Unde trăiește ghepardul și alte informații despre această specie

Habitatul ghepardilorGhepardul este un mamifer din familia felinelor. Potrivit cercetătorilor, ghepardii sunt o rudă apropiată a pumelor. De asemenea, aceste animale prezintă semne de degenerare genetică, motiv pentru care se caracterizează printr-o rată ridicată de mortalitate a puilor..

Răspândire

Cel mai mare număr de ghepardi trăiește în țările africane, foarte puțini dintre ei rămân în Asia. Acolo, focare separate ale acestor pisici sălbatice au supraviețuit doar în partea centrală a Iranului. În acest moment, pe toată planeta există aproximativ 4,5-5 mii de indivizi de acest gen. Aceste animale trăiesc doar în zone deschise..

Caracteristicile externe ale speciei

Ghepardul se distinge printr-un corp subțire, muscular. Pentru dezvoltarea vitezei mari, animalul are un cap mic și urechi mici rotunjite. Dar pieptul și plămânii vor interfera cu un volum mare de aer.

În general, animalul arată destul de fragil: cu o lungime a corpului (fără coadă) de 115-140 de centimetri, masa atinge doar 65 de kilograme. Animalul poate atinge o înălțime de 90 de centimetri.

Culoarea stratului este predominant galben-maroniu, cu mici pete negre haotice. Blana de pe burtă este oarecum mai ușoară decât pe spate. Pe fața animalului, există dungi întunecate care trec de la ochi la nas. Aceste dungi se numesc „lacrimi de ghepard”. Ele sunt principala trăsătură distinctivă în colorare. Există, însă, abateri în culoarea pielii. De exemplu, așa-numitul ghepard regal, care are dungi de-a lungul spatelui. Există cazuri în care animalul era complet negru sau, dimpotrivă, ușor, fără pete. Se întâmplă ca ghepardii să se nască nu cu negru, ci cu pete roșii.

O atenție specială este atrasă de coadă. Atinge 80 de centimetri. Vârful cozii la animale este alb, iar petele de pe ea se îmbină în inele. Coada ghepardului joacă rolul unui mecanism de echilibrare și, în același timp, a unei cârme.

Labe de ghepard sunt lungi, musculare. Picioarele din spate sunt mai lungi decât cele din față. Ghearele acestui animal sunt doar parțial retractate. Oferă o aderență mai bună în timpul alergării. Talpa de pe picioare este rigidă. Există cinci degete pe picioarele din față și patru pe spate.

Subspecii

Anterior, cercetătorii alocau șapte subspecii ale acestui animal rar:

 • Stil de viață ghepardAcinonyx jubatus jubatus
 • Acinonyx jubatus raineyi
 • Acinonyx jubatus ngorongorensis
 • Acinonyx jubatus soemmeringii
 • Acinonyx jubatus hecki
 • Acinonyx jubatus radde
 • Acinonyx jubatus venaticus.

Cu toate acestea, studii recente au arătat că Acinonyx jubatus raineyii și Acinonyx jubatus jubatus sunt similare genetic..

În plus, ghepardii sunt atât de rare încât sunt listate ca specii pe cale de dispariție în Cartea Roșie..

Mod de viata

Mâncare și vânătoare

Ghepardii sunt carnivore diurne. Dieta lor conține carne:

 • gazele medii;
 • pui de gnu,
 • iepuri de câmp,
 • impala.

Preferă să vâneze dimineața devreme sau seara. Spre deosebire de alte familii feline, ghepardii nu fac ambuscadă. Deoarece acest prădător trăiește în principal în zone deschise, principiul principal al vânătorii este de a curăța prada la mică distanță. După ce prădătorul se strecoară până la pradă aproximativ 10-15 metri, începe urmărirea. În timp ce vânează, ghepardii pot atinge viteze de până la 130 de kilometri pe oră. El dezvoltă această viteză în doar câteva secunde. Fuga ghepardului este un salt uriaș de 6-8 metri. De obicei, prădătorul doboară și sugrumează prada.

Obișnuit, urmărirea nu durează mai mult de câteva secunde. Dacă în primii 300-400 de metri ghepardul nu poate depăși victima, atunci urmărirea se oprește. Deoarece oricât de rezistente sunt inima și plămânii acestui prădător. chiar și ei nu pot recupera rapid costurile energetice necesare pentru a dezvolta o viteză atât de mare.

Dacă vânătoarea are succes, atunci animalul are nevoie de odihnă. Adesea, în timpul unei astfel de odihnă, ghepardii își pierd prada, care este luată de leoparzi, lei și chiar hiene. De asemenea, trebuie remarcat faptul că, spre deosebire de alți prădători, ghepardii nu ascund hrana în rezervă, indiferent cât de multă carne rămâne după vânătoare. Mai mult, acest reprezentant al felinei mănâncă doar prada pe care el însuși a ucis-o..

Reproducere

Cum se reproduce ghepardulGhepardii masculi trăiesc singuri, în timp ce femelele cu animale tinere formează turme cu o ierarhie stabilă. Sezonul de împerechere durează tot anul. În timpul sezonului de împerechere, masculii se unesc grupuri mici de doi până la trei indivizi, să păstreze teritoriul de vânătoare și femelele care îl locuiesc. De regulă, grupurile de două persoane își pot proteja bunurile până la șase luni, iar deja trei bărbați pot alunga alți bărbați de bunurile lor timp de câțiva ani..

Pentru ca femela să ovuleze, masculul trebuie să o alunge pentru o vreme. Sarcina la această specie de animale durează relativ scurt - până la trei luni. Miezul are loc într-un loc retras, de regulă, se nasc de la 2 la 6 pisoi, care sunt îngrijiți de ambii părinți.

În exterior, copiii sunt foarte diferiți de adulți. lână gri lungă. Pisoii au o coamă și o perie atingătoare la capătul cozii, care dispar după câteva luni..

Puii se nasc orbi, la fel ca pisoii normali. După ce își deschid ochii, încep să o urmărească pe mama peste tot, care hrănește puii până la 8 luni. Treptat, femela îi învață pe puii tineri să vâneze și să omoare prada. După ce au învățat să vâneze singuri, ghepardii își părăsesc mama. De regulă, bărbații pleacă în grupuri mici, iar femelele singure.

Speranța de viață la ghepardii în natură este în medie de 10-15 ani, iar în captivitate poate ajunge la 20 de ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Unde trăiește ghepardul și alte informații despre această specie