Puricii în casă: cum să scapi de paraziți

Uneori, problemele mari încep cu lucrurile mici. Puricii devin o prostie atât de semnificativă pentru unii dintre noi. Acești paraziți microscopici pot distruge viața, deci este important să știm cum să îi distrugem..

Cine sunt puricii

Aceste insecte suge sânge de dimensiuni miniaturale și-au pierdut aripile în procesul de evoluție, dar au dobândit membre posterioare puternice care ajută la ascunderea rapidă de victimele mușcate. Muștiucul parazitului este ideal pentru străpungerea pielii și suptul de sânge. Se hrănesc cu sângele diferitelor mamifere, dar preferă o anumită specie.. Există 2086 specii ale acestor paraziți și 4 dintre ele nu mai există.

Cea mai mare contribuție la studiul puricilor a fost făcută de Charles Rothschild, care a colectat o colecție uriașă de acești paraziți pentru British Museum. Cercetătorul moare de infecție din unul dintre exponate.

Purice

Un purice este un parazit care suge sângele care aduce o mulțime de probleme unei persoane și animalelor sale de companie.

Ce purici trăiesc în casă

Insectele mușcă nu numai animalele, ci și parazitează oamenii. Prin urmare, ei sunt fericiți să locuiască în casa noastră. Deci, acasă putem întâlni astfel de purici:

 1. Șobolanul - este considerat cel mai periculos pentru oameni, deoarece poartă o mulțime de boli fatale, în special ciuma. Au devenit cauza celei mai masive morți a oamenilor din întreaga istorie a civilizației în comparație cu alți paraziți. Le puteți întâlni într-un apartament dacă există depozite de gunoi și resturi în el, unde se dezvoltă larve de paraziți. Această specie se hrănește și cu alte rozătoare..
 2. Câinii - preferă sângele câinilor, dar în absența unui astfel de stăpân, mușcă o pisică și chiar o persoană. Corpul parazitului este acoperit cu peri și cârlige, ceea ce face mai ușor de ținut pe un animal în mișcare. Fără mâncare, el nu moare de câteva luni.
 3. Felinele - sunt nepretențioase în alegerea proprietarului, prin urmare, beau sângele unei pisici, a unui câine și a unei persoane cu succes egal.. În căutarea hranei, ei nu se mișcă de-a lungul lânii, ci de-a lungul pielii proprietarului, prin urmare mușcă pe cele mai fără păr ale corpului.
 4. Om - iubește sângele oamenilor, nu disprețui alte mamifere. Sunt periculoși, deoarece poartă multe boli de la o gazdă la alta. Mănâncă de două ori pe zi și se stabilesc în imediata apropiere a locului în care oamenii dorm. Femela depune ouă în crăpăturile podelei sau în spatele plăcilor.
 5. Pui - comun printre păsările sălbatice și domestice. Le poți întâlni chiar și pe pergării și canari. Cu o infecție în masă a păsărilor de curte, efectivele sale scad de mai multe ori. O persoană este rar mușcată, deoarece vasele la oameni sunt situate mai adânc decât la păsări.
 6. Pat (casa) este denumirea colectivă pentru toate tipurile de purici care trăiesc în habitate umane.
 7. Pământenii - trăiesc în principal în stratul superior al solului, uneori se stabilesc în apartamente, nu sunt legați de un anumit animal. Ei se hrănesc cu sânge uman numai în condiții extreme ale existenței lor, de exemplu, în caz de secetă severă, când le lipsește umezeala în pământ. Adesea se găsesc accidental într-o locuință și se instalează în tapițeria canapelei, a saltelei, a covorului, în spatele plăcilor.

Galerie foto: specii de purici găsite în casa umană

Cum să aflăm că în casă au apărut insecte care suge sânge

Pentru a lupta împotriva paraziților, trebuie să aflați exact ce sunt. Unii oameni confundă puricii cu acarienii patului. Faptul că puricii s-au așezat este indicat de următoarele semne:

 • animalul de companie mănâncă adesea, a devenit nervos și a pierdut somnul normal;
 • micul praf negru apare în blana animalului (excremente de paraziți);
 • după ce stai pe canapea sau dormi noaptea, pe piele se găsesc mici umflături roșii, care prurit;
 • există excremente de purici pe covor sau podea care arată ca un praf maro-negru: dacă treceți o cârpă albă umedă peste praf, vor rămâne pete maronii pe el;
 • insectele microscopice sar pe picioare sau pe podea care mușcă dureros.

După ce ați găsit cel puțin unul dintre semnele enumerate, luați măsuri pentru a combate paraziții care suge sânge.

