zona urechilor are o nuanță cenușie. Pete subtile pot apărea pe abdomen și labe.

Soiul de șampanie are ace de culoare bej deschis. Masca lor nu este exprimată. Nasul este roz. Spatele și urechile sunt de aceeași culoare. Ochii sunt de culoare rubiniu. Abdomenul și membrele acestui individ sunt colorate uniform.

„Tsinakot” are jumătate din ace într-un ton maro deschis, iar cealaltă parte într-un bej pal. Masca practic nu apare. Nasul este roz cu puncte maronii. Ochii acestui individ sunt de culoare neagră sau rubinie. Burtica si picioarele sunt uniform colorate. Pielea de pe spate și din jurul urechilor este roz.

Soiul „scorțișoară” are un capac asemănător acului, de un ton maro deschis. Masca practic nu apare. Nasul este maro roz. Acest individ are ochi negri sau rubini întunecați. Picioarele și burta sunt uniform colorate. Pielea de pe spate și urechi este roz.

Pe lângă aceste soiuri, orice persoană poate prezenta o anomalie a culorii:

 • Pint - orice parte a pielii poate să nu aibă pigmentare;
 • Fulg de zăpadă - 30-70% dintre ace devin decolorate;
 • Alb - aproape toate acele sunt decolorate.

Mamiferul se poate naște albino. Animalele cu această culoare anormală au ace albe, piele roz și ochi stacojii..

Pro și contra de a păstra un arici pigmeu

Arici pigmeu african

Aricii africani sunt inteligenți și energici, dar nu se înțeleg bine cu alte animale

Păstrarea unui arici african acasă are multe avantaje:

 • Oamenii care cresc aceste animale susțin că un arici este capabil să amelioreze oboseala și chiar să scadă tensiunea arterială;
 • Aricii sunt creaturi foarte inteligente. Se pot obișnui rapid cu stăpânul lor și se pot atașa de el;
 • Ariciul pigmeu african poate fi obișnuit cu ușurință să mănânce, să se odihnească și să comunice cu proprietarul;
 • Animalul nu are nevoie de mult timp pentru a avea grijă. Este suficient să mențineți cușca curată, uneori spălați animalul de companie și tăiați-i unghiile;
 • Aricii aruncă rareori sunete. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci acestea sunt practic inaudibile;
 • Ariciul are o dimensiune foarte compactă. I se va găsi un loc chiar și în cel mai mic apartament;
 • Deoarece animalul trăiește într-o cușcă, nu vă va strica tapetul, mobilierul și alte lucruri valoroase;
 • Aricii nu trebuie să fie plimbați. Își îndeplinesc nevoia într-un anumit colț al cuștii;
 • Aricii pigmei africani sunt nepretențioși în mâncare. Pot mânca chiar și mâncare obișnuită pentru pisici..

Cu toate acestea, în ciuda unui astfel de număr de aspecte pozitive, conținutul unui arici are dezavantajele sale:

 • Dacă de multe ori îți lași animalul să iasă din cușcă, va trebui să strângi ace în jurul apartamentului;
 • Ariciul este un animal nocturn, nu este recomandat să-și pună cușca într-o cameră în care oamenii dorm - va interfera;
 • Ariciul are un instinct de vânătoare foarte dezvoltat. Dacă există alte animale de companie în casă, această trăsătură de caracter îi poate costa viața unui arici;
 • Nu toate clinicile veterinare vor putea ajuta ariciul pigmeu african. Acest lucru se datorează faptului că acest animal nu este deosebit de comun în țara noastră..

Mulți oameni se pot întreba dacă animalul are un miros neplăcut. Dacă cușca animalului este menținută curată, precum și pentru a-i monitoriza sănătatea și alimentația adecvată, nu va exista miros respingător.

Îngrijire și întreținere la domiciliu

Pentru ca animalul dvs. de companie să trăiască cât mai mult timp, trebuie să respectați o serie de reguli și recomandări.

Ce să hrănești

Ariciul pigmeu african mănâncă un vierme

Insectele sunt o adevărată delicatesă pentru un arici

Ariciul este un animal prădător. Cea mai bună mâncare pentru el este insectele și carnea.. Magazinele de specialitate vând furaje. Dar este totuși mai bine să acordați preferință produselor naturale..

