Moshkara în ghivece sau care a mâncat mușcate: scăpând de dăunătorii înaripați

Dacă familia ta râde de tine, pentru că vorbești cu flori, ștergi frunzele și pulverizezi aerul în jur, dacă vecinii admiră că totul înflorește și crește, iar florile proaspete fac parte din viața și interiorul tău, atunci acest articol îți va fi de folos. Toți „botanicii” (în sensul bun al cuvântului), mai devreme sau mai târziu, au un fel de problemă de sănătate a plantelor. Se întâmplă adesea să apară brusc mici mușchi în cameră și nu este clar imediat că trăiesc în ficusul sau violetul lor preferat. Și nu numai că trăiesc acolo, dar aduc și anumite inconveniente florii. Să aruncăm o privire mai atentă: ce fel de insecte sunt, de unde provin și cum să scăpăm de ele.

De unde trăiesc și de unde provin mușchii de flori?

Puiul crește în ghivece de flori în condiții speciale: dacă solul este constant umed, iar aerul din jur este cald. Astfel, prin udarea florilor prea abundente, oamenii înșiși creează condiții pentru reproducerea dăunătorilor insectelor..
Ouăle de mușchi pot fi în pământ pentru o lungă perioadă de timp și devin active numai atunci când condițiile favorabile sunt combinate. În pământul înundat de apă, ei se "trezesc", larvele ies din ele, care apoi se transformă în pitici. Și mai târziu, adulții vor depune din nou ouă în pământ. Și așa se repetă în cerc.

colaj cu imagini de mușchi pe flori

Puiul este un vizitator frecvent al crescătorului care își udă prea des sera de acasă.

Larvele de mușchi pot pătrunde în sol în diferite moduri:

 • cu sol gata făcut, cumpărat din magazin, dacă conținea ouă sau larve;
 • cu o nouă plantă infectată, cumpărată sau donată (a sosit, din nou, din magazin);
 • de pe stradă, dacă moșii zburau spre balcon vara și se stabileau într-o floare, apoi se deplasau în siguranță cu el la pervazul ferestrei din cameră;
 • din magazin, adus împreună cu legume sau fructe.

Insectele adulte nu vor dăuna plantei, dar larvele, hrănindu-se cu seva, pot deteriora sistemul rădăcinii și chiar provoca moartea unei flori. În cazul în care au apărut pitici într-unul din ghivece, cel mai probabil, și restul plantelor se vor infecta, așa că va trebui să scăpați de oaspeții neinvitați pe întreg teritoriul serii de acasă..

Trei tipuri de mușchi se găsesc cel mai adesea în ghivece cu flori:

 • cele mici cu aripi albe - vizibile cu ochiul liber, le place să se ascundă pe spatele unei frunze sau să sară pe suprafața solului. Preferă solul supraumplut, deteriorează rădăcinile plantelor și deteriorează frunzele. În mod popular, acestea sunt numite muște albe (pori, springtails);
 • mici insecte negre sciaride - larvele lor sunt periculoase pentru plantă și, cu reproducere activă, pot distruge sistemul radicular al florii. Nu fac rău unei persoane, dar provoacă iritații prin faptul că se strecoară obraz în jurul întregului apartament și intră în mâncare și băutură;
 • muște de fructe (muște de fructe) - larvele mănâncă sistemul radicular al florii, iar adulții se instalează instantaneu în toate punctele fierbinți posibile. Pe lângă florile turnate, ele adoră fructele și legumele care nu sunt depozitate la frigider..

Pentru oameni, mușchii nu sunt periculoși, dar dacă insectele nu sunt eliminate, atunci se pot reproduce pe tot parcursul anului.

Galerie foto: insecte care se instalează cel mai adesea pe plantele de interior

Cum să scapi de dăunătorii înaripați

Deci, războiul a fost declarat. E timpul să acționăm. Cel mai rapid și mai eficient mod de a scăpa de dăunători este atacul, atacul chimic și distrugerea inamicului. Insecticidele, fumigatoarele și repelenții sunt potrivite pentru ofensator.. De asemenea, este necesar să reamintim metodele de modă veche de modă veche, atunci când este folosit tot ce este la îndemână. Aceste metode sunt ecologice, dar vor necesita mai mult timp și efort pentru a obține rezultatul dorit..

Substanțe chimice pentru distrugerea insectelor parazite și metode de utilizare a acestora

Lista substanțelor chimice pentru protejarea plantelor de interior este actualizată constant cu noi dezvoltări. În magazinele și departamentele speciale pentru floriști și grădinari, iubitorilor de plante li se oferă diverse opțiuni: lichide, pulberi pentru prepararea soluțiilor, granule, aerosoli, spray-uri, pulberi, etc..

Aerosoli și spray-uri

Produse de pulverizare recunoscute ca fiind cele mai eficiente dintre mușchi.

