Șoareci din grădină!

Atunci când cumpărăm o căsuță de vară, intenționăm, de obicei, să obținem un plus mic, dar plăcut, în dieta noastră, sub formă de legume proaspete din grădină și fructe din copaci. Și nu intenționăm să împărțim recolta cu oricine. Cu toate acestea, majoritatea grădinarilor trebuie să se ocupe de faptul că unii invadatori obraznici intră în produsele muncii lor. Desigur, ai înțeles deja că vorbim despre șoareci. De unde vin acești freeloaders și cum să-i scoți din grădină?

De unde provin șoarecii?

De fapt, marea majoritate a locuitorilor de vară și a sătenilor întâlnesc șoareci. Aceste rozătoare parcă nu s-ar fi întâmplat nimic în grădinile noastre și avem timp doar să căutăm noi modalități de a-i alunga. Dar mai întâi, ar trebui să vă gândiți de unde provin..

 • De la vecini. Cea mai simplă explicație este că zona vecinilor tăi este plină de șoareci și aceia, care doresc să stăpânească noi teritorii, aleargă către tine.
 • Din pădure. Mai exact, din câmpurile din apropierea site-ului dvs. Mulți șoareci de pădure și câmp alergă în grădinile și grădinile de legume din apropiere în căutare de căldură și hrană..
 • Din coșul de gunoi. Chiar dacă o pădure sălbatică sau un câmp deschis nu începe chiar în spatele gardului dvs., șoarecii pot veni în continuare în satul sau satul dvs. de vacanță. Și, cel mai probabil, vor începe cu o haldă de gunoi și de acolo se vor împrăștia pe site-uri..

De ce sunt șoarecii atât de atrași de așezările umane? Probabil pentru că șoarecii, în principiu, sunt considerați animale sinantropice - adică cei care se întind mai aproape de oameni. Acest lucru se explică în mare măsură prin faptul că în jurul unei persoane există întotdeauna ceva de care să profite, indiferent dacă este vorba de mâncare proaspătă sau resturi vechi și, în cazuri extreme, chiar și săpun și butuci de lumânare se vor desprinde. Și aici ne apropiem de întrebarea despre ce, de fapt, ne dăunează șoarecilor.

 • Prăbușirea alimentelor. După cum sa menționat mai sus, aceste rozătoare aproape omnivore se hrănesc din același tabel cu o persoană. Prin urmare, culturile tale sunt în mare pericol - cereale, rădăcini, cartofi ... orice este în pungile din hambarul tău poate fi roșit de șoareci. Și dacă păstrați stocul de cereale, făină, nuci și fructe uscate în casa dvs. la țară, fiți siguri: rozătoarele vor încerca să ajungă și la ele.
Șoareci și recoltare

Castraveți, porumb, piersici - toate vor fi mâncate de șoareci!

 • Daune materiale. Dacă șoarecii au intrat într-o țară sau într-o casă de țară, nimic nu îi va împiedica să roască pasaje și găuri în ea, chiar sub podea și în pereți și plinte. În plus, rozătoarele nu ezită să-și lase peletele peste tot.. Drept urmare, nu numai murdăria ajunge în casă, ci apare și un miros neplăcut persistent de „șoarece”..
 • Deteriorarea grădinii. Dacă animalele decid să sape găuri chiar în grădina dvs., paturile și plantele, în special culturile de rădăcini, vor avea de suferit - trebuie să fi trebuit să scoateți morcovii și să descoperiți că jumătate dintre ei au fost mâncați fără milă de cineva. Grădina de flori (în special bulbii și rădăcinile plantelor), cărările (vor fi presărate cu găuri de șoarece) și copacii de grădină, care cu siguranță vor fi ciugulite de dedesubt și de sub rădăcini, sunt, de asemenea, în pericol.
 • Daune pentru sănătate. Dar chiar dacă nu crești cu adevărat nimic în grădină și nu îți este milă de pesmet pentru aceste animale cu aspect drăguț, asta nu înseamnă că nimic nu te amenință.. Șoarecii, ca și alți rozători, poartă pe labele numeroși paraziți periculoși (de exemplu, căpușe, viermi, salmonella) și boli precum tularemia, febra hemoragică Omsk, leptospiroza și altele.

Cum să te descurci cu rozătoarele

Acum, atunci când răul provocat de rozătoarele obraznice este evident, merită să ne gândim cum să scăpăm de ele. Omul este familiarizat cu șoarecii de mult timp, deci există deja mai multe moduri dovedite.