Se recomandă hrănirea ariciului cu carne fiartă sau aburită. De exemplu, 1 lingură. lingura de vita, pui, curcan. Produsul din carne trebuie să fie tocat sau tocat mărunt din el înainte de hrănire. De asemenea, puteți oferi animalelor de companie gât de pui, stomac, ficat și multe altele. O porție ia 1-2 unități de organe. O dată pe săptămână, animalului de companie i se poate da pește fiert sau aburit..

Vă rugăm să rețineți: orice carne, carne de pasăre și pește nu trebuie să conțină sare și condimente!

Dintre insecte, aricii preferă greierii și zofobusul. Dar acest aliment este destul de gras. Prin urmare, poate fi administrat doar de câteva ori pe săptămână. Ariciul pigmeu este, de asemenea, hrănit cu lăcuste, viermi, omizi, gândaci de marmură, lăcuste.

Nici ariciul nu va refuza legumele. Iubește dovleceii, morcovii, fasolea verde, sparanghelul, dovleacul, castraveții, broccoli, spanacul, ardeiul gras. Din fructe și fructe de pădure, ariciul preferă merele, pere, banane, piersici, pepene verde, cireșe (trebuie să fie fără sâmburi), căpșuni, afine, zmeură, afine și kiwi.

Puteți diversifica dieta animalului dvs. de companie cu un ou de găină sau prepeliță. Poate fi hrănit abrupt și crud. Ariciul iubește și mâncarea pentru bebeluși..

Igienă și scăldat

Este necesar să scăldăm ariciul pigmeu african. Este necesar nu numai pentru a elimina mirosurile neplăcute, ci și pentru a îndepărta murdăria și paraziții. Scăldatul este întotdeauna un stres imens pentru un animal. Spinii durează mult să se usuce, iar animalul de companie poate răci rău (în special pe vreme rece). De aceea, se recomandă efectuarea procedurii de cel mult 1-2 ori pe lună. Nu poți scălda animale slabe, bolnave, neadaptate, altfel poți provoca daune ireparabile unui animal de companie înțepător.

Pentru proceduri de igienă, trageți aproximativ 5 litri de apă în bazin. Temperatura sa nu trebuie să fie mai mare de 34,8 grade. Este necesar să scufundați animalul în apă încet, ținând ușor partea superioară a corpului. În primul rând, este necesar să clătiți bine picioarele și burta. După aceea, treceți în spate. Ace pot fi curățate cu șampon pentru bebeluși și o periuță de dinți moale. Asigurați-vă că pe bot nu pătrunde apă. După scăldat, animalul trebuie învelit într-un prosop cald. Ariciul trebuie să se usuce în mod natural. Protejați-vă animalul de curent.

Video: Arici africane scaldă

Boli și tratament

Arici pigmeu african

Aricii pigmei africani sunt susceptibili la o serie de boli.

Cu o întreținere bună, de regulă, aricii se îmbolnăvesc rar. Dar tot trebuie să știi ce răni poți întâlni și cum să le tratezi..

Pneumonie. O astfel de boală poate apărea ca urmare a hipotermiei. Animalul refuză hrana, își linge adesea nasul, strănut, tuse. Respirația devine dificilă, se aud clicuri caracteristice. Această afecțiune patologică este tratată cu antibiotice..

Arătați animalul de companie unui medic. Dacă acest lucru nu este posibil, medicii veterinari recomandă tratarea animalului cu Ceftriaxonă sau Catosal. Pentru a elimina curgerea nasului, puteți folosi soluție salină pentru clătirea nasului, „Farmozolin” sau „Maxidin” pentru copii. Antibioticul este injectat intramuscular în coapsă. „Catosal” se aplică pe pliul pielii de pe spate.

Tulburări gastrointestinale. Fecalele unui arici african sunt alungite, aproximativ de dimensiunea unui creion. Culoarea descărcării la un animal sănătos este maro închis. Dacă există mucus sau bilă în scaunul animalului de companie, acest lucru înseamnă că ariciul are probleme digestive. Acest lucru se datorează adesea introducerii de alimente noi în dietă. Elimină-le din dietă și urmărește-ți scaunele. Dacă nu s-a schimbat nimic în decurs de 2-3 săptămâni, consultați medicul dumneavoastră. Animalul poate avea o infecție. Dacă culoarea scaunului este sănătoasă, dar seamănă cu prăjiturile de vacă, tractul digestiv trebuie curățat. Gândacii te vor ajuta în acest sens. Dacă aveți diaree, asigurați-vă că animalul dvs. de companie bea multă apă. Dacă refuză, este necesar să se injecteze soluție salină subcutanată. Pentru tratamentul stomacului, puteți utiliza „Nifuroxazida”. Dacă diareea persistă mai mult de 2 zile, consultați un medic.

