Nosoha: merită să ai un animal ca animal de companie?

Recent, a devenit la modă să începi, deoarece un animal de companie nu este banal pisică sau caine mic, dar un animal neobișnuit, uneori chiar sălbatic.

Dintre astfel de animale se remarcă un nativ din America de Sud - stratul sau, așa cum se mai numește și nasul.

Descriere și fotografie

Animalul și-a primit porecla datorită nasului său flexibil și foarte sensibil.Este un mamifer din gen ratonii, asemănătoare ca mărime cu o mică câine.Cresc în înălțime până la 30 cm, în lungime - până la 40 cm la femele și până la 67 cm la masculi. Coada poate atinge de obicei 35-70 centimetri ca dimensiune. Coati adulți cântăresc aproximativ 7-11 kg.

În exterior, aceste animale se caracterizează printr-un corp alungit, picioare medii, iar picioarele posterioare sunt puțin mai lungi decât cele din față..

Cu o culoare roșu închis, sunt oarecum asemănătoare cu o vulpe, doar coada nasului este decorată cu inele de nuanțe întunecate și deschise în ordine. Paltonul scurt moale creează efectul unui ursuleț de pluș și dorința de a mângâia un raton.

Știați? Amprenta unui raton este foarte asemănătoare cu o mână umană..

Merită să începi un nas: toate argumentele pro și contra

Nosoha acasă se adaptează destul de repede, dar nu uitați că acest animal este din sălbăticie și, pentru a-l îmblânzi, trebuie luate în considerare anumite caracteristici.

Prin urmare, cei care au decis deja sau se gândesc încă la o astfel de achiziție ar trebui să cântărească argumentele pro și contra.Posibilele dificultăți cu care vor trebui să se confrunte iubitorii de coati sunt următoarele:

 • acest tip de raton este comparabil ca mărime cu un câine mic, ceea ce înseamnă că merită să alocați un anumit spațiu în locuință pentru locuința sa;
 • nasurile emit sunete specifice care seamănă cu ciripitul păsărilor și uneori aceste sunete sunt atât de puternice încât nu toată lumea este pregătită să le reziste;
 • atunci când mergeți pe un animal, trebuie să îl monitorizați cu atenție sau să-l învățați cu o lesă, deoarece inițial era obișnuit să trăiască în libertate, poate fugi;
 • coati nu merg la tava ca pisici, de aceea, ar trebui să fii pregătit pentru faptul că vor trebui curățate des, iar casa nu va mai fi la fel de curată ca înainte;
 • din fire, ratonii au gheare foarte lungi, iar crescătorii ar trebui să aibă în vedere faptul că pot zgâria obiecte de mobilier și tu personal ești mai puternic decât pisicile;
 • există întotdeauna riscul ca animalul să nu prindă rădăcini acasă, ceea ce înseamnă că se va comporta ca și cum ar fi liber, cu toate consecințele care rezultă.
Poți avea și așa ceva animale exotice, la fel de maimuțe, manul, pisica de jungla, capibara, lemur, raton dungat, jerboa, mini porc, somnoros, crocodil, cameleon, triton, salamandră, geblephars, jungarik, serval.
Există, desigur, plusuri în achiziționarea nosuh. Pe lângă aspectul lor drăguț, aceste animale de companie se caracterizează prin următoarele trăsături pozitive:
 • nu emit un miros neplăcut;
 • nu vărsați, ca multe alte animale de companie;
 • fără pretenții față de mâncare;
 • ficat lung (speranță de viață - până la 25 de ani);
 • foarte însoțitor și prietenos ca câinii.

Unde să-ți ții animalul de companie

După ce au fost luate în considerare toate avantajele și dezavantajele păstrării ratonilor acasă și punctele pozitive au câștigat cu o preponderență clară, ar trebui acordată o atenție specială locului de reședință al animalului de companie.

Un animal cu nasul lung este prin natura sa foarte mobil, energic, iubește să urce, să exploreze și chiar să înoate mult. Prin urmare, ar trebui să evaluați dimensiunea propriei case și capacitatea de a o împărtăși cu un astfel de rezident activ..

Opțiunea ideală în acest caz ar fi o volieră spațioasă, cu o casă, dacă porniți nasul într-o casă privată.

Important! Dacă păstrați un strat într-un apartament, atunci acesta trebuie să fie prevăzut cu o cușcă spațioasă mare de cel puțin 2 * 1,5 metri. În plus, luați periodic animalul la plimbări.
Dacă există posibilitatea de a instala o piscină pentru nosuha, ar trebui să faceți acest lucru, deoarece animalul iubește foarte mult apa.