Puricii într-o pisică

După ce ați găsit purici la o pisică, gândiți-vă la modul în care veți extermina puricii în toată casa

Cum și de ce puricii intră în casă

Nu există multe modalități prin care insectele să intre în locuința umană. Cel mai adesea, animalele de companie le aduc, dar există și alte motive pentru care puricii intră pe teritoriul nostru:

 1. Din cauza animalelor de companie. Chiar și o singură călătorie în exterior poate duce la infestarea animalelor de companie cu purici. Acest lucru nu necesită contactul cu animalul de curte - paraziții stau în așteptare în iarbă.
 2. Datorită umezelii. Acest motiv al apariției este caracteristic doar puricilor de pământ, care trăiesc în principal în subsoluri sau în stratul superior al solului. De obicei, umiditatea conținută acolo este suficientă pentru ei, dar dacă căldura verii este afară și pământul se usucă, insectele se apropie mai mult de sursa de umiditate - de casa noastră. Cel mai adesea, locuitorii de la parter și casele private suferă de purici de pământ (subsol).
 3. Din cauza dăunătorilor rozătoarelor. Uneori trăiesc în subsoluri sau se strecoară în case, unde strică lucrurile și rechizitele. Dar principalul pericol este că sunt purtători de purici, din care poți contracta boli grave..
  Semne de mușcătură de purici pe un șobolan decorativ

  De la rozătoarele sălbatice care au intrat în casa ta, puricii se vor muta cu bucurie la animalele tale decorative, șobolani și le vor transfera toate infecțiile din saliva lor

 4. De la vecini. Ele vin la dvs. prin orificii de ventilație, fisuri în pereți, sub pervaz etc..
 5. Pe haine. Uneori, purtăm purici singuri, de exemplu, după ce am fost într-o cameră infectată cu acești paraziți. Se agață de faldurile de îmbrăcăminte și astfel își schimbă locul de reședință.

Cum să scapi de purici într-un apartament

Există multe remedii casnice pentru a scăpa de purici. Substanțele chimice specializate sunt mai eficiente, dar remediile populare sunt complet sigure. Înainte de a începe să îndepărtați fraierele, aspirați apartamentul și scăpați animalul de companie de paraziți. După curățarea camerei de insecte, nu uitați de prevenirea apariției lor în viitor..

Produse chimice

Nu veți găsi instrumente specializate. Acest lucru se explică prin faptul că puricii nu trăiesc permanent în casă și nu parazitează doar asupra oamenilor. Prin urmare, insecticidele sunt necesare pentru combaterea insectelor târâtoare și a fraierilor de sânge..

Delcid

Este o soluție 4% de piretroid deltametrin. Se dizolvă în apă conform instrucțiunilor și se pulverizează pe camera infectată.. În medie, 25 ml de produs finit este suficient pentru dezinsecția de 1 mp. m de suprafață. Aceeași substanță este tratată și pentru câinii din purici (se prepară o soluție de 0,125% din 1 fiolă). Instrumentul ucide atât adulții, cât și larvele.

Cum se utilizează produsul:

 1. Soluția este plasată într-o sticlă de pulverizare și pulverizată cu ea pe pereți la o înălțime de până la 1,5 m, podele și covoare.
 2. Tratamentul se efectuează într-un aparat respirator și mănuși în absența copiilor și animalelor din cameră.
 3. În procesul de dezinsecție și la o oră după aceasta, ferestrele și ușile sunt închise, după care încăperile sunt ventilate timp de 2 ore.
 4. Substanța nu este spălată timp de 14 zile.
 5. După 2 săptămâni cu infecție severă, procedura se repetă.
Purice delcid

Delcid poate fi utilizat cu același succes pentru combaterea dăunătorilor din incinte și pentru a scăpa animalele de purici

Raptor

Pentru a combate acești paraziți, Raptorul este potrivit sub forma:

 1. Spray. Se compune din 2 substanțe active - cipermetrina și tetrametrina, care într-un complex au un efect dăunător asupra diferitelor organe ale paraziților. Puricii și larvele lor care cad sub influența aerosolilor mor instantaneu. Filmul rămas după pulverizare are un efect prelungit în 7-10 zile. Ouăle nu se tem de acest remediu, cu toate acestea, atunci când larvele eclozează, ele mor din cauza efectului rezidual al medicamentului. Nu spălați substanța în decurs de 10 zile. Prelucrarea se efectuează în echipament de protecție în absența copiilor și a animalelor.
  Spray Raptor

