Daphnia: ce mănâncă, cum să-l crească acasă

DaphniaDaphnia

- organismele de apă dulce, care au fost utilizate de mult timp ca hrană universală de calitate pentru pești de acvariu. În natură, acești indivizi locuiesc în iazuri și lacuri, dar este, de asemenea, foarte posibil să le crești în interior..

Descriere și tipuri de reproducere la domiciliu

Daphnia sunt predominant crustacee mici, care sunt clasificate în mod tradițional ca „praf viu”. Să ne oprim mai detaliat asupra structurii lui Daphnia. La toți indivizii acestui grup, corpul este strâns comprimat pe părțile laterale și are un capac bivalv chitinos - o coajă, fixată pe spate.DaphniaExistă doi ochi pe cap, care se contopesc adesea într-un singur ochi compus în organismele mature sexual, iar la unele specimene se poate observa încă un ochi auxiliar lângă ochiul compus. În plus, există două perechi de antene deosebite pe capul crustaceului. Perechea din spate este mai mare și este echipată cu peri auxiliari. Datorită volumului antenelor din spate, oamenii se mișcă în apă..

Următoarele tipuri de crustacee microscopice pot fi adesea găsite în corpurile de apă:

 • magna este cel mai mare reprezentant al culturii (corpul femelei crește până la 6 mm);
 • pulex - indivizi de dimensiuni medii (femela atinge 3-4 mm);
 • moina - cea mai mică specie de crustacee (dimensiunea maximă a unei femele este de 1,5 mm).
Daphnia

Știați? Este curios că atunci când nivelul de poluare al rezervorului în care trăiesc dafnii se schimbă, ca un test de turnesol, se schimbă și culoarea corpului acestor mici organisme..

Cum se înalță dafnia

Procesul de reproducere a Daphnia este destul de interesant. Pe corpul femelei (pe spate), puteți observa așa-numita "cameră a puietului". Această cavitate este protejată în siguranță de capătul superior al carcasei. Vara, în condițiile climatice adecvate, femela depune ouă nefertilizate în acest spațiu, al căror număr variază de la 50 la 100 de bucăți. Doar femelele ies din aceste ouă. Tinerii părăsesc apoi cavitatea mamei. Câteva zile mai târziu, acest fenomen se repetă. În aceste zile, tinerii au timp să crească și să se conecteze la procedura de reproducere. În mod ideal, acest proces se desfășoară într-o manieră avalanșă..

La sfârșitul sezonului estival și la începutul lunii septembrie, din cauza climatului înrăutățit, masculii ies din mai multe ouă. Masculii inseminează apoi femelele. La femele se formează ouă noi, învelite într-o acoperire densă (ephippia). Cojile de ouă sunt capabile să reziste la temperaturi destul de scăzute. Odată cu sosirea primăverii, datorită căldurii și umezelii, Efipia se trezește la viață. Femelele ies din ele și ciclul se repetă. În timpul ciclului ei de viață, o dafnie feminină poate avea timp să „nască” de 25 de ori, dar în practică acest număr este de obicei mai mic.Daphnia

Știați? Dintre toate organismele multicelulare, al căror genom a fost descifrat și studiat, proprietarii celui mai mare număr de gene sunt dafnia. Dacă genomul uman conține aproximativ 20-25 de mii de gene, atunci genomul unui crustaceu microscopic are mai mult de 30 de mii. Mai mult, peste 10 mii dintre aceste gene nu au analogi între alte organisme vii. Datorită acestui fapt, dafnia, împreună cu un șoarece, drojdie și musca fructelor, este utilizată pentru testele de laborator ca organism „model”..

Cum să vă pescuiți în corpuri de apă

Este obișnuit să prindeți Daphnia din sezonul de primăvară până la sfârșitul toamnei, până când se formează o crustă de gheață pe rezervoare..

Este mai bine să prindeți crustacei mici cu o plasă obișnuită. Apoi sunt trecute prin site, sortate după mărime..

