Caracteristici ale creșterii iepurilor acasă, selecția cuștilor și videoclipuri

Iepuri într-o cușcăCreșterea domestică a iepurilor printre toate tipurile de dezvoltare a animalelor de companie este foarte populară în întreaga lume. Acest lucru se explică prin costul redus al păstrării iepurilor și creșterea rapidă a acestora. Succesul oricărui crescător de iepuri va fi asigurat dacă hrăniți animalele cu hrană bună, le oferiți condiții adecvate de detenție și respectați standardele sanitare și igienice. Drept urmare, crescătorul va primi carne dietetică delicioasă și profit financiar..

Selecția rasei

Dintre toate tipurile de iepuri, cele mai valoroase sunt aproximativ 20 de rase, care se încadrează în trei categorii:

 • rasa de vita, din care poti obtine cea mai multa carne;
 • rase pufoase sau jupuite;
 • rase cu piele de carne.

Când intenționați să crească iepuri acasă, trebuie mai întâi să determinați o nișă de vânzări promițătoare pentru a înțelege ce rasă alegeți pentru reproducere.

Animalele tinere pentru reproducere sunt vândute în ferme. Pentru a alege iepuri sănătoși, trebuie să acordați atenție aspectului lor.. Animalele trebuie să aibă:

 • ochi curati;
 • grămadă densă strălucitoare;
 • corp puternic;
 • grăsime și activitate bună.

Culoarea pielii, lungimea și greutatea trebuie să fie adecvate pentru rasa selectată. Nu este recomandat să cumpărați iepuri cu următoarele dezavantaje:

 • semne de obezitate sau irosire;
 • cădere sau grămadă dezvăluită;
 • spate lăsată sau burtă;
 • vârfuri de urechi căzute;
 • solduri proeminente;
 • capul întins;
 • labele strâmbe.

Dacă la început animalele vor locui într-o clădire fără încălzire, trebuie să luați rasa care potrivit pentru condițiile climatice din regiunea dvs..

Alegerea unei cuști pentru păstrarea iepurilor

Caracteristicile creșterii iepurilorCând crește iepuri acasă, trebuie să ai grijă de amenajarea casei lor. Atunci când animalele sunt ținute deschise pe stradă, se pregătesc cuști în aer liber, gropi sau cuști. În locuințe închise - iepuri. Metodele de păstrare pot fi combinate, iar celulele pot fi scoase în aer liber în timpul sezonului cald..

Animalele tinere și cele mature sexual sunt ținute în iepuri separate, deoarece agresivitatea începe să crească la persoanele în vârstă de trei luni.

Celulele sunt de diferite tipuri:

 1. O secțiune.
 2. Două secțiuni, în care sunt instalate suplimentar compartimente de cuibărit și de pupă.
 3. Cu un singur nivel.
 4. Cu mai multe niveluri.

Puteți cumpăra un iepure la un magazin de animale de companie sau faceți-l singur.

Sfaturi pentru construirea unei cuști de iepure

Fermierii cu experiență recomandă realizarea pereților și a acoperișului iepurei din plasă metalică, iar podeaua din lemn. Pentru a face convenabilă menținerea curățeniei în cuști, în timpul construcției podelei, este lăsată o distanță de un centimetru între lamele.

Puteți face o iepureză complet dintr-o plasă metalică. Astfel de modele au câteva avantaje:

 • ușurința întreținerii;
 • compactitate;
 • uşura.

Cu toate acestea, animalele ținute într-o astfel de iepure suferă adesea de prodermatită labe..

Nu există un singur standard pentru dimensiunea celulei. Dimensiunile minime ale iepurelui ar trebui să fie de 150x70x70 cm. Dimensiunea cuștii trebuie să fie astfel încât animalele să nu fie înghesuite în ea și să se poată deplasa liber. O iepure separată este necesară pentru 3-4 iepuri și iepuri tineri, care la început vor fi păstrați cu mamele lor. După un timp, iepurii sunt mutați într-o altă cușcă, iar iepurele se pregătește pentru următoarea rundă.

Peretele frontal al locuinței ar trebui să fie puțin mai mare decât partea din spate. Pentru a facilita îngrijirea iepurilor, ar trebui să facă o copertă articulată. Iepurele trebuie să fie împărțite în secțiuni, plasând o despărțire între ele cu un cămin pentru animale.

O atenție deosebită trebuie acordată bolurilor pentru băut, care trebuie amplasate convenabil și umplute întotdeauna cu apă curată. Băuturile și alimentatoarele pot fi făcute suspendate, retractabile sau staționare. Dacă vor fi amplasați permanent în interiorul cuștii, atunci ar trebui să fie echipate cu huse.

Iepurii care vor fi localizați acasă se fac cel mai bine sub forma unei case. În aer liber, cușca este instalată pe suporturi, astfel încât rozătoarele să nu poată intra în iepuri și va fi convenabil să aveți grijă de animale.

Caracteristicile păstrării iepurilor

Creșterea iepurilor la domiciliu implică o creștere treptată a numărului de iepuri, pentru care animalele trebuie să aibă adăpost, hrană de înaltă calitate și respectarea regulilor sanitare și igienice.

Hrănirea iepurilor

Animalele trebuie hrănite în mod regulat. Cușca trebuie să aibă întotdeauna apă și fân. În timpul zilei, iepurii beau o cantitate de apă, care este de câteva ori mai mare decât cantitatea de alimente consumate..

