Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă

Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă

Broasca țestoasă este unul dintre cele mai nepretențioase animale de companie. În acest articol voi vorbi despre tipurile acestor reptile și care pot fi păstrate acasă. Voi lua în considerare condițiile pentru păstrarea animalelor de companie acasă. Voi afla cum să le echipez un terariu într-un apartament și ce să le hrănesc vara și iarna. Descrierea și caracteristicile reptilelor terestre.

Trăsături distinctive ale reptilelor

Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
Țestoasele terestre domestice au diferite dimensiuni de la 10 la 30 cm

Istoria vieții țestoaselor terestre pe pământ are o vechime de peste 200 de milioane de ani. Astăzi, sunt cunoscute mai mult de 50 de specii ale acestor sânge rece, care diferă prin aspect și dimensiune..

 • O coajă durabilă în care reptilele își pot ascunde capul și membrele este prima trăsătură a acestor animale. Are o coajă foarte dură pe spate și abdomen și servește drept apărare împotriva pericolelor din habitatul său natural.
 • Țestoasele de toate dimensiunile se găsesc în lume. Există specii, ale căror dimensiuni nu depășesc 10 cm. Și există giganți, a căror masă este aproape de o tonă. De obicei, broaștele țestoase mici cu dimensiuni de 15-30 cm sunt alese ca animale de companie..
 • Membre mici și o formă simplificată a capului, care le permite să se ascundă rapid în coajă în întregime. Gâtul este de obicei scurt.
Sunt cunoscute aproximativ 50 de specii de broaște țestoase.
 • Aproape toate speciile au coadă, unele au vârf la coadă.
 • Auzul și vederea sunt bine dezvoltate pentru a obține hrană în condiții naturale. Ochii sunt întotdeauna îndreptați spre pământ..
 • În loc de dinți, un cioc, cu care mestecă mâncarea. Creșterile sunt situate pe cioc, înlocuind dinții acestor reptile..
 • Culorile pot fi diferite - cel mai adesea acestea sunt nuanțe de verde și maro.
 • Moltirea este caracteristică - din când în când solzi transparenți se pot desprinde de pe coajă.
Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
În timpul năpârlirii, broasca țestoasă se desprinde
Diferite tipuri de broaște țestoase trăiesc până la 200 de ani. Dar durata medie de viață a speciilor mici este de 20-30 de ani.

În habitatul lor natural, acestea pot fi găsite pe continentele african și american, precum și în țările asiatice și în sudul Europei. Cel mai adesea preferă stepele și deșerturile, mai rar se găsesc în pădurile tropicale..

Specii de broaște țestoase

Reptilele sunt împărțite în principal după tipul de colorare a acestora:

 1. Imprimeu leopard. Masa acestor broaște țestoase ajunge la 50 kg. Numit astfel datorită petelor evidente, arătăm ca culoarea unui leopard, pe o coajă înaltă.

  Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
  Broasca testoasa leopard

 2. Asia Centrală. Aceasta este o broască țestoasă mică, cu dimensiuni de până la 20 cm. Coaja este rotundă, cu o culoare galben-maro. Acesta este cel mai comun tip de conținut pentru casă..

  Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
  Broasca testoasa din Asia Centrala

 3.  asiatic. Această broască țestoasă are două soiuri: deprimat (are o dimensiune medie de până la 30 cm, o coajă negru-roșiatică, picioare maronii și multe pete negre) - maro (o broască țestoasă mare, cu o lungime a coajei de până la 50 cm și o greutate de până la 30 kg).

  Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
  Broasca testoasa afundata asiatica

 4. Mediterana. Dimensiunea acestei broaște țestoase este de până la 35 cm, habitatul său este Europa. Culoarea cochiliei - măslin deschis sau maro galben, cu pete întunecate.

  Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
  Broasca testoasa mediteraneana (greaca)

 5. Radiant. Culoarea acestor reptile se distinge prin linii galbene regulate pe suprafața cochiliei maro închis. Reprezentanții acestei specii sunt rare. Dimensiunile cochiliei ajung la 35-40 cm, iar greutatea este de aproximativ 10-13 kg.

  Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
  Broasca testoasa radianta

Țestoasa brună asiatică este singura țestoasă care țese un cuib pentru ouă și își protejează viitoarele descendenți!

Pro și contra acestor animale de companie

Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
Păstrarea unei broaște țestoase, ca orice animal de companie, are atât argumente pro, cât și contra.