Este necesar să mergeți la pescuit în vremea cea mai fără vânt și înnorat. De obicei, acest lucru ar trebui să fie dimineața sau seara. În astfel de condiții, crustaceele se ridică mai aproape de suprafața apei..Inundații din apeÎn procesul de prindere a dafniei, acestea sunt scuturate periodic într-un vas special de tablă. În aceleași cutii, crustaceii sunt apoi transportați. Nu uitați că la densități foarte mari, indivizii pot muri în timpul transportului.

Important! Înainte de a utiliza dafnia ca hrană pentru pești, toți indivizii trebuie decantați și spălați în apă stând. Este inacceptabil să introduceți „alimente vii” nespălate într-un vas cu pește sau, mai rău, să le turnați împreună cu apa dintr-un rezervor natural. Riscați să aduceți infecții și paraziți în apă.

Cum se diluează acasă

Când începeți să crească organisme de apă dulce, trebuie să pregătiți mai întâi un recipient adecvat. În plus, trebuie să știi cum să creezi toate condițiile necesare pentru acești indivizi. Este vorba despre cum să se reproducă corect dafnia acasă și va fi discutat mai târziu în articol.

Navă în creștere sau acvariu

Un recipient cu un volum de 15-20 de litri este perfect pentru cultivarea „alimentelor vii”. Când alegeți o navă, luați în considerare următoarele instrucțiuni:

 • Optează pentru materiale care nu eliberează substanțe chimice periculoase în apă (cum ar fi polimeri sintetici). Recipientul ideal este un vas de sticlă sau un acvariu;
 • dacă utilizați un vas simplu de sticlă, zona în contact cu aerul ar trebui să fie cât mai mare posibil. Această condiție este necesară pentru schimbul de gaze naturale și aprovizionarea cu oxigen a micilor crustacei;
 • dacă totuși ați ales un recipient metalic - acesta nu trebuie să fie din oțel inoxidabil;
 • dacă intenționați să păstrați un vas cu crustacee într-o cameră cu lumini puternice sau în aer liber sub razele strălucitoare ale soarelui - luați un recipient cu un volum minim de 40 de litri.

În acvarii, puteți crește pești precum: guppy, chirurgi pești, arowana, disc, gourami, platele, astronote, cocoșii de pește, cozi de voal, pește clovn, laliusov, ancistrus, platele, somikov, barbele și papagali.

Condiții fizice

Apoi, luați în considerare condițiile fizice necesare pentru reproducerea cu succes a dafniei.