Rani, zgârieturi, fracturi. Rănile și zgârieturile trebuie spălate cu apă oxigenată. După aceea, daunele trebuie tratate cu „Clorhexidină”. Apoi, ar trebui să așteptați puțin și să ungeți rana cu Levomekol. Pentru rănile grave, doar un medic veterinar poate ajuta. Fracturile necesită de obicei amputare.

Ciuperca. Animalul scoate ace, lână. Pielea este acoperită cu o crustă, fulgi. În această situație, se recomandă utilizarea „Imaverol”. Un cub de medicament necesită 50 de cuburi de apă. Pulverizați animalul de companie cu această soluție de 3 ori pe zi..

Căpușe, viermi. Când este infectat cu o căpușă, zgârieturi și răni vor fi observate pe corpul animalului. Cu viermi, animalul pierde în greutate chiar și cu un apetit bun. În fecale, mucus, se observă scurgeri de sânge. În acest caz, Stronghold, Front Line, Advocate ajută. Dozajul exact este descris în instrucțiuni..

Vaccinare

Aricii pigmei africani sunt tratați numai pentru paraziții externi și interni. Aceste animale de companie nu sunt vaccinate, nu există vaccinuri speciale pentru ele. În plus, animalele au ficat slab și orice vaccinare poate fi fatală sau poate scurta viața de mai multe ori..

Alegerea cuștilor și accesoriilor

Arici pigmeu african într-o cușcă

Într-o cușcă, un arici trebuie să ofere un nivel suficient de confort

Cușca pentru animal trebuie să fie spațioasă, de dimensiunea fundului - cel puțin 60 * 60 cm. Trebuie să fie solid. Distanța dintre tije nu ar trebui să fie prea mare. Animalul poate să se târască prin ele și să fugă sau să se blocheze între ele.

Nu cumpărați cuști cu niveluri pentru arici pitici!

Trebuie să puneți o roată în cușcă pentru a alerga. Acesta trebuie să fie solid, cu un diametru de cel puțin 28 cm. În funcție de natura animalului din cușcă, el trebuie să facă un adăpost. Pentru un arici sociabil, puteți pune pur și simplu un prosop moale, o pătură. Un animal de companie timid are nevoie de o casă.

Trebuie să puneți un vas pentru mâncare și un băutor în cușcă. Vasul trebuie să fie greu, astfel încât animalul de companie să nu-l rostogolească în jurul cuștii. Cel mai bine este să alegeți un băutor de mamelon.

Mulți arici adoră să se joace. Jucăriile pentru pisici sunt perfecte pentru ele - de exemplu, o minge cu clopote în interior sau tuneluri.

Reproducerea

Creșterea aricilor pigmei africani este un pas foarte crucial. În primul rând, cântăriți argumentele pro și contra cu atenție. Trebuie să aveți suficient timp liber pentru a avea grijă de un arici gravid și de bebeluși.

Cum se determină sexul

Pentru a determina sexul, țineți ariciul în brațe, astfel încât burta să fie vizibilă. La femele, organele genitale sunt situate în apropierea anusului. La bărbați, acestea sunt situate la o distanță de aproximativ 1 cm de anus - la bebeluși și 2-2,5 cm - la un adult.

Tricotare

Ariciul se uită la cană

Pentru ca împerecherea să aibă succes, aricii trebuie să se afle în aceeași categorie de vârstă

Aricii maturi sexual devin la 5,5-6 săptămâni. Animalele nu ar trebui să aibă încrucișări conexe până cel puțin a treia generație, astfel încât bebelușii trebuie separați în funcție de sex în prealabil. Este imposibil să tricotezi arici slăbiți și bolnavi.

Un bărbat tânăr nu trebuie împerecheat cu o femelă adultă. Din cauza lipsei de experiență, el poate provoca agresivitate și poate fi mușcat ca urmare. Tricotatul se poate face la 5,5-6 săptămâni, nu mai devreme.

