Cobai peruvieni: cum să aibă grijă și ce să hrănească acasă

Cobai peruvianUn cobai este adesea considerat un animal de companie de către persoanele care doresc să aibă în apartamentul lor un animal drăguț pufos cu care să se poată mângâia și să se joace. Aceste animale de companie sunt minunate pentru familiile cu copii. Cu toate acestea, cobaiul peruvian, despre care vom discuta în articol, este mai des crescut pentru activități de expoziție. Ca animal de companie, sunt cumpărați doar de cei care sunt gata să aibă grijă de părul lung. În articol veți găsi cele mai complete informații despre condițiile necesare pentru păstrarea unui cobai peruvian cu părul lung..

Descriere și trăsături distinctive

Cobaiul peruvian se poate distinge cu ușurință de alte rase - aspectul său este atât de spectaculos și uimitor. Totul ține de linia părului.

Aspect și parametri

Lungimea corpului acestor porci atinge 30 cm. Greutatea nu depășește 1,5 kilograme. Construcția este robustă, puternică, cu mușchi bine formați. Capul este larg și bine dezvoltat. Umerii sunt largi, spatele este drept, nu există coadă. Ochii sunt mari, de culoare închisă, cu strălucire. Urechi agățate.

Întregul corp, inclusiv capul, este acoperit cu o linie de păr matasoasă, lungă, groasă și dreaptă, lungă de 15–50 cm. Pe spate, de-a lungul coloanei vertebrale, părul este despărțit. Pe cap, cad pe bot, acoperindu-l aproape complet.Cobai peruvianCulorile porcului peruvian pot fi diferite: monocromatice și dintr-o combinație de 2-3 culori. Cel mai frecvent este alb cu roșu și maro.

Știați? Porcii de Guineea au fost îmblânziți de oameni cu foarte mult timp în urmă - în mileniul V î.Hr. e. La un moment dat au fost mâncați, considerându-și carnea una dintre cele mai dietetice. În timp, au început să fie crescuți ca animale de companie. Nu toată lumea își putea permite, ci doar oamenii bogați, deoarece rozătoarele erau foarte scumpe. Porcii peruvieni sunt cunoscuți de la începutul secolului al XIX-lea. Se crede că au originea în America de Sud..

Natura și durata vieții

Crescătorii iubesc porcii peruvieni datorită naturii lor docile, pașnice, credul și comunicării bune cu o persoană. Ei tolerează perfect participarea la expoziții, mutându-se dintr-un loc în altul, schimbând peisajul.

Cu condiții adecvate și nutriție de înaltă calitate, rozătoarele pot trăi lângă o persoană timp de până la 5 ani.

Reguli de selecție și preț

Ca orice animal de companie, un cobai ar trebui să fie cumpărat de la un magazin de animale de companie. Pe piață sau pe internet, prețul animalelor este de obicei oarecum mai ieftin. Cu toate acestea, cumpărând un animal de companie din mâinile tale, nu vei fi niciodată sigur că este sănătos sau că este de rasă..Cobai peruvianCând ați avut grijă de animalul care vă place, trebuie să-l examinați bine. O oreion sănătoasă se caracterizează prin:

 • grăsime moderată;
 • haina curată lucioasă;
 • parul curat in jurul anusului;
 • fără mișcări intestinale lichide;
 • activitate;
 • ochi vii strălucitori;
 • picioare uscate;
 • chiar curățați dinții;
 • curățați mucoasele nasului, gurii, ochilor.

Citește despre, ce rozătoare pot fi ținute acasă.

Înainte de a cumpăra, ar trebui să puneți vânzătorului câteva întrebări importante:

 • despre dacă este o femeie sau un bărbat;
 • despre vârstă;
 • despre disponibilitatea vaccinărilor;
 • despre starea de sănătate;
 • despre părinți.

Prezența bolilor va fi indicată de scurgeri de la ochi și nas, salivare crescută, scaune libere, respirație grea și răgușită, pete chele pe corp, păr neîngrijit, comportament neliniștit sau letargic, tremurături în corp.Cobai pe skateboardVârsta optimă pentru achiziționarea unui rozător este de 4-5 săptămâni. Nu merită să achiziționați persoane mai mici, deoarece acestea au încă nevoie de prezența mamei și de hrănire cu lapte. Persoanelor în vârstă le va fi mai problematic să se adapteze la noul mediu, condițiile de viață și proprietar.

Costul unui cobai peruvian variază de la 6 USD pentru o persoană obișnuită la 40 USD pentru un animal de culoare rară.

