Urs panda uriaș sau bambus

Unde trăiește ursul uriaș panda sau bambus și ce mâncare?Panda uriaș sau ursul de bambus este o specie de mamifere aparținând familiei urșilor. Este un animal vechi și valoros, care este un simbol al Chinei. L-au iubit și venerat atât de mult încât l-au pus sub protecția legii. Pedeapsa cu moartea este amenințată pentru uciderea unui animal. Este dificil să-l confundați cu cineva, datorită culorii caracteristice alb-negru. Teritoriile muntoase ale Republicii China: Tibet și Sichuan - o zonă naturală în care trăiesc panda. Preferă să trăiască în păduri de conifere mixte cu bambus.

Panda uriaș: descriere, trăsături caracteristice

Pandele sunt două specii prădătoare asiatice, care sunt similare ca aspect și stil de viață, dar aparțin unor familii diferite. În ciuda identității ursului, panda a fost mult timp clasată printre reprezentanții ratonilor..

Descrierea aspectului

Ursul are destul de mare, cu o greutate medie de 70-120 kg și o înălțime de până la 1,5 m. Masculii sunt mai mari decât femelele cu aproximativ 10%. Corpul lor este voluminos, cu o blană groasă. Coada, spre deosebire de un urs, este lungă. Picioarele sunt scurte și masive, cu picioare mici. Când merge, nu pășește complet pe picioarele din spate. Pentru a facilita prinderea bambusului, există tampoane din piele între degete. Molarii sunt mai plate și mai largi pentru a măcina tulpinile de bambus.

La fel ca alți reprezentanți ai ursilor panda, au un fizic masiv.Capul, deși uriaș, este proporțional cu corpul. Botul este contondent, cu urechi mari pe coroană. A iesi in evidenta culoare neagră standard pe fundal alb: ochelari în jurul ochilor, marcaje pe picioare, umeri și urechi. Aparenta calmă a ursului este înșelătoare. Cu ghearele sale ascuțite, poate provoca daune semnificative unui inamic. Caracteristica este degetul mare proeminent pe picioare.

Unde trăiesc pandele și comportamentul tipic

În natură, pandele au perimetru restrâns - pădurile umede din sudul și centrul Chinei. Suprafața aproximativă a continentului locuit este de 30 de mii de metri pătrați. km. Aceștia sunt indivizi destul de solitari, care nu intră pe teritoriul semenilor lor. Toată lumea își marchează proprietatea, lăsând zgârieturi pe scoarță. Sunt minunați la urcarea copacilor și la înot, dar preferă să trăiască pe uscat.

Sunt cei mai activi noaptea. În timpul zilei, se află în scobituri sau crăpături de stâncă, unde se află în hibernare profundă.

Există o serie de fapte interesante despre stilul de viață:

 • Mestecă tulpini de bambus în mod constant, cu excepția somnului în timpul iernii și în timpul zilei.
 • Principala dietă a panda este bambusul, deși strămoșii săi erau carnivoriCea mai mare parte a dietei constă în alimente vegetale. Aceasta include nu numai bambusul, ci și alte alimente: rădăcini, rădăcini, scoarță, fructe de padure și ciuperci, iarbă, flori. Mierea de la albine sălbatice este considerată o delicatesă rară. Poate uneori ataca mamifere mici.
 • Din volumul total de alimente absorbite, nu mai mult de 17-18% sunt absorbite.
 • Sarcina unui panda durează de la 95 la 160 de zile. De obicei se nasc doi pui, doar unul moare. Mama este capabilă să clocească un pui de excepție.

Se pare că urșii sunt foarte tăcuți, dar ei scoate sunete neobișnuite la comunicare. Seamănă cu bătaia copiilor. Când sunt iritați sau furioși, mârâie amenințător sau fredonează. Chomping vorbește despre starea de alertă a ursului, este mai bine să nu te apropii de el. Puii pot scârțâi și scârțâi.

Creșterea unui panda uriaș

Odată cu debutul sezonului de reproducere, femelele sunt puternic activate. Pentru a atrage masculii, ei emit un parfum specific. Conform observațiilor științifice, acest comportament este caracteristic indivizilor cu înclinație sexuală. Reprezentanții masculini încep să concureze pentru campionat, încercând să recâștige ursul care le place.

Sezonul de împerechere se desfășoară din martie până în mai. Căldura durează 2–4 zile, când trece prima vigoare la femele. Devin prea neliniștiți și își pierd pofta de mâncare. După împerechere, apare sarcina, care durează aproximativ 5-6 săptămâni. Puii se nasc la sfârșitul verii sau toamna. Bebelușii par orbi și fără apărare, cu o lumină jos. Fiecare greutate variază între 50-160 grame.

Panda uriașă are grijă de pui până la 18 luniMama ursului are grijă atentă de copiii ei. Îi ajută să ia o poziție confortabilă pentru suptul de lapte. Până la 15 ori pe zi, nou-născuții sunt aplicați pe mameloane. Durata fiecărei hrăniri este de cel puțin 30 de minute. La vârsta de 3 săptămâni, pot deschide deja ochii, iar la 3-4 luni încep să se miște independent. Cu mama, puii rămân până la 18 luni, și sunt înțărcați din lapte la 45-46 de săptămâni.

Trebuie remarcat faptul că pandele captivi nu se reproduc bine. Gemenii se nasc cel mai adesea. Dintre acestea, femela îl alege pe cel mai puternic și îl îngrijește. Al doilea moare de obicei.

Ce mănâncă panda uriași?

Chiar numele „urs de bambus” vorbește de la sine. Aceste animale sunt considerate carnivore, deși dieta lor principală este vegetală. S-au adaptat pentru a folosi ordinea 30 de soiuri de arbori de bambus. Se mănâncă rădăcini, lăstari tineri, chiar și tulpini vechi. Cu fălcile lor puternice, mănâncă suprafețe dure de lemn.

Sistemul lor digestiv este complet adaptat pentru a digera astfel de materii prime. Esofagul și stomacul sunt acoperite cu o membrană mucoasă care previne rănirea cauzată de așchii. Deoarece vegetația este slab absorbită, urșii trebuie să mănânci până la 15-18 kg pe zi. Deci, își pot menține vitalitatea. Tot timpul sunt treji, aproximativ 10-12 ore pe zi, mestecă în mod constant.

O dietă slabă nu permite pandelor uriași să stocheze energie mult timp. Aceasta determină un perimetru limitat unde pot trăi. Pur și simplu nu există suficientă forță pentru tranziții lungi. Uneori gustul pandelor:

 • Panda mănâncă mai mult decât bambus, o varietate de alimente pot fi incluse în dietăciuperci;
 • fructe de padure;
 • bulbi de plante;
 • insecte;
 • ouă;
 • cari;
 • și alte produse.

Apa este prelevată în principal din tulpini de bambus. În fiecare zi coboară în rezervoare și acolo absorb volumul care le lipsește.

Cu conținut artificial meniul lor nutritiv este mai variat: trestie de zahăr, terci de orez, fructe, biscuiți cu proteine, mere, morcovi, cartofi.

Astăzi, durata medie de viață a pandelor este de 25-30 de ani. De îndată ce lumea a devenit conștientă de astfel de urși bizari, numărul raidurilor braconajului a crescut. Piei acestor animale valoroase sunt vânate constant. În ciuda pedepsei dure pentru uciderea pandelor, costul ridicat al prăzii este copleșitor. În grădinile zoologice, acesta este unul dintre cele mai populare exemplare, atrăgând întotdeauna atenția..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Urs panda uriaș sau bambus