  Pulverizarea distruge puricii și larvele lor numai prin contact direct cu ei

 2. Aquafumigator. Este format din două recipiente metalice și o pungă cu apă. Recipientele conțin substanțe toxice și generatoare de vapori, în timp ce cifenotrina este un insecticid.. Atunci când interacționează cu apa, se formează vapori, otrăvitori pentru paraziți, care pătrund chiar și în cele mai inaccesibile locuri. Dispozitivul distruge puricii în toate etapele dezvoltării lor, inclusiv ouăle. În timpul procedurii, care durează 2-3 ore, nu ar trebui să existe persoane în cameră fără îmbrăcăminte de protecție sau cel puțin un aparat respirator. Toate dulapurile și ușile interioare din cameră sunt deschise. Un sistem este conceput pentru a gestiona 30 mp metri pătrați: dacă camera este mai mare, faceți stoc pe 2 seturi.
  Aquafumigator Raptor

  În timpul funcționării acvafumigatorului, opriți senzorul de alarmă de incendiu, astfel încât să nu funcționeze din cauza expunerii la vapori

Dichlorvos

Dichlorvosul clasic produs în URSS este fabricat pe baza de dimetildiclorovinil fosfat, prescurtat ca diclorvos. Medicamentele moderne care au un astfel de nume sau includ acest cuvânt în nume - Raptor, Varan, Combat - adesea nu conțin deloc această substanță. Eficacitatea lor nu suferă de acest lucru, dar siguranța pentru oameni crește. Ingredientul activ este buteronul piperonilic, permetrina etc.. Principalul efect pe care îl au asupra puricilor este distrugerea sistemului nervos al insectelor și paralizia completă a acestora..

Instructiuni de folosire:

 1. Deschideți toate ușile din dulapuri și din cămară, unde sunt depozitate toate coșurile de gunoi (aici locuiesc larvele).
 2. Scoateți din casă toți membrii gospodăriei și animalele de companie neutilizate.
 3. Purtați un aparat respirator.
 4. Pulverizează totul din abundență.
 5. Așteptați timpul specificat în instrucțiunile pentru un anumit produs.
 6. Aerisiți bine spațiile timp de 2-3 ore.
 7. Faceți curățare umedă.
Dichlorvos din purici și alți dăunători

Componentele active ale diferitelor tipuri de diclorvos au un efect paralizant asupra puricilor

Prometrina

Acest produs se bazează pe deltametrină și este disponibil în fiole sau flacoane. Din el se face o emulsie prin diluarea a 1 fiolă în 1 litru de apă. Apoi pulverizează camera cu o sticlă de pulverizare.. Înainte de a începe tratamentul, toate produsele, vasele și echipamentele cu care sunt preparate mâncarea sunt scoase din cameră, precum și copiii, femeile însărcinate și care alăptează și animalele de companie sunt scoase. Procedura de dezinfestare se efectuează cu mănuși de cauciuc și respirator. După muncă, faceți un duș.

Prometrina de purici

Când cumpărați medicamentul Prometrin, clarificați că aveți nevoie de un remediu pentru purici, deoarece unul dintre erbicidele populare are un nume similar

Butox

Medicamentul se face pe baza deltametrinei, care paralizează sistemul nervos al paraziților. Vine în fiole. Pentru utilizare, produsul este diluat în apă conform instrucțiunilor, amestecând bine astfel încât emulsia să fie omogenă. Dezinsecția se efectuează într-un aparat respirator și mănuși de cauciuc, tratând podelele și pereții la o înălțime de până la 1,5 m. Nu pulverizați compoziția în dulapuri cu alimente și ustensile. În procesul de lucru și după acesta, camerele sunt ventilate și nu fac curățare umedă timp de o săptămână, limitându-se la un aspirator. Instrumentul ucide doar adulții și larvele, astfel încât după o săptămână procedura se repetă.

Ambalare cu fiole de Butox

Conținutul fiolei Butox este diluat cu apă în proporțiile indicate în instrucțiuni

Metode fizice

Sunt bune ca una dintre componentele luptei împotriva paraziților:

 • scăpați de majoritatea ouălor și sucitoarele însele vor ajuta un aspirator obișnuit;
 • un generator de abur tratează toate suprafețele moi unde pot începe paraziții și larvele lor - o canapea, saltea, covor, perdele;
 • dacă podeaua permite, este opărită cu apă clocotită, ceea ce, desigur, este o procedură care nu este sigură și pentru dvs.;
 • tot ce este posibil este spălat cu apă foarte fierbinte și călcat;
 • puricii nu tolerează înghețul, prin urmare, îngheață camera, după ce au izolat anterior conductele de comunicații tehnice din cameră.

Remediile populare

Folosim fonduri accesibile, care sunt adesea deja disponibile în casă:

 1. Infuzii de plante de pelin, eucalipt, tansy. Îi sperie pe paraziți. Pentru a le prepara, luați 40 g de plantă uscată și turnați 800 ml de apă clocotită. Insistați timp de aproximativ o oră, după care sunt pulverizați în toată casa.
  Sagebrush

  Unele ierburi cu miros înțepător, cum ar fi pelinul, sunt repelenți eficienți împotriva puricilor.