 • Temperatura. Crustaceele se adaptează la o gamă largă de temperaturi. Temperatura ideală este de + 18-22 ° C. Daphnia pulex rezistă perfect vibrațiilor de peste 10 ° C. Pentru crustaceul magna de natură, temperatura optimă este atinsă doar o dată pe an..
 • Salinitate. Daphnia este un organism viu de apă dulce. Genul crustaceelor ​​planctonice de care aparține nu include reprezentanți marini. 99% dintre crustacei sunt apă dulce, în timp ce restul trăiește în principal în apă sărată și de mare. Unele exemplare au fost găsite în apă cu o salinitate de peste 0,004 ppm.
 • pH și amoniac. Optimul este valoarea pH-ului (pH) 6,5-9,5. Amoniacul, chiar și în concentrații mici, este toxic pentru toate organismele vii. Cu toate acestea, într-un mediu alcalin, nivelul de toxicitate a amoniacului crește brusc, ceea ce nu afectează sănătatea dafniei, ci afectează negativ reproducerea indivizilor. Deci, conținutul scăzut de pH și amoniac nu amenință creșterea cu succes a dafniei. O creștere semnificativă a valorii pH-ului crește toxicitatea gazelor și mineralelor dizolvate.
 • Oxigen. Crustaceele se simt bine în apa murdară. În același timp, indicatorul oxigenului dizolvat poate varia de la practic zero la niveluri suprasaturate. Această rezistență a culturii se datorează capacității de a forma hemoglobină. Crustaceii nu rezistă schimbului intens de aer cu bule mici de aer. Aceste bule sunt capabile să omoare persoane mici. Cu toate acestea, aerisirea foarte lentă poate ucide și crustaceii mici. Schimbul lent de aer formează un strat de spumare la suprafața apei care dăunează acestor organisme vii..
Condiții de creștere
 • Minerale dizolvate. Crustaceii sunt foarte vulnerabili la modificările compoziției chimice a mediului lor. Ele mor atunci când se adaugă magneziu, potasiu, zinc, sodiu și calciu. Un conținut scăzut de fosfor activează procesul de reproducere, dar o saturație care depășește 0,001 ppm este fatală pentru animalele tinere. Chiar și cel mai scăzut conținut de cupru determină o scădere a mobilității acestor organisme. toxinele dizolvate (pesticide, înălbitoare, detergenți) organismele mici sunt, de asemenea, foarte susceptibile. La rândul său, azotul, care stimulează creșterea algelor, nu afectează dafnia. Aerarea sau declorarea ar trebui folosită pentru a scăpa de clorul din acvariu. De asemenea, puteți adăuga o doză mică de piatră de tuf (sub formă de pulbere). Apele urbane sau naturale sunt de obicei prea poluate. Nici apa distilată nu poate fi utilizată, deoarece nu conține mineralele necesare. Pentru dafnii, este mai bine să luați apă care este extrasă dintr-un acvariu cu pești. De asemenea, pot fi utilizate apă filtrată de lac sau apă de ploaie.

O casă pentru pești de acvariu și alte vieți acvatice are nevoie de apă curată de înaltă calitate, pentru că altfel animalele de companie plutitoare nu vor fi foarte fericite și, cel mai probabil, nu vor locui cu tine. Citiți cum să alegeți filtru, plante și fundal pentru acvariu, și, de asemenea, modul de utilizare a unui balsam pentru acvariu Albastru de metil.

Hrănire

În ceea ce privește ceea ce mănâncă dafnia, în condiții naturale, dieta acestei culturi este formată din bacterii, drojdie și microalge..

Micile bacterii crustacee sunt recoltate din coaja de banane și din alte deșeuri alimentare. În plus, bacteriile pot fi obținute din excremente obișnuite. Dacă decideți să folosiți excremente, înmuiați-l în apă în prealabil și lăsați-l câteva zile. Apa va începe să se tulbure, ceea ce indică creșterea bacteriană. După 6-7 zile, se toarnă apă utilă într-un vas cu pește într-un raport de 450 ml la 20 de litri. Repetați procedura la fiecare 5-6 zile.HrănireDrojdia este potrivită pentru panificația obișnuită. Norma zilnică pentru crustacee este de 28 g la 20 litri de apă.

Adăugați în același timp microalge pentru a împiedica înfundarea apei și serviți ca o altă sursă de nutriție pentru cultură. Furnizați alge marine în cantități mari. Pentru a face acest lucru, scoateți apa din acvariul locuit, așezați-o sub razele soarelui, astfel încât „fânul de mare” să se formeze intens.

Pentru a diversifica dieta dafniei, precum și a le oferi vitamine, adăugați periodic suc de varză, sfeclă sau morcov în acvariu (1 linguriță la 5 litri de apă). Un efect excelent se obține și prin dejecțiile lichide, adăugate în cantități mici.

Important! Nu este recomandat să turnați lapte sau bulion de fân în acvariu ca hrană pentru crustacei mici - aceste componente inhibă dezvoltarea și reproducerea persoanelor.

După cum puteți vedea, este destul de ușor să crească crustacee mici în interior. Aceste organisme mici oferă hrană excelentă locuitorilor acvariului dvs. domestic..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Daphnia: ce mănâncă, cum să-l crească acasă