Important! Înainte de a cumpăra un cobai peruvian, trebuie să vă asigurați că nimeni din gospodăria dvs. nu este alergic la părul animalelor.

Alegerea și amenajarea unei case

Înainte de a cumpăra un rozător, ar trebui să cumpărați și să echipați o casă pentru aceasta și să alegeți și un loc unde va fi situat într-un apartament sau casă. Cel mai bine este să așezați cușca într-un loc luminos, dar umbrit și protejat de curenți. Trebuie așezat la o distanță de 30 cm de perete și 50 cm de încălzitoare. De asemenea, locuința ar trebui îndepărtată din locuri și dispozitive zgomotoase, de exemplu, de pe un computer, un centru de muzică, din locuri cu mirosuri neplăcute - o bucătărie, o toaletă, o cameră în care oamenii fumează.Cobai peruvian într-o cușcăRegimul optim de temperatură pentru conținut este de + 18-22 ° С, umiditate - 40-70%.

Dimensiuni și materiale

De vreme ce porcii le place adesea să stea pe picioarele din spate, au nevoie de o cușcă la fel de înaltă ca și ei. Dimensiuni recomandate ale locuinței: înălțime nu mai mică de 35 cm (mai bună de 50), lungime - 80 cm, lățime - 70-80 cm. Pentru mai multe persoane, va fi necesară o locuință mai mare.Opțiunea ideală pentru păstrarea cobailor este o volieră cu o suprafață de 1 mp. m. pentru 1 animal, 2 mp m pentru două persoane, plus 0,5 mp m pentru fiecare animal ulterior. Cu toate acestea, nu condițiile de viață ale fiecărui proprietar permit amplasarea unei astfel de voliere. Prin urmare, de regulă, scrofelele sunt adăpostite în cuști cu o tavă.

Deoarece animalul trebuie să meargă în mod regulat, cușca ar trebui să aibă o ușă laterală prin care să poată merge la plimbare. Locuința poate fi din lemn sau plastic cu tije metalice. Lansetele sunt permise zincate sau vopsite.

Important! Nu ar trebui să alegeți o cușcă pentru cobaiul dvs. concepută pentru hamsteri, degus, chinchilla, structuri cu mai multe etaje. Aceste animale au diferite stiluri de viață și moduri de mișcare. Pentru porci, spațiul casei este mai important decât înălțimea și prezența treptelor și a scărilor..
Magazinele de animale de companie pot oferi un acvariu sau terariu ca locuință pentru un cobai. Cu toate acestea, în astfel de containere, rozătoarelor le va lipsi aerul și ventilația. Acestea vor trebui curățate mult mai des, deoarece animalul va trăi în mod constant în mirosul și fumul din propriile fecale..Cobai peruvian cu descendenți

Accesorii

Desigur, într-o cușcă goală, animalul va fi incomod. Este necesar să-l echipați cu atributele obligatorii - un alimentator și un băutor și, dacă este posibil, cu alte - o casă de odihnă, jucării etc..