Chimia de la șoareci

Pentru început, puteți lua o decizie puternică și inumană: otrăvirea tuturor șoarecilor de pe site. Pentru a face acest lucru, trebuie doar să mergeți la cel mai apropiat magazin de hardware și să cumpărați substanțe chimice speciale acolo - cel mai adesea vor fi rodenticide universale, mai rar - vizate în mod specific șoarecilor.. Otrava este amestecată cu momeala (sau vândută deja amestecată) și așezată în habitatele rozătoarelor, chiar o puteți pune direct în vizuini. Șoarecii nebănuitori mănâncă răsfățurile otrăvitoare și mor - trebuie doar să le strângeți trupurile fără viață.

Apropo, acesta este unul dintre cele mai grave dezavantaje - nu știi niciodată în prealabil exact unde și când va muri un animal otrăvit, iar rozătoarele se pot ascunde în astfel de colțuri izolate unde va fi dificil să le găsești și să le obții. Dar miasmele cadaverice de acolo vor ajunge cu siguranță la simțul mirosului. În plus, dacă aveți un animal de companie, acesta poate mânca momeală în loc de șoarece sau poate prinde și mânca un șoarece otrăvit.. În ambele cazuri, pentru un animal de companie, acest lucru se poate termina în dezastru..

Moduri populare

Dacă cel mai apropiat magazin de hardware este departe și trebuie să alungați șoarecii chiar acum, puteți folosi vasta experiență dobândită de strămoșii noștri în combaterea dăunătorilor..

 • Frasin. Una dintre metodele populare „de modă veche” este împrăștierea cenușii sau a cărbunelui zdrobit acolo unde ați văzut rozătoare. În subteran, în magazie și la mansardă, puteți stropi fără frică cenușă pe întregul etaj și în grădină - toate paturile. Mai mult, cenușa este considerată un îngrășământ bun. Când șoarecii ling lingă labele și botul murdar în cenușă, vor avea iritație a membranei mucoase și indigestie - acest lucru îi va obliga să-și schimbe locul de reședință.
 • Produse chimice de uz casnic. Gudron, amoniac, kerosen, terebentină, formalină - toate acestea pot fi folosite pentru a acoperi plinte și colțuri într-o casă de țară sau pentru a impregna așchii de lemn. Rumegușul este apoi împrăștiat acolo unde rozătoarele sunt obișnuite să meargă - în curte și pe culoarele dintre paturi. Și unii grădinari chiar toarnă lichide otrăvitoare direct în găurile șoarecilor din grădină. Cu toate acestea, unele dintre aceste substanțe sunt inflamabile sau toxice pentru oameni și ar trebui utilizate cu mare atenție..
 • Ierburi. Se crede că șoarecii încearcă să ocolească zonele în care sunt plantate plante neplăcute pentru ei. De exemplu, se recomandă să plantați tufișuri de plante negre de soc și ulei de ricin în jurul casei, într-o grădină de flori - crini de vale, aconit, calendula și foxglove. Dacă doriți să protejați paturile de legume din rădăcini, rozătoare, usturoi, coriandru și leguminoase din jurul lor.. Medicamentul Blackroot, cunoscut popular ca „șobolan șobolan”, vă va ajuta, de asemenea, să vă protejați site-ul de șoareci..
Ierburi de șoarece

Rasa de șobolan șobolan, soc negru, pelin și tansy - aceste plante nu sunt aprobate de șoareci!

Distrugerea fizică

Bineînțeles, puteți lupta împotriva șoarecilor folosind metode mecanice - adică pescuitul excesiv pe toți. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza capcane - ambele achiziționate în magazin și realizate manual. Capcanele pentru magazine sunt de obicei fie șoareci clasici cu momeli, case pentru tratarea otrăvurilor, fie plăci de lipici.

Lipici de șoarece

Capcană de lipici pentru rozătoare în acțiune

Astfel, șoarecele moare fie din interacțiunea cu mecanismul capcană, fie din otrăvire, fie din cauza epuizării..

Aceste metode sunt absolut inumane, în special capcane de lipici, dar dacă nu vă este milă de animale - continuați.

Capcanele de casă ajută destul de des să prindă rozătoare în viață și să le expulzeze de pe site.. Una dintre cele mai populare este o capcană făcută dintr-o sticlă de plastic sau borcan de sticlă, ale cărei pereți sunt unși, iar în interior se pune ceva gustos și puternic mirositor (de exemplu, pâine înmuiată în ulei de floarea-soarelui nerafinat).