Folosit ca feed:

 • Ce se hrănesc iepuriilegume rădăcinoase sub formă de rutabagas, sfeclă, cartofi;
 • fân;
 • iarbă;
 • frunze de varză albă;
 • deșeuri vegetale proaspete din bucătărie;
 • tărâţe;
 • leguminoase și cereale;
 • furaje granulate, care trebuie îmbogățite cu proteine ​​și 40% făină de iarbă;
 • tort;
 • făină de carne și oase sau pește.

În plus, dieta trebuie completată cu suplimente ușor digerabile sub formă de sare de masă, caroten, fosfor, calciu, proteine..

Timp de un an, un iepure poate mânca:

 • aproximativ 120 kg de culturi radiculare;
 • mai mult de 300 kg de furaje concentrate;
 • aproximativ 100 kg de fân;
 • aproximativ 400 kg de iarbă verde.

Vara, iepurii se pot hrăni cu orice crește în grădină. Este imperativ să adăugați grâu, ovăz sau orz și diverse fructe în dieta lor..

Caracteristici de îngrijire

Menținerea sănătății animalelor este direct legată de conformitate câteva reguli pentru îngrijirea lor:

 1. Îngrijirea iepureluiSecțiile trebuie să ofere aer proaspăt.
 2. Iepurii nu pot fi ținuți într-un tiraj.
 3. Echipamentele din cuști trebuie dezinfectate la fiecare zece zile.
 4. Iepurii, băutorii și hrănitoarele trebuie curățați în fiecare zi..
 5. Se recomandă examinarea regulată a animalelor. Secția de bolnavi este izolată și medicul veterinar este chemat.

Pentru a evita bolile periculoase pentru iepuri, animalele trebuie vaccinate la timp. Pentru aceasta, un monovaccin sau un vaccin asociat poate fi achiziționat de la farmacie. Vaccinarea trebuie făcută de un medic veterinar sau de un fermier cu experiență.

Creșterea iepurilor

Cu o planificare adecvată a acoperirilor, descendenții acestor animale pot fi obținuți pe tot parcursul anului. Vârsta optimă de reproducere este 7 luni pentru bărbați și 5 luni pentru femele. O femelă prea tânără poate să nu poarte descendenți și dintr-un mascul imatur se nasc adesea iepuri slabi și uneori neviabili.

Pentru ca descendenții să se nască sănătoși, producătorii trebuie selectați cu atenție. Dacă la un iepure, în 30% din cazuri, eforturile de reproducere a genului nu au avut succes, acesta este respins.

Iepurele este respins în următoarele cazuri:

 • dacă nu ar putea rămâne însărcinată după două sau trei cazuri;
 • și-a mâncat puii;
 • în două litere la rând, purtate mai puțin de 5 iepuri.

Producătorii trebuie să aibă o greutate normală. La animalele obeze, căldura sexuală poate să nu apară deloc, iar descendenții bolnavi se nasc din prea subțire. Iepurii bolnavi se vor naște chiar dacă părinții lui sunt din aceeași așternut.

Împerecherea se efectuează în timpul vânătorii la femele. Iarna, se întâmplă la fiecare 7-9 zile, iar vara la fiecare 5-6 zile. Vânătoarea durează trei până la cinci zile.

La planificarea acoperirilor, se calculează numărul necesar de producători. Un iepure tânăr acoperă o femelă de 1-2 ori pe zi, iar un adult - până la 4 femele pe zi. Din când în când, bărbaților trebuie să li se ofere o pauză. Pentru ca calitatea producătorului să nu se deterioreze, ar trebui să existe între 8 și 12 femele pe bărbat.

Cum să te împerechezi?

Cum se împerechează iepuriiÎmperecherea ar trebui să aibă loc în cușca în care este ținut iepurele, altfel masculul nu se va simți prea încrezător. Deoarece iepurii sunt animale foarte active, toate obiectele, inclusiv hrănitoarele și băuturile, sunt eliminate anterior din cușcă. Locuința nu trebuie să conțină obiecte ascuțite sub formă de fire sau cuie proeminente, despre care animalele se pot răni cu ușurință. Două săptămâni mai târziu, iepurele este adus din nou la mascul pentru o împerechere de control.

Femela însărcinată începe să alerge în jurul cuștii și să se comporte agresiv față de domn. Sarcina este posibilă determina prin palpare. Pentru a face acest lucru, se simte burta iepurelui. Mai aproape de sacrum, ar trebui să fie dens. Puteți simți dimensiunea mazărei, care sunt situate într-un lanț.

Sarcina femeii durează între 29 și 33 de zile. Înainte de a naște, ea va începe să tragă fânul uscat în colțul cuștii, să-i smulgă puful din piept și să-l alinieze cu el podeaua casei. Astfel, iepurii construiesc un cuib. În acest moment, iepurele ar trebui să aibă două boluri cu apă proaspătă în cușcă. În caz contrar, în timpul okrolului, din cauza lipsei de lichid din organism, ea poate roade iepurii.

Iepurii nasc destul de repede. Femela poate naște în 20-30 de minute. Născut gol și orb femele de iepure înfășurate în puful ei.

Creșterea iepurilor la domiciliu poate fi considerată reușită dacă, după deducerea tuturor costurilor din suma venitului, rămâneți pe un teritoriu pozitiv. Aceasta înseamnă că ați configurat corect întregul proces de păstrare și reproducere a iepurilor..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Caracteristici ale creșterii iepurilor acasă, selecția cuștilor și videoclipuri