 • Jgheab. Veți avea nevoie de două hranitoare: una pentru fân, cealaltă pentru hrana suculentă. Acestea trebuie achiziționate de la un magazin de animale de companie, în timp ce alegem un articol de calitate din ceramică, faianță, plastic. Pot fi retractabile sau de podea.
 • Alimentator de fân
 • Băutor. Băutorul trebuie selectat cu o alimentare automată cu apă (echipată cu un mamelon). De asemenea, trebuie să fie de înaltă calitate, din plastic sau sticlă..
 • Băutor de porci de Guineea
 • Toaletă. Este posibil să aveți nevoie de mai multe tăvi. Pentru a menține cușca curată și pentru a avea mai puține probleme de curățare, de la o vârstă fragedă porcul trebuie să fie instruit la toaletă. Pentru a face acest lucru, ar trebui să observați animalul și să observați locul pe care îl alege pentru a defeca, puneți o tavă cu umplutură acolo și încurajați animalul în orice mod, cu alegerea corectă a site-ului. Cu toate acestea, vrem să vă avertizăm că nu toți porcii sunt supuși unui astfel de antrenament..
 • Toaletă de cobai
 • Gunoi. Pentru a menține animalul cald și fecalele sale pentru a fi absorbite (dacă nu este obișnuit cu tava), o așternut este așezat pe podeaua cuștii. Pentru cobai, paie, fân, rumeguș, așchii sau un substrat special vândut la magazinul pentru animale sunt potrivite. Litter are nevoie de înlocuire regulată.
 • Așternut în cușcă
 • Casă. Casa nu este un atribut obligatoriu în cușcă. Cu toate acestea, porcul va fi fericit dacă vă asigurați că are un colț retras în care se poate ascunde de ochii curioși, se poate odihni, dormi. Colivia poate fi deja echipată cu un astfel de loc, sau casa poate fi cumpărată separat. Este mai bine să alegeți unul care să aibă un acoperiș plat - astfel încât porcul să poată sta pe el și să nu existe podea - este mai ușor de curățat.
 • Casa de porci de Guineea
 • Jucării. Pentru ca animalul de companie să nu se plictisească în timp ce proprietarul nu este acasă, casa lui trebuie să fie echipată cu jucării. De obicei, o roată, jucării moi, o oglindă, bile, cuburi, tuneluri și labirinturi, leagăne, scări, tobogane etc. sunt achiziționate pentru cobai. La alegerea accesoriilor pentru jucării, este important să acordați atenție factorului principal - siguranța.
 • Jucării pentru cobai
 • Facilitati de relaxare. Porcilor le place să stea în hamace. Acestea trebuie instalate la o distanță de cel mult 15-20 cm de podea, astfel încât animalul să se poată urca ușor în ea și să nu fie rănit în caz de cădere.
Important! Când achiziționați o cușcă, trebuie să vă asigurați că este în siguranță - verificați prezența locurilor pe care animalul se poate răni și prezența fisurilor în care se poate bloca.
 • Voliera. Animalelor descrise le place să meargă, așa că, dacă este posibil, cușca ar trebui să fie echipată cu o incintă pentru mers. Acesta va permite animalului să meargă atunci când vrea și îl va proteja de pericole sub formă de cabluri electrice, dispozitive etc., care îl așteaptă în spatele gardului. De asemenea, atunci când echipează un loc pentru o plimbare, proprietarul nu trebuie să-și facă griji cu privire la faptul că rozătoarele cu ghearele și dinții pot deteriora proprietatea din apartament..
 • Voliera pentru cobai

Celibatari sau au nevoie de un cuplu

La fel ca toți cobaiii, rasa peruviană nu tolerează foarte bine singurătatea. Chiar dacă proprietarul petrece mult timp cu animalul de companie, se joacă cu el și se antrenează, animalului îi va lipsi totuși comunicarea cu felul său. Va fi minunat dacă achiziționați 2 rozătoare în același timp. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci puteți lua în considerare opțiunea de a adăuga o altă persoană după un timp, când v-ați simțit deja confortabil cu un nou membru al familiei și veți învăța cum să aveți grijă de el. Este recomandabil să selectați scrofițe care au aproximativ aceeași vârstă..

afla, cum să alegi o cușcă pentru un cobai.

Datorită dispoziției pașnice, este posibil să se stabilească împreună atât o femelă, cât și un bărbat, și 2 bărbați sau 2 femele. Uneori pot apărea bătăi între bărbați - în acest caz, puteți împărți cușca cu o partiție din plasă. Aceeași partiție poate fi instalată într-o locuință în care sunt păstrați un băiat și o fată, dacă nu intenționați să le aveți încă și nu sunteți gata să aveți descendenți. Vor comunica, dar nu vor avea loc contacturi strânse sau ciocniri.

Întreținere și îngrijire

Îngrijirea cobaiului peruvian include monitorizarea stării părului, ghearelor, dinților și urechilor..

Îngrijirea părului

Blana va trebui periată zilnic. Pentru a face acest lucru, ar trebui să achiziționați o periuță obișnuită pentru copii sau o perie specială..

Pentru a face animalul confortabil și a arăta bine îngrijit, periodic blana va trebui scurtată în locurile în care se împiedică, de exemplu, pe cap pentru o vizualizare ușoară sau pe picioare pentru a facilita mișcarea. Cei care expun un porc la concursuri de frumusețe cumpără accesorii pentru lână - benzi elastice, agrafe de păr etc..Îngrijirea părului de cobaiO dată la 1-2 luni, nu mai des, porcul va trebui scăldat. Această procedură igienică se efectuează într-o chiuvetă, baie, castron. Pentru spălare, utilizați produse speciale pentru rozătoare, cumpărate de la magazinul de animale de companie.

Îngrijire pentru unghii, dinți și urechi

Ghearele trebuie tăiate după cum este necesar - de aproximativ 1-2 ori pe lună, când lungimea lor atinge 2 mm. Pentru a face acest lucru, utilizați un tăietor pentru pisici - este cel mai convenabil. Îngrijirea ghearelor începe la vârsta de 1-3 luni.