Caracteristicile aplicației lor:

 1. Mai întâi trebuie să încetați udarea. Este necesar ca solul să se usuce cel puțin la o adâncime de 2-3 cm.
 2. Înainte de prelucrare, solul trebuie slăbit.
 3. După aceea, trebuie efectuat tratamentul cu un agent chimic, respectând cu strictețe instrucțiunile de utilizare, în special în ceea ce privește dozarea.

Puteți pulveriza produsul în cameră, după ce vă asigurați că nu există copii și animale de companie, apoi procesați solul în ghivece de flori și sigilați camera pentru o vreme. După câteva ore, camera ar trebui să fie bine ventilată..

Există o altă cale. Pentru a nu face rău membrilor familiei și animalelor de companie, trebuie să acționați cu atenție. Este necesar să luați o pungă sau un film mare de plastic și să înfășurați planta, astfel încât să se formeze un fel de seră. Apoi pulverizați aerosolul în interiorul structurii și închideți ambalajul cât mai bine posibil. Când utilizați medicamentul, trebuie să vă străduiți să ajungeți la pământ, evitând irigarea directă a frunzelor. Se lasă să acționeze 7-10 ore. Dacă mușchii sunt crescuți numai în pământ și nu sunt încă pe frunze, atunci este suficient să acoperiți doar suprafața vasului cu un film și să o lăsați timp de 4-5 ore.

Cei mai eficienți aerosoli:

 1. Dichlorvos. Unul dintre agenții de combatere a insectelor bine-cunoscuți și populari, un aerosol-insecticid cu acțiune de contact nesistemică. Provoacă paralizia și moartea mușchilor la contactul cu particulele agentului.
  aerosoli insecticide Dichlorvos

  Dichlorvos face față cu succes insectelor zburătoare și târâtoare, inclusiv a mușchiilor de flori

 2. Spray aerosol Raptor. Acționează în mod similar cu Dichlorvos.
  spray pentru insecte Raptor

  Aerosol Raptor este recunoscut ca un remediu eficient pentru mușchi

 3. Raid. Aerosol insecticid pentru distrugerea insectelor zburătoare. Poate avea un miros ușor de portocală, lavandă etc. Este disponibil și ca fumigator cu farfurii și lichid. În plus, acest brand oferă colaci pentru respingerea țânțarilor și a mușchilor..
  insecticid spray Raid

  Aerosolul insecticid Raide nu numai că se va ocupa nemilos de dăunătorii zburători și târâtori, dar va lăsa în urmă o aromă plăcută

 4. Bona Forte. Spray natural pentru protecția plantelor împotriva dăunătorilor insectelor. Ingredientul activ este un insecticid natural din florile de mușețel dalmate - piretrina. Eficient, ecologic, inodor. Non-toxic pentru oameni.
  spray cu insecte Bona Forte

  Sprayul natural Bona Forte îndepărtează în mod eficient mușchii, afidele și alți dăunători din plante

Fumigatoare

Fumigatoarele populare în rândul populației sunt produse în plăci și lichide. Principiul de acțiune: atunci când este încălzit, medicamentul se evaporă și acționează în vapori asupra insectelor nedorite: mușchi, țânțari și altele. Ingredientul activ este piretrina, în concentrații mici respinge, în concentrații mari provoacă moartea insectelor. Sunt disponibile și bobine și tije, dar utilizarea lor într-un apartament este imposibilă. Sunt proiectate pentru zone deschise și foișoare.

Soluții

Insecticidele de contact sunt utilizate pentru tratarea plantelor de la mușchi, afide și alți dăunători.. Toate medicamentele sunt eficiente, dar în același timp au o clasă de pericol 2-3 (substanțe extrem de periculoase și moderat periculoase) și un miros specific, de obicei puternic. De fapt, toxicitatea depinde de concentrația agentului din soluție. Pentru a evita posibilele otrăviri și efecte secundare, atunci când lucrați cu aceste medicamente, trebuie să urmați cu strictețe instrucțiunile și să respectați măsurile de siguranță:

 • lucrați cu substanțe chimice cu mănuși și o mască;
 • nu fumați, nu mâncați și nu beți în timpul și imediat după prelucrare;
 • aerisiți camera după ce ați lucrat cu medicamentul;
 • spală-ți mâinile și fața;
 • nu depozitați resturile produsului diluat pentru reutilizare.

Lista substanțelor chimice recomandate: Agravertin, Grom-2, Aktara, Inta-vir, Bazudin, Fitoverm, Aktellik, Kinmiks, Karbofos. Când se utilizează, acestea trebuie diluate la concentrația recomandată de producător..

procesul de reproducere a permanganatului de potasiu în apă

Permanganatul de potasiu și alte remedii simple la domiciliu vă vor ajuta să faceți față dăunătorilor florali

Moduri populare de a scăpa de mușchi în plantele de acasă

În unele cazuri, utilizarea substanțelor chimice nu este posibilă. De exemplu, dacă există alergici, copii mici sau proprietarul casei se tem de sănătatea pisicii sale iubite și a pisicilor ei sau pur și simplu nu vrea să „otrăvească” locul de reședință permanentă. Atunci când lucrați cu substanțe chimice pare neatractiv, metodele populare de tratare a mușchilor florali vin în ajutor..