 2. Rumeguș de pin. Puricilor nu le plac uleiurile esențiale secretate de copac. Prin urmare, rumegușul este turnat sub așternutul unui animal de companie pentru a preveni apariția paraziților și a le speria, dacă acestea există deja.
 3. Sare de gătit și sifon. Componentele numite sunt amestecate în proporții egale și împrăștiate într-un strat gros pe covor și jucării moi, frecând cu atenție materialul. După 12 ore, produsele procesate sunt aspirate. Dacă este necesar, procedura se repetă de mai multe ori..
 4. Drojdie și usturoi. Mai multe capete de usturoi curățat și tocat și drojdie de bere sunt amestecate și așezate pe toate covoarele și chiar pe podea în colțuri. Produsul este lăsat timp de 10 ore, după care toate suprafețele sunt complet aspirate. Mirosul puternic al ingredientelor utilizate respinge paraziții.
  Capete de usturoi

  Aroma usturoiului, mai ales atunci când este combinată cu drojdie, respinge puricii

 5. Menta și alte plante și alimente cu miros puternic. Respirantul pentru purici poate avea un miros plăcut pentru oameni și poate ține puricii departe. Pentru a preveni și a scăpa de paraziți, menta proaspătă, tansy, pelin, lavandă uscată sunt așezate în colțurile camerei și în fața intrării în casă. Elimină efectiv puricii din mandarină, portocală, grapefruit și alte coji de citrice ascunse în colțuri (hote, comodă, crăpături).

Cum să scapi de purici într-un apartament - video

Combaterea profesională a dăunătorilor

Apelarea specialiștilor pentru a scăpa de purici ar trebui să fie dacă toate metodele încercate au eșuat. De asemenea, ajutorul lor va fi necesar atunci când casa ta este literalmente „plină” de acești paraziți.

Pregătirea pentru combaterea dăunătorilor:

 1. Îndepărtați toate alimentele și vasele din zona tratată.
 2. Faceți curățarea umedă a camerelor.
 3. Oferiți acces la partea din spate a covoarelor.
 4. Îndepărtați reptilele domestice, păsările și peștii din apartament sau casă, deoarece medicamentele folosite pentru ele pot fi mortale și nimic nu amenință pisicile, câinii și oamenii.

Specialiștii prelucrează podelele și pereții la o înălțime de până la 1,5 m. În medie, procedura durează 30-40 de minute. După 5-6 ore, toate camerele sunt ventilate. Este de preferat curățarea cu vid după 2 zile și este mai bine să lăsați deoparte curățarea umedă cât mai mult timp posibil..

Tratați camera de insecte

Controlul profesional al dăunătorilor vă permite să scăpați de purici pentru o lungă perioadă de timp și, uneori, pentru totdeauna

Care sunt trăsăturile luptei împotriva puricilor într-o casă privată

În plus față de măsurile de combatere a dăunătorilor din casă, acordați atenție zonei din fața casei:

 1. Îndepărtați toate resturile organice - frunze putrede, buruieni și paie de gunoi - departe de intrarea în locuință și îngropați-le sub copaci pentru a putrezi.
 2. Pentru a evita apariția coloniilor de purici, stropiți cărările din curte și toate locurile neocupate de grădină cu rumeguș de pin și pelin, plantă cu mușețel persan.
 3. Cabina câinelui, pridvorul și sub el, vărsat, dacă există pisici sau câini, tratați periodic cu insecticide de la acești paraziți care suge sânge.

Prevenirea puricilor în casă

Dacă vă este frică de apariția sau revenirea insectelor, urmați măsurile preventive corespunzătoare. Deci, urmează:

 • examinați periodic animalele de companie pentru prezența fraierelor de sânge, puneți-le pe gulerele de purici, spălați-le cu șampoane antiparazitare după o plimbare;
 • scăpați de șobolani și șoareci, dacă există, și sigilați toate crăpăturile și crăpăturile din casă;
 • de mai multe ori pe an pentru a efectua curățarea generală a casei, scoaterea tuturor așternuturilor pentru îngheț sau „prăjire” la soare;
 • mai des aspirarea covoarelor și așternuturilor de animale de companie;
 • tratați periodic paturile pentru animale de companie cu preparate insecticide;
 • la intrarea în casă și sub ferestre pentru a întinde pelinul uscat sau proaspăt.

Recenzii

Cu disponibilitatea insecticidelor eficiente de ultimă generație, controlul puricilor nu este atât de dificil. Dar este mai bine să preveniți problema decât să o rezolvați mai târziu, deoarece înainte de exterminarea finală, paraziții vor avea timp să strice o mulțime de nervi și sănătate. Încercați să acordați mai multă atenție prevenirii apariției fraierelor de sânge.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Puricii în casă: cum să scapi de paraziți