Mulți iubitori de animale au broaște țestoase ca animale de companie. Avantajele de a trăi acasă pentru un astfel de animal:

 • Nepretenție. Testoasele au nevoie de îngrijire minimă - creându-și propriul colț și hrănindu-se.
 • Hipoalergenic. Mulți oameni doresc să obțină o pisică sau un câine, dar din cauza alergiei lor la lână, nu o pot face. Cu o broască țestoasă, astfel de probleme nu vor apărea - fără lână și alte probleme.
 • Rentabilitate. Țestoasele în sine sunt foarte ieftine, nu au nevoie de vaccinări suplimentare și de tot felul de accesorii. Broasca testoasa are nevoie de cateva verdeturi, legume si fructe de mancat. Vara, puteți ridica buruieni proaspete și răsfățați-o cu căpșuni sau zmeură..
 • Longevitate. Animalele de companie trăiesc 20-30 de ani. Proprietarul nu va fi supărat deseori din cauza pierderii unui animal de companie și va căuta un înlocuitor la fiecare doi ani.
 • Siguranță. Broasca testoasa este cel mai calm si mai inofensiv animal de companie. Nu va mușca, împinge sau speria un adult sau un copil.
Cartofii și toate tipurile de broaște țestoase citrice sunt interzise!
Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
Pentru unii, broasca testoasa poate parea un animal de companie plictisitor, dar pentru altii, dimpotriva, se va dovedi a fi un prieten incomod

Cu toate acestea, păstrarea broaștelor țestoase are mai multe dezavantaje:

 • Plictiseala și monotonia. Nu poți să alergi sau să te joci cu o broască țestoasă. Nu o poți lua cu tine ca să te jefuiești pe stradă sau pe lac. Un astfel de animal de companie se plictisește repede, mai ales pentru copii și își pierd rapid interesul pentru broasca țestoasă..
 • Dificultăți în tratament. Dacă o broască țestoasă se îmbolnăvește, nu toți medicii veterinari pot ajuta la tratarea acesteia. Cel mai adesea, trebuie să mergeți în capitală în căutarea unui herpetolog profesionist. Serviciile sale, călătoriile și tratamentul vor costa probabil un ban..
 • Curățenie. Țestoasele dezvoltă adesea boli fungice sau probleme cu cochilii, mai ales atunci când nu sunt întreținute corespunzător. Dacă lăsați broasca țestoasă să meargă prin casă, atunci trebuie să fiți gata să căutați și să curățați excrementele..
 • Măcinarea de noapte. Țestoaselor le place să se miște noaptea, însoțite de zgârieturi. Pentru persoanele cu somn sensibil, aceasta poate fi o problemă reală și poate duce la nopți nedormite..

Fiecare persoană își alege un animal în spirit și temperament. Pentru persoanele care stau acasă și pentru cei cărora nu le place agitația și sunetele puternice, broasca țestoasă este perfectă. Este, de asemenea, o opțiune excelentă ca primul animal pentru familiile cu copii. Copilul va fi fericit să urmeze și să aibă grijă de acest animal de companie nepretențios.

Condiții pentru întreținerea corespunzătoare a unei case sau apartamente

Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
Configurați un terariu pentru animalul dvs. de companie

Pentru o viață confortabilă a unei broaște țestoase acasă, are nevoie de un terariu echipat corespunzător. Dimensiunea ideală pentru o reptilă mică este un acvariu orizontal de 60 x 40 cm. Un material special pentru broaște țestoase este plasat în partea de jos a casei pentru o înlocuire ușoară. Se toarnă 2-4 cm de sol pe el (poate fi nisip, așchii de pietriș, fân sau rumeguș. Puteți amesteca toate aceste opțiuni).

Broasca țestoasă are nevoie de lumină ultravioletă pentru sănătatea cochiliei și crearea regimului optim de temperatură.

Experții recomandă instalarea a două lămpi în colțurile terariului:

 1. o lampă obișnuită cu incandescență;
 2. Lampă UV.

Țestoaselor le place să se lase la soare, așa că temperatura ideală în timpul zilei este de 30-31 grade Celsius. O lampă incandescentă de 50-60 W instalată la 35-40 cm deasupra suprafeței acvariului va ajuta la realizarea acestui lucru. Temperatura ar trebui să fie mai scăzută noaptea, deci este important să nu uitați să opriți lămpile pentru animalul dvs. de companie.

Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
Carcasa pentru reptile trebuie să fie echipată cu o lampă

Lampa UV este instalată la aceeași înălțime.

Atunci când alegeți o lampă într-un magazin, trebuie să clarificați că este nevoie pentru o broască țestoasă! Reptilele necesită un spectru UV specific!

Pentru a preveni bolile și a curăța murdăria și resturile alimentare, broasca țestoasă trebuie uneori să fie scăldată în apă curată, la care puteți adăuga puțin bicarbonat de sodiu. Este suficient să efectuați această procedură o dată sau de două ori pe săptămână..
Ghearele trebuie să fie depuse cu o pila de unghii după cum este necesar, altfel vor interfera cu animalul de companie atunci când se mută.