Mai întâi trebuie să faci față adulților. Acest lucru se face după cum urmează:

 1. Nu mai udati. Lăsați solul să se usuce bine (la o adâncime de 2-3 cm).
 2. Slăbiți solul.
 3. Apoi puneți capcane: fie faceți-le singuri, fie cumpărați bandă adezivă pentru muște.

Este ușor să faci o capcană:

 1. Trebuie să luați hârtie groasă, să o ungeți cu miere și să o întindeți în apropierea plantei și între frunzele ei. Principalul lucru este să schimbați în mod constant casetele cu altele proaspete..
 2. Puteți folosi o ceașcă de plastic: puneți ceva gustos pe fund (fructe, miere, pliculeț de ceai), acoperiți cu folie alimentară, faceți găuri mici în ea. Insectele vor putea intra în interior, dar le va fi greu să iasă..
 3. Puteți turna ceva acru în partea de jos a borcanului, cum ar fi suc de mere sau oțet. Moshkara va zbura la delicatesa ta preferată și se va îneca în masă.
capcană cu muscă de flori

Capcana lipicioasă făcută de sine poate înlocui popularul hârtie pentru mușchi

După ce dăunătorii adulți sunt prinși, puteți începe să prelucrați solul pentru a scăpa de larve.

Există multe modalități populare de a elibera solul în ghivece de flori de ouă depuse de mușchi:

 1. Trebuie să luați câteva chibrituri și să le lipiți în pământ cu capul în jos, apoi să udați puțin. Când nu mai rămâne sulf pe meciuri, schimbați-le cu altele noi. Treptat larvele vor muri.
 2. Slăbiți pământul și vărsați-l cu o soluție slabă de permanganat de potasiu. Acest lucru trebuie făcut cu atenție pentru a nu arde rădăcinile plantei. Culoarea lichidului trebuie să fie roz pal. Repetați tratamentul plantei săptămânal.
 3. Puteți trata solul cu o soluție de usturoi. Pentru a face acest lucru, întregul cap este zdrobit și umplut cu apă clocotită, care va avea nevoie de aproximativ 0,5 litri. Se insistă timp de 2 ore. Puteți pulveriza și uda planta cu soluția rezultată și așezați pulpa de usturoi rămasă într-un ghiveci.
 4. Este necesar să pulverizați floarea și să umeziți solul cu tinctură de coajă de ceapă. Se toarnă cu apă clocotită și se infuzează timp de 12 ore. Se recomandă prelucrarea plantei o dată la cinci zile. Puteți repeta procedura de trei ori..
 5. Luați săpun întunecat și spălați fiecare frunză a plantei, apoi turnați apă cu săpun peste sol.
 6. Orice preparat antihelmintic pentru animale poate fi utilizat pentru udare, de exemplu, Drontal sau Dirofen. Se varsă solul cu o soluție a acestui agent de două ori, cu un interval de 7-10 zile.
 7. Presărați cenușa de lemn peste solul din oală. Acest lucru va scăpa de mușchi și va servi ca îngrășământ bun..

Video: o modalitate ușoară de a scăpa de mușchi cu scorțișoară

Prevenirea

Pentru ca după toate procedurile insectele să nu se așeze din nou în flori, trebuie să recurgeți la acțiuni preventive simple:

 • înainte de udare, verificați solul plantei - dacă este suficient de uscat;
 • scurgeți bine solul, astfel încât să nu existe stagnarea apei și acidificarea rădăcinilor;
 • inspectați frunzele de jos pentru acumularea de mușchi;
 • nu debordați sau supraalimentați plantele cu îngrășăminte;
 • slăbiți constant solul;
 • îndepărtați frunzele proaste tăindu-le cu o lamă ascuțită și prelucrând tăietura cu cărbune zdrobit sau scorțișoară.

Recenzii

A scăpa de moșii care vor să-ți distrugă pajiștea cu flori de acasă este ușor. Puteți încerca insectele de var cu remedii populare sau puteți recurge la un tratament chimic agresiv, dar eficient. Indiferent de metoda aleasă, trebuie respectate regulile de siguranță. Ei bine, măsuri preventive suplimentare vor asigura o existență calmă, fără niciun fel de dăunători. Și apoi plantele de interior vor răspunde cu recunoștință și înflorire abundentă pentru îngrijire și atenție adecvată..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Moshkara în ghivece sau care a mâncat mușcate: scăpând de dăunătorii înaripați