Capcană

Așa ar putea arăta o capcană de șoarece de casă.

Șoarecii, atrași de miros, urcă în interior și nu pot urca înapoi de-a lungul zidurilor alunecoase..

Detaliu: capcană din plastic pentru șoarece

În plus față de șoareci artificiali, puteți folosi și „naturale” - adică o pisică, un dihor sau un câine. Prădătorii tind să facă o treabă excelentă de a prinde șoareci în zonă, mai ales dacă nu sunt prea leneși și răsfățați.

Pisica si soarecele

O pisică antrenată poate prinde șoareci în zona dvs.

În cazuri extreme, puteți „închiria” o pisică de șoarece de la vecini pentru câteva săptămâni.

Prevenirea mouse-ului

Totuși, cel mai bun lucru va fi dacă rozătoarele pur și simplu vă vor ocoli site-ul în căutarea celui mai bun teritoriu pentru dezvoltare. Cum să le arăți șoarecilor că nu sunt bineveniți aici? Nu este atât de greu.

 • Iarbă din nou. Plantele care nu pot tolera șoarecii sunt bune nu numai pentru controlul acestora, ci și pentru prevenire. Tufele de bătrân, tuia și ricin ar trebui să fie plantate de-a lungul granițelor sitului. Helen, dop, negru negru și tutun nu numai că vor decora grădina, ci o vor proteja și de dăunători. Aconitul, ciuperca, crinii, galbenele și mușețelul ar trebui să rămână în continuare în grădina de flori. Și paturile de legume ar trebui să fie alternate cu paturi de ceapă, usturoi, leguminoase și ierburi picante - coriandru și mentă. Uleiurile esențiale ale acestor plante vă vor ajuta, de asemenea..
 • Curățenie și curățenie. Depozitele de gunoi, dacă este necesar, trebuie amenajate departe de casă. Pe site-ul în sine, trebuie respectate curățenia și curățenia. Și anume, pentru a recolta la timp, îndepărtați frunza și frunzele căzute, eliminați buruienile și aruncați vârfurile culturilor rădăcinoase recoltate. Este mai bine să aranjați grămezi de compost în afara parcelei în locuri special împrejmuite, dar este mai bine să așezați compostul într-o cutie separată din lemn închisă.
 • Mulciul potrivit. După cum știm deja, șoarecii adoră uleiul de floarea-soarelui - prin urmare, nu folosiți coji de semințe de floarea-soarelui pentru mulcirea paturilor. Frunzele de pelin, blaturile de roșii și rumegușul de mesteacăn sunt mult mai bune..
 • Prădători. Dacă aveți o pisică, lăsați-l să meargă la plimbare în jurul sitului - șoarecii vor mirosi prădătorul și vor avea grijă să nu vină la voi. Puteți chiar presăra gunoi de pisici pentru a ține la distanță rozătoarele.. De asemenea, va fi frumos dacă reușiți să atrageți o bufniță pe site, în special o bufniță - ei prind șoareci, precum și pisici..
 • Ultrasunete. Acum la vânzare există mulți așa-numiți repelenți cu ultrasunete pentru diferiți dăunători. Eficacitatea lor nu a fost încă dovedită științific, dar mulți săteni și rezidenți de vară susțin că aceste dispozitive chiar ajută la alungarea șoarecilor de pe site. Prin urmare, dacă există bani în plus, poate că încă are sens să încerci.
 • Depozitare corectă. Cultura recoltată trebuie îndepărtată la timp de la dacha. Și înainte de a pune legume și fructe pentru depozitare, trebuie să le sortați cu atenție pentru a preveni căderea fructelor putrede în pungă - mirosul putrezirii poate atrage și rozătoarele. Cel mai bine este să nu lăsați deloc mâncare pentru iarna în țară, dar dacă nu le puteți scoate, uitați să împachetați totul în sticlă etanșă..

În timp ce șoarecii pot părea niște animale pufoase inofensive, nu lăsați aspectul lor drăguț să vă păcălească. Aceste rozătoare sunt cu adevărat periculoase pentru oameni și trebuie cu adevărat tratate - și este mai bine să luați măsuri preventive. Abia atunci poți considera că grădina și grădina ta de legume sunt cu adevărat utile și sigure pentru tine..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Șoareci din grădină!