Ce să hrăniți iarna și vara - secretele unei nutriții adecvate

Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
Acordați atenție dietei animalului dvs. de companie

Trebuie să vă hrăniți în fiecare zi cu ierburi, legume și fructe. Puteți cumpăra formulă gata preparată pentru hrănire la magazinul de animale de companie.

Broasca testoasa trebuie sa aiba intotdeauna acces la un castron cu apa curata.!

Dieta preferată:

 • morcov;
 • varză;
 • niște castraveți;
 • orice frunze de salată;
 • verdeață și ierburi (de la pătrunjel la pătlagină);
 • mere;
 • fructe de padure;
 • terci (gris, hrișcă, fulgi de ovăz).

Sănătate și boli

Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
Țestoasele terestre sunt susceptibile la o serie de boli - examinați-vă cu atenție animalul de companie pentru primele semne

Țestoasele sunt susceptibile la mai multe boli:

 1. Probleme cu urechile. Otita sau inflamația pot apărea din cauza încălzirii necorespunzătoare. Cel mai adesea, o astfel de boală este tratată numai printr-o metodă operativă. Un simptom clar este umflarea urechilor.
 2. Pneumonie. De asemenea, se manifestă datorită hipotermiei animalului. Simptome - Refuzul de a mânca, respirație șuierătoare, scurgeri nazale și bucale, tuse și strănut.
 3. Insuficiență renală De asemenea, apare ca urmare a îngrijirii și alimentației necorespunzătoare.
 4. Leziuni. Aceasta include fracturile membrelor și leziunile carapacei. Din păcate, nu este neobișnuit ca proprietarii să calce broaștele țestoase sau animalele de companie cad în sine și devin infirmi.
 5. Dermatită, ciupercă. Petele, peelingul și zgârierea sunt semne ale stării pielii.
 6. Helmintii. Dacă sunt găsite, atât animalul, cât și persoana trebuie să urmeze un curs de tratament.
Oricare dintre boli trebuie tratată numai sub supravegherea unui herpetolog. Auto-medicația poate duce la consecințe cumplite..

Principalele greșeli în îngrijirea broaștelor țestoase

Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă
Respectați regulile de îngrijire și atunci animalul de companie vă va încânta cu bună dispoziție și sănătate.

Adesea oamenii cumpără broaște țestoase fără să se gândească la îngrijirea de care au nevoie. Cele mai frecvente greșeli în păstrarea reptilelor:

 1. Lipsa unui terariu ca atare. Din păcate, majoritatea oamenilor cumpără reptile, uitând să-și aranjeze habitatul. Îi lasă să se târască prin casă, fără a oferi nici regimul de temperatură, nici alte condiții confortabile pentru viața animalului de companie..
 2. Fără lampă UV. Nu toți proprietarii sunt conștienți de nevoia extremă de radiații ultraviolete pentru sănătatea animalelor de companie. Dacă nu există o astfel de lampă, apar probleme cu coaja și sănătatea bebelușului..
 3. Periați animalul de companie cu o perie rigidă atunci când mutați. Scăldatul nu trebuie să fie însoțit de agenți de curățare sau perii suplimentare. După scăldat, ștergeți cu un prosop moale.
 4. Păstrarea mai multor animale de companie într-un terariu. A face acest lucru este strict interzis. Doi bărbați din aceeași zonă sau animale de dimensiuni diferite vor începe cu siguranță un război pentru teritoriu.
 5. Curățarea terariului din chiuvetă cu ustensile de bucătărie. Toată curățenia se face cel mai bine în afara bucătăriei. Utilizarea unui burete de bucătărie este, de asemenea, nedorită în scopuri igienice. Este mai bine să pregătiți un set separat de cârpe și bureți pentru curățarea casei animalului și, după această procedură, dezinfectați bine chiuveta.
Spălați-vă bine mâinile cu săpun!

Broasca testoasa este un animal de companie minunat, fara pretentii. Cu o îngrijire și o hrănire adecvate, își va încânta proprietarii pentru mulți ani. Multor oameni le place să urmărească cum animalul de companie se prăjește la soare, ducându-l cu ei la dacha pentru o plimbare pe iarbă. Iar pentru unii, amenajarea reședinței unei reptile se transformă într-un adevărat hobby. Dacă nu doriți să pierdeți timpul plimbându-vă și jucând constant cu un animal, o broască țestoasă este cea mai bună alegere pentru cumpărare.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să îngrijești corect o broască țestoasă acasă