Pentru ca rozătoarele să nu aibă probleme cu dinții, trebuie să fie curățați periodic, precum și să ofere animalului obiecte pe care le poate ascuți..

De asemenea, este necesar să se monitorizeze starea urechilor. Cobaiii peruvieni sunt predispuși la contaminări frecvente, deoarece sunt acoperiți cu blană. Pe măsură ce apare murdăria, curățați-le cu tampoane de bumbac sau turundă înmuiate în clorhexidină.Cobai peruvian

Păstrarea cuștii curate

Porcii de Guineea merg destul de des la toaletă. De obicei, preferă să facă acest lucru în colțuri sau în locul în care se odihnesc. Prin urmare, dacă proprietarul este atent la animal, atunci în timpul curățării zilnice poate îndepărta doar acele părți ale umpluturii care au fost pătate și poate pune un nou strat de așternut în locul lor. În acest caz, o înlocuire completă a așternutului poate fi efectuată mai rar, de exemplu, o dată pe săptămână. Cușca este curățată de 1 până la 3 ori pe săptămână, în funcție de faptul că animalul de companie este sau nu antrenat pentru așternut..

În fiecare zi, ar trebui să îndepărtați rămășițele furajelor, să schimbați apa din băutor, să o spălați și în alimentator. Este mai convenabil și mai rapid să curățați într-o cușcă cu un palet.

Dieta și apa

Porcii de Guineea ar trebui hrăniți:

 • cereale;
 • fân;
 • iarbă;
 • semințe;
 • legume si fructe;
 • delicatese (speciale, cumpărate la un magazin de animale de companie);
 • mâncare uscată în granule.
Important! Pentru a menține funcția normală a corpului, cobaii trebuie să mănânce excremente - absorb vitaminele din grupele K și B numai în timpul celui de-al doilea pasaj al produselor care le conțin prin tractul digestiv..
Hrănirea se efectuează de mai multe ori pe zi în porții mici sau de două ori pe zi - dimineața și seara. Vara, un adult are nevoie de până la 0,5 kg de hrană verde (iarbă proaspătă), 50 g de ovăz sau tărâțe cu adaos de 0,3 g de sare și 0,2 g de făină de oase. Mămicile însărcinate și care alăptează sunt hrănite de 3-4 ori pe zi, introducând 20 g de lapte în dietă. Iarna, trebuie să aveți grijă să germinați grâul și ovăzul. Periodic, porcilor li se oferă în plus complexe de vitamine și minerale.Cobai și morcovi Rozătoarea este interzisă să mănânce:
 • feluri de mâncare de la masa comună;
 • dulciuri obișnuite;
 • coacere și coacere;
 • ceapa;
 • usturoi;
 • leguminoase;
 • fructe exotice;
 • cartofi;
 • produse de origine animală;
 • unele tipuri de ierburi (sunătoare, droguri, lapte, crin de vale, semințe de mac, muștar, lumbago etc.).

Verifică obiceiurile alimentare ale cobailor la domiciliu.

Ar trebui să se acorde prudență varzei..Cobai peruvian Rozătoarele au nevoie de apă. Proaspăt și curat, ar trebui să fie întotdeauna într-un bol de băut, la care animalul are acces non-stop. Vara, în timpul sarcinii și alăptării, porcilor trebuie să li se dea mai multă apă decât de obicei. Apa de băut trebuie turnată zilnic. Se dă de la robinet, dar se păstrează 3-4 zile.

Știați? Porcii de Guineea pot fi mari conversaționiști - pot scoate multe sunete diferite, inclusiv scârțâit, ciripit, zumzet, ronțăit și chiar ciripit precum cântecul păsărilor.

Astfel, cobaii peruvieni sunt animale cu aspect original, cu o dispoziție bună, care au fost crescuți mult timp în scopuri decorative. Astăzi sunt crescuți ca animale de companie și ca participanți la expoziții cu animale. Mulți oameni sunt speriați de gândul la bătaia de cap asociată cu densitatea și lungimea părului acestor porci, ajungând la jumătate de metru. Cu toate acestea, îngrijirea nu este dificilă - este ușor de pieptănat, cu toate acestea, această procedură trebuie efectuată zilnic. Prin urmare, înainte de a achiziționa soiul peruvian, evaluați dacă îi puteți dedica suficient timp..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cobai peruvieni: cum să aibă grijă și ce să hrănească acasă