Cum arată micul panda roșu și unde trăiește?

Panda rosu

În acest articol voi vorbi despre panda roșu. Voi descrie aspectul, populația, habitatul, stilul de viață și nutriția acestuia. Voi scrie cum se reproduce și are grijă de descendenți, ce caracter și obiceiuri are, cum se construiesc relațiile cu o persoană.

Panda roșu sau mai mic aparține mamiferelor din familia panda, ordinea carnivorelor, subordinea caninului. Mâncarea este în principal vegetală, mărimea corpului este puțin mai mare decât pisica medie.

Descrierea aspectului unui panda mic

Panda roșie este un animal de o frumusețe extraordinară. În China, unde locuiesc majoritatea reprezentanților, animalul este numit „vulpea focului” (hanho). Numele este asociat cu culoarea principală a corpului animalului - roșu aprins.

Modelul alb de pe față seamănă cu un panda uriaș. Burtica si picioarele sunt colorate in culori inchise: negru sau maro inchis. Urechi rotunde mici în bej deschis.

Dimensiunea unui panda roșu este comparabilă cu o pisică domestică
Dimensiunea unui panda roșu este comparabilă cu o pisică domestică

Corpul este dens, musculos, alungit. Capul este rotund. Botul este ascuțit, alungit. Blana este groasă. Coada este lungă și pufoasă. Labe sunt mici și puternice. Ghearele sunt lungi, se pot retrage.

Dimensiune felină cu o greutate medie de 6,5 kg.

Animalul trăiește în medie 8-10 ani. În captivitate, în condiții favorabile, speranța de viață crește semnificativ, ajungând la 19 ani.

Populația

Astăzi, populația este în scădere bruscă și este de doar aproximativ 2500 de indivizi. 350 dintre care trăiesc în condiții provocate de om.

Unde locuiește

Locuiesc în nordul Birmaniei, provinciile Sichuan și Yunnan din China, Nepal, nord-estul Indiei și Bhutan.

Panda roșu trăiește în pădurile de bambus din munte
Panda roșu trăiește în pădurile de bambus din munte

Locul de așezare este ales în împrejurimi muntoase de la 2000 la 4000 m deasupra nivelului mării, cu predominanță a vegetației sub formă de bambus, ace de pin, rododendron și foioase. Aceste condiții naturale sunt, de asemenea, alese pentru a trăi de panda uriaș.

Animalelor nu le place vremea rece și caldă. Preferați temperaturi cuprinse între 17 și 25 de grade C.

Stilul de viață și nutriția animalului roșu

Panda raton este un animal omnivor. Principala parte a dietei constă din tulpini și frunze tinere de bambus suculent. De asemenea, mănâncă flori, fructe de pădure, ciuperci, rădăcini și hrană pentru animale, sub formă de ouă, insecte, păsări, șopârle și rozătoare mici..

Pentru a se proteja de prădători, preferă stilul de viață nocturn. Urcare excelentă în copaci și poate sări de la ramură la ramură. În timpul zilei, pe timp răcoros, reprezentanții acestei specii dorm în goluri de copaci, pe timp cald - pe ramuri. Poziția de dormit seamănă cu o minge în care pisicile se îndoaie.

Caracter și obiceiuri

Acestea sunt animale iubitoare de pace. Locuiesc în populații sau în perechi. În același timp, își marchează teritoriul pentru a-i speria pe străini și a-și proteja familia. Atunci când atacă, bărbații se comportă destul de activ: stau pe picioarele din spate, șuieră tare și agresiv.

În timpul zilei, panda roșu doarme în scobituri sau cuiburi
În timpul zilei, panda roșu doarme în scobituri sau cuiburi

Sunetul emis de animale atunci când comunică este similar cu ciripitul păsărilor.

Panda pitic, spre deosebire de cei mari, sunt animale destul de active, mobile și jucăușe.

Creșterea și îngrijirea puiilor

Aceste animale aparțin acelor animale care creează o singură pereche pentru viață..

Ei ajung la maturitate sexuală la vârsta de 1,5 ani. Devin adulți în 2-3 ani. Timp de 1 an, un cuplu poate produce descendenți o singură dată. Sezonul de reproducere este iarna, în principal în ianuarie. Sarcina durează de la 90 de zile la 145. Coșul este mic, unul sau doi pui. În cazuri rare, numărul animalelor născute ajunge la patru. De regulă, doar un vițel din așternut supraviețuiește până la pubertate.

Înainte de nașterea descendenților, femela pregătește viitorul cuib. Alege goluri de copac în loc. Viitoarea casă a copiilor este căptușită și izolată cu mușchi și iarbă moale.

Micii panda se nasc goi, fără păr, greutatea corporală a nou-născuților este de 100 g. Crește și se dezvoltă încet.

Puii panda roșii sunt foarte atașați de mama lor, dar nu-l cunosc pe tată: el părăsește partenerul imediat după împerechere
Puii panda roșii sunt foarte atașați de mama lor, dar nu-și cunosc tatăl: el părăsește partenerul imediat după împerechere

Până la vârsta de trei luni, femela hrănește puii cu lapte în cuib. Apoi, când animalele mici devin mai puternice și mai mari, el iese cu ei și îi învață cum să obțină hrană. Ei ajung la maturitate sexuală la vârsta de 18 luni. În această perioadă, bebelușii sunt separați de mamă și încep să ducă un stil de viață independent..

Lista Roșie și Securitate

Astăzi, panda roșu este o specie pe cale de dispariție, listată în Cartea Roșie.

În natură, există doar 2500 de reprezentanți.

Animalele sunt extrem de sensibile la schimbările condițiilor naturale și ale habitatului. Dimensiunea populației este afectată de deteriorarea calității vieții, sub formă de poluare a mediului, tăierea plantelor de bambus, braconajul.

Relația animalului raton cu oamenii

Panda roșii sunt creaturi bune și neagresive. Se adaptează perfect condițiilor de viață de acasă. Se obișnuiesc repede cu persoana care îi îngrijește. Cu un contact strâns, devin animale blânde. Ușor de dat în mâinile omului. Permiteți-vă să fie hrăniți și îmbrățișați.

În articol, am vorbit despre panda roșu. A descris aspectul său, populația, habitatul, stilul de viață și nutriția. A scris cum se reproduce și are grijă de descendenți, ce caracter și obiceiuri are, cum se construiesc relațiile cu oamenii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum arată micul panda roșu și unde trăiește?