Ce mănâncă nasurile

Dieta ratonului nu necesită o abordare specială și poate fi hrănită într-o varietate de moduri. Dar este totuși mai bine să aleagă acele alimente cu care este obișnuit să mănânce în mediul său obișnuit sălbatic:

 • ouă de pui;
 • oua de prepelita;
 • pui, iepure, Curcan;
 • peşte;
 • cartofi, morcovi, dovlecei;
 • fructe de padure;
 • o varietate de fructe - de la mere și pere la kiwi și avocado.
Cu cât dieta animalului este mai variată, cu atât va crește mai veselă și sănătoasă. În cazul în care brusc nu aveți nimic de hrănit raton, îi puteți oferi hrană pentru pisici sau câini, diluată cu apă..

Igienă și îngrijire

Acestea conțin nasuri în cuști spațioase, pe fundul cărora se toarnă un strat gros de rumeguș, astfel încât animalul să aibă posibilitatea să sape în el ca în natură..O varietate de ramuri și bare transversale sunt instalate în cușcă pentru a aduce situația cât mai aproape posibil de cele obișnuite pentru animal, cu posibilitatea unui stil de viață activ. De asemenea, locuința este echipată cu un alimentator și un băut..

Important! Trebuie să curățați și să schimbați rumegușul cât mai des posibil, deoarece ratonii nu sunt obișnuiți cu tava.
Dacă este posibil, locuința nosoha ar trebui să fie echipată cu un rezervor de apă sub formă de piscină, deoarece ei iubesc foarte mult apa. Hrănirea este destul de variată și frecventă. Animalul mănâncă 1/10 din greutatea sa pe zi, care este de aproximativ 1,5 kg.

Nasurile trebuie vaccinate la fel ca alte animale de companie, cum ar fi pisicile și câinii; deoarece animalul nu se varsă, nu este nevoie să-l pieptene, dar scăldatul, mai ales dacă nu are acces direct la apă, este o necesitate.

Compatibilitate cu alte animale

Coexistența comunei nosha și a altor animale este destul de posibilă. Principalul lucru este separarea habitatelor lor.Deoarece ratonul este în mod inerent un animal sălbatic, trebuie să trăiască și separat de animalele domestice obișnuite. Acest lucru este valabil mai ales în cazul păsărilor, cărora le place să le vâneze în sălbăticie..

Ratonii domestici sunt prietenoși cu pisicile și câinii și nu prezintă ostilitate. Dar, în caz de ofensă, sunt întotdeauna gata să se ridice pentru ei înșiși. În general, acestea sunt animale destul de afectuoase și prietenoase, care se înțeleg atât cu oamenii, cât și cu alte animale de companie..

Știați? Când întâlnește un inamic, ratonul va fugi și, dacă nu reușește, se va preface că este mort..

Cât și de unde puteți cumpăra

Astăzi, cumpărarea oricărui animal, chiar și cel mai exotic, nu este dificilă. Dar există întotdeauna posibilitatea de a înșela și de a dobândi o fiară nesănătoasă sau sălbatică..

Pentru a nu face față unei astfel de probleme, problema cumpărării nasurilor trebuie luată foarte în serios..Deci, atunci când căutați, ar trebui să respectați aceste reguli:

 • înainte de cumpărare, este mai bine să vă întâlniți mai întâi cu vânzătorul și să vă uitați la animal;
 • este mai sigur să căutați un animal mic pe forumuri specializate, unde există posibilitatea de a alege urmași dintre crescătorii de ratoni;
 • Găsiți o pepinieră de reproducție nostră și vizitați-o înainte de a cumpăra pentru a vedea personal cum este păstrat, cum este îngrijit, un animal sănătos sau nu;
 • examinați animalul înainte de a cumpăra: un nas bolnav va avea un nas uscat, un aspect lent, ochi murdari.

Nu cumpărați un raton pentru livrarea la domiciliu. În acest fel, animalele sălbatice sau bolnave sunt de obicei vândute..

Costul unui nas mic pe piață variază de la 400 $ la 550 $, în funcție de sexul și vârsta animalului..În ciuda faptului că habitatul obișnuit al nostruha este fauna sălbatică și există anumite inconveniente în a le păstra acasă, totuși, aceste animale pot deveni animale de companie și pot trăi în armonie cu oamenii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Nosoha: merită să ai un animal ca animal de companie?