Femela poate rămâne gravidă înainte de 5,5 săptămâni. Acest lucru nu ar trebui permis. Ea nu poate purta descendenți sau refuza să hrănească tinerii. Femela nu trebuie lăsată să se împerecheze mai mult de 11 săptămâni dacă nu a născut niciodată. Oasele pelvine fuzionate pot complica nașterea și pot duce la moartea ariciului.

Împerecherea durează 6-7 zile. Nu merită să țineți animalele împreună mai mult timp. Dacă nu se împerechează, plantați aricii o săptămână, apoi reconectați-i.

Bărbatul poate fi tricotat la fiecare 2 săptămâni. Femeie - de cel mult 2 ori pe an. În caz contrar, își va ucide aricii.

Sarcina

Sarcina la arici durează 34-36 de zile. În câteva săptămâni, femela câștigă 10-50 g în greutate. În a 25-a zi, este deja clar că ariciul este însărcinat: se rotunjește și comportamentul ei se schimbă, de asemenea. Începe să aibă grijă de sine, mersul ei încetinește.

Cum să ai grijă de arici nou-născuți

Arici pigmeu nou-născut din Africa

Este mai bine să atingeți aricii nou-născuți numai printr-o cârpă.

În primele zile ale vieții bebelușilor, femela se comportă foarte nervos. Ea trebuie să fie plantată într-o cușcă separată și să se asigure o odihnă completă. În caz contrar, ea poate refuza să hrănească descendenții sau chiar să-l omoare..

Este mai bine să nu atingeți aricii mici - femela îi poate refuza dacă miroase o persoană. Dar uneori apar situații când este pur și simplu necesar să ridici copilul. În acest caz, spălați-vă bine mâinile cu apă plată, îmbrăcați haine curate și încercați să nu aveți mirosuri. Când iei copilul, distrage atenția asupra femeii. Același lucru trebuie făcut și când îl puneți la loc..

Primele 2 săptămâni arici se hrănesc doar cu lapte matern, apoi începe să le aducă și alte alimente. Până la 2 luni, aricii încetează să mai depindă complet de mama lor.

Antrenează-te și joacă-te cu animalul tău de companie

Antrenarea ariciului pigmeu african

Micii africani spinoși sunt minunați să se antreneze

Ariciul pigmeu african este foarte antrenabil. De exemplu, îi puteți crea un traseu de obstacole cu bunătăți așezate pe el - în acest fel animalul de companie se va antrena singur.

Dacă practicați în mod regulat un arici, el își va învăța numele și îi va răspunde.. De asemenea, animalul de companie poate fi învățat comenzile „stai” și „față de mine”. Pentru a face acest lucru, atrage animalul către tine cu cuvintele „pentru mine” cu o anumită delicatețe. Apoi spune-i să „stea” și să blocheze calea cu piciorul sau cu o carte. Ariciul va înțelege rapid ce trebuie făcut și va executa comenzi.

Cel mai important lucru în timpul antrenamentului nu este să țipi sau să sperii animalul. În caz contrar, se va teme și va refuza să facă orice..

Speranța de viață a unui arici african acasă

Cu o îngrijire bună, ariciul african poate trăi până la aproximativ 7 ani. Au fost înregistrate cazuri când animalul de companie a trăit până la 10 ani. Cu un proprietar grijuliu și responsabil, ariciul va trăi o viață lungă și fericită..

Cum se numește un animal de companie

Arici pigmeu african

În alegerea unui nume, puteți fi limitat doar de propria imaginație.

Ariciul poate fi numit orice poreclă care vă place. De exemplu, împingeți spinii unui animal de companie (Cactus, Kolyuchkin, Needle etc.) sau transformați cuvântul arici (Ezhana, Hedgehog, Hedgehog etc.).

Puteți apela un arici pe baza caracteristicilor externe (Alb, Fulg de zăpadă, Ember etc.). Cu alte cuvinte, vă puteți gândi la un număr mare de porecle pentru un animal de companie înțepător. Porniți-vă imaginația.

Ariciul pigmeu african este un animal ornamental care a fost crescut special pentru a trăi acasă. Ariciul este destul de nepretențios în alimente, are o dimensiune mică și necesită o perioadă minimă de timp. Pe lângă aceste aspecte pozitive, animalul de companie se împrumută bine antrenamentului și poate deveni un prieten loial proprietarului său..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Arici pigmeu african: îngrijire și întreținere la domiciliu